شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۴:۵۷ - ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۵۹۷۴
لیگ برتر و جام حذفی

بررسی ابعاد قانونی اقدامات اخیر در استادیوم‌های فوتبال

بازی استقلال و تراکتورسازی,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی

موضوع انشقاق در وحدت ملي با رويكرد جدايي طلبانه، از آن‌دست موضوعاتی است که با هیچ‌منطق قانونی،عقلایی،تاریخی و ملی همخوان نیست. وقتی به نشانه‌های تاریخی مراجعه می‌کنیم،درمی‌یابیم که تمام مردم نواحی ایران، ذیل هویت ایرانی شناسایی می‌شوند و این موضوع نه‌تنها مورد تایید قوانین ایران از جمله قانون اساسی است،بلکه مورد تاکید هویت‌شناسی تاریخی است. هنگامی که دو روز پیش در خوزستان، عده‌ای پرچم کشور ایران را به آتش کشیدند، علیه موجودیت ایران شعار سردادند،تماشگران را مورد ضرب‌وشتم قرار دادندودرنهایت با پرتاب سنگ به بازیکنان سعی در ایجاد آشوب داشتند،یک‌پیام مهم را به مردم و مسئولان ایران مخابره کردند و آن علنی‌کردن مبارزه قومیت‌گرایانه بود.

 

همچنین وقتی دیروزمشاهده شدکه برخی از افراد در بازی استقلال-تراکتورسازی پرچم جمهوری آذربایجان را درحمایت ازآذربایجان در معابر عمومی برافراشتند، تکلیف را بر همگان معین کردند که جریانی خزنده و البته محدود خواستار ایجاد تنش مستقیم در کشور است.از قضا چنین رفتارهای خلاف امنیت ملی به‌شدت خوشامدشبکه‌های مجازی معاندباتمامیت ارضی ایران است و آن‌ها به‌طور مدام سعی در تهییج مردم به همراهی چنین عناصري می کنند.با دانستن تمام این‌ موضوعات، شعارها و تنش‌های قومیتی در ورزشگاه‌ها را باید در دو محور هویتی و قانونی بررسی کرد.

 

اعطای ارزش بی‌اعتبار به تیم‌های فوتبالی

نخستین بحثی که در خصوص تنش‌های این روزهای ایران به واسطه امری مانند فوتبال می‌توان مطرح کرد این است که مسئولان ذی‌صلاح درزمينه به‌وجود آمدن چنین مناقشاتی بی‌تقصیر نیستندزیرا وقتی تیم‌های فوتبال را به مثابه هویت هرشهریا منطقه مطرح کردند،زمینه‌های تعصب‌های قومیتی را به وجود آوردند.هرچند بی‌تردید عموم مردم مناطقه مختلف ایران چنین بهانه‌ای را دست‌آویز نمی‌کنند اما به هرروی چنین امری باعث شد تا ابزار سوءاستفاده برخی فراهم شود؛ نمونه بارز آن تیم تراکتورسازی تبریز است.

 

وقتی برخی از مسئولان به بهانه بالابودن طرفداران این تیم، آن را به میزانی بزرگ کردند که ناخودآگاه ارج و قرب تیم تراکتورسازی به هویت منطقه‌ای مناطق آذری‌نشین گره خورد، انتظار می‌رفت که برخي عناصرمغرض از چنین شرایطی بهره‌برداری کنند.درواقع مسئولان بایدمی‌دانستند که تراکتورسازی و هر تیم دیگری تنهایک تیم فوتبال است.

 

اگر چنین اندیشه‌ای در افکار عمومی در خصوص فوتبال پدید می‌آمد، امروز شاهد بنرهایی در مقابل استادیوم آزادی با این شعار نبودیم:«تراختور تیم فوتبال نیست،فریاد هویت یک ملت است».طبیعتا منظور نویسندگان این دست بنرها از هویت یک ملت، هویت ایرانی نیست و آن را در مقابل ایرانیت مطرح می‌کنند. در جنوب کشور نیز این موضوع صادق است زیرا وقتی ارزش فوتبال از حد خود عبور کرد، برخی نیز در جنوب ایران به بهانه یک بازی ورزشی علیه خلیج فارس شعار سر می‌دهندو نام مجعول،مهمل و بی‌اساس«خلیج عرب» را سر می‌دهند.

 

عناوین اتهامی فعالیت‌های جدایی‌طلبانه

نکته دوم قوانین ناظر بر خشونت افسارگسیخته این گونه‌ در ملأ عام است.خشونت‌های بی‌حدو وحصردر خوزستان علاوه برآنکه می‌تواندباعث محرومیت تیم متبوع از داشتن تماشاگر شود، قابلیت آن را دارد که مقام دادستانی به عنوان مدعی‌العموم به پرونده ورود کندزیرا این قبیل اقدامات باعث سلب امنیت عمومی شده است. شایدتصورشودکه شعارهای داخل در استادیوم‌های ورزشی،محدود به مقررات انضباطی است.مقررات انضباطی فوتبال مانند قوانین سازمانی است.علاوه بر چنین مقرره‌هایی اگر در هرمحلی امنیت کشوربه خطرافتد، مقام دادستانی می‌تواندواردقضیه شود.

 

شاید بتوان گفت که در فقره اخیر یعنی ابراز شعارها وخشونت‌ها، اختلاف و منازعه شخصی میان گروهی از افرادرخ نداده است بلکه موضوع،تهدید هویت وامنیت ایران است.قانون‌گذار در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در خصوص جرایم مرتبط با امنيت ملی در ماده۲۹۸ گفته است:«هرکس با هرمرامی،دسته،جمعیت یا شعبه جمعیتی بیش از دونفر در داخل یا خارج از کشورتحت هر اسم یا عنوانی تشکیل دهدیا ‌اداره كند که هدف آن بر هم زدن امنیت کشور باشد ومحارب شناخته نشود به حبس از دو تا۱۰سال محکوم می‌شود».همچنین در ماده۴۹۹ از همین قانون آمده است:«هرکس در یکی از دسته‌ها یا جمعیت‌هایا شعب جمعیت‌های مذکور در ماده۴۹۸ عضویت یابد،به سه‌ماه تا پنج‌سال حبس محکوم می‌گردد ‌؛مگراینکه ثابت شوداز اهداف آن بی‌اطلاع بوده است».

 

درمورد طرح این گونه شعارهاوحمل پرچم کشور بیگانه در حمایت از یک تیم ایرانی را شاید بتوان اقدام علیه کشور است و طبیعتا چنین تفکری امنیت این کشور را نیز برهم می‌زند.درنتیجه بایک قیاس ساده می‌توان دریافت که رفتارهای مبنی بر جدایی‌طلبی ذیل ماده۴۹۸ می‌گنجد و کسانی که مترصد ابرازشعارهای قومیتی،آتش‌زدن پرچم ایران،سردادن شعار خلیج عربی هستند، باید بدانند که دادستان می‌تواندبرای اعاده حق عمومی از بابت چنین مواد قانونی به مساله وارد شود.ازسوی دیگر حتی می‌توان عنوان اتهامی چنین افرادی را سنگین‌تر نیز دانست.

 

همان‌طور که بیان شد،اين دست تحركات مصداق اقدام علیه امنیت کشور است بنابراین این موضوع می‌تواند ذیل عنوان«جرايم عليه امنيت داخلي يا خارجي كشور»مصرح در ماده۲۸۶ قانون مجازات اسلامی نیز قرار بگیرد.به هرروی آنچه در بازخوانی رخدادهای اخیر می‌توان به صراحت گفت، این است که چنین اعمالي مي‌تواند مصداق مجرمانه داشته‌باشدونباید آن رامحدود به مجازات‌های انضباطی فوتبالی دانست زیراابرازچنین شعارهایی درورزشگاه‌ها تنها بخش کوچکی از این دست فعالیت‌ها ست زیرا آن‌ها تمامیت ارضی وهویت ایرانی را نشانه رفته‌اندوباهرابزاری اعم از فوتبال، هنر، ادبیات، تاریخ و... سعی می‌کنند که علیه ایران اقدامات مذبوحانه انجام دهند.

 

مهرشاد ایمانی

 

ghanoondaily.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • پنج شنبه ۱۰ خرداد
    لیگ آزادگان
    چادرملو اردکان - فجر سپاسی
    ۱۹:۳۰
  • جمعه ۱۱ خرداد
    دوستانه
    آاس رم - آث میلان
    ۱۳:۳۰
  • جام حذفی عربستان
    الهلال - النصر
    ۲۱:۳۰
  • شنبه ۱۲ خرداد
    لیگ برتر امارات
    خور فکان - الاتحاد کلبا
    ۱۷:۵۰
  • لیگ برتر ایران
    پیکان - استقلال
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    ملوان - آلومینیوم اراک
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    صنعت نفت آبادان - تراکتور
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    گل گهرسیرجان - ذوب آهن
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    سپاهان - شمس آذر قزوین
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    پرسپولیس - مس رفسنجان
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    نساجی مازندران - فولاد
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    استقلال خوزستان - هوادار
    ۱۹:۰۰
  • لیگ برتر امارات
    شارجه امارات - الوحده امارات
    ۲۰:۳۰
  • لیگ قهرمانان اروپا
    رئال مادرید - دورتموند
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش