دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۶ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۸۴۹۲
لیگ برتر و جام حذفی

تيم‌های كوچک فوتبال چطور به سودهای كلان دست پيدا می‌كنند؟

سرمايه‌داری در فوتبال,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی

به گزارش اعتماد، كفش‌فروشي كوچكي در يكي از محلات شهر مشغول به كار است. با چند مشتري محلي. چرخ كفش‌فروشي به هر شكلي كه هست، مي‌چرخد. بالا و پايين دارد اما نااميدكننده نيست. تا اينكه يك كفش‌فروشي شيك و مجهز و بزرگ، با تنوع محصول بالا، با آپشن‌هاي متنوع براي مشتريان در نزديكي همان فروشگاه شروع به كار مي‌كند و كم‌كم تمام مشتريان آن منطقه را جذب خود مي‌كند. در نتيجه كفش‌فروشي كوچك داستان ما بعد از مدتي ابتدا دست به تعديل نيرو مي‌زند يعني شاگرد خودش را اخراج مي‌كند، در مرحله بعد مجبور به حراج كردن اجناسش مي‌شود و در نهايت كارش به تعطيلي مي‌كشد.

 

هم شاگرد و هم صاحب آن مغازه احتمالا مجبور مي‌شوند، بروند سراغ كار ديگري. يا براي فروشگاه‌هاي بزرگ‌تر، نظير همان فروشگاهي كه باعث تعطيلي‌شان شده بود كار كنند؛ با حقوق ثابت و احتمالا بسيار كمتر. تازه اگر شانس بياورند و اين موقعيت را به دست بياورند. اين داستان، داستاني است كه نمونه آن را با مشاغل ديگر اما با شرايط مشابه از لحاظ ساختاري، براي نشان دادن تاثير نظام سرمايه‌داري تعريف مي‌كند. از بين رفتن مشاغل كوچك و تبديل شدن آدم‌ها به نيروي كار ارزان براي صاحبان سرمايه. آدم‌هايي كه به اندازه كارشان دستمزد نمي‌گيرند.

 

گلوباليسم (جهاني شدن) كه باعث مستحيل شدن آدم‌ها در نظام طبقاتي كاپيتاليسم مي‌شود. بازار آزاد كه در آن همه‌ چيز بر مبناي سرمايه و سود محاسبه مي‌شود. ماجرايي كه خيلي هم از واقعيت دور نيست و اگر به اطراف‌مان نگاه كنيم، مي‌بينيم كه چطور برخي دوستان و آشنايان خودمان دچار همين وضعيت شده‌اند. بقالي‌هايي كه بعد از آمدن فروشگاه‌هاي بزرگ زنجيره‌اي تاب رقابت را نياوردند و تعطيل شدند. رسانه‌هايي كه در مقابل غول‌هاي رسانه‌اي دنيا به دليل از دست دادن مخاطبان‌شان، بساط‌شان را جمع كرده‌اند و رفته‌اند.

 

براي نشان دادن بلايي كه سرمايه‌داري سر مردم مي‌آورد معمولا به فوتبال هم اشاره مي‌شود؛ صنعت بزرگ سرگرمي دنيا كه به عنوان يكي از اركان اصلي سرمايه‌داري يا حتي يكي از تضمين‌هاي بقاي اين نظام شمرده مي‌شود.

 

منتقدان نظم حاكم بر فوتبال هميشه به اين نكته اشاره مي‌كنند كه در مسابقاتي كه در نهايت يك برنده خواهد داشت، هميشه تيم‌هايي اول مي‌شوند كه متمول‌تر و قدرتمندتر هستند؛ تيم‌هاي پولدارتري كه مي‌توانند بازيكنان با كيفيت تيم‌هاي ضعيف‌تر را به راحتي به خدمت بگيرند و سر باشگاه‌هاي كوچك را بي‌كلاه بگذارند. همه افتخارات و جام‌ها براي غول‌هاي فوتبال است. همان‌طور كه فروش بيشتر و سود هنگفت‌تر مال شركت‌هاي بزرگ چندمليتي است. بقيه هستند و وجود دارند كه به قدرتمندترها سرويس بدهند. هستند تا چرخ نظام سرمايه‌داري كه سودش مال قوي‌تر‌هاست، بهتر بچرخد.

 

شايد بتوان در صنايعي مثل پوشاك و غذا و سينما حتي به سلطه نظام حاكم اعتراف كرد، اما آمار نشان مي‌دهد كه در فوتبال لااقل اوضاع كمي متفاوت است. بله! در نگاه اول تيم‌هايي مثل آژاكس و موناكو و سايرين صرفا كارخانه توليد بازيكن براي بزرگان هستند. خود همين تيم‌ها قاتل تيم‌هاي ضعيف‌تر از خودشان هستند! البته اين نگاه صرفا رويه‌اي از آن چيزي است كه در حال وقوع است. واقعيت اين است كه تيم‌هاي سازنده بازيكن كه به نظر مظلوم و لايق دل سوزاندن هستند، معمولا جزو پر درآمدترين باشگاه‌ها به حساب مي‌آيند. باشگاه‌هايي كه با تغيير نگرش خود به فوتبال و تغيير اهداف كلا در مسير ديگري قدم برمي‌دارند.

 

هدف اين باشگاه‌ها در وهله اول استعداديابي بازيكنان از هر جاي دنيا و تربيت آنان است و سپس انتقال دادن اين بازيكنان به تيم‌هاي بزرگ. مثلا آژاكس را در نظر بگيريد؛ تيمي كه در همين ١٠ سال اخير ستاره‌هاي بزرگي چون ابراهيمويچ و سوارز و اشنايدر و اريكسن و ون‌درفارت و فرتونگن و سيلسن و كلي بازيكن ديگر راهي باشگاه‌هاي بزرگ كرده، هر ساله به صورت منظم به رشد گردش مالي و سود خودش افزوده است. يا موناكو؛ باشگاهي كه مالكش مي‌خواست آن را بفروشد اما چند اقتصاددان با نشان دادن راهي جديد براي سودآوري، اين باشگاه را به يكي از سودآورترين تيم‌هاي اروپا تبديل كردند. موناكو در همين دو، سه سال گذشته با انتقال ستاره‌هايي نظير امباپه و لمار و مارسيال و فابينيهو و برناردو سيلوا و خامس رودريگز چنان به سود سرشاري دست يافت كه تا مدت‌ها سوژه اخبار شده بود.

 

يا تيم‌هاي ديگري مثل ساوتهمپتون كه آن را كارخانه ساخت بازيكن براي ليورپول مي‌دانند. يا بنفيكا و پورتو كه ستاره‌هاي رشد داده خود را به بزرگ‌ترين باشگاه‌هاي دنيا ترانسفر كرده‌اند. حالا كسي مي‌تواند اين باشگاه‌ها را كه هر روز قوي‌تر از ديروز مي‌شوند، حل شده در نظام سرمايه‌داري بداند؟ موناكويي كه تنها در ١٢ ماه ٤٨٦ ميليون يورو از فروش بازيكن به جيب زده، در حالي كه كمتر از ١٠٠ ميليون براي همه آن بازيكنان هزينه كرده، چطور بازنده نظم حاكم بر فوتبال به حساب بيايد؟ سودي كه خيلي‌ها در آن سهيم هستند. خود بازيكن كه به درآمدهاي نجومي مي‌رسد، باشگاه‌هاي كوچك‌تر كه موناكو از آنان بازيكن جذب كرده، استعدادياب‌ها و كليه كساني كه با اين باشگاه همكاري دارند.

 

رفتن ستاره‌ها از تيم‌هاي كوچك‌تر به بزرگ‌تر، ديگر نه تنها يك اتفاقي غم‌انگيز به حساب نمي‌آيد، بلكه فرصت مغتنمي است براي تيم‌هاي كوچك‌تر كه با برنامه‌ريزي صحيح و كار حساب‌ شده بتوانند تراز مالي خود را روز به روز بهتر كنند. نكته اينجاست كه در فوتبال همه ‌چيز بردن و پيروزي نيست. همه‌ چيز كسب جام نيست.

 

هيچ كس قرار نيست در فوتبال تبديل به نيروي كار ارزان شود، هيچ تيم كوچك‌تري قرار نيست به خاطر ناتواني در رقابت با تيم‌هاي قلدر نابود شود و به شغل ديگري روي بياورد. باشگاه‌هاي فقير از لحاظ مادي مثل كشورهاي آفريقايي نيستند كه مواد اوليه‌شان را صنعتگران به يغما ببرند و بعد محصولات فرآوري شده را با قيمت چند برابر به خودشان بفروشند. الان تيم‌هاي سازنده نه ‌تنها موقع فروش بازيكن سود فوق‌العاده‌اي مي‌برند، بلكه با بندهايي نظير حق رشد از ادامه موفقيت‌هاي يك بازيكن هم سهم مي‌برند. اين تفاوت مهمي است كه فوتبال با ساير صنايع دارد.

 

علي ولي‌اللهي

 

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • دوشنبه ۱ مرداد
    دوستانه
    الهلال - العربی
    ۱۹:۳۰
  • دوستانه
    اینتر - پرگولتزه
    ۲۰:۰۰
  • دوستانه
    کوشیچه - آاس رم
    ۲۱:۰۰
  • جام ملت های زیر ۱۹ سال اروپا ۲۰۲۴
    اسپانیا - فرانسه
    ۲۱:۳۰
  • جام ملت های زیر ۱۹ سال اروپا ۲۰۲۴
    ترکیه - دانمارک
    ۲۱:۳۰
  • بسکتبال دوستانه
    آمریکا - آلمان
    ۲۲:۳۰
  • سه شنبه ۲ مرداد
    لیگ قهرمانان اروپا
    لوگانو - فنرباغچه
    ۲۲:۰۰
  • دوستانه
    اسپورتینگ - سویا
    ۲۳:۰۰
ویژه سرپوش