سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۴۳ - ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۵۳۳۷
لیگ برتر و جام حذفی

ماجرای مالکیت مشترک از تبریز تا لندن؛ یــک پادشـاه در ۲ اقــلیـم

محمدرضا زنوزی,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی

ماجرای مالکیت دو باشگاه ماشین‌سازی و تراکتورسازی تبریز و جنجال رسانه‌ای چه در فضای مجازی و چه در رسانه‌های معتبر و رسمی کشور، مدتی است سوژه محافل خبری شده و همچنان ادامه دارد و هیچ‌یک از طرفین راضی به پذیرفتن ادله و مستندات رو شده نیست که نیست.

 

در چنین شرایطی، فیفا و اساسنامه و کتاب قانونش می‌تواند حرف اول و آخر را بزند اما مشکل بزرگ اینجاست که کتاب قانون فیفا هم در این زمینه جملاتی حقوقی و پیچیده دارد که برداشت‌های سلیقه‌ای و متفاوتی از آن صورت گرفته است.

 

محمدرضا زنوزی و ماجرای مالکیت او بر دو باشگاه حاضر در حوزه خصوصی فوتبال البته به خودی خود می‌تواند کلمه به کلمه زیر ذره‌بین گرفته شود. آیا دو باشگاه مذکور، با تعاریف بین‌المللی واقعا خصوصی هستند؟ در واقع مالکیت بر یک باشگاه ورزشی بزرگ در فضایی کاملا آزاد و گشوده بر هر مالکی که مدارکش، توانایی‌هایش و ظرفیتش برای چنین منظوری تکمیل بوده، شکل گرفته است؟ به‌طور کلی «باشگاه خصوصی» در فوتبال باشگاهی ایران چه تعریفی دارد؟ فرق مدیرعامل با مالک در فوتبال باشگاهی ایران تا چه حد به صورت بین‌المللی تعریف شده و روشن است؟

 

اگر فرض کنیم این تعاریف به صورت بین‌المللی در فوتبال ایران رایج و حل شده باشد، دست‌کم برای آنکه بتوانیم موارد مشابهی از آن را در فوتبال جهان پیدا کنیم، حتی به فرض محال، شاید به چند مثال معروف جهانی مثل ماجرای زنیت و چلسی با مالکیت آبراموویچ، داستان معروف آیهان اوغلو و مالکیت وی بر کازاراسپور و حریت در دسته دوم فوتبال ترکیه، لی چی‌وون و مالکیت او بر دو باشگاه دسته برتر چینی و مالکیت گلیزرها بر دو باشگاه منچستریونایتد و نیویورک وینر، برخورد می‌کنیم.

 

به غیر از مورد آخر، تمامی مثال‌های ذکر شده مربوط می‌شوند به مواردی که همچنان استاندارد نیستند، در سطح بین‌الملل، با فیفا و قوانینش مشکل دارند و رسانه‌ها مشکل آنها را فاش کرده‌اند، در غیر این‌صورت شاید احدی از این بی‌قانونی مطلع نمی‌شد.

 

در مثال معروف زنیت و چلسی، آبراموویچ، مالک ثروتمند هر دو باشگاه در شرایطی که متهم به فرار مالیاتی در روسیه بود و از ترس نیرو‌های اطلاعاتی مسکو نمی‌توانست حتی به اروپای شرقی نزدیک شود، به دستور یوفا و البته فشار فیفا مجبور به فروش بیش از ۵۰درصد از سهام خود در باشگاه زنیت سن‌پترزبورگ روسیه شد چراکه رقبای چلسی در سطح لیگ قهرمانان اروپا به وی اتهام تبانی داخلی می‌زدند و قانون اجازه نمی‌داد دو تیم مقابل یکدیگر صف‌آرایی کنند و هر دو یک مالک داشته باشند.

 

البته آبراموویچ در آن تاریخ می‌توانست به ادعای وکیل خود، مالکیت زنیت را روی کاغذ به پسرعموی مورد اعتماد خود منتقل کند و پس از تورنمنت لیگ قهرمانان اروپا، بلافاصله این کاغذبازی البته قانونی را تغییر داده و باز هم مالک زنیت باشد، اما او این کار را نکرد و با فروش سهام زنیت و خداحافظی با این باشگاه خیال همه هواداران چلسی و حتی بدخواهان خودش را نیز راحت کرد.

 

بارنی رونی، نویسنده شهیر «گاردین» در ۱۵ فوریه ۲۰۱۹ در گزارشی جنجالی که با اعتراض و شکایت چندین مدیرعامل و مالک در سطح فوتبال اروپا همراه شد، نوشت: «فیفا قانونی را در اساسنامه خود نوشته و کتاب را بسته است، دست‌کم چشمانش را باز کند و ببیند که مالک قطری پاری‌سن‌ژرمن، خود‌به‌خود مالک بیش از ۳۰ باشگاه دیگر در اروپاست اما آنها را به اقوام خود، فروخته و در همه آنها سهام خریده است، او بهترین راه را برای گم کردن رد پول‌های خودش انتخاب کرده و با این کار احتمال شوم تبانی در فوتبال اروپا را به‌شدت افزایش داده است. از طرفی آیا مالکان آمریکایی منچستریونایتد با مالکان عرب منچسترسیتی، دشمن و رقیب هستند وقتی هر دو در بیش از ۴۰پروژه بزرگ و بین‌المللی در خاک کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مالزی، شریک اقتصادی محسوب می‌شوند؟»

 

نویسنده در ادامه می‌نویسد: «خیلی واضح است که مدیرعامل بهتر از مالک است، ‌ای کاش در باشگاه‌های بزرگ دنیا، به خاطر مشکلات شدید اقتصادی به مالکان غریبه با فوتبال روی نمی‌آوردیم و اجازه می‌دادیم همچنان هواداران رسمی با رای خود، مدیرعاملان با سواد و اهل فوتبال را انتخاب کنند، آن هم فقط برای چهار سال، نه برای ابد.»

 

بابک سرانی‌آذر

 

 

newspaper.fdn.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • دوشنبه ۱ مرداد
    دوستانه
    الهلال - العربی
    ۱۹:۳۰
  • دوستانه
    اینتر - پرگولتزه
    ۲۰:۰۰
  • دوستانه
    کوشیچه - آاس رم
    ۲۱:۰۰
  • جام ملت های زیر ۱۹ سال اروپا ۲۰۲۴
    اسپانیا - فرانسه
    ۲۱:۳۰
  • جام ملت های زیر ۱۹ سال اروپا ۲۰۲۴
    ترکیه - دانمارک
    ۲۱:۳۰
  • بسکتبال دوستانه
    آمریکا - آلمان
    ۲۲:۳۰
  • سه شنبه ۲ مرداد
    لیگ قهرمانان اروپا
    لوگانو - فنرباغچه
    ۲۲:۰۰
  • دوستانه
    اسپورتینگ - سویا
    ۲۳:۰۰
ویژه سرپوش