مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال همیشه از برنامهمحور بودن در این باشگاه صحبت کرده و عدم موفقیتهای استقلال در سالهای اخیر را خلأ و نقصان این موضوع میداند. این در حالی است که طی سالهای اخیر همین عدم برنامهریزی درست از سوی مسئولان و مدیران باشگاه استقلال باعث شده این تیم روزبهروز از موفقیت بیشتر فاصله بگیرد. تازهترین اظهارات کاظم اولیایی در گفتوگو با «فرهیختگان» را در زیر میخوانید.
تغییرات مداوم در دو باشگاه استقلال و پرسپولیس ادامه دارد. نظر شما چیست؟
همه ناکامیهایی که برای این دو باشگاه میتوان متصور شد معلول یک علت بزرگ است؛ هویت و جایگاه نامشخص باشگاهها. نزد فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا بهعنوان یک بنگاه اقتصادی از آنها یاد میشود اما در داخل یک گداخانه بهشمار میروند که باید به آنها کمک کرد و در ساختار اداری نیز زیرمجموعه وزیر ورزش محسوب شده و وزیر باید درخصوص آن تصمیمگیری کند. معتقدم هر مدیری که به این باشگاه میآید باید برنامه داشته باشد، یعنی مشخص شود که میخواهد با فلان عدد شروع کرده و با فلان عدد دیگر در پایان سال به کارش خاتمه دهد، پس عدم ارائه برنامه میتواند مشکلات زیادی را به وجود آورده و مطمئنا حاصلی ندارد.
فکر نمیکنید تغییرات مداوم طی سالهای اخیر به استقلال ضربات زیادی زده است؟
درست است و آنهم به این دلیل است که با این باشگاه مثل نهادهای دولتی برخورد میشود، یعنی وزارت ورزش با باشگاه استقلال مثل یک نهاد دولتی برخورد میکند، یعنی مثل کارمندان زیردست. مدیرانی که میخواهند تصمیمات را در جای دیگری گرفته و آن را در باشگاه ابلاغ کنند، ضمن اینکه مشکل بزرگتر استقلال این است که جایگاهها در این تیم معنی ندارد یعنی مشخص نیست جایگاه مجمع کجاست یا هیاتمدیره چه نقشی دارد. در همهجای دنیا ساختارهای حقوقی تعریف شده است. ما یک شخصیت حقوقی داریم که اسم آن باشگاه است که باید دارای مجمع، سهامدار، مدیرعامل و هیاتمدیره باشد. این تجربه چندصد ساله بشری بهشمار رفته و همیشه هم موفق بوده است ولی ما نمیخواهیم آن را رعایت کنیم.
با این وضعیت، سعادتمند در استقلال موفق میشود؟
امیدوارم برنامه بدهد که بتوان او را قضاوت کرد. بهنظرم آدمها را دوجور میتوان قضاوت کرد، یا روی عملکرد گذشتهشان یا روی برنامه آیندهشان که سعادتمند عملکردی در گذشته نداشته که بتوان او را قضاوت کرد. مثلا کاظم اولیایی یا فتحاللهزاده را روی عملکرد گذشتهشان قضاوت میکنند.
بهنظر میرسد این خلأ باعث شده برخی مدیران و معاونان بهیکباره سروکلهشان پیدا شده و هر کاری که میخواهند انجام میدهند.
برخی فکر میکنند زرنگ هستند و میتوانند از این باشگاه پول زیادی کسب کنند اما واقعیت این است که وقتی وارد باشگاه میشوید میبینید همهچیز را حراج کردند و هیچچیز برای درآمدزایی وجود ندارد، ضمن اینکه وضع اقتصادی هم هیچوقت بهتر نمیشود. اشکال کار این است که برخی میپذیرند این باشگاه را با این شرایط اداره کنند. سوال این است که سعادتمند برمبنای کدام برنامه مدیریت باشگاه را پذیرفته است؟ نمیشود بگوییم این زمین برای فلانجا بوده و ما بعدا آن را پس میگیریم و انشاءالله به ما میدهند و انشاءالله آن را میفروشیم. با انشاءالله و ماشاءالله نمیتوان تیمداری کرد.
معتقدید که ساختار در استقلال مشکل دارد؟
بله، مشکل اساسی در ساختار و در جایگاهی است که باشگاه را در آن قرار دادهایم. به استناد قانون دولت حق ندارد به باشگاه حرفهای پول بدهد اما از سوی دیگر به استناد همین قانون باشگاه دولتی بهشمار میرود، این مغایرت خودش جمع اضداد است. الان راه قضاوت کردن سعادتمند این است که برنامه ارائه دهد چون با رفتوآمد و شلوغکردن دورش، موفقیت حاصل نمیشود.
بهعنوان سوال پایانی بالاخره میتوان به خصوصیشدن سرخابیها امیدوار بود؟
در جلسهای که اخیرا به همین منظور برگزار شد برای جلوگیری از اجرای ماده ۱۴۱ قانون تجارت که آنها را ورشکسته اعلام میکند، این تصمیم را گرفتند که با افزایش سرمایه صوری جلوی آن را بگیرند یعنی بهطور مثال ورزشگاه مرغوبکار را که متعلق به استقلال بود به خودش واگذار کردند تا از این طریق برای این باشگاه افزایش سرمایه صورت گیرد در حالی که ورزشگاه مرغوبکار نه سند دارد و نه جایگاه و این برای خود باشگاه بوده است که در اختیار ادارهکل قرار گرفته و امروز به یک پارکینگ برای ماشینهای مخروبه و زنگزده تبدیل شده و بهنوعی گوشت قربانی محسوب میشود.
حتی بخش فوتبالی آن در اختیار آقای پیوس قرار گرفته و حالا میخواهند از آن بهعنوان سرمایه باشگاه استقلال استفاده کنند و آن را در بورس قرار دهند که این موضوع بسیار خطرناک است و امکان دارد به انحلال باشگاه منجر شود. برای این کار هم راهکار وجود دارد؛ میتوانند سند مجموعه تنیس استقلال را که درآمدزا بوده و در گذشته نیز برای باشگاه تاج بوده در اختیار استقلال قرار دهند، یعنی وزیر ورزش با این کار حسننیت خود را به این باشگاه نشان بدهد. باشگاه استقلال امکانات زیادی در کشور دارد ازجمله همین مجموعه تنیس که سندش در اختیار وزارت قرار دارد. بهراحتی میتوان این کار را انجام داد تا ارزش افزوده استقلال زیاد شود و اینطور نباشد که با دادن ورزشگاه مرغوبکار، روغن ریخته را نذر امامزاده کنند.
محمدرضا حاجیعبدالرزاق
- 9
- 4