جیبوتی یکی از کم جمعیتترین کشورهای آفریقاست و در شرق این قاره قرار دارد. مردم این کشور به سه زبان عربی، فرانسوی و چند زبان محلی قبایل جیبوتی صحبت میکنند (حالا بهشون بخندید!!!). یعنی در جیبوتی خیلی طبیعی اینگونه صحبت میکنند: «سلام علیکم، اکسکوزِ موآ، جیمکالتسمستیمیدس!» که معنای آن میشود: «سلام، عذرخواهی میکنم، امکانش هست بپزمتون؟!». اما جیبوتی چرا کشور مهمی است؟
دسترسی آسان جیبوتی به آبهای بینالمللی از یک سو و ارتباط زمینی آن با کشورهای مرکزی قاره آفریقا از سوی دیگر، بر اهمیت راهبردی آن افزودهاند. به همین دلیل یک سری از کشورها برای آنها جاده و هتل و ساختمان پارلمان میسازند تا حالش را ببرند. خاک جیبوتی مساعد برای کشاورزی نیست و نهایتا میتوانند خشخاش آنجا بکارند و دودش را بگیرند. مراتع طبیعی کمتر از پنج درصد از خاک این کشور را تشکیل میدهند و ۹۵ درصد باقی مانده هم سنگ خاراست.
جیبوتی از اعضای اتحادیه آفریقا و اتحادیه عرب است. جیبوتی به پیمانهای بینالمللی تغییرات آب وهوا، بیابانزدایی (به این یکی که حتما باید پایبند باشن!)، حفظ محیط زیست (کدوم محیطزیست؟!)، قانون دریاها، حراست از لایه ازون (اصلا چی هست؟!) و مقررات کشتیرانی (یعنی به جای دزدی دریایی، نتورک مارکتینگ دریایی دارند) پایبند است.
جیبوتی قرنها مستعمره فرانسه بود و فرانسویها آنجا را «سومالیلند» نامیده بودند که بعد از «نوتلا لند» و «برگر لند» و «قلوه لند» دیدند خز ماجرا درآمده و اسم آنجا را همان جیبوتی گذاشتند.
جیبوتی در روز ۲۷ ژوئن ۱۹۷۷ از فرانسه اعلام استقلال کرد و به جمهوری جیبوتی تغییر نام داد. جنگهای قومی بین عفار و ایساس که واقعا اسمشان برگریزان میآورد (سومالیایینژادها) بعد از استقلال نیز در جیبوتی ادامه داشت، تا اینکه بالاخره در سال ۱۹۹۴ موافقتنامه صلح میان اقوام درگیر جیبوتی به امضا رسید و اهالی آنجا مدتي تصمیم گرفتند یکدیگر را نکشند و مشکلات را با صحبت حل کنند. حزب RPP که اسم ناپسندی دارد و اساسا شرایط جیبوتی بیشتر به حزب «RPG» نیاز دارد، تنها حزب سیاسی جیبوتی بین سالهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۹۳ بود، در سال ۱۹۹۳ انتخابات به صورت چندحزبی در جیبوتی برگزار شد که «حسن گولد آپتیدون» که از اعضای ایساس بود به ريیس جمهوری انتخاب شد.
مردم فقط بهخاطر اسم باکلاسی که داشت به او رای دادند و سپس «بارکاد گوراد هامودو» که از اعضای عفار بود در همین سال نخست وزیر جیبوتی شد و اعضای احزاب سیاسی یاد گرفتند که میتوانند بدون کشتن یکدیگر، با هم رقابت کنند. از سال ۱۹۹۹ «اسماعیل عمر حیله» که مشخص است با «مکر و نیرنگ» بالا آمده به عنوان ريیسجمهور انتخاب شد و در سال ۲۰۰۱ نیز «دلیطه محمد دلیطه» که پدرش روی «دلیطه» ماجرا خیلی تاکید داشت، به سمت نخست وزیر منصوب شد. تعداد زیادی از آوارگان اتیوپی و سومالی در این کشور زندگی میکنند که خود مردم جیبوتی میگویند: «ما اینجا خودمون به زور جا شدیم!» و مردم سومالی و اتیوپی هم گفتند: «اون وسط جا هست! هول ندید، برید داخل!». پایتخت جیبوتی، جیبوتی است و واحد پول این کشور همینطور کشکشی، «فرانک» است و از زمان رفتن فرانسویها مانده چون پس از آن، مردم خیلی با پول کاری نداشتهاند.
فریور خراباتی
- 11
- 2