ارمنستان
بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر ارمنستان، که بعنوان پایتخت ارمنستان هم شناخته می شود، شهر ایروان نام دارد. ایروان در سال ۲۰۱۲ نیز از طرف یونسکو بعنوان پایتخت جهانی کتاب شناخته شد و یکی از زیباترین و بزرگ ترين شهرهای این منطقه به شمار می رود.
یکی از سه شهر مهم قفقاز جنوبی و محبوب ارمنیان جهان، ارمنستان است که پایتخت شهر ایروان می باشد. شهری که قدمت آن در دامنه کوه آرارات و بر کرانه رود هرازدان بیش از ۲۸۰۰ سال می باشد. این شهر ابتدا قلعه اِربونی در تمدّن اورارتو بود که در دهه ۱۹۳۰ مجددا از نو ساخته شد و امروز به شکل ایروانِ زیباست.
شهر ایروان در کشور ارمنستان با موقعیت استراتژیک مهم خود بارها نبردگاهی برای عثمانی ها، پارس ها و امپراطوران روس بوده است. ویرانی های پی در پی بود که از این نبرد ها نصیب ایروان شد و بلایایی طبیعی مانند زلزله ای در قرن هفدهم، که شهر را یکپارچه به خاک نشاند. با این حال از اریوانِ کهن تا به حاضر بناهایی دوام آورده اند که ایستایی مردمش را نیز به یاد می آورد. این شهر بطور جدی بر پایه نقشه های الکساندر تمانیان معمار شهر در دوران شوروی بازسازی شد. مرکز شهر، چون جواهری از سبک معماری نخستین شوروی است.
شهر ارمنستان را در آن هنگام بر مبنای رنگ سنگ هایی که در بناهایش به کار رفته، شهر صورتی نامیدند. ارمنستان با نام رسمی جمهوری ارمنستان کشوری در قفقاز جنوبی از شمال با گرجستان، از شرق با جمهوری آذربایجان، از غرب با ترکیه و از جنوب با ایران و نخجوان هم مرز است؛ یکی از منابع اصلی درآمد ارمنستان، گردشگری در این کشور میباشد که در اقتصاد ارمنستان نقش مهمی ایفا می کند. کشور ارمنستان با ۲۹۸۰۰ کیلومتر مربع مساحت، در جنوب غربی منطقه قفقاز و با کمی فاصله از سواحل جنوب شرقی دریای سیاه واقع شده و مانند کمربندی از یک سو بین مرزهای ایران و از سوی دیگر جمهوری های آذربایجان و گرجستان گسترده شده است.
کشور ارمنستان به کوهستانی گفته میشود که در شمال فلات ایران، در غرب فلات ارمنستان و جنوب سلسله جبال قفقاز واقع شده است. از سطح دریا ارتفاع میانگین این کشور ۱۸۰۰ متر است و تنها ۱۰ درصد شهر های ارمنستان کم تر از ۱۰۰۰ متر ارتفاع دارند. آراگاتس بلندترین قله ارمنستان است که دارای ۴۰۹۰ متر ارتفاع در شمال غرب این جمهوری واقع شده است.
تاریخچه ارمنستان
کشور ارمنستان حکومت خود را قبل از سال ۱۴۵۴ با سلطنت توانگر آغاز نمود. در همان سال های اولیه نیز این کشور فرهنگی پرمایه داششت به طوری که توانست در برهه ای از تاریخ، سرزمین های اطراف دریای خزر را نیز در بر بگیرد. هایک در زبان ارمنی نام ارمنستان است که در سال های بعد به هایاستان تغییر کرده است بطور کلی فضای سنتی موجود در ارمنستان یک فضای افسانه ای دارد و اینطور که مشخص شده است تاریخ نویسان بطور دوره ای در این کشور در زمینه های مختلف فعالیت کرده اند.
نخستین قومی که از ایران وارد خاک ارمنستان شد، قوم اورارتو بودند. برای اولین بار نام ارمنستان در کتیبه داریوش دیده شد. طبق شواهد، مردم ارمنستان زرتشتی بودند. نبردهای مختلفی در طول تاریخ این کشور دیده شده است. در کشور ارمنستان ظهور اسلام بطور دوره ای در تصرف خاصی دیده می شود. نرخ درام ارمنستان بطور دوره ای تغییر می کند. ارمنستان در طول تاریخ حجاب کشور به صورت مدرن و سنتی دیده می شود. از نظر ابعاد، پرچم کشور ارمنستان تغییراتی داشته است.
دین کشور ارمنستان
اکثریت مردم ارمنستان پیرو کلیسای حواری ارمنی هستند که ایرانیان از آن به کلیسای گریگوری یاد می کنند و به عنوان کلیسای ملی ارمنیان محسوب می شود. یکی از اولین کلیساهای دنیای مسیحیت، کلیسای حواری ارمنی نام دارد و از کلیسای ارتدوکس شرقی می باشد. ارامنیان قبل از این که به دین مسیحیت روی آورند، بت پرست بوده و بت های بیشماری از جمله آناهید را می پرستیدند. در واقع مقدر بود که مسیحی کردن کشور ارمنستان توسط گریگور مقدس صورت گیرد.
گریگور منسوب به خانواده اشکانیان و به روایتی دیگر پسر همان مردی بود که خسرو اول پادشاه ارمنستان را به تحریک شاهان ساسانی، کشته بود. گریگور و تمامی افراد خانواده وی در شهر کاپادوکیه واقع در شرق آسیای صغیر مقیم شدند و در آنجا گریگور با آموزه های مسیحی آشنا و به این ترتیب مسیحی شد. قبول دین مسیحی توسط ارامنیان دو جنبه مهم دارد که از یک سو نقطه عطف تاریخ ارمنستان ، روی آوردن ارمنیان به مسیحیت بوده و تمامی تحولاتی که این ملت از ان پس شاهد بوده اند تا حد زیادی از این واقعه ی تاریخی نشات گرفته است.
از سوی دیگر این رویداد از دیدگاه تاریخ مسیحیت نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است بدین دلیل که نخستین ملتی که در سال ۳۰۱ میلادی مسیحیت را بعنوان دین رسمی کشورشان پذیرفتند، ارامنیان می باشند. در سال ۳۱۳ میلادی گرویدن کنستانتین امپراتور روم به دین مسیح و قبول مسیحیت بعنوان دین رسمی امپراتوری روم صورت گرفت. اولین پیام آوران مسیحیت، پس از ظهور مسیحیت و از قرن اول میلادی وارد کشور ارمنستان شده و این دین را تبلیغ کردند.
آب و هوای ارمنستان
در مساحت ارمنستان، بخش عمده ای از آن بافت و ساختار کوهستانی دارد بخاطر همین آب و هوای این کشور سرد است و از این جهت ارمنستان در بین کشورهای سرد جهان قرار می گیرد. در ارمنستان، گرم ترین ماه های سال بین اردیبهشت تا شهریور است و به ندرت دمای هوا در گرم ترین روزها به ۴۰ درجه می رسد. دمای این منطقه در فصل های سرد سال و به خصوص ماه های فصل زمستان بسیار پائین بوده و سردترین زمان های ارمنستان به حساب می آید. باتوجه به این آب و هوا، بیشتر مسافرت های توریستی به این منطقه در فصل تابستان انجام می شود. در ارمنستان، دمای هوا به شدت تابع فصول سال است.
مذهب و زبان ارمنستان
ارمنستان یکی از اولین کشورهاییست که دین مسیحیت در قرن چهاردهم به آن راه پیدا کرد و به همین علت بخشی از فرهنگ و آداب و رسوم آن از مسیحیت الگو گرفته است؛ مسیحیت، دین رسمی کشور ارمنستان است و به همین دلیل در کشور، کلیساهای متعددی دیده می شود و میتوان گفت کلیسا به نوعی ریشه در فرهنگ و اصالت آنها دارد. در قدیم، نام این کشور به زبان محلی" هایک" بوده که با اضافه کردن پسوند" ستان" به مرور زمان تغییر نام داده است، زبان اصلی مردم این سرزمین ارمنی است و فرهنگ آنها بیشتر به مردم بومی ارمنی مربوط می شود؛ البته زبان ارمنی به دو گروه ارمنی شرقی و ارمنی غربی تقسیم می شود که تفاوت این دو زبان در تلفظ های آنهاست. در نهایت زبان ارمنی شرقی، زبان رسمی این کشور میباشد و زبان دوم آن ها پس از آن نیز زبان روسی است.
فرهنگ و آداب و رسوم ارمنستان
از نظر فرهنگ، ارمنستان بسیار غنی است و مردم ارمنی، بيش ترین ساکنین آنرا تشکیل میدهند البته مهاجرانی کمی از کشورهای اروپایی و روسیه نیز دارند، مردم این کشور پس از استقلال یافتن و جدا شدن از روسیه بیشتر به مشاغل کشاورزی روی آورند و سبب توسعه ی این صنعت می شوند. در فرهنگ این مردم، سنت گرایی بسیار دیده می شود به طوریکه در نوع لباس پوشیدن و معاشرت بین زنان و مردان این موضوع کاملاً قابل مشاهده است؛ آنها مردمی مهربان و دست و دل باز هستند که از مهمانان خود با روی خوش پذیرایی می کنند و قطعاً سفر به ارمنستان، خاطره ای خوش را در ذهن شما به جای میگذارد.
واحد پول ارمنستان
درام، واحد اصلی پول ارمنستان است که برگرفته از کلمه عربی درهم است و سکه های آن شامل سکه های ۱۰ درام، ۲۰ درام، ۳۰ درام، ۱۰۰ درام و ۵۰۰ درامی میباشد ولی اسکناس های آن از ۱۰۰۰ درام شروع میشوند و اسکناس هایی معادل ۱۰۰۰، ۵۰۰۰، ۱۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ درامی هم دارند.
مهم ترین جاذبه های ارمنستان
اکثر جاذبه های توریستی و تاریخی کشور ارمنستان در ایروان است. میتوانید در این شهر پرشور از جاذبه های توریستی مختلفی بازدید کنید.
- کلیسای بزرگ زوارتنوتس:
یکی از نقاط مهم توریستی ارمنستان، کلیسای بزرگ و تاریخی زوارتنوتس است که در خارج از ایروان و در استان آرماویر قرار دارد. بقایای این بنای تاریخی زیبا که از قرن ۷ میلادی تأسیس شده با تخت جمشید بی شباهت نیست.
- خانه ی اپرا در ارمنستان:
از دیدنی های معروف ایروان در ارمنستان می توان به میدان و بنای اپرا اشاره کرد که تابحال شاهد اجرای کنسرت های اپراهای ایروان و جهان در خانه ی اپرا بوده است. در میدان و خانه ی اپرا بسیاری از کنسرت ها، گردهمایی ها و مراسم های متنوع برگزار می شود. یک مکان در نزدیکی خانه اپرا برای فروش بلیط های کنسرت های up coming وجود دارد.
- صومعه گغارد ارمنستان:
چنانچه به بازدید از معابد و مناطق تاریخی ارمنستان علاقه دارید، صومعه گغارد یکی از مقاصد جذاب به شمار می رود. نخستین کلیسای غاری در دنیا که در میان صخره ها و دره ها قرار دارد صومعه گغارد می باشد. قدمت این کلسیا به حدود قرن ۷م میلادی باز می گردد و از طراحی خیره کننده ای در ساخت آن بهره گرفته شده است.
- مسجد کبود ارمنستان:
در بین سال های ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۹ خورشیدی، مسجد کبود از سوی بنیاد مستضعفان و جانبازان و توسط معماران ایرانی بازسازی شد و زبان فارسی در این مسجد به علاقه مندان اهل ارمنستان تدریس می شود. براین اساس یکی از مشهورترین جاذبه های گردشگری ارمنستان، مسجد کبود ارمنستان می باشد. این مسجد سرویس های بهداشتی ایرانی دارد. از نکات جالب در مورد این مسجد می توان به فروش گوشت حلال درون آن اشاره کرد. در حیاط این مسجد باغی پر از میوه وجود دارد که پر از درختان میوه است. توجه کنید که این درختان سمپاشی شده اند پس نباید از درخت میوه استفاده کنید.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 9
- 4