چندی قبل زنی جوان به یک آرایشگاه زنانه رفت و بعد از انجام کارهایش وقتی خواست آن جا را ترک کند متوجه نبود کیف زنانه اش شد و مسئول آرایشگاه و زنان دیگر در آرایشگاه شروع به جست وجو کردند اما اثری از کیف نبود.
بدین ترتیب ماجرای سرقت کیف زن جوان از آرایشگاه زنانه به ماموران کلانتری ۱۲۶ تهرانپارس مخابره شد و تیمی از ماموران تجسس برای تحقیقات پلیسی وارد عمل شدند.
ماموران در گام نخست تحقیقات، پی بردند سارق که یک زن است با توجه به شلوغی داخل آرایشگاه زنانه و در یک فرصت مناسب از غفلت مشتری آرایشگاه استفاده کرده و دست به سرقت کیف زنانه زده است.
تجسس های پلیسی ادامه داشت که ماموران متوجه شدند از حساب بانکی زن جوان در آرایشگاه پول زیادی برداشت شده است که با توجه به حساسیت موضوع تجسس های فنی کلید زده شد.
بررسیها حکایت از آن داشت که زن جوان با در اختیار داشتن رمز کارت بانکی طعمه اش به یک طلافروشی رفته و اقدام به خرید چند سکه طلا کرده است.
نخستین سرنخ
همین کافی بود تا ماموران به مغازه طلافروشی بروند و دوربین های مداربسته را مورد بازبینی قرار دهند و مشاهده کردند دختر جوانی با حضور در مغازه طلافروشی اقدام به خرید چند سکه طلا کرده است.
تجسسهای پلیسی ادامه داشت تا این که ماموران از سرقت های مشابه دیگری در آرایشگاه های زنانه اطلاع یافتند و مشخص شد دختر جوان ابتدا در نزدیکی صندوق آرایشگاه ها وقتی مشتریان شماره رمز کارتشان را اعلام می کنند اقدام به ثبت رمز کارت ها می کند و سپس در فرصتی مناسب با توجه به شلوغی آرایشگاه ها، دست به سرقت کیف طعمه هایش می زند.
ردیابی ها ادامه داشت و ماموران اطلاع پیدا کردند دختر جوان با دسترسی به کارت های بانکی طعمه هایش با حضور در مغازه های طلافروشی و صرافی ها اقدام به خرید دلار و طلا می کند.
بازداشت دزد تازه کار
ماموران با توجه به تصویر به دست آمده از دختر جوان به سراغ آلبوم مجرمان سابقه دار رفتند و مشخص شد این دختر یک سارق تازه کار و حرفه ای است که در آرایشگاه های زنانه دست به سرقت می زند.
در ادامه ردیابی ها، تیم پلیسی با سرنخ های به دست آمده موفق به شناسایی مخفیگاه دختر جوان در همان منطقه تهرانپارس شدند و عصر شنبه ۱۳ مهر در عملیات پلیسی دستگیر شد.
رویا ابتدا خود را بی گناه می دانست اما وقتی در برابر تصاویر دوربین مداربسته طلا فروشی قرار گرفت به ناچار لب به سخن گشود و به ۲۰ فقره سرقت کیف زنانه در آرایشگاه ها اعتراف کرد.
رویا ۲۷ ساله که یک سارق تازه کار است در حالی که اشک می ریزد و از رفتن به زندان می ترسد اصرار می کند که اجاره خانهشان عقب افتاده بود و نیاز به پول داشته و هیچ کاری برای کمک به پدر و مادرش نبوده که انجام دهد:
سابقه داری؟
نه، باور کنید من تا حالا خلاف نکردم.
الان به چه جرمی دستگیر شدی؟
سرقت از آرایشگاه زنانه.
شیوه و شگرد؟
وارد آرایشگاه های زنانه می شدم و در ابتدا هرکسی برای انجام هرکاری که دارد فیش پرداخت می کند که من در زمان پرداخت فیش در نزدیکی صندوقدار بودم و رمز بانکی مشتریان را حفظ می کردم و سپس در کمین می نشستم تا در فرصتی مناسب اقدام به سرقت کیف آن ها کنم.
کسی متوجه سرقت کیف ها نمی شد؟
به آرایشگاه های شلوغ می رفتم و چون همه سرگرم کارهای خودشان بودند کسی نمی فهمید که من کیف شخص دیگری را برداشتم و به راحتی از سالن زیبایی خارج می شدم.
کارت های بانکی را چه می کردی؟
به طلا فروشی و صرافیها می رفتم و خرید می کردم.
دلیل دزدی هایت چه بود؟
برای اجاره خانهمان نیاز به پول داشتم. یک سال و شش ماه بود که اجاره خانه نداده بودیم.
ازدواج کردی؟
نه، مجردم.
پدرت چرا کمک نمی کرد؟
پدرم دو بار سکته قلبی کرده و عمل جراحی قلب کرده است و چون نمی خواستم او بیشتر از این اذیت شود دست به سرقت زدم.
تحصیلات؟
لیسانس مدیریت صنعتی دارم.
چرا سرکار نرفتی؟
رویا در حالی که اشک می ریخت گفت: «در آزمون بانک شرکت کردم و فرمهای زیادی برای کار پر کردم اما هیچ اتفاقی نیفتاد و حتی چند جا برای کار رفتم که درخواست های کثیف داشتند و می خواستند از فرصت کاریشان سوءاستفاده کنند که نپذیرفتم».
چرا گریه می کنی؟
از زندان رفتن می ترسم، حالا که سابقه دار شدم دیگر کاری برای من نیست و می خواهم کمکم کنید.
سکه ها و دلارها را فروختی؟
یکی از کارت های بانکی ۳۶ میلیون تومان مانده حساب داشت که ۲۰ میلیون تومان آن را چهار سکه طلا خریدم اما وقتی به خانه بازگشتم دیدم کیف پولم نیست، نمی دانم آن را سرقت کردند یا در تاکسی یا خیابان روی زمین افتاده است.
وقتی طلاهای سرقتی را گم کردی چه حسی داشتی؟
خیلی ناراحت بودم و حس شاکیان پروندهام را کاملا درک می کنم.
چرا دزدی؟
قصد داشتم پس از پرداخت بدهی اجاره خانه کمی پول برای خودم پس انداز کنم که وقتی خواستم ازدواج کنم پولی برای خرید جهیزیه هم داشته باشم.
مادرت از این سرقت ها خبر داشت؟
ابتدا نه، ولی وقتی متوجه شد کلی مرا دعوا کرد و سرکوفت به من زد که بعد از آن در چند مرحله وقتی می خواستم طلا بخرم همراه من به مغازه طلافروشی می آمد.
فکر می کردی دستگیر شوی؟
پشیمانم، اول از روی اجبار رفتم ولی بعد دیگر عادت شد و شیطان ولم نمی کرد.
چه مدت است دزدی می کنی؟
فکر کنم اردیبهشت بود که این کار را کردم، ابتدا یک کیف در آرایشگاه سرقت کردم ولی پول و کارت بانکی در کیف نبود.
آزاد شوی دوباره دزدی می کنی؟
نه، یک هل پوک هم حتی از برادرم سرقت نمی کنم و به سرکار می روم تا باعث بی آبرو کردن خانواده ام نشوم.
بنا به این گزارش، دختر جوان با قرار وثیقه دو میلیارد ریالی روانه زندان شد و تحقیقات برای شناسایی دیگر جرایم احتمالی این دختر جوان در دستور کار ماموران پلیس تهران قرار دارد.
تحلیل کارشناس
بررسی ردپای تحصیل کرده ها در سرقت های حرفه ای
دکتر کاظم قجاوند جامعه شناس و استاد دانشگاه
برخی جرایم خرد و کلان توسط افراد تحصیل کرده در جامعه رخ می دهد که این مسئله از چند منظر قابل بحث و بررسی است و دیدگاه های مختلفی در این زمینه وجود دارد. برخی از دیدگاه ها اشاره به ناکارآمدی اقتصادی جامعه در جذب افراد در مشاغل مختلف دارد که خود عاملی است که عده ای از تحصیل کرده ها به دلیل نداشتن شغل و بیکاری به سمت بزه روی می آورند. این دیدگاه ها، عمدتا به عوامل دفع کننده و ناکارآمد در جذب تاکید دارد به این دلیل که افراد تحصیل کرده از هوش بالاتری برخوردارند به همین علت روش های جدیدتری برای رفتارهای مجرمانه انتخاب می کنند که دستگاه پلیس و قضا را با مشکلات اجتماعی عدیده ای رو به رو می سازد. در برخی از سرقت های مسلحانه که در بانک ها صورت می گیرد گاهی ردپای افراد تحصیل کرده دیده می شود که این نشان دهنده دیدگاه این افراد درباره تمایلات فردی است .
یعنی این افراد توقعات مالی زیادی دارند و به همین دلیل به حقوق و مزایایی که سیستم اداری برای آن ها در نظر می گیرد رضایت نمی دهند و برای رفاه بیشتر اقدام به سرقت های مجرمانه و بزهکاری می کنند. برخی دیدگاه ها و ناکارآمدی این افراد به مجازات ها و قوانین و نبود بازدارندگی آن ها اشاره دارد. این دیدگاه ها عمدتا بر این باورند که اگر قوانین و مقررات به اندازه کافی بازدارندگی داشته باشد، برای همه اجرا شود و ضمانت اجرایی بالایی داشته باشد می تواند قبل از بروز این حوادث از آن پیشگیری کند.
البته افراد تحصیل کرده ای را که به جرم و بزه روی می آورند از لحاظ اختلالات روان شناختی نیز می توان بررسی کرد. برخی از آن ها به لحاظ شخصیتی رفتارهای ناسازگارانه ای دارند که در فرایند اجتماعی شدن به خوبی مهارت اجتماعی شدن را فرا نگرفته اند و به راحتی به سمت جرم و بزه روی می آورند. مجموع این عوامل سبب بروز جرم توسط افراد تحصیل کرده می شود و برای حفظ ارزش های جامعه باید این افراد طی دوره های آموزشی تحت آموزش قرار گیرند تا برخی مسائل در وجودشان نهادینه شود . وقتی در افراد یک جامعه ارزش های اجتماعی نهادینه و درونی نشود و به اخلاق اجتماعی اهمیت ندهند به سادگی جرم را یک رفتار عادی تصور می کنند و آن ها چون باورها و اعتقادات شان ضعیف است دست به اقدامات مجرمانه ای می زنند که در جامعه یک پدیده زشت اجتماعی را رواج می دهند.
- 10
- 4