فیلم های دوربین مداربسته نشان می داد که دو زن وارد خانه شده و دست به سرقت عتیقه جات زده اند.
شکایت مرد عتیقه فروش
چندی قبل مرد ۷۵ ساله ای که در زمینه خرید و فروش عتیقه فعالیت دارد برای نظافت و انجام کارهای خانه اش در یکی از سایت های تبلیغاتی، آگهی ثبت کرد و در مدت زمان کوتاهی چند زن و مرد جوان که به دنبال کار بودند با این مرد تنها تماس گرفتند.
مدتی گذشت تا این که یک نوعروس با پیرمرد تنها تماس گرفت و خواست تا به عنوان پرستار و برای انجام کارهای نظافت منزل مشغول کار شود که مرد عتیقه فروش با توجه به شرایط زندگی نوعروس جوان پذیرفت.
نوعروس در همان روزهای ابتدایی شروع کارش ادعا کرد که به تازگی ازدواج کرده و چون وضعیت مالی شان خوب نیست مجبور به کار شده است.
شیما هر روز با حضور در خانه پیرمرد تنها کار نظافت و آشپزی را انجام می داد و قرص های پیرمرد عتیقه فروش را به موقع می داد و عصرها به خانه اش بازمی گشت.
همه چیز خوب پیش می رفت و مرد تنها به نوعروس جوان اعتماد پیدا کرده بود و حتی زمانی که در خانه نبود زن جوان کارهای خانه را انجام می داد.
سرقت میلیاردی
مدتی گذشت تا این که مرد تنها تصمیم گرفت برای انجام کاری از تهران خارج شود و با توجه به اعتمادی که به شیما داشت با او تماس گرفت و با دادن کلیدهای خانه خواست تا در نبودش به خانه سرکشی کند تا هم کار نظافت را انجام دهد و هم از خانه مراقبت کند.
مرد تنها همراه دوستانش از تهران خارج شد و چند روزی را در سفر گذراند اما وقتی به تهران بازگشت و به خانه رفت با صحنه عجیبی روبه رو شد.
عتیقه ها، وسایل با ارزش و پول زیادی از داخل خانه اش به سرقت رفته بود، مرد تنها شوکه شده بود و با شیما تماس گرفت و نوعروس جوان وقتی شنید خانه مرد عتیقه فروش هدف سرقت قرار گرفته به سرعت و سراسیمه خود را به آن جا رساند.
شیما وقتی پای در خانه مرد تنها گذاشت ادعا کرد که در این چند روز فقط یک بار به این خانه مراجعه کرده و پس از نظافت به خانه خودش رفته و در این مدت در کنار خانواده اش بوده و نمی داند چه کسی وارد خانه شده است.
تحقیقات پلیسی
همین موضوع کافی بود تا گروهی از ماموران پلیس تهران برای تحقیقات پلیسی وارد عمل شوند. ماموران در گام نخست با حضور در محل سرقت پی بردند که دزدان با اطلاع از نبود اهالی خانه وارد شده اند و نکته مشکوک در این سرقت میلیاردی سالم بودن قفل درهای ورودی به خانه بود.
ماموران با سرنخ های به دست آمده فرضیه سرقت از سوی یک آشنا را در دستور کار خود قرار دادند و به این ترتیب به سراغ پرستار جوان رفتند که شیما در این مرحله ادعا کرد در زمان نبود صاحبخانه تنها یک بار برای نظافت به آن جا مراجعه کرده است و دیگر اطلاعی از رفت و آمدها و ماجرای سرقت ندارد.
تیم پلیسی در این مرحله دوربین های مداربسته جلوی در ساختمان را مورد بازبینی قرار دادند که مشخص شد قبل از ورود دزدان به خانه، پرستار جوان به داخل خانه رفته و پس از خروج از ساختمان دزدان که دو زن بودند برای سرقت وارد عمل شده اند.
کارآگاهان که به رفتارهای نوعروس جوان مشکوک بودند فیلم صحنه خروج شیما و ورود دزدان را بارها مورد بازبینی قرار دادند و به سرنخ جدیدی رسیدند.
به این ترتیب مشخص شد که شیما پس از خروج از خانه با تغییر چهره و پوشش لباس هایش همراه یک زن دیگر وارد ساختمان شده و دست به این سرقت میلیاردی زده است.
اعتراف سارق میلیاردی
شیما از سوی ماموران دستگیر شد. او در ابتدای دستگیری اصرار داشت که در ماجرای سرقت نقشی نداشته است اما وقتی در برابر سرنخ های پلیسی قرار گرفت به ناچار لب به اعتراف گشود و به ماموران گفت: به دلیل شرایط مالی ام به دنبال کار بودم تا این که در یک سایت اینترنتی با آگهی درخواست پرستار و نظافتچی مواجه شدم با شماره تلفنی که در این آگهی درج شده بود تماس گرفتم و مرد تنها وقتی از مشکلات زندگی ام مطلع شد و فهمید به دنبال کار هستم پذیرفت تا به عنوان نظافتچی و پرستار در خانه اش شروع به کار کنم.
وی افزود: همه چیز خوب پیش می رفت تا این که مطلع شدم مرد عتیقه فروش قصد سفر دارد و با اعتمادی که به من داشت کلید خانه را در اختیارم قرار داد. یک روز به صورت خیلی اتفاقی با یکی از دوستانم که منیژه نام دارد درباره سفر صاحبکارم صحبت کردم که او نیز پیشنهاد دزدی را مطرح کرد.
نوعروس جوان ادامه داد: ابتدا نپذیرفتم اما وقتی دیدم میتوانم پول خوبی از این راه به دست بیاورم و مشکلاتم حل شود پیشنهاد منیژه را پذیرفتم و نقشه را با هم طراحی کردیم.
شیما گفت: ابتدا من به خانه رفتم و پس از خروج از خانه با تغییر پوشش و چهره همراه منیژه به خانه بازگشتم و نقشه مان را اجرا کردیم و فکر نمی کردم با این نقشه دستمان رو شود.
به این ترتیب ماموران به سراغ منیژه رفتند و این زن جوان را در عملیاتی غافلگیرانه دستگیر کردند و در بازجویی از این دو زن جوان مشخص شد آن ها بخشی از پول ها را خرج کردند و تصمیم داشتند وسایل و عتیقه ها را در زمان دیگری به فروش برسانند که کسی به آن ها شک نکند.
بنا بر این گزارش، دو زن جوان برای تحقیقات بیشتر دراختیار ماموران پلیس تهران قرار گرفتند.
تحلیل کارشناس
اعتمادهای حادثه آفرین
دکتر علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس و استاد دانشگاه
در جامعه با دو نوع اعتماد روبهرو هستیم و اعتماد در نگاه جامعه شناختی از دو منظر عمومی و فردی قابل بحث و بررسی است. در اعتمادهای فردی اغلب افراد خوش بین به هر موضوعی خوش بینانه نگاه می کنند و تا زمانی که آسیبی به آن ها وارد نشود نگاه شان را به مسائل تغییر نمی دهند برخی افراد که به هر موضوعی اعتماد بیش از حد دارند از روی سادگی نگاه شان به همه مسائل مثبت است، این افراد بیشتر در معرض خطر از سوی دوستان، خانواده و افراد جامعه هستند.
برخلاف نگاه روان شناسان که بر این باورند اعتماد فردی منجر به شکل دهی اعتماد اجتماعی می شود اما مطالعات، خلاف این موضوع را تایید می کند، تحقیقات نشان می دهد اعتماد جمعی ، اعتماد فردی را تحتتاثیر قرار می دهد زیرا اعتماد عمومی مرکز ثقل سرمایه اجتماعی است و از طریق اعتماد عمومی به سرمایه های اجتماعی در جامعه دست می یابیم . بنابراین همان قدر که اعتماد فردی مهم است اعتماد عمومی در جامعه نیز به مراتب در درجه اهمیت بالاتری قرار می گیرد.
وقتی در جامعه اعتماد عمومی افزایش می یابد هزینه های روانی، ذهنی و فکری برای افراد جامعه ایجاد می کند که در اعتماد فردی نیز تاثیرگذار است و به تعداد افراد خوش بین و معتمد در جامعه افزوده می شود و افراد بیشتر می توانند به یکدیگر اعتماد کنند. برخی افراد در جامعه به دلیل ساده انگاری و نداشتن آگاهی لازم به دلیل اعتماد فردی آسیب می بینند و با توجه به این که هنوز جامعه ما به لحاظ فکری نسبتا سنتی و کوچک است تفاوت های زیادی در جامعه دیده می شود و همین ساده اندیشی ها در روابط بین فردی سبب افزایش اعتماد می شود. برخی رفتارهای نامناسب در روابط بین فردی منجر به ایجاد پرونده های جنایی، قتلهای ناموسی، بزهکاری ، جرم و جنایت های خرد و کلان میشود.
جامعه روز به روز در حال گسترش است ولی سطح آگاهی هنوز رشد کافی نکرده است و افراد درباره یکدیگر آشنایی لازم را ندارند و کمتر فرصت رصد و شناخت یکدیگر را دارند اما در ساده ترین روابط به یکدیگر ممکن است اعتماد کنند و به دلیل ساده اندیشی درگیر مشکلات عدیده ای شوند و برای شان دردسرساز شود. تا زمانی که سطح آگاهی در جامعه افزایش پیدا نکند همیشه افراد سودجو و منفعت طلبی هستند که در کمین اعتماد دیگران نشسته اند و با سوء استفاده از اعتمادشان به آن ها لطمه می زنند تا به اهداف شوم خود برسند.
- 14
- 6