مدارک بهدستآمده از واحد ضدتروریسم دولت محلی ایالت خیبرپختونخواه پاکستان نشان میدهد که معدن کرومیت باجور در ۲۰ سال گذشته یکی از منابع درآمد طالبان بوده است. این اسناد را رسانه پاکستانی سما منتشر کرد.
وبسایت تلویزیون سما نوشت اسنادی که واحد تحقیقاتی این تلویزیون مشاهده کرده است نشان میدهد که طالبان برای انتقال پول بهدست آمده از معدن کرومیت باجور به افغانستان از روشهای غیرمتعارف استفاده میکردند. این گزارش فاش میکند که «پیکها» وجوه نقدی حاصل از فعالیت این معدن را بهطور غیرقانونی از مرز رد میکردند.
از جمله مدارک در اختیار واحد ضدتروریسم دولت محلی خیبرپختونخواه، تاییدیه کارکنان معدن کرومیت بر وجود رد طالبان در استخراج و فروش این معادن است. تلویزیون سما نوشت: «پس از به دست آمدن جزئیات در مورد کمک مالی از عواید این معادن به شبهنظامیان طالبان، دولت خیبرپختونخواه فورا قرارداد معدن را پس گرفت و تلاش کرد پیمانکار معدن را ردیابی کند.»
تمرکز طالبان بر معادن افغانستان بلافاصله پس از به قدرت رسیدن دوباره این گروه، نشان میدهد که این گروه پیش از بازگشت به قدرت نیز به معادن چشم داشتند و راه و روش کسب درآمد از آنها را بلد بودند. طالبان بلافاصله پس از تشکیل کابینه موقت خود، تلاش برای استخراج معادن ساده مانند زغال سنگ، کرومیت، مرمر و برخی سنگهای نیمهقیمتی دیگر را آغاز کردند.
وزارت معادن و نفت طالبان در ماه مه ۲۰۲۲، امتیاز استخراج ۱۰ معدن کرومیت در سه استان قندهار، زابل و لوگر را به ۱۰ شرکت مختلف واگذار کرد. قیمت پیشنهادی این شرکتها بابت هر تن کرومیت بین ۲۵ هزار تا ۲۹ هزار افغانی متغیر بود. بر اساس فهرستی که وزارت معادن و نفت طالبان منتشر کرد، تمام این شرکتها افغانستانی بودند.
با این حال طالبان برای استخراج معادن بزرگ بیشتر با شرکتهای پاکستانی قرارداد بستند و بیشترین صادرات مواد استخراجشده نیز به پاکستان بود. در یک سال گذشته، طالبان بابت صادرات زغال سنگ به پاکستان میلیاردها افغانی درآمد داشتند. البته دولت پاکستان اعلام کرد که بهای زغالسنگ را به کلدار (واحد پول پاکستان) میپردازد.
طالبان که به دلیل تحریمهای اقتصادی آمریکا با کمبود پول و مشکل تامین هزینههای حکومتشان مواجهاند، نهتنها بهای زغالسنگ را از ۹۰ دلار در هر تن به ۲۰۰ دلار افزایش دادند، بلکه مالیات بر صادرات زغال سنگ را نیز از ۲۰ درصد به ۳۰ درصد رساندند.
بر اساس گزارش وزارت معادن و نفت طالبان، در شش ماه نخست سال ۱۴۰۱، این گروه ۴۰ میلیون دلار از محل مالیات صادرات زغالسنگ درآمد داشتند.
- 17
- 5