ژنرال گارد که عضو هیات رئیسه 'مرکز تحقیقات کنترل تسلیحات و منع غنی سازی' در واشنگتن است، در گفت وگویی اختصاصی با ایرنا از راهبرد تازه آمریکا در افغانستان شدیدا انتقاد کرد و افزود رئیس جمهوری آمریکا کمترین مشورت را با وزارت دفاع این کشور و کارشناسان پنتاگون برای اعلام این راهبرد داشته است.
این ژنرال بازنشسته آمریکایی با اشاره به نقش منطقه ای ایران بر اهمیت گفت و گو با جمهوری اسلامی ایران برای یافتن راه حل پایان خشونت ها در افغانستان تاکید و تصریح کرد: با وجود مشکلات سیاسی در روابط دوجانبه، ما باید بطور جدی نگرانی های امنیتی ایران را مد نظر قرار دهیم. ما باید با دولت ایران درباره وضع افغانستان مذاکره و تلاش کنیم که با ایران به تفاهم برسیم.
**تکرار ناکامی های گذشته در افغانستان
ژنرال گارد درباره موفقیت راهبرد تازه دولت آمریکا در افغانستان ابراز تردید کرد و گفت: بر اساس صحبت ترامپ، قرار است که وزیر دفاع جزییات این راهبرد را اعلام کند. ولی راستش را بخواهید من تفاوت خاصی میان این راهبرد و آنچه که قبلا در افغانستان انجام دادیم، نمی بینم.
وی در پاسخ به اینکه آیا طرح ترامپ نقشه راهی برای خروج سربازان آمریکا از باتلاق افغانستان ارائه می دهد، گفت: من نه تنها راهکاری برای خروج از افغانستان نمی بینم، بلکه برعکس، کاخ سفید با این طرح، خود را به باقی ماندن در افغانستان متعهد کرده است.
مقام پیشین وزارت دفاع آمریکا ادامه داد: اگرچه خیلی ها در ایالات متحده، از جمله فرماندهان نظامی، بارها گفته اند که مساله افغانستان راه حل نظامی ندارد، اما رویکرد کاخ سفید تغییر نکرده است. از طرف دیگر طالبان نمی خواهد درباره خروج نیروهای آمریکایی مذاکره کنند که این موضوع عملا یک بن بست نظامی در افغانستان ایجاد کرده است.
**گزینه های اندک در افغانستان
گارد در پاسخ به اینکه چرا ترامپ و مشاورانش اصرار دارند دوباره به همان راه های گذشته بروند؟ تصریح کرد: به نظر می رسد گزینه دیگری برای آمریکا وجود ندارد. اگر شما مسائل سیاسی داخلی آمریکا را در نظر داشته باشید، درمی یابید که ترامپ می خواهد چهره ای قدرتمند و نظامی از خود به نمایش گذارد.
وی اضافه کرد: در این چارچوب، موضوع عقب نشینی از افغانستان معنایی برای او نخواهد داشت. البته او (ترامپ) در دوران انتخابات ریاست جمهوری می گفت که باید نیروهای آمریکا را از افغانستان خارج کرد، اما حالا نظرش را عوض کرده است.
**اولویت همکاری منطقه ای
دستیار اجرایی وزیر دفاع اسبق آمریکا همکاری منطقه ای را تنها راه حل عملی برای ثبات افغانستان دانست و گفت: اگرچه به نظر نمی رسد که در کوتاه مدت زمینه همکاری منطقه ای وجود داشته باشد، اما مهم خواهد بود که با دیگر قدرت های منطقه برای رسیدن به یک اجماع پذیرفتنی مذاکره کنیم.
ژنرال گارد یادآور شد: با این حال، با توجه به رقابت های منطقه ای و تنش میان پاکستان و هند و مخالفت پاکستان با نقش هند در افغانستان، دشوار خواهد بود که به سمت همکاری منطقه ای برویم، اما باید تلاش کنیم که برای پایان دادن به خشونت ها با این کشورها مذاکره شود.
وی افزود: این مذاکرات باید طالبان را هم در برگیرد تا در نهایت طالبان در دولت افغانستان حضور یابند. برخی اعضای کنگره و دولت ترامپ، این نگرانی را دارند که دعوت از طالبان به معنای توانمندسازی گروه های افراطی به مانند القاعده است و ما سرانجام به همان جایی برگردیم که پیش از حملات ۱۱ سپتامبر وجود داشت.
دستیار اجرایی وزیر دفاع اسبق آمریکا تاکید کرد: ما نیاز داریم که امتیاز بدهیم و در نهایت با طالبان به یک توافق دردناک برسیم. این جنگ به صورتی بی پایان درآمده است که بازنده اصلی آن مردم افغانستان بوده اند. هر چند باید بگویم که به نظر می رسد که طالبان احساس می کند که روز به روز در حال برتری پیدا کردن است و برای همین هم تمایلی به مذاکره نشان نمی دهد.
**اهمیت گفت وگو با ایران
ژنرال گارد خواستار گفت وگوی دولت آمریکا با تهران درباره اوضاع افغانستان شد و تصریح کرد: پس از سقوط طالبان، ایران در تشکیل دولت افغانستان به آمریکا کمک کرد و این کمک ها مثبت بود. با وجود مسایلی که با ایران داریم، یک توافق هسته ای بسیار ارزشمند با آن امضا کرده ایم که می تواند زمینه ساز گفت وگو و همکاری در مسایل دیگر باشد.
وی افزود: ایران بر عکس آمریکا با افغانستان دارای مرزهای مشترک است و نگرانی های مشروع خود را درباره افغانستان دارد. با وجود مشکلات موجود سیاسی در روابط دوجانبه، ما باید بطور جدی نگرانی های امنیتی ایران را مد نظر قرار دهیم. ما باید با دولت ایران درباره وضع افغانستان مذاکره و تلاش کنیم که با ایران به تفاهم برسیم.
**حداقل مشورت با مقام های نظامی/ شباهت افغانستان به جنگ ویتنام
این مقام پیشین پنتاگون ترامپ را متهم کرد که به جای کمک گرفتن از نظر کارشناسان نظامی در وزارت دفاع بر اساس مصالح سیاسی خود تصمیم گیری می کند.
ژنرال گارد اظهار کرد: احتمالا ترامپ با وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش مشورت هایی کرده بود اما اساسا تصمیم وی سیاسی و در چارچوب معادلات سیاست داخلی صورت گرفته است. به نظر من این تصمیم کاخ سفید درباره افغانستان با حداقل مشورت با وزارت دفاع آمریکا اعلام شد.
وی اضافه کرد: من فکر می کنم پنتاگون واقعا نمی داند با افغانستان چه باید کرد. مشکل این است که وقتی به نظامیان دستوری داده می شود که آن را پیاده کنند، آنها بسختی برای رسیدن به آن تلاش خواهند کرد و خیلی مشکل است که نظامیان درنگ کنند و بگویند این راهبرد ما جواب نداده است.
دستیار وزیر دفاع پیشین آمریکا تاکید کرد: به نظر من افغانستان وضعی شبیه زمان جنگ ویتنام پیاده کرده است که نظامیان ما نمی دانستند چه در آن کشور می گذشت. فهم ما از فرهنگ مردم افغانستان محدود است و فکر می کنیم که نیروی نظامی ما می تواند حلال همه دشواری ها باشد.
- 12
- 6