فرزاد رمضانی بونش در گفتوگو با ایسنا، درباره شرایط افغانستان با توجه به کاندیدا شدن افراد موثر و شناخته شده برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور اظهار کرد: با توجه به اینکه ثبت نام نامزدها برای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به پایان رسیده کسانی که کاندیدا شدهاند در دو طیف قرار دارند، یکسری افراد سرشناس از احزاب و دولت هستند و گروه دیگر افرادی هستند که چندان شناخته شده نیستند و این امکان وجود دارد که در روند انتخابات کنار رفته و یا از سایر نامزدها حمایت کنند.
وی افزود: در روند کلی که اتفاق افتاده در حال حاضر سه نامزد اصلی یعنی اشرف غنی، رئیسجمهور فعلی افغانستان، عبدالله عبدالله رئیس دولت اجرایی و محمد حنیف اتمر مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان در انتخابات آینده با یکدیگر رقابت میکنند، علاوه بر این افراد دیگری مانند فرامرز تمنا رئیس مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه افغانستان، گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی افغانستان و احمد ولی مسعود نیز در انتخابات سال آینده ثبت نام کردهاند.
این کارشناس مسائل منطقهای همچنین بیان کرد: به نظر میرسد از میان کاندیداها، سه نامزد اصلی یعنی اشرف غنی، عبدالله عبدالله وحنیف اتمر حرفی برای گفتن داشته باشند، البته با توجه به اینکه تا زمان برگزاری انتخابات هنوز فرصت است، امکان تغییر و تحولات زیاد وجود دارد، چه بسا اینکه برخی از نامزدها ممکن است کنارهگیری کرده و به نوعی از سایر کاندیداها حمایت کنند.
رمضانی بونش در ادامه ابراز کرد: با توجه به چینش افراد شرکتکننده در انتخابات افغانستان، به نظر میرسد سال آینده با یک انتخابات ویژهای سر و کار داشته باشیم، زیرا بسیاری از شخصیتهای حزبی یا آنهایی که رأی آوری دارند بازتوزیع شدهاند و همین چینش در آینده و میزان رأی نامزدها تاثیرگذار خواهد بود.
وی ادامه داد: حزب جمعیت اسلامی افغانستان با اینکه شخصیتهایی از آن کاندیدا شدهاند می تواند در آینده، انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین امرالله صالح سرپرست وزارت داخله(کشور) افغانستان که یکی از منتقدان اشرف غنی به شمار میرود اکنون بهعنوان معاون اول غنی در انتخابات ثبت نام کرده است و نیز در تیم عبدالله عبدالله با توجه به اینکه حمایت رسمی حزب وحدت اسلامی و ژنرال دوستم را به همراه دارد ممکن است بین پشتونها توانایی مانور را نداشته باشد. حنیف اتمر از دیگر کاندیداهای ریاست جمهوری افغانستان تلاش کرده تا بتواند جایگاه بیشتری را کسب کند.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین اظهار کرد: با توجه به اینکه روند بسیاری از بسترها و شرایط برگزاری در انتخابات افغانستان شفاف نیست و به نوعی با چالشهای متعدد امنیتی، سیاسی و هویتی رو به رو است، مسلما تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان چالشهای پیش بینی شده و نشده ای رخ دهد. اما در وضعیت کنونی عبدالله عبدالله و اشرف غنی دو شخصیت اصلی در میان کاندیداهای ریاست جمهوری هستند که در معرض انتقادات تند از سوی دیگر کاندیداها قرار دارند و با توجه به جایگاهی که در آن هستند، بیشترین حملات به این دو شخصیت طبیعتا صورت میگیرد.
وی در پایان درباره برنامههای کاندیدای ریاست جمهوری افغانستان برای صلح با طالبان ابراز کرد: در بحث چگونگی برخورد با طالبان دیدگاههای مختلفی میان احزاب و شخصیتها وجود دارد، از هم اکنون نمیتوان گفت کاندیداها نگاه یکسانی به صلح با طالبان دارند یا خیر، آنچه مشخص است، میزان امتیاز دادن به طالبان، سرکوب آنها در قبال صلح و ... ممکن است بر روند گزینش نامزدها در انتخابات افغانستان تاثیر بگذارد.
- 13
- 6