چکیده ای از زندگینامه همایون شجریان
نام: همایون شجریان
ملیت: ایرانی
محل تولد: تهران
تاریخ تولد: ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴
سبک: موسیقی سنتی ایرانی
سازها: تنبک، کمانچه
همسر: گیتا خوانساری
بیوگرافی همایون شجریان
همایون شجریان خواننده مشهور ایرانی است که در سبک سنتی فعالیت می کند و طرفداران فراوانی در ایران و خارج از کشور دارد. همایون شجریان «۳۱ اردیبهشت ماه سال ۵۴» در شهر تهران بدنیا امده است. خواننده موسیقی سنتی ایرانی و نوازنده تنبک و کمانچه است.
همایون شجریان پسر محمدرضا شجریان می باشد. فارغ التحصیل کنسرواتوار موسیقی تهران است، سه خواهر تنی به نام های فرزانه (راحله)، افسانه و مژگان و یک برادر ناتنی به نام رایان دارد. او چهارم محمدرضا شجریان است. نام مادر همایون شجریان و همسر اول محمدرضا شجربان فرخنده گل افشان می باشد.
کودکی همایون شجریان
از کودکی علاقه به موسیقی و ریتم در همایون شجریان نمایان بود تا با تشخیص پدر؛ استاد محمد رضا شجریان، نزد استاد تنبک شادروان ناصر فرهنگفر به فراگیری تکنیک و شناخت ریتم که اساس موسیقی است، پرداخت.
همایون شجریان چند سالی هم نزد جمشید محبی به فراگیری پرداخت و از سال ۱۳۶۴ در کنار خواهران خود نزد پدر، آواز را آغاز کرد و در دوران بلوغ، روزانه تکنیک آواز و صدا سازی را به صورت فشرده فرا گرفت.
آغاز فعالیت حرفه ای همایون شجریان
همایون شجریان در همان زمان به هنرستان موسیقی رفت و کمانچه را بعنوان ساز تخصصی خود انتخاب کرد و در خارج از هنرستان به ادامهٔ فراگیری آن نزد اردشیر کامکار و آشنایی با تار و سنتور به صورت گوشی پرداخت. همایون شجریان از سال ۱۳۷۰ به همراه محمدرضا شجریان در کنسرت های آمریکا، اروپا و ایران (با تنبک) همراهی کرد و از سال ۱۳۷۸ به بعد در صحنهٔ کنسرت ها به همخوانی با پدرش پرداخت. نخستین اثر با حضور او یاد ایام نام دارد که در آن اثر همایون شجریان تنبک نوازی را بر عهده داشته است. همایون شجریان کنسرت های فراوانی را با بزرگان موسیقی اجرا کرده و آثار زیادی را به همراه آنان در ایران و دنیا منتشر کرده است که میتوان به آلبوم کنسرت های «بی تو بسر نمی شود» و «فریاد» اشاره نمود که هر دو اثر در سال های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ نامزد دریافت جایزه گرمی شدند.
اولین آلبوم همایون شجریان
نخستین آلبوم همایون شجریان که به تنهایی خوانندگی آنرا بر عهده داشت «نسیم وصل» نام دارد که آهنگ سازی آنرا محمدجواد ضرابیان بر عهده داشته است در سال ۱۳۸۲ منتشر شد. این سرآغازی بر اجرای کنسرت ها و آلبوم های مستقل همایون شجریان بود. او بعد از آن در سال ۱۳۸۳ دو آلبوم شوق دوست و ناشکیبا را منتشر کرد و در سال ۱۳۸۴ نقش خیال را به آهنگ سازی علی قمصری به بازار عرضه کرد که با استقبال فراوانی رو به رو شد.
ازدواج همایون شجریان
گیتا خوانساری همسر همایون شجریان میباشد کـه درسال ۱۳۷۴ با همایون شجریان ازدواج کرده اسـت و پس از گذشت دوازده سال از ازدواجشان دختری به نام یاسمن بدنیا آمد.
شایعات تائید نشده ای در فضای مجازی دست بدست می شود که همایون شـجریان از همسرش جدا شده است و با سحر دولتشاهی که در سال ۱۳۹۳ از رامبد جوان طلاق گرفت، ازدواج کرده است.
مصاحبه ای با همایون شجریان
- شما در خانواده ای اهل موسیقی بودید. در جمع خانواده این کلاس ها برگزار می شد؟
قبل از این که به سن بلوغ برسم بله، در جمع خانواده این کلاس ها را داشتیم. من و همه خواهرها بودیم، هر سه خواهرم. از این بین من و مژگان جدی تر کار را پیگیری کردیم. تا این که در کنسرتی پدر سرماخورده بودند و من پیشنهاد کردم که می توانم شما را همراهی کنم تا این کنسرت را کنسل نکنید و کم تر از صدای خودتان استفاده کنید. جاهایی از آنرا به من بسپارید تا هنگامی که به صدایتان احتیاج دارید قبراق تر باشد. بابا بطور جدی می خواستند کنسرت را لغو كنند و چون کنسرت مهمی هم بود برای بزرگداشت گوته در آلمان، ایشان از پیشنهاد من خیلی جا خوردند و پرسیدند مگر شما آمادگی اش را داری؟ مگر کارها را بلدی؟ پاسخ دادم كه در جلسات تمرین که با هم داریم و تمرین می کنیم همه خط های شما را من حفظ كرده ام. ایشان گفتند در تمرین بعدی بخوان تا ببینم چه طور است. تمرین بعدی را خواندم و دیدم بابا خیلی با لبخند رضایت گفتند همین کار را می کنیم. انتخاب می کنم کجاها را شما بخوانی و کجاها را خودم که دو نفری باهم کنسرت را اداره کنیم.
- در انتخاب اشعار برای اجرای آواز، به چه طریقی عمل می کنید؟ آیا با اهالی شعر و ادب و اهل ذوق هم حشر و نشر دارید؟
در صورتی که جایی نیاز باشد، حتماً با شعرا صلاح و مشورت می کنم. برای انتخاب شعر، بر اساس دستگاهی که می خواهم در آن آواز بخوانم اشعار مناسب با پیام و فضای آن دستگاه را انتخاب می کنم. ماه ها می نشینم و اشعار را زیر و رو می کنم تا آن شعری که مطلوب باشد را پیدا کنم.
- طی سالیانی که دوستان پدر شما كه همه جزء اساتید موسیقی بودند، با شما رفت و آمد داشتند، به جز هم نشيني با این بزرگان، از كدامیک مکتب آموزی کردید یا شاگرد آن ها بودید. به صورت خاص از چه کسانی میتوانید نام ببرید؟
به صورت مستقیم فقط کمانچه را با آقای اردشیر کامکار، تنبک را با آقای ناصر فرهنگ فر و جمشید محبی کار کردم. به قطعات شادروان پرویز مشکاتیان خیلی علاقه مند بودم ولی نه این که پیش ایشان کار کرده باشم. تلاش می کردم برای خودم بزنم و خودم را با این ساز تخلیه کنم و دوست داشتم با این ساز نوازندگی کنم ولی از آنجایی که فضای خانه و خانواده و منزل پدری فضایی هنری و فرهنگی بود، این کمک میکرد که کشش و تمایل زیادی به سمت موسیقی وجود داشته باشد.
- سلیقه مردم به موسیقی دانان جهت می دهد؟
بله. متأسفانه موسیقی دانان ما در مسابقه ای افتاده اند كه فكر می كنند هر كسی كه مردمی تر است، موسیقی بهتری ارائه می كند و از سوی دیگر مخاطب بر این عقیده است كه هركس پرطرفدارتر است، احیانا موسیقی اش هنری تر است. در حالیكه موسیقی هنری اصلاً با تعداد طرفدار رابطه ای ندارد. در صورتیکه اینگونه بود كه برخی از هنرمندان پاپ یا كوچه بازاری از همه جلوتر بودند. اکنون متأسفانه هم مخاطب و هم موسیقیدان، موسیقی مردمی را با موسیقی هنری اشتباه گرفته اند.
- برای جوانانی که در حال یادگیری آواز ایرانی هستند، چه توصیه ای دارید؟
این که برای تمرین در مرحله ی نخست از الگویی تقلید کنند و به آن چیزی که می خواهند بخوانند خیلی درست و دقیق گوش بدهند. حال چنانچه نزد استادی بروند استادشان حتماً آن ها را راهنمایی خواهد کرد؛ ولی اگر استادی ندارند، تلاش کنند که آواز موردنظرشان را با دقت هر چه تمام تر ضبط و بعد از اتمام گوش کنند تا عیوب شان را متوجه شوند؛ زیرا اگر خشت اول را کج بگذارند، آن وقت درست کردن آن چیزی که عادت شده بسیار مشکل است. سراغ چیزهای سخت هم نروند، به دلیل آن که از همان ابتدای کار باید مرحله به مرحله و درست مسیر را طی کرد.
تصاویر همایون شجریان
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 18
- 1