چکیده ای از بیوگرافی لئونارد اویلر
نام: لئونارد اویلر
تولد: ۱۵ آوریل ۱۷۰۷-- بازل، سوئیس
وفات: ۱۸ سپتامبر ۱۷۸۳( ۷۶ سالگی)-- سن پترزبورگ، روسیه
محل زندگی: سن پترزبورگ، روسیه / برلین، پادشاهی پروس
ملیت: سوئیسی
شهرت: ریاضی دان و فیزیک دان
بیوگرافی لئونارد اویلر
لئون هارد اویلر در ۱۵ آوریل ۱۷۰۷ در شهر بازل در کشور سوییس دیده به جهان گشود. پدر وی از کشیشان پیرو جان کالوَن بود و دوست داشت که این پسرش به عنوان جانشین او باشد، ولی خلاف میل وی، لئونارد اویلر در دانشگاه بازل در رشته الهیات به تحصیل پرداخت.
تحصیلات لئونارد اویلر
پدر لئونارد اویلر دروس مقدماتی نظیر ریاضیات را به پسرش تدریس کرد. لئونارد اویلر بعداز آن به مدت چند سال در بازل بود و در یک دبیرستان معمولی محلی درس خواند. درس ریاضیات در این دبیرستان محلی اصلاً تدریس نمی شد و از این جهت اویلر بطور خصوصی این دانش را نزد یوهان برنولی که یک ریاضیدانی بود، آموخت.
لئونارد اویلر در سال ۱۷۲۰، به دانشکده ادب و هنر دانشگاه بازل وارد شد تا دانش عمومی خود را پیش از کسب تخصص تکمیل کند. یوهان یکم برنولییکی از استادان لئونارد اویلر بود که در کرسی ریاضیات جانشین برادرش ژاکوب شده بود. در سال ۱۷۲۲ وی در رشته ادبیات، مدرکی معادل درجه کارشناسی اخذ کرد و در ۱۷۲۳ در رشته فلسفه، موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد شد.
ازدواج لئونارد اویلر
پس از فارغ التحصیل شدن لئونارد اویلر، کاترین که نخستین ملکه ی روسیه بود، وی را به پترزبورگ به منظور تدریس ریاضیات کاربردی دعوت کرد. او در نیروی دریایی روسیه بمدت سه سال به عنوان افسر پزشک خدمت کرد و پس از آن استاد تمام وقت فیزیک شد. کرسی ریاضیات که پس از دانیل برنولی پسر یوهان برنولی خالی شده بود، در سال ۱۷۳۳ توسط لئونارد اویلر اشغال شد. با افزایش دستمزد سالانه، اویلر با کاترین گسل که اولین ملکه ی روسیه بود، ازدواج کرد و ثمره ی ازدواج این زوج ۱۳ فرزند بود که از بین این فرزندان ۵ نفرشان زنده ماندند. لئونارد اویلر مدعی بود که برخی از برترین کارهایش را در زمانی که فرزندانش در حال بازی روی پاهایش بودند، انجام داده است.
پس از چندین سال کاترین، همسر لئونارد اویلر فوت کرد و لئونارد اویلر در سال ۱۷۷۶ با سالومه ابیگیل گسل، که خواهر ناتنی کاترین بود برای بار دوم ازدواج کرد. این زن تا آخرین روزهای عمر وی همراهش بود.
فعالیت های لئونارد اویلر
لئونارد اویلر وقتی که ۱۸ ساله شد، پژوهشهای مستقل را شروع کرد. رسم منحنی های همزمان در یک ملأ مقاوم، اولین یادداشت کوچک او محسوب میشد که در سال ۱۷۲۶ آن را به انتشار رساند. مقاله ای درباره مسیرهای متقابل جبری در همان نشریه در سال ۱۷۲۷ منتشر کرد. از لئونارد اویلر در پائیز ۱۷۲۶ دعوت شد که در سن پترزبورگ بعنوان دستیار فیزیولوژی مشغول به خدمت شود. او از بازل به سن پترزبورگ در سال ۱۷۲۷ نقل مکان کرد و توانست در آن جا در رشته واقعی اش کار کند و بعنوان عضو وابسته فرهنگستان بخش ریاضیات منصوب شد.
لئونارد اویلر به استادی فیزیک در سال ۱۷۳۱ منصوب شد و دانیل برنولی که در سال ۱۷۳۳ بعنوان استاد ریاضیات به بازل بازگشت و لئونارد اویلر به عنوان جانشین او انتخاب شد. از مرداد ماه ۱۷۲۷، لئونارد اویلر درباره پژوهشهای خود، گزارشهایی به جلسات فرهنگستان فرستاد و در جلد دوم صورت جلسات فرهنگستان( گزارشهای فرهنگستان امپراتوری علوم یتروگراد) آن ها را منتشر کرد.
کتاب مکانیکا که در سال ۱۷۳۶ توسط لئونارد اویلر نوشته شد، طرح جدیدی از فیزیک نیوتونی بود و توانست علل هندسی را تبدیل به شیوه های تحلیلی تازه کند. او به منظور پیش بینی شارش، جریان هرج و مرج و فشار ناشی از شاره ها معادلاتی را کسب کرد. معادلات اویلر در علوم هوانوردی کاربرد دارد. لئونارد اویلر در سن پترزبورگ بمدت ۱۴ سال زندگ کرد و در این مدت در زمینه های تحلیل ریاضی، نظریه اعداد و مکانیک کشفیات مهمی کسب کرد. او بین هشتاد تا نود اثر تا سال ۱۷۴۱ برای انتشار آماده کرده بود که توانست پنجاه و پنج اثر خود نظیر دو جلد( مکانیک) را به انتشار برساند.
بعد از سست شدن سیاست روسیه، لئونارد اویلر توسط فردریک کبیر، پادشاه پروس، تشویق شد تا به آلمان سفر کند و مفاهیم ریاضیات عملی را در آکادمی برلین وارد موضوعاتی همچون مدارهای سیارات، علم پرتابه ها، ساخت کشتی، دریانوردی، نورشناسی و صوت شناسی کرد. همچنین وی موفق به گسترش اصطلاحات ریاضی شد و از مجموعه ای از نام ها و اصطلاحات بهره برد. او در آن زمان در فرهنگستان سن پترزبورگ و برلین عضو بود و بعد از آن به عضویت انجمن پادشاهی لندن و فرهنگستان علوم پاریس نیز انتخاب شد. در سال ۱۷۵۳ لئونارد اویلر در انجمن فیزیک و ریاضیات بازل عضو شد. او پس از ۱۴ سال اقامت در روسیه در ۱۷۴۱ به برلین رفت و بمدت ۲۵ سال در آن جا زندگی کرد.
لئونارد اویلر در نظریه حرکت جامدات خود توانست امکان ساخت ابزار ریاضی هیدرودینامیک را فراهم کند. او موفق به ابداع هندسه دیفرانسیل سطوح شد و به شدت به پژوهش درباره نورشناسی برق و مغناطیس مشغول شد. همچنین به تفکر درخصوص مسایل فن آوری نظیر ساختن دوربین های شکستنی بیرنگ، نظریه چرخ دنده ها و تکمیل توربین آبی زگنر پرداخت. تعداد آثار لئونارد اویلر در زمانی که در برلین اقامت داشت ۳۸۰ اثر بود که ۲۷۵ تای آنها منتشر شد. این آثار منتتشر شده نظیر تعدادی کتاب مفصل تک نگاشتی درباره حساب جامع و فاضل تغییرات، کتابی درباره توپخانه و پرتاب گلوله، کتاب مقدماتی به تحلیل نامتناهی، کتابی بنیادین در مورد محاسبه مدار اجرام آسمانی، رساله ای در کشتی سازی و دریانوردی که صورت آغازین آن در سن پترزبورگ تهیه شده بود، است.
حرکت ماه و اصول حساب دیفرانسیل در سه کتاب آخر لئونارد اویلر، نخستین نظریه وی محسوب میشد که به هزینه فرهنگستان سن پترزبورگ منتشر شد.
منطق اویلری
لئونارد اویلر در اثبات قیاس منطقی در استفاده از منحنی های بسته به شهرت رسیده بود و به عنوان دیاگرام اویلر معروف شد و نام این این نمودارها با گذشت زمان به نمودارهای ون تغییر کردند. از کاربردهای نمودارهای اویلر یا ون، میتوان به نشان دادن مجموعه های ریاضی، هم پوشانی و ارتباط آن ها با یکدیگر و همچنین زیرمجموعه ها اشاره کرد. لئونارد اویلر در نقشه کشی نیز فعالیت چشمگیری داشت. وی در یک پروژه دولتی روی نقشه کشی متمرکز شد و به Delisle کمک کرد تا از امپراطوری روسیه، یخک نقشه آماده کند. نام این نقشه که در سال ۱۷۴۵ به نمایش عمومی گذاشته شد، اطلس روسیه بود. نقشه ی نهایی لئونارد اویلر، متشکل از ۲۰ نقشه ی کوچک بود.
نظریه ها و اثرهای علمی لئونارد اویلر
اکادمی علوم سن پترزبورگ پس از مرگ لئونارد اویلر تا ۵۰ سال بعد، آثار وی را چاپ میکرد. وی در ترقی مطالعه ی هندسه ی تحلیلی و مثلثات اثار متعددی داشت. اولین کسی که توانست سینوس و کسینوس را بعنوان توابع ریاضیاتی معرفی کند، لئونارد اویلر نام داشت. بطلمیوس پیش از او، سینوس و کسینوس را بعنوان وترهایی از دایره وصف کرده بود.
مرگ لئونارد اویلر
لئونارد اویلر وقتی که ۷۶ سال داشت بر اثر خونریزی مغزی در سال ۱۷۸۳ درگذشت. قبر وی در کنار همسرش، کاترینا، در قبرستان لوتران در اسمولنسک می باشد.
گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش
- 17
- 6