روز دختر
حضرت فاطمه معصومه( سلام الله علیها ) زاده ی ۱ ذی القعده ۱۷۳ هجری در مدینه منوره میباشد و طبق روایتی برادرش حضرت امام رضا( علیه السلام ) او را با نام معصومه صدا می زد و جدش امام صادق ( علیه السلام )، لقب« کریمه اهل بیت» را پیش از تولد حضرت فاطمه معصومه به او داد.
حضرت معصومه( س) و امام رضا( ع) در دامان حضرت نجمه خاتون( س)، رشد و پرورش یافته اند. امام رضا ( علیه السلام )، حضرت معصومه( سلام الله علیها ) را تربیت کرد؛ بدین دلیل که هارون عباسی دستور داد تا حضرت امام موسی الکاظم علیه السلام را در سال ولادت ایشان به زندان منتقل کنند و به این ترتیب شهادت امام موسی الکاظم به سال ۱۸۳ هجری بر میگردد. در این زمان حضرت امام رضا( علیه السلام ) توسط مامون به خراسان فراخوانده شد؛ حضرت معصومه( سلام الله علیها ) تصمیم گرفتند که به سفر بروند و با برادرشان دیداری داشته باشند؛ چون حضرت امام رضا( علیه السلام ) به خاندانش گفته بود که در این سفر، شهید میشود ولی دچاری بیماری به دلیل سختیهای سفر شدند، به همین خاطر به شهر قم منتقل شد و حضرت معصومه( سلام الله علیها )، دار فانی را پس از هفده روز( ۱۰ ربیع الثانی ۲۰۱ هجری) وداع گفت.
هدف نامگذاری یک روز به نام روز دختر
عواملی همچون افزایش سطح درک و آگاهی افراد در خصوص نابرابری جنسیتی و حمایت از دختران جامعه، از اصلی ترین اهداف نام گذاری روز دختر به شمار می رود. از زمان گذشته ، زنان و دختران با مشکل نابرابری جنسیتی در اکثر نقاط جهان رو برو بوده اند.
روز دختر در ایران
شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۸۵ به منظور یادآوری شخصیت حضرت معصومه( س) و ترویج ابعاد وجودی او در میان دختران مسلمان، روز دختر را در تقویم های رسمی کشور درج کرد تا الگوی دختران این مرز و بوم، حضرت معومه باشد. اول ماه ذی القعده روز دختر در ایران میباشد که مصادف با زادروز حضرت فاطمه معصومه( س) است و روز دختر در ایران به علت قمری بودن تاریخ تولد حضرت فاطمه معصومه( س)، تاریخ هجری شمسی ثابتی ندارد و این روز در تقویم شمسی ما هر ساله متفاوت است چون تعداد روز های ماه قمری ۳۵۴ روز است درحالیکه تعداد روز های شمسی ۳۶۵ روز است که به ۳۶۶ روز در سال کبیسه، تغییر پیدا می کند. بنابراین روز های ماه قمری، متفاوت از روز های ماه شمسی و میلادی است و بمدت ۱۱ روز و یا بیشتر در هر سال، تغيير پیدا می کند.
روز دختر در کشورهای مختلف( روز بین المللی دختر)
سازمان ملل از روز جهانی دختر بعنوان روز یادبود بین المللی یاد می کند و به آن روز دختر می گویند. اولین روز دختر، مصادف با ۱۱ اکتبر ۲۰۱۲ بود. هدف از برگزاری این یادبود، ارتقای اگاهی در خصوص نابرابری جنسیتی و حمایت از فرصت های بیشتر برای دختران بود.
جایگاه دختران در اسلام
در آیه ۵۸ و ۵۹ سوره نحل و قرآن کریم چنین آمده است:هنگامی که مژده تولد دختر به آنان( مردم قبل از اسلام) داده می شد رنگ صورتشان سیاه و مملو از خشم و غضب می شدند و بخاطر شنیدن این مژده ی بد، خود را از قوم و قبیله شان پنهان می کردند و این پرسش مطرح می شد که آیا دختر را نگه دارند و این ننگ را بر خود بپذیرند یا در زیر خاک، زنده به گورش کنند.
از نظر اسلام در وسائل الشیعه در خصوص جایگاه دختران چنین آمده است:مقام، حرمت و حقوق دختران( پیش از آنکه به همسری درآیند و به افتخار مادری نایل شوند)، بسیار اهمیت دارد.
زنان و دختران در فرهنگ اهل بیت( علیهم السلام) که در وحی و کلام الهی( قرآن) ریشه دارد، جایگاه خاصّی دارند. برای دختران از تعابیر زیبا و بلندی استفاده شده که این موضوع را بیان میکند. دختران برطبق سخنان معصومان علیهم السلام با واژه هایی یاد می شوند که بیانگر امتیاز و ویژگی خاصّ طبیعی و روحی آن ها می باشد. از این واژه ها می توان به ریحانه( گل)، قواریر( بلورها)، و حسنه( نیکی) اشاره کرد.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 17
- 5