ولادت حضرت فاطمه زهرا( س)
یکی از رفتار ها و عادت های خوبی که صمیمیت و علاقه ها را بیشتر می کند؛ هدیه دادن و هدیه گرفتن است. مناسبت هایی به منظور هدیه دادن و قدر دانی از زحمات خانم ها تعيين شده که به آن روز زن و روز مادر می گویند.
ولادت حضرت زهرا ( س) و روز مادر و زن
با هدف زادروز حضرت فاطمه زهرا( س)، روز بیستم جمادی الثانی را به عنوان روز مادر در نظر گرفتند. زندگی و سیره حضرت زهرا( س) باعث شده تا هر زن آزاده ای در جهان، او را مانند یک قدیسه تحسین می کند؛ زنی که مادرش خدیجه کبری، همسر پیامبر گرامی اسلام( ص) بود و با نغمه های آسمانی و تسبیح قدسیان در کانون نخستین خانواده ی اسلامی به دنیا آمد و شب میلادش را عرشیان به بانگ تکبیر و تسبیح جشن گرفتند و لقب کوثر توسط خداوند به او داده شد.
به ابتکار امام خمینی( ره)، تولد این بانوی گران قدر را روز زن و روز مادر نامیدند:اگر روزی باید روز زن یا روز مادر باشد، چه روزی والاتر و افتخارآمیزتر از روز ولادت با سعادت فاطمه زهرا( س) است؛ زنی که افتخار خاندان وحی است و چون خورشیدی بر تارک اسلام عزیز می درخشد.( صحیفه امام؛ ج ۱۲، ص ۲۷۴)
تاریخچه روز جهانی مادر
زنان کارگر کارگاه های پارچه بافی و لباس دوزی در هشتم مارس ۱۸۵۷ به منظور افزایش دست مزد، کاهش ساعات کار و بهبود شرایط بسیار نامناسب کار، به خیابان های نیویورک آمریکا آمدند. حمله ی پلیس و کتک زدن زنان باعث بهم خوردن این تظاهرات شد. زنان برای تأمین حقوق سیاسی و اجتماعی در سال ۱۹۰۷ مبارزه کردند و به این منظور، زنان به مناسبت پنجاه مین سال گشت تظاهرات نیویورک در هشتم مارس، تظاهرات کردند.
در جریان مبارزه زنان نیویورک با شعار حق رأی برای زنان، برای نخستین بار ، روزی از سال را بعنوان روز زن مطرح کردند. پیشنهاد دو هزار زن تظاهر کننده در ۲۳ فوریه ۱۹۰۹ این بود که به مناسبت روز زن، یک تظاهرات سراسری را در روز یک شنبه آخر فوریه هر سال، در آمریکا برگزار کنند. لذا ۸ مارس هر سال را بعنوان روز جهانی زنان در نظر گرفتند. روز جهانی زن در اکثر مناطق جهان، روز بزرگ برپایی جشن هایی برای زنان می باشد. این جشن با اهدافی همچون بزرگداشت، قدردانی، ارائهِ عشق به زن و برگزاری جشنی برای دستاوردهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی زنان برگزار میشود.
در ابتدا روز مادر بعنوان یک رویداد سیاسی مطرح گردید ولی با گذشت زمان در فرهنگ بسیاری از کشورها آمیخته شد( در درجه اول اروپای شرقی، روسیه و شوروی سابق). در بسیاری از مناطق، روز جهانی زنان به مناسبتی برای مردان تبدیل شده تا به بیان عشقشان به زنان بپردازند. با این حال، اصل سیاسی و زمینه حقوق بشری تعيين شده توسط سازمان ملل متحد در مناطقی همچون استرالیا، با قدرت اجرا می شود و در سراسر جهان، آگاهی سیاسی و اجتماعی امیدوار کننده ای از مبارزات زنان را به ارمغان می آورد.
روز جهانی مادر از سال ۱۹۷۷ توسط سازمان ملل بعنوان روز حقوق زنان و صلح بین المللی به رسمیت شناخته شد. در کشورهای ایتالیا و روسیه، نماد جشن روز زن، گیاه حساس( درخت گل ابریشم) می باشد. همچنین از دیگر نمادهای این روز می توان به گل میموزا ( گل خورشیدی) اشاره کرد.
سازمان ملل متحد و برابری جنسی
در سال ۱۹۴۵ قطعنامه ی امضاء شده توسط سازمان ملل متحد، نخستین توافقنامه برای بیان اصل برابری زن و مرد بود. این قطعنامه بین المللی از آن زمان تاکنون، منجر به ارائه استراتژی ها، استانداردها، برنامه ها و اهداف مختلف از سوی سازمان ملل شده است و در سراسر جهان، تأثير به سزایی در پیشرفت موقعیت و وضعیت زنان داشته است.
سازمان ملل متحد و آژانس های تخصصی اش پس از گذشت چندین سال، مشارکت زنان را بعنوان شرکا برابر با مردان در دستیابی به پرورش، صلح، امنیت و احترام کامل برای حقوق بشر مداوم، ترفیع داده اند. قدرت و اختیار زنان، نشان از چهره آشکار تلاش های سازمان ملل متحد با نظارت و تصحیح چالش های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سراسر جهان دارد.
روز مادر در کشورهای مختلف
>> ایران:
روز مادر در ایران، مصادف با ۲۰ جمادی الثانی میباشد که زادروز فاطمه زهرا، دختر پیامبر اسلام است.
>> ترکیه:
روز مادر در ترکیه، دومین یکشنبهٔ ماه مه می باشد.
>> ایتالیا:
برای نخستین بار در ایتالیا، در تاریخ ۱۲ مه ۱۹۵۷ روز مادر را در شهر آسیزی جشن گرفتند.
>> جمهوری چک:
تا سال ۱۹۸۹، به مناسبت روز زن در جمهوری چک تا قبل از فروریختن دیوار برلین، جشن گرفته می شد.
>> بلغارستان:
روز ۸ مارس در بلغارستان، به عنوان روز جهانی زن شناخته میشود.
>> زلاند نو:
روز مادر در زلاند نو، مصادف با دومین یکشنبهٔ ماه مه می باشد. این روز در این کشور، تعطیل عمومی اعلام نشده است.
>> پرتغال:
روز مادر در پرتغال، یک تعطیلی غیر رسمی محسوب میشود و زمان برگزاری آن اولین یکشنبهٔ ماه مه هر سال می باشد و گاهی همزمان با روز کارگر می باشد.
>> ژاپن:
جامعهٔ ژاپن در سال ۱۹۴۹، تصمیم گرفت که دومین یکشنبهٔ ماه مه را به مناسبت روز مادر، جشن بگیرد.
>> جهان عرب:
در بیشتر کشورهای عربی، روز ۲۱ مارس به عنوان روز مادر شناخته میشود.
>> کانادا:
جشن روز مادر در کانادا در دومین یکشنبهٔ ماه مه برگزار می شود.
>> مجارستان:
اولین یکشنبهٔ ماه مه در مجارستان به عنوان روز مادر شناخته شده است.
>> نیکاراگوئه:
از سال های اول دههٔ ۱۹۴۰ روز مادر در نیکاراگوئه، در ۳۰ مه جشن گرفته می شود که توسط« آناستازیو سوموزا گارسیا»، رییس جمهور این کشور تعيين شده است؛ به این دلیل که چنین روزی، مصادف با روز تولد مادر شوهرش، خانم« کازیمیرا ساکازا» بود.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 11
- 2