روز جهانی عصای سفید
یک مراسم بزرگداشت ملی به نام روز جهانی عصای سفید در ایالات متحده آمریکا وجود دارد؛ به روز پانزدهم اكتبر، روز بزرگداشت نابینایان و قانون عصای سفید میگویند. هدف از برگزاری جشن در چنین روزی گرامیداشت دستاوردهای نابینایان مادرزادی و غیر مادر زادی است. روز بیست و چهارم مهر در ایران به عنوان روز عصای سفید نامیده شده است.
تاریخچه روز جهانی نابینایان و عصای سفید
در سال ۱۹۲۱ یک عکاس انگلیسی به نام جیمز بی گز، بینایی خود را در سانحه ای از دست داد و از آن روز تصمیم گرفت که از عصای سفید رنگی برای در امان ماندن از خطرات احتمالی به خصوص خطرات وسایل نقلیه استفاده کند تا همه بتوانند آن عصا را ببینند. سپس قانونی تحت عنوان قانون عصای سفید توسط دکتر ناول پری و دکتر جاکوپس تن بروک در روز ۱۵ اکتبر وضع شد. به این ترتیب، یک فرد نابینا بعنوان عضوی از جامعه، از کلیه حقوق اجتماعی برخوردار میشد. آن ها همچنین میتوانستند از امکانات رفاهی جامعه استفاده کنند و اماکنی همچون خیابان ها، پیاده روها، وسایل حمل و نقل نباید برای این افراد باعث ایجاد محدودیت شود.
ابداع خط بریل توسط لویی بریل
درفش کفاشی به لویی بریل فرانسوی در سن سه سالگی برخورد کرد و همین امر موجب از دست دادن بینایی اش شد. او بهمراه دوستان خود در سال ۱۸۱۸ قصد راه اندازی موسسه ملی نابینایان جوان پاریس را داشت تا از این طریق به نابینایان اموزش دهد. لویی، پس از ابداع خطی با عنوان بریل باعث شد تا افراد نابینا توانایی خواندن و نوشتن را کسب کنند. خط بریل یا خط برجسته به نقاط برجسته ای اطلاق میشود که بر روی مقوای نازک با اشکالی منظم، رسم شده است تا نابینایان بتوانند با لمس آن، عبارات را درک کنند.
مشکلات نابینایان
بسیاری از نابینایان، مشکلات متعددی در زندگی روزمره خود دارند. آن ها به عصای سفیدی برای رفت و آمد خود نیاز دارند اما در بسیاری از مواقع به دلیل بی کیفیتی و یا گرانی این عصاها با مشکلاتی مواجه میشوند چون در اکثر مواقع، عصای سفید حداکثر۶ ماه، عمر می کند و آن ها باید نسبت به تعویض این وسیله کمکی خود اقدام کنند. افراد نابینا توسط برخی از ارگان ها استخدام نمیشوند و همین امر، اختلالاتی در تأمین معیشت آن ها بوجود می آورد. همچنین افراد نابینا نمیتوانند از برخی پیاده روها، خیابان ها و حمل و نقل های عمومی به دلیل عدم مناسب سازی استفاده کنند.
رودکی و نابینایی
بسیاری از افراد بر این باورند که پدر شعر فارسی به نام رودکی، کور مادرزادی بوده است. او ثابت کرد که با وجود مشکل نابینایی میتوان به موفقیت رسید و در عرصه های مختلف خوش درخشید. رودکی در روستای رودک در سال ۲۶۰ هجری قمری دیده به جهان گشود و در سن ۸ سالگی، حافظ کل قرآن شد.
روزنامه ایران سپید
در ایران و خاورمیانه، اولین روزنامه ی ویژه نابینایان که به خط بریل نوشته شده بود؛ به نام ایران سپید بود. فعالیت این روزنامه تحت پوشش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران است.
حقوق اجتماعی افراد نابینا
نابینایان می توانند از کلیه ی امکانات رفاهی معمول در جامعه برخوردار شوند. آنان نیز می توانند از اماکنی همچون پیاده رو ها، خیابان ها، بزرگراه ها و وسایل ترابری همگانی مانند هواپیما، قطار، کشتی، هتل ها، اتوبوس، خودرو، اماکن عمومی و مراکز تفریحی و مذهبی استفاده کنند. اگر نابینایان برای استفاده از تسهیلات همگانی، توسط شخص یا سازمانی محدود شوند یا نسبت به حقوق آن ها بی توجهی شود؛ آن شخص یا سازمان به عنوان مجرم شناخته می شود.
رانندگان وسایل نقلیه باید نسبت به حقوق نابینایان دارای عصای سفید که در حال عبور از خیابان ها هستند؛ احترام بگذارند. دولت، وظیفه دارد که نابینایان را تشویق کند تا در امور دولتی، مشارکت داشته باشند.
چگونگی رفتار با نابینایان
نوع رفتار با نابینایان در جامعه، تأثیرات متفاوتی در سرنوشت آنها و حالات روحی و روانی آن ها دارد. از این رو باید یکسری نکات را برای رفتار و تعامل با نابینایان در نظر بگیرید؛ مثلا واقع بین باشید و آنها را نسبت به یکسان بودن حقوقشان با دیگران مطلع سازید؛ برای صدا زدن آنها از نامشان استفاده کنید. در زمان نزدیک شدن به افراد نابینا، حضورتان را به آن ها اطلاع دهید و درصورتی که شما را نشناختند، باید دقیق تر خودتان را معرفی کنید؛ از کمک هایی که موجب آسیب به استقلال و خودکفایی آنها میشود؛ خودداری کنید.
شما نباید افراد نابینا را با ترحم های بیخود و یا مهر و علاقه و احساس بی مورد ، برنجانید؛ برخی از کلمات را برای راهنمایی آنها بکار نبرید مثل آن جا، اینجا ، کمی آن طرف تر و غیره، بلکه بهتر است که از کلماتی استفاده کنید که دقیق هستند و معنای روشنی دارند؛ در زمان صحبت کردن با افراد نابینا بهتر است که در مقابلشان قرار بگیرید؛ وسایل آنها را بدون اجازه گرفتن، جابه جا نکنید؛ شما باید از آن ها تقاضای مشارکت در انجام فعالیت های مختلف را داشته باشید. بنابراین شما موظفید که والدین، اطرافیان و مربیان خود را با مسائل نابینایان از طریق اموزش های لازم و برنامه های مشاوره، اشنا کنید.
گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش
- 13
- 4