به گزارش اخبار خودرو ،صنعت خودرو در کشور بیش از نیمقرن سابقه دارد و پایه اصلی این صنعت در پایتخت شکل گرفت و در سالهای بعد واحدهای تولید خودرو و قطعه در سراسر کشور رشد کردند. تهران قطب اصلی خودروسازی کشور است و البته شرکتهای زیرمجموعهای از دو خودروساز بزرگ ایران در شهرها و استانهای مختلف به تولید خودرو میپردازند. همچنین استان کرمان به واسطه حضور گروه خودروسازی کرمان خودرو بهعنوان قطب دیگر خودروسازی شناخته میشود. ضمن اینکه اگر در روزها و ماههای آینده قرارداد حضور مستقل رنو در کشور نهایی شود و به نتیجه برسد، ساوه که سایت بسیار مهم بنرو در آنجا واقع شده است، میتواند بهعنوان قطب جدید خودروسازی مطرح شود.
البته این پایان کار نیست و ابتدای امسال خبرهایی مبنی بر یک قرارداد جدید در این صنعت و ایجاد یک کارخانه تولید خودرو در قم بر سرزبانها افتاد. بهگفته احمد ذاکری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم با موافقت وزیر صنعت، معدن و تجارت مجوز ساخت کارخانه خودروسازی در قم صادر شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم درخصوص موقعیت این کارخانه میگوید: «این کارخانه در شهرک محمودآباد قم در کیلومتر ۲۰ بزرگراه قم- تهران و در مساحت ۱۰۰ هکتار احداث میشود. ضمن اینکه این کارخانه خودروسازی بیش از ۲ هزار شغل ایجاد خواهد کرد.»
نکته جالب درباره این کارخانه که قطب جدید یا بهعبارتی قطب چهارم در صنعت خودروی کشور خواهد بود، همکاری طرف ایرانی با یک شرکت ژاپنی است. برخلاف بسیاری از قراردادها که یک سمت آن چینیها قرار دارند، قرار است در این کارخانه که ظرفیت تولید ۱۱۰ تا ۱۵۰هزار دستگاه خودرو در سال را خواهد داشت، یک خودروی ژاپنی تولید شود. با توجه به کیفیت بالای خودروهای ژاپنی و رضایت مردم از این خودروها، بهنظر میرسد این مجموعه بتواند آینده موفقی داشته باشد.
بهگفته یک منبع آگاه، قرارداد میان طرف ایرانی و خودروساز ژاپنی بهزودی امضا خواهد شد. هنوز طرف ژاپنی قرارداد مشخص نشده است یا همچنان نامش فاش نشده است. اما با بررسی خودروسازان مطرح ژاپنی میتوان به گزینههای اصلی برای همکاری با سایت خودروسازی قم رسید.
سالهاست بحث حضور شرکت مطرح خودروسازی تویوتا در کشور مطرح است. ولی با توجه به سیاستهای این شرکت همچنان شاهد هستیم هیچ رغبتی برای حضور در بازار ایران از خودش نشان نمیدهد. حضور و چیرگی بر بازار آمریکا یکی از دلایل اصلی این خودروساز برای عدم همکاری با صنعت خودروی ایران است. با توجه به وضعیت سیاسی میان ایران و آمریکا، تویوتا با احتمال از دست دادن بزرگترین بازار خود، به دلیل حضور در ایران ریسک نخواهد کرد.
تویوتا در ۲۵ کشور دنیا به تولید خودرو میپردازد و در تولیدات خود به داشتن توجیه اقتصادی بسیار توجه میکند. همچنین یکی از سیاستهایی که باعث عدم حضور تویوتا در کشور میشود، به سیاست این شرکت در اعمال مدیریت باز میگردد. تویوتا هرگز در جایی که نتواند سیاستهای خود را چه به لحاظ قیمت و چه به لحاظ خدمات پس از فروش اعمال کند، پا نخواهد گذاشت. با این اوصاف به این نتیجه میرسیم تویوتا قطعا جزو گزینههای همکاری با سایت خودروسازی قم نخواهد بود.
هوندا، دیگر شرکت ژاپنی باسابقه و مطرح در خودروسازی است که مانند تویوتا در آمریکا از محبوبیت بسیاری برخوردار است. فعالیت این شرکت در کشور در سالهای اخیر بیشتر به واردات دو مدل خودرو محدود بوده است. با توجه به دلایل عدم حضور تویوتا در کشور نیز به نظر نمیرسد شرکت هوندا قصد راهاندازی خط تولید در ایران را داشته باشد.
شرکت خودروسازی نیسان یکی دیگر شرکتهای برتر خودروسازی در جهان است و در حالحاضر با گروه خودروسازی سایپا و پارسخودرو همکاری دارد و قطعا نمیتواند در سایت قم نسبت به ایجاد خط تولید اقدام کند. ضمن اینکه شرکت واردکننده جهاننوینآریا نیز به واردات محصولات این خودروساز ژاپنی میپردازد.
خودروساز ژاپنی دیگری که حضور بسیار مناسب و موثری در ایران دارد و محصولاتش بهطور مستقیم از ژاپن به کشور میرسد، میتسوبیشی است. میتسوبیشی با ۴ محصول اوتلندر، میراژ، ایاس ایکس و لنسر در اینجا حضور دارد. آرینموتور بهعنوان نماینده انحصاری این شرکت شناخته میشود و به همین دلیل بعید است بخواهد در کشور خط تولید ایجاد کند.
مزدا شرکت دیگری از کشور خودروساز ژاپن است. این شرکت در حالحاضر با گروه بهمن همکاری میکند و نمیتواند جزو شرکتهای طرف قرارداد با طرف ایرانی در قم باشد. در بین گزینههای محتمل از خودروسازان ژاپنی برای همکاری با ایران، سه شرکت سوبارو، ایسوزو و سوزوکی باقی میمانند. در این بین سوزوکی در حالحاضر با گروه خودروسازی ایرانخودرو برای تولید مدل ویتارا همکاری دارد. همچنین اواخر سال گذشته خبرهایی مبنی ورود سه خودروی سیاز، سوییفت و گرند ویتارای فیسلیفت جدید به کشور مطرح شد.
آنطور که گفته میشد، این سه خودرو قرار است در ایرانخودرو تولید شوند. در این بین خودرو سوییفت بهدلیل قیمت و کیفیت مناسب شانس بیشتری برای تولید در تیراژ بسیار بالا دارد و همین موضوع باعث میشود نام سوزوکی در یک طرف از قرارداد با سایت خودروسازی قم مطرح شود. البته نباید همکاری سوزوکی با ایرانخودر را نادیده گرفت.
ایسوزو، خودروساز دیگر ژاپنی است که در سالهای اخیر شاهد حضور کامیون، کامیونت و مینیبوسهای آن در خیابانها بودهایم. در بخش خودروهای سنگین ایسوزو در حالحاضر با گروه خودروسازی بهمن همکاری میکند. با آنکه این شرکت ژاپنی خودروهای سدان نیز به بازار عرضه میکند اما خودروهای سدان ایسوزو تا به حال در ایران عرضه نشدهاند. تجربه موفق ایسوزو در ارائه خودروهای سنگین و مینیبوس به بازار خودروی کشور باعث شده است شانس بسیاری برای این خودروساز وجود داشته باشد.
خودروساز دیگری که شانس خوبی برای سرمایهگذاری در قم دارد، سوبارو است. سوبارو زیرمجموعه شرکت فوجی ژاپن است و در حوزه خودروهای سنگین فعالیت دارد. شرکت سیفخودرو بهعنوان نماینده انحصاری محصولات سوبارو در کشور شناخته میشود. شانس سوبارو برای تولید خودرو در تیراژ بالا در کشور بسیار زیاد است و میتوان نام این شرکت را در کنار ایسوزو و سوزوکی بهعنوان شانسهای اصلی برای سرمایهگذاری در قم بیان کرد.
- 18
- 1