به گزارش اخبار خودرو ، تولید خودروهای برقی در جهان رو بهافزایش است. خودروسازان بزرگ مانند فولکسواگن در برنامههای خود بودجه سنگینی را برای توسعه صنعت خودروهای برقی که بهعنوان آینده این صنعت محسوب میشوند، در نظر گرفته اند.
طبق برنامههایی که بسیاری از خودروسازان جهان ارائه دادهاند، تا ۲۰ سال آینده تولید خودروهای برقی نسبتبه خودروهای سوخت فسیلی پیشی خواهد گرفت و در نهایت خودروهای برقی توجیه اقتصادی خواهند داشت.
در حالحاضر در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی جایگاههای شارژ این خودروها گسترش یافتهاند و دولتها نیز با ارائه مشوقهایی مانند مالیات پایین یا حذف مالیات بر این خودروها و همچنین پرداخت یارانه به شرکتهای خودروساز، در استفاده گسترده از خودرو و موتورسیکلتهای برقی نقش پررنگی را ایفا میکنند.
در کشور ما نیز بهرغم صحبتهایی که در باره ضرورت تولید و فروش خودروهای برقی میشود، همچنان کار جدی در زمینه توسعه این خودروها انجام و هنوز هیچ زیرساختی برای توسعه و فروش این محصولات تعریف نشده است.
تقریبا هیچ جایگاهی برای شارژ خودروها و موتورسیکلتهای برقی حاضر در بازار وجود ندارد. نبود چنین امکاناتی هنگام ورود جهانگرد هلندی که با خودروی کاملا برقی تسلا وارد ایران شد، نمود بیشتری پیدا کرد. هیچ جایگاه شارژی برای خودروی این جهانگرد وجود نداشت.
در روزهای اخیر مدیرعامل سایپا از تولید خودروی برقی تیبا و امکان استفاده از دو پلتفرم دیگر برای تولید خودروهای برقی خبر داد.
مهدی جمالی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان این مطلب که آمادگی داریم تا در صنعت خودرو و بهویژه خودروهای برقی کشور پیشتاز باشیم، درخصوص زمان عرضه این خودروهای برقی به «دنیای خودرو» میگوید: « تیبای برقی جزو طراحیهای محصولات جدید ماست. عقیده داریم آینده بازار و سلایق مشتریان به سمت خودروهای برقی در حال تغییر است. بههمین دلیل مدتی است تیبای برقی را که در مرکز تحقیقات سایپا طراحی کردهایم، برای آزمایشهای اولیه به خارج کشور فرستادیم. اگر تستهای اولیه جواب بدهند و به لحاظ استاندارد، اجازه ساخت داخل را کسب کند، بهزودی رونمایی تیبای برقی را انجام خواهیم داد.»
جمالی: در زمینه تولید خودروی برقی در حال گسترش فعالیتهایمان هستیم به گفته او در تهران نیز مذاکراتی با شهرداری داشتهایم تا زیرساختهای خودروی برقی آماده شوند
در همین زمینه سعید مدنی، مشاور خودرویی وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز درباره اینکه آیا امکان تولید خودروهای برقی روی پلتفرمهای فعلی وجود دارد و اصولا تولید تیبای برقی امکانپذیر است یا خیر، به «دنیای خودرو» میگوید: «باید برخی تغییرات را روی خودروهای معمولی انجام بدهند. امکان دارد بهوسیله تیون، موتورهای برقی را روی خودروها و پلتفرمهای فعلی جاسازی کنیم. چون حجم موتورهای برقی بزرگتر از حجم موتورهای درونسوز است. البته تولید تک، کارساز نیست و باید به فکر تولید انبوه باشیم و همچنین مسائل مربوط به موتور و باتری نیز حل شوند. البته توان تولید این خودروها در خودروسازیهای کشور وجود دارد.»
البته بهگفته محسن صالحینیا، معاون امور صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت سایپا در حال رایزنی با یک شرکت توسعهدهنده خودروهای الکتریکی است.
صالحینیا در این خصوص میگوید: «شرکت سایپا در برنامه میانمدت خود تولید خودروهای برقی ازجمله تیبا را در دستور کار قرار داده و در این زمینه با شرکتی که توسعهدهنده پلتفرمهای برقی بوده، در حال مذاکره است.
نبود زیرساختها و همچنین عدم حمایت دولت از خودروهای برقی با وجود تاکیدات فراوانی که بر استفاده از انرژیهای پاک میشود، یکی از علل عدم گسترش و فروش خودروهای پاک است.»
مدنی در این رابطه میگوید: «متاسفانه زیرساختها برای تولید خودروهای برقی در کشور هنور فراهم نیستند اما باید برای توسعه این بخش مهم از خودروسازی اقداماتی انجام شود. ازجمله با شرکتهایی که در زمینه تولید خودروهای برقی، ایجاد زیرساختها و جایگاههای شارژ تخصص دارند، مذاکراتی انجام شود. »
وی با بیان اینکه در حالحاضر قیمت خودروهای برقی ۵۰ تا ۱۰۰ برابر گرانتر از خودروهای معمولی تمام میشود، اظهار میکند: «برای تولید این نوع خودروها باید دولت یارانه و تسهیلاتی را در نظر بگیرد تا مشتری را نسبت به استفاده از این خودروها ترغیب کند. این موضوع درباره موتورسیکلتهای برقی هم صادق است.»
وی تاکید میکند: «در همه جای دنیا برای استفاده از موتورسیکلتهای برقی تسهیلات و یارانههایی به میزان ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت آن در نظر گرفته میشود تا بر مشتری فشاری وارد نشود. در مقابل دولت از سایر ویژگیهای خودرو و موتورسیکلتهای برقی مانند بهبود وضعیت آلودگی هوا، مصرف سوخت کمتر و چنین ویژگیهایی به نفع خوداستفاده کند.»
استفاده از تمام ظرفیتها در توسعه زیرساختها و همچنین همکاری همه نهادها و سازمانها برای گسترش استفاده از این خودروها امری ضروری است. جمالی با بیان اینکه در زمینه تولید خودروی برقی در حال گسترش فعالیتهایمان هستیم، میگوید: «در تهران نیز مذاکراتی با شهرداری داشتهایم تا زیرساختهای خودروی برقی آماده شوند.»
صالحینیا نیز از در دست تصویب بودن آییننامهای در دولت درباره تامین زیرساختهای لازم برای تولید و فروش خودروهای برقی خبر میدهد و میگوید: «در این آییننامه نقش وزارت نیرو، شیوههای شارژ خودروها و وظایف مراجعی مانند وزارت کشور که باید در تامین زیرساختها همکاری کنند، همچنین چگونگی تامین قطعات، تعرفههای حقوق ورودی و … گنجانده شده است.»
بههرحال باید ورود سایپا به تولید خودروهای برقی را به فال نیک گرفت. هرچند صنعت خودروی کشور در ابتدای راه برای تولید این خودروهاست اما باید توجه داشت آینده در اختیار خودروهای برقی و با تکنولوژی بالاست و باید هرچه سریعتر نسبت به انتقال تکنولوژی ساخت باتری و موتور این خودروها اقدام کرد تا ۲۰سال بعد که نسبت تولید خودروهای فسیلی و برقی عکس هم خواهد شد، مشکلات این روزهایمان در زمینه تولید موتور و سایر بخشهای مهم را نداشته باشیم.»
یکی از مشکلات اصلی در صنعت خودروی کشور طرحها و برنامههای رهاشده است. بسیاری از برنامهریزیها و اهداف در میانه راه رها میشوند و نیمهکاره باقی ماندند.
سعید مدنی با اشاره به سابقه برقی شدن خودروی تیبا میگوید: «چند سال پیش یک خودروی تیبا را جهت برقی شدن به ترکیه ارسال کردیم که البته آنهم ابتر باقی ماند و استفاده نشد و چنان درگیر مسائل دیگر شدیم که برقی شدن آن فراموش شد.
تولید خودروهای برقی در کشور هنوز در مرحله مطالعاتی بوده و بهمرحله اجرایی نرسیده، بعید میدانم شریکی هم در این زمینه انتخاب شده باشد.
رهاسازی چنین طرحهای استراتژیکی قطعا باعث آسیبهای فراوان در صنعت خودروی کشور خواهد شد. صنعت خودرو به سمت خودران و برقی شدن در حرکت است و در این زمینه شاهد هستیم از سوی شرکتهای مختلف دستاوردهای جدیدی به وجود میآیند.
صنعت خودروی کشور برای از بین نرفتن، نیازمند سرمایهگذاری در بخشهای جدید است زیرا تا سالهای آینده خودرانها، خودروهای برقی و شاید سوختهای جدید با فناوریهای هایتک جایگزین خودروهای امروزی شوند.»
- 13
- 1