یکی از نخستین سدانهای چینی بازار ایران که با مونتاژ گروه بهمن به بازار عرضه شد، خودروی خشن و نسبتا اسپورت آسا بی۵۰ بود که بعدها با فیسلیفت بدنه و اتاق کد اف گرفت و توانست به میزان زیادی در بازار خودروهای ۵۰ تا ۷۵ میلیونی فروش داشته باشد. طبق اعلام سازنده وطنی بسترن، این اتومبیل که ساخته یک شرکت چینی به نام فاو است، با تکنولوژی شرکت مزدا و استفاده از قطعات به نسبت کیفی ساخته و پرداخته شده و از برخی تکنولوژی های مدرن مثل سیستم جذب ضربات شاسی هم استفاده میکند.
هنگام گفتگو با مالکان خودرو، اغلب افراد زیبایی بدنه، موتور سرحال و اتاق راحت را از دلایل عمده رجوع خریداران به این محصول میدانند ضمن اینکه آپشنهایی در اتاق بی۵۰ اف وجود دارد که برخی از خریداران ایرانی را به سمت بسترن جذب می کند. رجوع به بازار نشان میدهد با اینکه بسترن بی۵۰اف تولید چندان بالایی نداشته ولی بازار دسته دوم گستردهای داشته که راکد است و بیش از آنکه دارای تعادل در زمینه عرضه و تقاضا باشد، با انبوهی از خریداران ناراضی مواجه است که در کیلومترهای زیر ۵۰ هزارتا اقدام به فروش خودروی خود کردهاند.
موتور ۱۸۰۰سیسی بی۵۰اف با حجم ۱۸۰۰سیسی از قدرتی معادل ۱۴۲ اسب بخار سود میبرد که برای حمل جثه این اتومبیل ۱۴۰۰ کیلوگرمی نسبتا کافی است. البته که بسترن با طول ۴.۶۱ متری و موتور و گیربکسی نه چندان مدرن یک خودروی عادی در زمینه هندلینگ است که گرچه کشش آننسبت به خودروهای پرتیراژ فرانسوی اندکی بهتر است ولی انتظار خیلی بالایی هم از این محصول نباید داشت. البته در مقایسه با مدل قدیمیتر بی۵۰، بی۵۰اف۴۰اسب بخار بیشتر دارد و آشکارا در مانورها قدرتمندتر ظاهر میشود. شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر این خودرو حدود ۱۲ ثانیه بوده و بیشینه سرعت هم طبق اعلام کارخانه ۲۱۰ کیلومتر است.
اما مهمترین ایراداتی که خریداران این اتومبیل شهری پس از گذشت سه تا ۴ سال از خرید به آن اشاره می کنند، شامل مواردی نظیر افت قیمت، بازار ضعیف دست دوم، کمبود تعمیرگاه و نیز گرانی قطعات یدکی است که به گفته دارندگان این خودرو به شدت آزاردهنده بوده و استفاده از بی۵۰اف را سخت کرده است.
یکی از مالکان بسترن که تجربه ۳ سال استفاده مداوم از این خودروی چینی را دارد درباره بی۵۰ اف میگوید: «خودرو واقعا زیباست و سیستم فرمان نرم و راحت عمل میکند ولی بی۵۰اف هنگام تعویضهای سریع دنده به خودرویی عذاب آور تبدیل میشود مخصوصا که این خودرو در مانورهای سریع توان راننده را کاهش میدهد. در عین حال سیستم تهویه مطبوع خودرو در کیلومتر ۴۰هزار به مشکل خورد و بعد از صرف زمان زیاد و چندین بار تعمیر هرگز مثل روز اول نشد. »
مالک بسترن بی۵۰اف در مورد کیفیت بسیار پایین رنگ بدنه و مواد داخلی آسا بی۵۰اف هم عقیده دارد: « درباره این مورد که بسیار شایع است نمیتوان نظر دقیقی داد اما با پرداختی نزدیک به ۷۵ میلیون تومان در سال ۹۵، این میزان از کیفیت چندان راضیکننده نیست. یکی از مواردی که شخصا آن را تجربه کردهام صدای بیش از حد موتور در دورهای بالا در اتاق است که به نظر علت اصلی آن کمبود مواد عایق در اتاق و اطاف موتور است.این موضوع از ابتدا وجود نداشت اما با افزایش کارکرد سروکله اش در خودرو پیدا شد و بعدا صدای صندوق عقب هم به آن اضافه شد. »
اما یکی از معایب بزرگ خودروهای چینی که در بسترن بی۵۰اف هم وجود دراد، ضعف ساختاری خودروها در بخش ایمنی است که ابدا جان سرنشینان را حفظ نکرده و مقاومت پایینی در برابر ضربات مخصوصا از کناره دارد. علیرغم اینکه بی۵۰اف در مجموع ۴ایربگ دارد ولی چندین تصادف درون شهری مختلف مالکان این خودرو نشان داد نمیتوان خیلی روی ایمنی بسترن حساب باز کرد.
حادثه تلخ برخورد این خودرو با دیواره اتوبان بابایی که به مرگ ۳سرنشین خودرو منجر شد، گویای این موضوع است که سدان چینی بسترن فاصله بسیاری با استانداردهای روز صنعت خودروی جهان دارد و تنها به واسطه رنگ و لعاب بهتر و نیز امکانات بیشتر به اغوای خریداران ایرانی در بازار بسته کشور میپردازد.
- 14
- 15