دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۲۰ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۳۹۱
اخبار بازار خودرو

میزان رضایت مشتریان از خدمات پس از فروش در سال ۹۵ اعلام شد;

کدام خودروها خدمات پس از فروش بهتری دارند؟

خودرو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

 رتبه خدمات پس از فروش شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو مربوط به سال ۹۵ در شرایطی از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران اعلام شد که طبق آن از بین ۴۰ شرکت مورد ارزیابی، هیچ یک حائز رتبه یک نشدند.براساس این گزارش در سال گذشته سیستم خدمات پس از فروش در هیچ یک از شرکت‌های تحت ارزیابی با الزامات آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو انطباق نداشته این در حالی است که به گفته یکی از مدیران شرکت بازرسی، کلیت نتایج نشان‌دهنده آن است

 

که میزان انطباق با قانون افزایش یافته است.اما نکته جالب توجه در این گزارش آن است که هر چند با در نظر گرفتن شاخص‌هایی چون بررسی وضعیت نمایندگی‌های مجاز و وضعیت نظام مدیریتی، شرکت‌های نیمه دولتی حائز رتبه‌های اول تا سوم شده‌اند، اما در شاخص رضایتمندی مشتریان واردکنندگان خودرو رتبه اول تا چهارم را به خود اختصاص داده‌اند.

 

در این گزارش که به سال ۹۵ اختصاص داشته و ۲۱ شرکت عرضه‌کننده خودرو سبک در آن حضور دارند، بازرسان در مجموع از یک میلیون و ۲۳۷ هزار مراجعه‌کننده به نمایندگی‌های مجاز، نظرخواهی و میزان رضایت آنها در مورد کم و کیف عملکرد و رضایت از خدمات پس از فروش را سنجیده‌اند. در این گزارش همچنین یک ارزیابی میدانی از یک هزار و ۸۴۷ تعمیرگاه‌ مجاز در سراسر کشور صورت گرفته است. شرکت بازرسی در این گزارش خود مطابق با رسم هرساله شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو را به دو گروه «دارای بیشتر از ۱۰ نمایندگی» و «کمتر از ۱۰ نمایندگی» تقسیم کرده‌ است.

 

طبق گزارش اعلامی از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، رتبه‌بندی خدمات پس از فروش شرکت‌های دارای بیش از ۱۰ نمایندگی مجاز نشان‌دهنده آن است که شرکت‌های ایساکو، ایرتویا، سایپا یدک (پارس خودرو)، اطلس خودرو، سایپایدک (سایپا) و مزدا یدک با کسب دو ستاره توانستند رتبه دوم خدمات پس از فروش را از آن خود کنند، همان‌طور که پیش از این گفته شد هیچ شرکتی حائز رتبه یک نشده است. در همین حین رتبه سوم به ترتیب به شرکت‌های کرمان موتور (بم خودرو)، رامک یدک، آسان موتور، مدیران خودرو، مدیا موتورز و آرین موتور پویا تعلق گرفته است. در آخر نیز نیرو خودرو آسیا در رتبه چهارم قرار گرفته است.اما ارزیابی شرکت‌های دارای کمتر از ۱۰ نمایندگی مجاز نشان می‌دهد که هر چند هیچ شرکتی در رتبه اول و دوم جای نگرفته است اما نگین خودرو، معین موتور، ستاره ایران، پرشیا خودرو، آلفا موتور و افرا موتور نیز رتبه سوم را کسب کرده‌اند.

 

سعید تاجیک معاون اجرایی شرکت بازرسی و کیفیت استاندارد ایران در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» تاکید می‌کند که دستورالعمل شرایط و ضوابط خدمات پس از فروش صنعت خودرو، در اواخر سال ۹۳ مورد بازنگری و ویرایش قرار گرفت و در نتیجه، معیارها و شاخص‌های امتیازدهی به شرکت‌های خدمات پس از فروش خودروسازان، تغییر کرده و سختگیرانه‌تر شده است، وی همچنین عنوان کرد که هر چند کلیات این گزارش نشان از افزایش امتیاز شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو دارد اما همچنان بسیاری از شرکت‌ها نتوانستند امتیاز خود را به رتبه اول برسانند.

 

وی با اشاره به اینکه ارتقای معیارها موجب شده که کار شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو در کسب نمرات سخت شود، افزود: سال ۹۴ اولین دوره سنجش براساس الزامات بازنگری چهارم دستورالعمل شرایط و ضوابط خدمات پس از فروش صنعت خودرو بود، اما در سال ۹۵ اغلب شرکت‌ها اقدام به تعریف پروژه‌های بهبود و اقدامات اصلاحی کردند که این موضوع موجب افزایش امتیازات آنها شده است.سعید تاجیک تاکید دارد، ارتقای معیارهای ارزیابی کمی و کیفی خدمات پس از فروش خودرو موجب شده که بسیاری از شرکت‌ها نتوانند در جایگاه رتبه اولی قرار بگیرند.

 

اما طبق جدول ارائه شده از سوی این شرکت، تغییرات انجام شده (در جهت سختگیرانه‌تر شدن شاخص‌ها)، مسائلی مانند تدوین جدول زمان‌بندی و نرخ استاندارد تعمیرات، تهیه جدول قیمت قطعات یدکی، نظارت بر هزینه‌های دریافتی از مشتریان و همچنین پرداخت خسارت مربوط به خواب خودرو را در بر می‌گیرد. با این حساب، به نظر می‌رسد عملکرد نه چندان مناسب شرکت‌های خدمات پس از فروش خودروسازان در موارد مذکور، دلیل اصلی عدم تغییر رتبه آنها بوده است. یکی دیگر از تغییرات اساسی صورت گرفته، نظارت بر اجرای قانون حمایت از مصرف‌کنندگان در سطح نمایندگی‌های خدمات پس از فروش خودروسازان است، چه آنکه این نظارت پیش‌تر تنها در سطح خود شرکت‌ها انجام می‌شد.

 

شاخص‌های مغفول مانده درخدمات پس از فروش

اما گزارش منتشر شده از سوی شرکت بازرسی، نکات و جزئیات زیادی را در خود جای داده که از جمله آنها می‌توان به چکیده شاخص‌های ارزیابی و رتبه‌بندی نهایی شرکت‌ها و نمایندگی‌های خدمات پس از فروش در سال ۹۵ پرداخت.نتایج ارزیابی صورت گرفته از سیستم خدمات پس از فروش شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو، نشان می‌دهد که سیستم خدمات پس از فروش در هیچ یک از شرکت‌های تحت ارزیابی با الزامات آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو انطباق کامل ندارد که از عمده‌ترین شاخص‌های مغفول مانده در حوزه سیستم خدمات پس از فروش در انطباق با قوانین می‌توان به «عدم پرداخت خسارت خواب خودرو» و «عدم تعویض خودرو در صورت تکرار عیب» اشاره کرد.

 

یافته‌های حاصل از ارزیابی نشان می‌دهد، صرفا تعداد معدودی از شرکت‌ها در صورت دریافت شکایت مبنی بر خواب خودرو اقدام به پرداخت خسارت می‌کنند که این موضوع عمدتا ناقض الزامات آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو است. عمده دلایل بروز توقف خودرو و هزینه خواب مربوط به نارسایی‌های موجود در فرآیند «سفارش‌گذاری» و «تامین قطعات یدکی» بوده است. از سوی دیگر، یافته‌های ارزیابی نمایندگی‌های مجاز نشان می‌دهد، وضعیت امتیاز نمایندگی‌های مجاز شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو در سال ۹۵ به میزان ۷/ ۷۱ درصد بوده که نسبت به سال ۹۴ با ۱/ ۱۳ درصد افزایش همراه بوده است. در سال ۹۵ متوسط پذیرش روزانه نمایندگی‌های مجاز معادل ۶/ ۹ درصد خودرو بوده است که در این بین میزان ۳۳ درصد از نمایندگی‌های مجاز موفق به پیاده‌سازی حداقل یکی از سیستم‌های مدیریت کیفیت در حوزه خدمات پس از فروش شده‌اند.

 

براساس این گزارش، فرآیند «سفارش‌گذاری و تامین قطعات» و «مدیریت ارتباط با مشتریان» تنها به میزان ۴۸ درصد و فرآیند «پذیرش تا ترخیص» به میزان ۵۳ درصد با الزامات قانونی انطباق داشته که از این حیث پایین‌ترین امتیاز در بین شاخص‌های ارزیابی نمایندگی‌های مجاز را داشته است.در این میان اما گزارش رضایتمندی مشتریان از خدمات پس از فروش صنعت خودرو نشان می‌دهد، متوسط امتیاز رضایتمندی مشتریان در سال ۹۵ معادل ۷/ ۶۹ درصد بوده که نسبت به سال گذشته به میزان ۲ درصد افزایش داشته است.

 

یافته‌های حاصل از ارزیابی نشان می‌دهد میزان رضایتمندی مشتریان در حوزه سنگین به‌طور معناداری نسبت به حوزه سبک پایین‌تر بوده است.براساس مصاحبه با حدود ۲/ ۱ میلیون مشتری مراجعه‌کننده به شبکه خدمات پس از فروش در سال ۹۵ عمده علل نارضایتی مشتریان «کمبود یا نبود قطعات یدکی»، «کیفیت پایین خدمات و تعمیرات» و «دریافت هزینه بالای خدمات و قطعات» بوده است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد موضوع هزینه‌های دریافتی از مشتریان که یکی از مهمترین عوامل کسب رضایت مشتریان محسوب می‌شود، از سطح رضایت پایینی برخوردار بوده است.

 

نگاهی به رتبه‌بندی خودروهای سبک

براساس نتایج ارزیابی خدمات پس از فروش ۲۱ شرکت عرضه‌کننده خودروهای سبک در سال ۹۵، امتیاز نهایی خدمات پس از فروش خودروهای سبک در سال ۹۵ معادل ۸/ ۶۶ درصد بوده است که نتايج ارزيابی‌ها نشان می‌دهد امتیاز نمایندگی‌های مجاز شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو در سال ۹۵ معادل ۳/ ۷۴ درصد بوده که نسبت به سال ۹۴ با ۵/ ۱۴ درصد افزایش همراه بوده است.از سوی دیگر، در ارزیابی نمایندگی‌های مجاز شرکت‌های عرضه‌کننده خودرو سبک نیز حوزه‌های فرآیندی شامل «پذیرش تا ترخیص» و «ارتباط با مشتریان» از حیث انطباق در وضعیت قابل قبولی قرار ندارند.

 

بنابر این گزارش، متوسط امتیاز شاخص‌های اصلی ارزیابی شرکت‌های عرضه‌کننده خودروی سبک، نشان می‌دهد درصد امتیاز شاخص «وضعیت سیستم خدمات پس از فروش» ۵/ ۶۱ درصد بوده که در مقایسه با سال ۹۴ به میزان ۱۰ درصد افزایش داشته است. همچنین شاخص «وضعیت تعمیرگاه‌های مجاز» نیز امتیاز ۳/ ۷۴ درصد را کسب کرده که ۴/ ۹ درصد افزایش نسبت به ۹۴ را نشان می‌دهد. از دیگر سو، شاخص «رضایتمندی مشتریان» نیز با امتیاز ۸/ ۶۹ درصدی توانسته افزایش ۵/ ۰ درصدی نسبت به ۹۴ را ثبت کند. شاخص «کارآیی نمایندگی‌ها» (تعمیر خودرو در زمان متعارف) امتیاز ۹/ ۷۱ درصدی را کسب کرده که در مقایسه با سال ۹۴ افزایش ۶/ ۳ درصدی را نشان می‌دهد؛

 

در پایان شاخص «رضایت نمایندگی‌های مجاز از شرکت عرضه‌کننده خودرو» امتیاز ۴/ ۶۶ درصد را به دست آورده که کاهش ۲/ ۰درصدی را نشان می‌دهد.طبق گزارش اعلامی، ایساکو، سایپایدک (پارس خودرو و سایپا) و مزدایدک دارای «انطباق خیلی زیاد» با الزامات قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو بوده‌اند. شرکت‌هایی مانند اطلس خودرو، ایرتویا، بم خودرو، رامک یدک، مدیران خودرو، نگین خودرو، ستاره ایران و آسان موتور نیز دارای «انطباق زیاد» هستند. این در حالی است که شرکت‌هایی مانند مدیا موتورز، آلفا موتور، پرشیا خودرو، معین موتور، آرین موتور پویا، نیرو خودرو آسیا عنوان «نسبتا منطبق» را در میزان انطباق با الزامات قانونی به دست آورده و افرا‌موتور نیز دارای «انطباق کم» است.

 

شاخص رضایت مشتریان

اما نگاهی داشته باشیم به میزان رضایت مشتریان از عرضه‌کنندگان خودرو؛ براساس گزارش شرکت بازرسی از شرکت‌های دارای بیش از ۱۰ نمایندگی، ایرتویا با کسب ۷۷ امتیاز از مشتریان خودرو در رتبه اول جای گرفته است؛ بعد از آن اطلس خودرو با ۷۵ امتیاز توانسته رتبه دوم و آسان موتور با ۷۴ امتیاز رتبه سوم، آرین موتور پویا با امتیاز ۷۳ رتبه چهارم و ایساکو با ۷۲ امتیاز رتبه پنجم را از آن خود کند.

 

بعد از این شرکت‌ها به ترتیب، مزدا یدک، سایپا یدک (پارس خودرو)، رامک یدک، سایپا یدک (سایپا)، بم خودرو، مدیران خودرو، مدیاموتورز و نیرو خودرو آسیا قرار دارند.اما شاخص رضایت مشتریان در شرکت‌هایی که کمتر از ۱۰ نمایندگی مجاز در سطح کشور دارند. معین موتور با امتیاز ۷۶ در رتبه اول، پرشیا خودرو با ۷۳ امتیاز در رتبه دوم و ستاره ایران با ۷۲ امتیاز در رتبه سوم جای گرفته است. بعد از این به ترتیب شرکت‌های نگین خودرو، آلفاموتور و افرا موتور قرار دارند.

 

خودرو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو
donya-e-eqtesad.com
  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
خدمات پس از فروش بسترن چطوره ،،؟ آیا خودروهایی که بدون گارانتی هستن رو میشه تو این نمایندگی ها تعمیر کرد یا نه ؟؟؟؟
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش