لنت ترمز چیست؟
سیستم ترمز از چندین قطعه مصرفی تشکیل شده که طبیعتاً باید در بازه های زمانی مناسب تعویض شوند. لنت ها از مهم ترین قطعات مصرفی سیستم ترمز بوده و راننده خودرو باید با علائم خرابی لنت ترمز و به ویژه زمان تمام شدن لنت ترمز آشنا باشد تا مانع ایجاد خسارات جانی و مالی برای خود و دیگران شود. لنت های خراب منجر به افزایش مسافت ترمزی شده که در پایان میتواند منجر به تصادف شود. در گذشته جهت ساخت لنت ها از آزبست استفاده می شد که به علت سرطان زا بودن، اکنون استفاده از آن ممنوع شده است. امروزه از لنت هایی مانند لنت های سرامیکی استفاده می شود که دارای عملکرد مناسب و البته قیمت بالا است. طول عمر لنت ها به نوع خودرو، روش رانندگی، نوع لنت، تعداد سرنشینان و محل رانندگی بستگی دارد.
نحوه عملکرد سیستم ترمز
مهم ترین سیستم ایمنی خودرو، ترمز خودرو است که به کمک آن سرعت اتومبیل کم می شود و از بروز حادثه ها جلوگیری می کند. شیوه عملکرد سیستم ترمز در خودرو های گوناگون متفاوت است، ولی روش کلی آن به اینصورت است که با فشردن پدال ترمز، روغن ترمز در کاسه لنت ها جریان پیدا می کند و لنت ترمز را به حرکت درمی آورد (حرکت رو به جلو). این حرکت لنت ترمز، سبب ایجاد اصطکاک بین لنت و دیسک خودرو می شود که در آخر از سرعت خودرو کاسته می شود. خرابی در سیستم ترمز و تمام شدن لنت ترمز که مهم ترین سیستم ایمنی خودروست، میتواند خسارت های جبران ناپذیر جانی و مالی به همراه داشته باشد؛ بنابراین تشخیص بموقع و درست این امر بسیار حیاتی است.
تمام شدن لنت ترمز
در خودرو های نسل جدید، با مصرف لنت و لاغر شدن ضخامت آن، سطح روغن ترمز پایین میرود، با پایین رفتن سطح روغن ترمز از حد معین، سنسوری در محفظه روغن فعال می شود و به راننده اخطار می دهد که لنت ها در حال تمام شدن هستند.
علائم تمام شدن لنت ترمز
چنانچه میخواهید از تمام شدن لنت ترمز خودروتان باخبر شوید میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
* صدای سوت لنت:
یکی از راههای تشخیص تمام شدن لنت ترمز صدای سوت لنت آن می باشد. هر چند که صدای سوت لنت در برخی محصولات نشانگر کیفیت کم لنت ترمز دارد و بعد از مدتی از بین میرود، ولی چنانچه این صدا طولانی مدت طول کشید، به معنای تمام شدن لنت ترمز شما می باشد. این صدا گاهی آنچنان بلند است که حتی با وجود بسته بودن شیشه ها هم به گوش می رسد. شما میتوانید برای بررسی چرخ خودرو را باز کرده و فاصله روتور و لنت را مجدداً بررسی کنید. این فاصله باید بیش از ۶ میلی متر باشد.
* صدای خرخر در لنت ترمز:
در بالای لنت ترمز، یک تکه فلزی کوچک قرار دارد که به تشخیص این عارضه کمک می کند. بعد از اتمام اصطلاحاً گوشت لنت ترمز، این تکه فلزی با روتور تماس می یابد و به شما اخطار تمام شدن لنت ترمز را می دهد و باید آنرا تعویض کنید. اگر به این صدا بی اهمیت باشید، این تکه فلزی به روتور آسیب می زند و آنرا گود می کند که سبب ایجاد هزینه های تعمیرات بیشتری می شود.
البته ذکر این نکته الزامی است که تماس بیش از حد سبب گرم شدن و دود کردن ترمز هم می شود که بسیار پرخطر است. در حالت کلی اگر به هنگام ترمزگیری صدای غیرمعمولی به گوشتان میرسد بسیار با وسواس عمل کنید به دلیل آن که اگر روتور آسیب ببیند باید هزینه گزافی را جهت صافی سطح و یا حتی تعویض آن متقبل شوید پس این راه تشخیص تمام شدن لنت ترمز را جدی بگیرید.
* لرزش پدال ترمز:
هنگامی که ترمز عادی گرفته می شود، درصورتی که پدال ترمز شروع به لرزیدن یا ضربه زدن به پا کند به این معناست که در سیستم ترمزگیری اتومبیل یا لنت ترمز مشکلی وجود دارد که به احتمال زیاد، تمام شدن لنت ترمز است. البته در ترمز های سریع که در لحظه ای راننده قصد توقف خودرو را دارد، چنانچه پدال بلرزد امکان دارد از سیستم های ترمز گیری قوی خودرو باشد (مثل ABS). در اینصورت لنت ترمز مشکلی ندارد و این یک امر عادی است.
* کشیدن خودرو در زمان ترمز:
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که به هنگام رانندگی حس کنید کنترلی بر روی ماشین ندارید و یا به هنگام ترمزگیری، اصلاً خودرو گوش به فرمان شما نیست گویی که لنت ترمز های شما از کار افتاده است. این ها همه میتواند حاکی از خرابی سیستم ترمز و به تبع آن تمام شدن لنت ترمز باشد.
چنانچه در تعویض قبلی تنها یک لنت را عوض کرده باشید، بعد از تمام شدن لنت ترمز دیگر، در موقع ترمز، خودرو به طرف لنتی که توان بیشتری دارد کشیده می شود که میتواند در بزرگراه ها بسیار خطرزا باشد و حتی سبب انحرافات خطرناک خودرو شود. در واقع در این مواقع در یک چرخ کالیپر چسبیده است و این امر سبب تولید نامتعادل اصطکاک خواهد شد. همچنین اگر نیروهای اعمالی به چرخ ها یکسان نباشد باید مجدداً منتظر کشیده شدن خودرو به یک سمت باشید. البته گفتنی است که کشیده شدن خودرو تنها به علت این عارضه نیست و امکان دارد ناشی از آسیب های جلوبندی خودرو، کم بودن باد تایرها، ساییده شدن لاستیک ها و چند عامل دیگر هم باشد.
* نامتناسب بودن فشار وارده به پدال و عملکرد ترمز:
در بین راههای تشخیص تمام شدن لنت ترمز این روش کمی تجربی است و برای افرادی که به خودرویشان توجه می کنند مشهود خواهد بود. در صورتیکه افت عملکرد نسبت به زمان های قبل محسوس باشد و مجبور باشید برای ترمز کردن بیشتر پدال را بفشارید، می بایست به فکر تعمیر آن باشید. همچنین اگر به هنگام ترمزگیری پدال بیش از حد پایین برود، علائم دیگری از مشکل در سیستم ترمز بوده و احیانا لنت ترمزها ساییده شده یا سیستم هیدرولیک دچار مشکل شده است که با نشت روغن ترمز خود را نشان می دهد. چنان چه در کف پارکینگ با روغن مواجه شدید حتماً ترمز خودرو را چک کنید. شایان ذکر است نکته مقابل این عمل، یعنی حساس بودن بیش از حد ترمز نیز چندان نشانه خوبی نبوده و میتواند تبیین گر فرسوده بودن روتور یا وجود رطوبت در روغن ترمز باشد.
عمر تقریبی لنت ترمز چقدر است؟
برترین زمان تعویض لنت که نه ایمنی را به خطر بیندازد و نه جیب شما را بی مورد خالی کند، زمانی است که میزان روغن موجود در مخزن، از حد استاندارد توصیه شده به وسیله سازنده پایین تر برود. در این شرایط به علت تمام شدن لنت ترمز، سطح روغن در مخزن پایین می رود.
زمانی که سطح روغن به قسمت تعیین شده رسید، لنت ها را تعویض کنید. البته توجه داشته باشید که پایین رفتن سطح روغن در مخزن به علت نشتی روغن از مجموعه مدار ترمز نباشد. گاهی اوقات به صورت منظم زیر خودرو رفته و سلامت مجموعه مدار ترمز و شلنگ های منعطف را بررسی کنید. البته بنظر بعضی از کارشناسان بهتر است هر ۳۵ تا ۴۰ هزار کیلومتر لنت ترمز خودرو بررسی شود. همچنین هنگامی که لنت خودرو ۸۰ درصد مصرف شده باشد باید حتماً اقدام به تعویض کرد.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 9
- 6