سگ دست خودرو
وظیفه ی سگ دست یا نشیمنگاه چرخ، انتقال وزن اتاق و بدنه به زمین و چرخ هاست. محل قرارگیری این قطعه مهم بر روی محور فرمان میباشد که به آن اکسل یا سیبک می گویند و در اثر آن چرخ ها به دور این محور می چرخد. سگ دست به یک قطعه فلزی کوچک ارزان قیمت میگویند که در مجموعه جلوبندی اتومبیل، نقش اساسی دارد.
سگ دست، وظیفه ی مرتبط کردن دیسک های ترمز، کمک فنرها و اتصالات آن ها به یکدیگر را بر عهده دارد و درواقع نقطه اتصال آن ها محسوب میشود. میزان کیفیت عملکرد جلوبندی باعث هندلینگ راحت و یا بد اتومبیل می شود. قسمتی از اجزای چرخ و سیستم تعلیق بر روی سگ دست خودرو نصب می شود که در بخش جلوبندی، نقش کلیدی دارد. این قطعه با استفاده از چدن ریخته گری تهیه میشود.
وظایف سگ دست خودرو
سگ دست خودرو از جنس چدن انعطاف پذیر یا فولاد آهنگری میباشد ولی برای کاهش وزن و افزایش چابکی خودروهای اسپرت از آلومنیوم استفاده می کنند. علت انتخاب چنین نامی برای این قطعه، بخاطر شباهت زیادش با« پنجه سگ» می باشد. در ادامه با وظایف سگدست اشنا شوید:
> سگدست خودرو، وظیفه ی نگهداری چرخ ها را بر عهده دارد.
> سگ دست خودرو به عنوان محل اتصالات میل کمک در سیستم تعلیق مک فرسون محسوب میشود.
> سگ دست خودرو، چرخ ها را در مسیر موردنظر راننده به حرکت درمی آورد.
> سگ دست خودرو، نوعی لولا برای چرخیدن چرخ روی محور فرمان تلقی میشود.
> سگ دست خودرو را به عنوان وسیله ای برای یاتاقان بندی چرخ، حول محورش در نظر می گیرند.
> از دیگر وظایف سگ دست خودرو می توان به نقطه تلاقی دیسک های ترمز، فرمان، توپی و دیگر اتصالات چرخ ها اشاره کرد.
انواع سگ دست ماشین
سگ دست در اندازه های متفاوتی برای انواع خودروها تولید می شود؛ بنابراین در زمان خرید این قطعه باید به مدل خودرویتان دقت کنید. از انواع سگ دست ها می توان به سگ دست چرخ های جلو و سگ دست چرخ های عقب اشاره کرد که عملکرد هر کدام متفاوت است؛ زیرا وظیفه ی سگ دست های چرخ جلو، زاویه دادن به آنها میباشد درحالیکه چرخ های عقب به بازوی فرمان پذیر سگ دست نیازی ندارند.
۱. سگ دست چرخ جلو:
وظیفه ی سگدست چرخ جلو اینست که به عنوان یک رابط، قدرت گیربکس را به چرخ ها منتقل می کند. قطعات متصل به سگ دست چرخ جلو عبارتند از:
- پلوس و کاور پلوس:
این قطعه از سگ دست چرخ جلو، قدرت گیربکس را به چرخ ها منتقل می کند که محل قرارگیری آن در مرکز سگ دست می باشد. وظیفه ی کاور پلوس، جلوگیری از نشست آلودگی ها و گرد و خاک روی محل اتصال پلوس و سگدست میباشد که روی این دو قطعه را می پوشاند. جنس کاور پلوس که در مرکز سگدست قرار دارد، لاستیکی و ارتجاعی است.
- بلبرینگ چرخ:
بلبرینگ چرخ از دو قسمت متحرک و ثابت تشکیل شده که محل نصب آن روی سگدست میباشد تا قابلیت تحرکش را حفظ کند. درنتیجه دو ردیف ساچمه در قسمت متحرک آن قرار دارد که از قابلیت چرخیدن و حرکت نسبت به قسمت ثابت برخوردار است. اتصال بخش ثابت بلبرینگ به سگ دست، به وسیله پیچ و مهره می باشد. معمولاً سوراخ های موجود در سگ دست خودرو به صورت استاندارد رزوه شده اند و بلبرینگ ها بدون نیاز به مهره کردن، به راحتی بر روی آن پیچ می شوند. چهار سوراخ بر روی بازوهای سگدست برای اتصال قسمت ثابت قرار دارد که اگر رزوه دار باشد، نیازی به مهره برای محکم کردن پیچ ها ندارد.
- دیسک ترمز:
محل نصب دیسک ترمز بر روی بخش متحرک بلبرینگ میباشد و حرکت آن با چرخش مداوم چرخ ها صورت میگیرد. همچنین دیسک ترمز، کاوری دارد که روی سگ دست قرار می گیرد؛ بنابراین در ابتدا کاور دیسک ترمز بر روی سگ دست چرخ جلو قرار میگیرد، سپس بلبرینگ و پس از آن دیسک ترمز تعبیه میشود. این قطعات باعث برقراری ارتباط سگ دست و رینگ و لاستیک با یکدیگر از طریق دیسک میشوند.
۲. سگ دست چرخ عقب:
هدف از طراحی سگ دست چرخ های عقب که مخروطی شکل است؛ برای حرکت چرخ های عقبی خودرو دو دیفرانسیل میباشد بگونه ای که پلوس از مرکزشان عبور می کند.
مشکلات موجود در سگدست خودرو و نکات مربوط به نگهداری آن
سگدست در زمانی که خودرو حرکت میکند تحت فشارهای کششی بالایی قرار می گیرد. بنابراین با وجود ساخت آن ها برای شرایط سخت، احتمال خرابی های شدیدتر در برخی از شرایط وجود دارد.
>> از مشکلات سگدست خودرو می توان به ترکخوردگي ، خم شدن و سابیدگی سوراخ هایی اشاره کرد که اجزای مختلف را بر روی خود سوار می کند. این نکات، تأثير به سزایی در جلوگیری از آسیب و افزایش طول این قطعه دارد.
>> از چرخش با سرعت زیاد بپرهیزید تا مقداری از نیروی وارد شده به چرخ ها به سمت سگدست منتقل شود. این مسأله سوراخ های سگدست را فرسوده می کند و درصورت زیاد بودن شدت آن ممکن است که باعث شکستگی شود.
>> هرگز ترمز سخت، نگیرید؛ چون باعث می شود که سگدست به گشتاور زیاد برسد. ترمز سخت باعث قرار گرفتن سگدست در خط ضربه مکانیکی میشود که درنتیجه موجب شکستگی و اشکال دیگر می گردد.
>> بازرسی منظم سگدست خودرو، بیشتر از سایر اجزای متصل به آنهاست. بنابراین توصیه می شود که به بررسی مونتاژ سگدست از نظر آسیب دیدگی ، ترک، شکستگی و یا فرسودگی بپردازید.
>> سیستم تعلیق را بیش از حد ، شلوغ کنید؛ به این دلیل که درصورت شلوغ شدن قسمت های سیستم تعلیق، شوک ها و فنرها قادر به کاهش وزن خودرو نیستند و مجموعه سگدست، با تحمل تمام نقص های جاده، منجر به اسیب می شود.
علائم خرابی سگدست در خودرو
سگدست خودرو با اتصال به اجزای سیستم تعلیق، چرخ جلو را نگه می دارد و باعث چرخش آن میشود و همچنین از آن بعنوان نقطه اتصال بین سیستم تعلیق و فرمان استفاده می شود. در نظر داشته باشید که اگر سگدست دچار اسیب کمی شود، تأثیر نامناسبی بر چرخ میگذارد و ثبات خودرو را بر هم میزند.
علائم خرابی سگ دست خودرو( knuckleعبارتند از:
* فرمان خودرو در زمان رانندگی مستقیم، کج است.
* وسیله نقلیه به جای این که مستقیم برود به یک طرف کشیده میشود.
* یکی از دیگر علائم خرابی سگ دست خودرو اینست که( لرزش) فرمان تکان میخورد.
* هنگام دور زدن، صدای ناهنجاری را میشنوید.
* چرخ های خودرو دچار سابیدگی میشوند.
عمر سگدست خودرو
سگ دست خودرو بگونه ای طراحی شده که دچار هیچ آسیبی در حالت معمولی نمی شود بلکه احتمال اسیب آن در اثر ضربه و تصادف وجود دارد. بنابراین درصورت آسیب دیدن این قطعه، خودرو هنگام حرکت به یک سمت کشیده می شود؛ بنابراین اگر در متوجه کشیدگی خودرو به یک سمت شدید، برای بررسی سگدست های خودرو به یک تعمیرکار مراجعه کنید. بی توجهی به آن سبب اسیب به جلوبندی خودرو می شود که باید هزینه زیادی بپردازید. پس اگر سگدست، خراب شود باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید تا سیستم جلوبندی خودرو اسیب نبیند.
قیمت انواع سگدست خودرو
سگدست ها از نظر ظاهری در انواع خودرو ها، متفاوت هستند ولی عملکرد یکسانی دارند. بنابراین قیمت سگ دست در اثر این شکل ظاهری، متفاوت است. به طورمثال ، قیمت سگدست پراید با قیمت سگدست رانا فرق دارد.
دقت کنید که در زمان خرید سگدست، این قطعه نباید هیچگونه زنگزدگی و یا خوردگی داشته باشد؛ به این دلیل که تأثير به سزایی بر روی قابلیت و عملکردش دارد.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 13
- 3