مراقبت از لاستیک خودرو
لاستیک های خودرو بعنوان چهار ستون اصلی آن، اگر چه ساده ترین ملزومات خودرو بنظر می رسند، ولی در صورت کمی مشکل در هر یک از آنها، عملکرد کلی خودرو مختل می گردد. تنها ۵ درصد وزن خودرو روی لاستیک وارد شده و ۹۵ درصد دیگر را باد داخل لاستیک متحمل می شود. به همین علت از لاستیک بعنوان پاشنه آشیل اتومبیل یاد می کنند و توصیه می کنند برای حفظ ایمنی خودرو و مراقبت از لاستیک خودرو مشکلات آنرا بشناسید.
با تورم بیش از حد لاستیک ها چه کنیم؟
گرمای تابستان میتواند سبب تورم بیش از حد لاستیک ها شود؛ چون لاستیک ها، اصطکاک و گرمای بیشتری را در جاده های گرم ایجاد می کند. تورم بیش از حدشان خطرناک است؛ چون امکان دارد باعث ترکیدن لاستیک در اثر فشار شود. نه تنها این، بلکه لاستیک ها به علت نشت در دریچه ها امکان دارد دچار کم بادی شوند. لاستیک های کم باد نیز خطرناک هستند؛ چون بر خاصیت ترمز و کشش تأثیر می گذارند. برای مراقبت از لاستیک خودرو از بررسی تنظیم باد آن در تمام طول روز فصل های گرم اطمینان حاصل کنید.
روش های مراقبت از لاستیک خودرو برای طول عمر بیشتر
۱. مراقبت از لاستیک خودرو و جابه جایی تایرها
با توجه به اینکه لاستیک خودرو چه در جلو و چه در عقب ماشین به یک اندازه فرسوده نمی شوند در جا به جایی لاستیک خودرو این مسئله را باید در نظر داشت. بطور رایج فرسایش لاستیک های جلویی خودرو بیش از لاستیک های عقبی خودرو است. به علت فشار زیادی که بر روی لاستیک های جلو موقع دور زدن، عبور از پیچ و … وارد می شود لاستیک های جلو سریعتر فرسوده می شوند.
در نتیجه جا به جایی لاستیک خودرو باید با توجه به میزان فرسودگی لاستیک ها باشد. درنتیجه جا به جا کردن لاستیک های جلو با یکدیگر در یک محور (سمت راننده و سمت شاگرد) کاری بیهوده است. بلکه برای مراقبت از لاستیک خودرو، لاستیک های جلو باید با لاستیک های عقب که فرسایش کمتری دارند جا به جا شوند. در صورتی میتوانید لاستیک های یک محور را با یکدیگر جا به جا کنید که اندازه رینگ های جلو و عقب خودرو شما متفاوت باشد و قابلیت تعویض لاستیک های جلو با عقب وجود نداشته باشد.
برای جابه جایی و نگهداری از لاستیک خودرو می توانید هر دو لاستیک عقب خودرو را در همان سمتی که قرار دارند به جلو بیاورید و لاستیک های جلو را به صورت معکوس به عقب ببرید یا این که جای لاستیک ها را به صورت ضربدری تعویض کنید.
۲. مراقبت از لاستیک خودرو با بالانس کردن تایرها به صورت دوره ای
در صورتی که وزن لاستیک و هر آن چه بدان وابسته است بدرستی و با توازن کامل توزیع نشده باشد- یعنی تایر بالانس نباشد- باز امکان دارد به لاستیک سایی برسیم. علاوه براین بالانس نبودن لاستیک ها به جلوبندی خودرو صدمه وارد می کند. به همین دلیل برای مراقبت از لاستیک خودرو، لازم است که هر ۱۵ هزار تا ۲۰ هزار کیلومتر خودروی خود را جهت بررسی بالانس بودن تایرها به آپاراتی ببرید. یکی از علائم عدم بالانس بودن تایرها، لرزیدن فرمان در سرعت های بالا و زمانیست که در بزرگراه ها می رانید.
۳. لزوم توجه به آج لاستیک خودرو برای مراقبت از آن
در صورتیکه لاستیک از آج مناسب برخوردار نباشد، باعث می شود در آب و هوای بارانی در حین رانندگی، آب نتواند از زیر لاستیک و لابه لای آج ها به سرعت فرار کند بدین ترتیب اصطکاک لاستیک با سطح جاده کم شود و خودرو در معرض لغزش و سرخوردگی قرار گیرد. برای رانندگی به هنگام بارش برف، به حداقل پنج میلی متر آج برای اصطکاک احتیاج است و چنانچه این مقدار کمتر باشد، احتمال تصادف بالا میرود. پس برای مراقبت از لاستیک خودرو حتماً آج تایرها را در نظر داشته باشید.
۴. مراقبت از لاستیک خودرو با تنطیم کردن باد چرخ ها
توجه داشته باشید تغییر دما سبب می شود فشار باد لاستیك عوض شود، هر ۵ درجه تغییر در دمای هوا، ۱ psi در فشار باد تایر تغییر ایجاد میكند، یعنی كاهش دما به میزان ۱۵ درجه سانتیگراد ۱۰ درصد كم بادی را به دنبال خواهد داشت.
خود لاستیك ها نیز به مرور كم باد می شوند. به عنوان مثال هرماه بطور میانگین، لاستیك خودرو ۲ psi از فشار باد خود را از دست می دهد كه در هوای گرم این كاهش فشار با سرعت بیشتری صورت می پذیرد. در خصوص تنظیم باد لاستیک خودرو مهم است بدانیم كه هیچ كس با نگاه كردن به تایر (به ویژه تایر رادیال) نمی تواند بگوید لاستیك كم باد است یا خیر چون از نظر ظاهری حتی ۵۰ درصد كم باد بودن هم قابل تشخیص نیست. به همین دلیل برای مراقبت از لاستیک خودرو، تنظیم باد لاستیک ها هر ۳۰ روز یکبار و یا با هر بار بنزین زدن خودرو در یک ماه بررسی شود.
نحوه انبار داری مناسب برای مراقبت از لاستیک خودرو
برای مراقبت از لاستیک خودرو، لاستیك را باید در محیط تمیز به صورت عمودی انبار كنید، جایی كه از نور مستقیم آفتاب یا نورهای مصنوعی شدید، حرارت، موتورهای الكتریكی (به علت ایجاد اوزون) و هیدروكربن ها (برش های نفتی) دور باشد. در صورتیکه لاستیك را روی رینگ نگه می دارید، باد آنرا روی ۱۵ psi تنظیم كنید تا از ترك برداشتن جلوگیری شود.
گردآوری: بخش خودرو سرپوش
- 19
- 6