مجموعه اسنپ استفاده از مسیریاب محبوب waze را در اقدامی ناگهانی برای رانندگانش ممنوع کرد. waze معروفترین مسیریاب جهانی فرازونشیبهای بسیاری را در ایران پشت سر گذاشته است. یک مسیریاب جهانی که چند ماهی میشود در ایران هم حساب خودش را پس داده، اپلیکیشنی که به محض ورود به ایران، فیلتر شد و فیلترینگ آن را نه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه گردن گرفت و نه وزارت ارتباطات. محمود واعظی، وزیر ارتباطات وقت هم گفت که اپلیکیشن «ویز» به دلیل حکم یک قاضی در قوه قضائیه به علت اسراییلیبودن فیلتر شده است.
بعد از مدت یک سال اما در مهر ماه سال جاری کار مسیریابی برای رانندگان اسنپ و تپسی بالاخره آسان و waze بدون اعلام رسمی رفع فیلتر شد. این مسیریاب حرفهای که عنوان بهترین اپلیکیشن را هم از آن خود کرده حالا توسط خود اسنپ فیلتر شده است!
شکایت رانندگان از وضع کنونی تا جایی بالا گرفته که حتی اپراتور بخش رانندگان اسنپ پیش از هر چیزی پشت تلفن اعلام میکند رانندگان عزیز امکان استفاده از waze به علت اختلالات ایجادشده وجود ندارد، لطفا برنامه را حذف کرده و برای پرسش در اینباره تماس نگیرید. همچنین تصویر اخطار بیدلیل اسنپ که توسط رانندگان معترض پخش شده، در حال حاضر در شبکههای اجتماعی دست به دست میچرخد و روابط عمومی این مجموعه هم از پاسخگویی در اینباره طفره میرود.
اما باید دید چه سرنوشتی در انتظار محبوبترین مسیریاب جهانی است؟ البته نمیتوان منکر این شد که این محدودیت از مدتی پیش کلید خورده است. چندی پیش با وجودی که اپلیکیشن «ویز» در ایران فیلتر نبوده و در دسترس است، گفته شد که به دستور قضائی از ۳۰ آبانماه جاری رانندگان تاکسیهای اینترنتی نباید از این اپلیکیشن برای مسیریابی استفاده کنند.
در اینباره مهر خبر داده که جایگزین در نظر گرفتهشده برای اپلیکیشن مسیریاب خارجی «ویز» در کشور، استفاده از نرمافزارهای بومی که راهکاری برای توسعه تولیدات نرمافزاری بومی است، میتواند باشد.
مطابق با سیاستهای اقتصاد مقاومتی تولید محتوای آنلاین در کشور تا پایان برنامه ششم توسعه باید ۱۰برابر شود و این هدف محقق نخواهد شد مگر آنکه با حمایت از اپليکیشنها و نرمافزارهای بومی، این تولیدات داخلی در کشور بازار مصرف پیدا کند.
در حال حاضر شواهد نشان میدهد که با وجود آنکه ایران از نظر تولید نرمافزار و هوش مصنوعی جایگاه قابل قبولی در منطقه دارد اما اپلیکیشنهای داخلی آن طور که باید مورد توجه کاربران ایرانی قرار ندارند و بسیاری از کاربران با وجودی که نمونههای مشابه بومی بسیاری از اپلیکیشنهای خارجی در کشور وجود دارد اما باز هم ترجیح میدهند از نرمافزارهای خارجی استفاده کنند.
در حال حاضر بیشترین استفاده کاربران ایرانی از اپلیکیشنهای خارجی مانند نقشه گوگل (گوگل مپ) و اپلیکیشن ویز (waze ) برای مسیریابی است و شواهد نشان میدهد که کاربران ایرانی آن طور که باید تمایلی به استفاده از تولیدات بومی مشابه ندارند. با وجود این شاید این دستور را بتوان راهکاری برای استفاده و توسعه نرمافزارهای داخلی و بومی مسیریابی بهویژه در کشور دانست. بررسیها نشان میدهد که هماکنون بالغ بر ۲۰اپلیکیشن بومی مرتبط با نقشه و مسیریابی در بازارهای اندرویدی و ایاواس (waze) وجود دارد که میتواند جایگزین مناسبی برای کاربران و رانندگان تاکسیهای اینترنتی باشد؛ اگر بومیها از پس کیفیت خارجیها بربیایند.
صیانت از حریم خصوصی مردم در فضای مجازی دلیل مسدودشدن «ویز» است
البته فیروزآبادی، دبیر شورایعالی فضای مجازی صیانت از حریم خصوصی مردم در فضای مجازی را دلیل مسدودشدن «ویز» اعلام میکند.
او با بیان اینکه نرمافزار کاربردی «ویز» با تصمیم کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه مسدود شده است، ادامه داد: این نرمافزار یک مرتبه با توجه به اینکه تحت مالکیت رژیم صهیونیستی بود، مسدود شد که اکنون مالکیت آن به آمریکا تعلق گرفته و علت مسدودشدن آن نیز همان موضوع مالکیت این نرمافزار است.
دبیر شورایعالی فضای مجازی میگوید: در این نرمافزار اطلاعاتی که مربوط به حریم خصوصی مردم است، مورد استفاده قرار میگیرد.
فیروزآبادی که استفاده کاربران از خدمات نرمافزارهای مشابه داخلی را یکی را راهکارهای اصلی برای جلوگیری از هر گونه سوءاستفاده میداند، معتقد است: مزیت استفاده از پیامرسانهای داخلی این است که اگر در فعالیت نرمافزارهای خارجی به هر دلیلی محدودیتی اعمال شد، در فعالیت آنها اختلال ایجاد نشود.
او تصریح کرد: متاسفانه هماکنون استفاده از اطلاعات حریم خصوصی مردم در خدماتی مانند حملونقل، کالارسانی و خریدوفروش افزایش پیدا کرده است و متاسفانه در این زمینه استانداردهای حفاظتی و امنیتی رعایت نشده است.
البته آنگونه که این مقام مسئول اعلام کرده قرار است با کمک قوه قضائیه مقرراتی در این زمینه تدوین شود.
- 11
- 5