در مراسم فار اوت اپل شاهد رونمایی از سه ساعت هوشمند بودیم که گل سر سبد آن ها اپل واچ اولترا بود. مدل اولترا از نمایشگر بزرگتری نسبت به اپل واچ سری ۸ و اپل واچ SE بهره می برد و بیشتر برای کاربران حرفه ای آماده شده است. همچنین یکی از قابلیت های اپل واچ اولترا مجهز شدن به جی پی اس L۵ است. این فن آوری میتواند Apple Watch Ultra را در جایگاهی برتر قرار دهد.
نقش جی پی اس L۵ در اپل واچ اولترا
در گذشته گیرنده های جی پی اس بعنوان دستگاه هایی مستقل عرضه می شدند؛ ولی حالا آنها درون بسیاری از گجت ها از جمله گوشی ها و ساعت های هوشمند قرار گرفته اند. GPS همه جا هست و همین باعث شده که کمی عادی به نظر برسد.
اپل در مراسم چند شب قبل خود تأکید کرد که مدل های پرو آیفون ۱۴ و اپل واچ اولترا از جی پس اس دقیق دو فرکانس( L۱ و L۵) بهره می برند( اگر از کاربران اندرویدی شیائومی، وان پلاس یا هواوی هستید، احتمالا این قابلیت را تجربه کرده اید ) ؛ ولی مگر جی پی اس دقیق نیست؟ شما میتوانید با آیفون و اپل واچ خود( که این قابلیت را ندارند) به پیاده روی بروید و هیچکدام نیز در یافتن شما مشکلی نخواهند داشت. پس ماجرا چیست؟
ماهیت GPS
جی پی اس یا همان سامانه موقعیت یاب جهانی نامی است که به سیستم مکان یابی ماهواره ای تحت مالکیت و کنترل دولت آمریکا داده شده است. این سیستم در ابتدا برای اهداف نظامی طراحی شده بود؛ ولی بعدها در اختیار شهروندان عادی نیز قرار گرفت. سامانه جی پی اس در حال حاضر از مجموعه ۳۱ ماهواره عملیاتی تشکیل شده است.
پس از اینکه آمریکا سیستم موقعیت یاب خود را راه اندازی کرد، کشورهای دیگر نیز همچون چین، روسیه، اتحادیه اروپا، هند و ژاپن اقدام به این کار کردند. سیستم های مکان یابی این کشورها به ترتیب BeiDou( با ۳۵ ماهواره عملیاتی)، GLONASS( با ۲۲ ماهواره)، Galileo( با ۲۴ ماهواره)، NavIC( با ۷ ماهواره) و QZSS( با ۵ ماهواره) نام دارند.آیفون و اپل واچ میتوانند از سیستم های GPS، GLONASS، Galileo، QZSS و BeiDou استفاده کنند.
ماهواره های جی پی اس سیگنال ها را در فرکانس های مختلفی که باند نامیده می شود، ارسال می کنند. در حال حاضر چندین باند مختلف وجود دارد.
باندهای L۱ و L۵
با توجه به اینکه اپل در هنگام معرفی اپل واچ اولترا و آیفون ۱۴ پرو به دو باند L۱ و L۵ جی پی اس اشاره کرد ، ما نیز فقط این دو را بررسی می کنیم. L۱ قدیمی ترین باند جی پی اس به حساب می آید و از دو سیگنال مختلف تشکیل شده است:
کد دقت( P- code):رزرو شده برای اهداف نظامی
کد عادی/اکتسابی( C/A):سیگنال آزاد برای استفاده شهروندان
سیگنال L۱ عملکردی قابل اتکا و دقیق دارد. این سیگنال در طول سال های گذشته در دستگاه های بیشماری استفاده شده و امتحان خود را پس داده است. هرچند که محدودیت هایی هم دارد. به طورمثال این سیگنال نمی تواند به خوبی از موانع بگذرد. ساختمان ها، درختان بزرگ و حتی فضای سبز متراکم میتوانند سیگنال را ضعیف یا به صورت کلی مسدود کنند.
سیگنال های جی پی اس همچنین میتوانند در برخورد با ساختمان ها یا دیوارها تغییر مسیر دهند که در نتیجه خطای چند مسیری رخ می دهد. اینجاست که جی پی اس L۵ می تواند به اپل واچ اولترا کمک کند. L۵ سیگنال جدیدی است که می خواهد بسیاری از نقاط ضعف سیگنال L۱ را برطرف کند. همچنین در فن آوری جدید امکان پردازش بیشتر و حذف داده های اشتباه فراهم آمده است.
جی پی اس دو فرکانس اپل واچ اولترا
در صورتیکه استفاده از جی پی اس L۱ اطلاعات نسبتا دقیق موقعیت مکانی را در اختیار شما می گذارد، بدین ترتیب قطعاً استفاده از L۱ و L۵ در کنار هم دقت بیشتری خواهد داشت. این دقیقا همان چیزی است که اپل با جی پی اس دو فرکانس( L۱ و L۵) به آیفون ۱۴ پرو و اپل واچ اولترا آورده است. بدین تریب در مواقعی که سیگنال L۱ به تنهایی نمی تواند داده های مکانی مناسبی را ارائه کند، همچنان جی پی اس دستگاه شما دقیق خواهد بود.
البته اپل اولین شرکتی نیست که از این فناوری در گوشی های هوشمند استفاده می کند. برای اولین بار شیائومی در گوشی می ۸( عرضه در ۲۰۱۸) به سراغ جی پی اس دو فرکانس رفت و پس از آن نیز شیائومی می ۱۱، هواوی میت ۴۰ پرو ۵G و وان پلاس ۱۰T ۵G از آن استفاده کردند. این مدل ها قطعاً از آیفون ۱۴ پرو و Apple Watch Ultra ارزان تر هستند.
در حال حاضر نمی توان به تنهایی از جی پی اس L۵ استفاده کرد؛ زیرا فقط توسط ۱۷ ماهواره پشتیبانی می شود و هنوز به صورت کامل عملیاتی نشده است. همچنین برای اکثر افراد جی پی اس L۱ کافی است و می تواند در اکثر مواقع داده های مورد نیاز را با دقت بالا ارائه دهد.
هرچند در صورتیکه فکر می کنید که به اطلاعات مکانی دقیق تر نیاز دارید یا در محلی زندگی می کنید که پوشش جی پی اس خوبی ندارد، اپل واچ اولترا با جی پی اس L۵ میتواند گزینه خوبی باشد. البته توجه کنید که سیگنال های جی پی اس از ماهواره هایی که در فاصله ۱۶ هزار کیلومتری زمین می چرخند دریافت میشوند و به همین خاطر عوامل زیادی از شرایط محیطی گرفته تا شرایط جوی میتوانند روی کیفیت آنها تأثير بگذارد.
- 10
- 2