تقریبا دو سال از زمان منصوب شدن حسن کریمیقدوسی به سمت مدیرعاملی بنیاد ملی بازیهای رایانهای میگذرد و این مدیر جوان حالا در آستانه بزرگترین آزمون دوران کاریاش قرار دارد. کریمیقدوسی از زمان حضورش در بنیاد قولهای فراوانی به سازندگان برای بهبود صنعت بازی داد که در برآورده کردن بعضی از آنها موفق بود و در بعضی دیگر ناموفق. با این حال او حداقل توانست به بزرگترین رویااش در قامت مدیرعامل بنیاد یعنی برگزاری اولین نمایشگاه بینالمللی صنعت بازی جامه عمل بپوشاند و از این منظر شایسته تقدیر است.
نمایشگاه TGC از فردا پنجشنبه ۸ صبح آغاز به کار میکند و قرار است ناشران و سازندگان بزرگی از سراسر جهان در آن حاضر شوند. مدیرعامل بنیاد از سال گذشته تلاشهای فراوانی کرد تا این نمایشگاه سر بگیرد و با وجود موانع مختلف درنهایت توانست مجوز برگزاری آن را از مسئولین کشوری و امنیتی اخذ کند. حالا که در آستانه برگزاری TGC هستیم بهتر است بخشهای مختلف این نمایشگاه را معرفی کرده و از دورنمای برگزاری همایش بینالمللی تهران بگوییم.
حضور ناشران بزرگ خارجی
TGC از بخشهای مختلفی تشکیل شده که شامل: کنفرانس، کلاسهای تخصصی، ملاقات با سرمایهگذاران خارجی و حضور بازیسازان مشهور جهان است. براساس اخبار منتشر شده در این میان شاهد حضور ۱۲۶ شرکت بازیسازی از کشورهای کانادا، اتریش، روسیه، فرانسه، ژاپن و... هستیم.
این در حالی است که بازی سازانی از ۵۸ کشور جهان در این همایش حضور دارند؛ موضوعی که باعث میشود TGC به یکی از مهمترین نمایشگاههایی بازی تبدیل شود که تا به امروز در خاورمیانه برگزار شده است. از میان این شرکتها میتوان به کمپانیهایی مشهوری همچون سگا، دیپ سیلور (ناشر Metro، Saints Row)، THQ Nordic (ناشر Darksiders)، Rovio (سازنده و ناشر Angry Birds) و شعبه اروپای اسکوئرانیکس (ناشر مجموعه فانیال فانتزی) اشاره کرد. قطعا حضور این شرکتها در ایران میتواند شانس بزرگی برای بازیسازان ایرانی باشد تا با نحوه سازوکار آنها آشنا شوند.
با این حال نمیتوان انتظار داشت که این شرکتها در همان گام نخست بهعنوان ناشر یا حامی بازیسازان ایرانی حاضر شوند. به بیان سادهتر TGC نقش یک کلاس آموزشی مهم را برای بازیسازان داخلی ایفا میکند که تا پیش از این تجربه حضور در رویدادهای جهانی را نداشتند یا نمیدانستند که برای همکاری با کمپانیهای بینالمللی باید چه مراحلی را طی کرد. از طرفی نباید فراموش کنیم که اکثر سازندگان ایرانی حاضر در این همایش بازیساز موبایل هستند و برای ما که در بهترین حالت - و بدون تعارف - تنها مقلد آثار خوب خارجی هستیم شاید شانس بزرگی برای همکاری نباید در نظر گرفت.
کنفرانسهای تخصصی و کلاسهای آموزشی
با تعاریف بالا مهمترین بخش برای شرکتکنندگان و غرفه داران، کنفرانسها و کلاسهای تخصصی است. شرکت در کلاسهای تخصصی که تنها با خرید بلیت امکان پذیر است اما در کنفرانسها میتوانیم شاهد حضور بازیسازان و نویسندگان مشهور صنعت بازی باشیم. بازیسازانی که تجربه کار در کمپانیهایی مثل مایکروسافت، ایداس و زینگا را داشتند. قرار است در طول دو روز ۶۰ کنفرانس در محل سالن همایشهای صداوسیما برگزار میشود.
بازیسازان ما میتوانند با حضور در بعضی از این کنفرانس از شیوههای بازیسازی مدرن، نحوه ی ارتباط با افراد و کمپانیهای صاحب نام صنعت بازی و ۰ و ۱۰۰ ساخت بازیهای بزرگ مطلع شوند. موضوعی که هنوز روشن نیست، وجود مترجم در کنفرانسها و کلاسهای تخصصی است که باتوجه عدم تسلط بخشی از شرکتکنندگان همایش TGC میتواند از همین حالا یک نمره منفی در کارنامه مسئولان برگزاری باشد. با اینکه بنیاد این موضوع را تکذیب کرده، اما بعضی از بازیسازان چند روز مانده به برگزاری از عدم حضور مترجمان تخصصی خبر داده اند. در هر صورت این موضوعی است که تا زمان برگزاری قابل قضاوت نیست.
TGC مهم نیست، محصول شما مهم است!
متاسفانه انتظارات ما همیشه از بازیسازان ایرانی بالا بوده، مشکلی که البته بخشی مهمی از آن نشات گرفته از تفکر خود بازیسازان است. حسن مهدی اصل طراح بازی سیاوش سال گذشته در مصاحبهای با «صبا» گفت که در ابتدای راهاندازی صنعت بازی در کشور این خود بازیسازان بودهاند که تفکرات بیجا از محصولاتشان داشتهاند، تفکراتی که طی مرور زمان دچار تغییر و تحول شده است.
با این حال هنوز هم عدهای از بازیسازان - عمدا جوانتر - انتظارات بیجایی از TGC دارند. بهطور مثال بعضی از طراحان انتظار دارند که در ملاقاتهای تجاری، سازندگان بینالمللی با آغوشی باز از آنها استقبال کنند اما حقیقت چیز دیگری است. آریا اسرافیلیان کارگردان ارتشهای فرا زمینی که از بازی جدیدش در TGC رونمایی خواهد کرد قبلا گفته بود که ناشران بزرگ تنها بهدنبال ایدههای بکر هستند و قوانین آنها برای نشر بازی تفاوتهای فراوانی با تفکرات مرسوم در ذهن بازیسازان داخلی دارد.
اسرافلیان در ادامه به این موضوع اشاره کرد که یکی از مسئولان نشر شرکت دیپ سلیور - که در TGC هم حضور دارد - به او گفته بود که ارتش فرا زمینی بازی استانداری است اما در بازار جهانی حرفی برای گفتن ندارد. اگر همین حالا سری به کافه بازار بزنید متوجه میشوید که اکثر بازیهای ایرانی یا تقلید کاملی از عناوین مشهور خارجی هستند یا اینکه نتوانستهاند ایدههای جدید خود را بهخوبی در بازی پیادهسازی کنند. شاید به همین دلیل است که کریمی قدوسی در نشست خبری TGC گفته بود که مذاکرات آنها برای ساخت بازی مشترک با شرکتهای خارجی هنوز راه به جایی نبرده است.
چشمانداز برگزاری موفقیت آمیز TGC
برگزاری موفقیت آمیز نمایشگاه TGC میتواند بزرگترین دستاورد تیم فعلی بنیاد ملی بازیهای رایانهای باشد. دستاوردی که حتی میتواند حضور همین تیم در بنیاد را به مدت چهار سال دیگر تضمین کند. فراموش نکنیم که این نخستین حضور رسمی تعدادی از بازیسازان بینالمللی در کشورمان است که حتی میتواند در آیندهای نزدیک شاهد تاثیرات مثبت آن در صنعت بازیسازی ایران باشیم.
البته به قول کریمیقدوسی ناشران بزرگ جهانی تا زمانی که در بازار ایران احساس امنیت نکنند دست به کاری نمیزنند اما برگزاری همین نمایشگاه میتواند فرصت خوبی برای نمایندگان آنها باشد تا با جزئیات بازار ایران و نیاز مخاطبان ایرانی آشنا شوند. نمایشگاه TGC روزهای ۱۵ و ۱۶ تیرماه در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان صداوسیما برگزار میشود.
- 9
- 5