چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۱۷ - ۱۳ آذر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۹۱۰۸۹
فناوری اطلاعات و ارتباطات

همه بنیان‌گذاران مستعفی غول‏‌های تکنولوژی؛ از «جک ما» تا «لری پیچ»!

غول‏‌های تکنولوژی,بنیان‌گذاران شرکتهای تکنولوژی
ظهور شرکت‌های بزرگ تکنولوژی در طول زمان سبک زندگی ما را به کلی دگرگون کرد و البته موفقیت‌‌های مالی چشمگیری را هم نصیب بنیان‌گذاران و مدیران آنها. در واقع این شرکت‌ها به‌تدریج آنقدر بزرگ شدند و قدرت پیدا کردند که بنیان‌گذاران‌‌شان را هم جاگذاشتند. شاید به همین خاطر است که اغلب بنیان‌گذاران شرکت‌های بزرگ تکنولوژی به مرور نفوذ و کنترل‌‌شان بر اداره آنها را کم و کمتر کرده و حتی بعضی از آنها ترجیح می‌دهند از وظایف‌‌شان کناره‌‌‌‌گیری کنند. این جریان به گونه‌‌ای جلو می‌رود که انگار از جایی دیگر حضور و نقش بنیان‌گذاران این شرکت‌های بزرگ، چندان هم لازم و ضروری به‌نظر نمی‌رسد تا به این ترتیب آنها از سمت خود کنار بروند، قدرت‌‌شان را با دیگران تقسیم کنند یا در بعضی از موارد، با نیرویی بیرونی و با اعمال‌فشار ناچار به کناره‌‌گیری شوند.

به گزارش دنیای اقتصاد، در جدیدترین اتفاق مشابه، «جک دورسی» ‌‌هم‌بنیان‌گذار و مدیرعامل سابق شرکت توییتر از سمت خودش استعفا کرد و در تایید آن گفت که دیگر توییتر می‌تواند مستقلا به راهش ادامه بدهد. به این ترتیب «پاراگ آگراوال» به‌عنوان جایگزین، بر صندلی دورسی تکیه کرد تا سکان مدیریت توییتر را در دست بگیرد، اما این تنها تغییر بزرگ در ساختار مدیریتی توییتر نبود؛ در جریان این تغییرات، «برت تیلور» رئیس شرکت نرم‌‌‌‌افزاری Salesforce  و مدیر ارشد عملیات آن به ریاست هیات‌مدیره توییتر رسید، اما تنها یک روز بعد از اعلام این تغییرات و انتصابات جدید در توییتر، شرکت Salesforce هم از اعمال تغییرات تازه در ساختار مدیریتی این شرکت خبر داد.

«مارک بینوف» بنیان‌گذار و مدیرعامل این شرکت اعلام کرد که در راستا تقسیم قدرتش در این شرکت، «برت تیلور» را به همکاری فراخوانده تا از حالا به بعد در کنار هم مدیریت Salesforce را در دست بگیرند. با این اوصاف حالا دیگر بینوف و تیلور دو مدیرعامل این شرکت بزرگ نرم‌‌افزاری خواهند بود.

با تمام این‌‌ها اما ظاهرا در سال‌های اخیر چنین اتفاقاتی در شرکت‌های بزرگ تکنولوژی رایج بوده و بسیاری از غول‌‌های فناوری جهان تغییرات بزرگی را در چینش مدیریتی خودشان تجربه کرده‌‌اند که طبیعتا بعضی از آنها به موفقیت بیشتر این شرکت‌ها منجر شده و بعضی دیگر چندان راهگشا نبوده است.

در همین راستا در اینجا بعضی از مهم‌ترین تغییرات مدیریتی به‌دنبال کناره‌‌گیری بنیان‌گذاران شرکت‌های بزرگ تکنولوژی را با هم مرور می‌کنیم:

 علی‌‌بابا: «جک ما» بنیان‌گذار معروف غول تجارت الکترونیک چین و رقیب بزرگ آمازون، در سال۲۰۱۳ از سمت مدیرعاملی این شرکت کناره‌‌گیری کرد و متعاقب آن در سال۲۰۱۹ از سمت خود به‌عنوان رئیس هیات‌مدیره این شرکت هم بازنشسته شد. این اتفاق درست در زمانی افتاد که جک ما، قدرت قابل‌‌توجهی در علی‌‌بابا داشت و به قول معروف در دوران اوج خودش از ریاست این شرکت کناره‌‌گیری کرد. از طرفی در آن زمان او درگیر موضوع ورود شرکت Ant Group - یکی از زیرمجموعه‌‌های علی‌‌بابا- به بورس بود که با سنگ‌‌اندازی‌‌های دولت چین مواجه شده بود.

با این همه حتی همین حالا هم نمی‌‌توان به‌راحتی تخمین زد که جک‌ما چقدر در علی‌‌بابا نفوذ و قدرت دارد.

آمازون: همین چند‌ماه پیش و در‌ ماه جولای امسال، جف بزوس بنیان‌گذار شرکت آمازون به‌صورت رسمی از کناره‌‌گیری خودش از مدیرعاملی این شرکت خبر داد و این جایگاه را به «اندی جیسی»، مدیر بخش کسب‌‌وکار ابری این شرکت یعنی AWS، واگذار کرد.

اپل: وقتی در فصل اول سال۲۰۰۹، بیماری استیوجابز عود کرد و شرایط جسمی او بدتر و بدتر شد، جابز در ایمیلی به کارمندان اپل اعلام کرد که ناچار به مرخصی بود و تا زمان بازگشتش به شرکت، تیم کوک به‌طور موقت وظایف او را انجام خواهد داد.

هر چند جابز در‌ماه ژوئن آن سال به شرکت بازگشت، اما در سال ۲۰۱۱ هم با بدتر شدن شرایط جسمی‌‌اش، دوباره همین اتفاق افتاد تا در نهایت چند‌ماه بعد و با مرگ جابز، تیم کوک به‌عنوان مدیرعامل دائم این شرکت مشغول به‌کار شود.

حالا تیم کوک امسال جشن ۱۰سالگی مدیرعامل خودش در اپل را جشن گرفت و البته اعلام کرد که تمایل چندانی ندارد که یک دهه دیگر هم سکان مدیریت اپل را در دست داشته باشد. همین موضوع زمزمه‌‌‌هایی را درباره روند انتقال یا تقسیم قدرت کوک در آینده نزدیک به‌دنبال داشته است.

بایت‌‌دنس: «ژانگ ییمینگ»، بنیان‌گذار شرکت بایت‌‌دنیس (شرکت مادر تیک‌‌تاک) هم در‌ ماه می ‌امسال از کناره‌‌گیری خودش از مدیرعاملی این شرکت خبر داد. او در نامه‌‌ای داخلی درباره دلیل این تصمیم گفته بود که به‌طور جدی نگران این است که مدیران و کارمندان بایت‌‌دنس وابستگی بیش از حدی به ایده‌‌‌هایی پیدا کنند که او در زمان تاسیس و راه‌‌اندازی این شرکت در سر داشت.

گوگل: در ‌ماه اگوست سال۲۰۱۵، دو بنیان‌گذار گوگل یعنی «لری پیچ» و «سرگئی برین» تصمیم به راه‌‌اندازی شرکت مادر آلفابت گرفتند تا زیرمجموعه‌‌های مختلف گوگل را راهبری کند.

 این تغییر بزرگ باعث شد تا این دو نفر از جایگاه‌‌های قبلی خودشان کناره‌‌گیری کنند و در نهایت «ساندار پیچای» به‌عنوان مدیرعامل گوگل انتخاب و معرفی شود. چند سال بعد و در سال ۲۰۱۹، پیچای جایگاه مدیرعامل آلفابت را هم از آن خودش کرد.

اینستاگرام: در ‌ماه سپتامبر سال۲۰۱۹، دو بنیان‌گذار اینستاگرام یعنی «کوین سیستروم» و «مایک گریگر» اعلام کردند که از سمت خودشان کناره‌‌گیری می‌کنند. ظاهرا این تصمیم در پی اختلافاتی گرفته شد که این دو نفر با مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیس‌بوک - که مدتی قبل از آن اینستاگرام را خریده بود- پیدا کرده بودند.

مایکروسافت: جدایی بنیان‌گذار معروف غول نرم‌‌افزاری دنیا اما در چند مرحله اتفاق افتاد. بیل گیتس اولین‌بار در سال۲۰۰۰ از سمت خود به‌عنوان مدیرعامل مایکروسافت استعفا داد و کناره‌‌گیری کرد. در ادامه و در سال ۲۰۰۸ اعلام کرد که دیگر به صورت تمام‌‌وقت به مدیریت این شرکت کمک نخواهد کرد. در نهایت اما گیتس در سال گذشته میلادی و در حالی کاملا قدرتش را واگذار کرد که به گفته بسیاری از کارمندان مایکروسافت، همچنان نفوذ قابل‌‌توجهی در تصمیم‌گیری‌‌های مهم این شرکت داشت. از آن زمان «ساتیا نادلا» علاوه‌بر مدیرعامل مایکروسافت، به‌عنوان رئیس هیات‌مدیره این شرکت هم مشغول به‌کار است.

نتفلیکس: در‌ ماه جولای سال میلادی گذشته بود که «رید هستینگر» بنیان‌گذار شرکت نتفلیکس، اقدامی مشابه تصمیم اخیر مارک بینوف را انجام داد تا به این ترتیب قدرتش را در این شرکت تقسیم کند. با این اوصاف بود که «تد ساراندوس» که سابقه حضور بیست ساله در این شرکت را داشت و در واقع مسوول نظارت بر برنامه‌‌های اصلی آن بود، در کنار هستینگز قرار گرفت که هر دو با هم وظایف مدیرعاملی نتفلیکسی را به عهده بگیرند که در سال‌های اخیر رشد قابل‌‌توجهی را تجربه کرده است. بسیاری معتقدند که در واقع این اتفاق، تنها رسمی‌شدن کاری است که ساراندوس تا پیش از آن هم انجام می‌داده است.

سیلزفورس: اخیرا شرکت سیلزفورس، برت تیلور را به‌عنوان مدیرعامل جدید این شرکت منصوب و اعلام کرد که از این پس، تیلور در کنار مارک بنیوف، بنیان‌گذار سیلزفورس، هدایت این شرکت را برعهده خواهد داشت.

توییتر: هفته پیش و دقیقا در روز بیست‌‌ونهم ‌ماه نوامبر، جک دورسی رسما از مدیرعاملی توییتر کنار کشید. او در پیام خود در این‌خصوص نوشت که معتقد است توییتر اکنون آماده است تا بدون بنیان‌گذاران خودش به رشد و پیشرفت ادامه دهد.

در میان این اخبار اما شاید این موضوع چندان هم به‌چشم نیاید که تمام این مدیران مرد بودند و اتفاقا(!) با مدیرانی هم‌‌جنس خودشان جایگزین شدند. این در حالی است که صنعت تکنولوژی میزبان حضور مدیران زن قدرتمندی مانند «شریل سندبرگ» مدیر ارشد عملیات شرکت متا و «سوزان وجسیکی» مدیرعامل شرکت یوتیوب هم هست.

البته هیچ‌کدام از این زنان تا حالا به اینکه برنامه‌‌ای برای کناره‌‌گیری از سمت خودشان دارند، اشاره‌‌ای نکرده‌‌اند.

 از طرفی انتظار می‌رود این روند کناره‌‌گیری بنیان‌گذاران شرکت‌های بزرگ تکنولوژی ادامه داشته باشد و حتی بسیاری پیش‌‌بینی می‌کنند که شاید مارک زاکربرگ مدیرعامل فیس‌بوک و جن‌‌سن هوآنگ مدیرعامل انویدیا گزینه‌‌های بعدی باشند.

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش