به گزارش جهان صنعت،مدیرکل نظارت بر سرویسهای ارتباطی و فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی میگوید: «وضعیت شبکه ارتباطی مطلوب است و کمفروشی نداریم.» در روزهایی که تجربه مردم در استفاده از اینترنت تبدیل به مبارزهای لحظهبهلحظه برای گذر از فیلترینگ شده و اختلالها دسترسی را کند و بیکیفیت میکنند محمد امامی معتقد است کاهش کیفیت اینترنت بهخاطر برداشت مردم است، آنها بستههایشان را زودتر از دست میدهند و از فیلترشکن استفاده میکنند.
امامی در گفتوگو با خبرآنلاین گفته نارضایتی مردم در مورد وضعیت اینترنت را باید از جنبههای فنی بررسی کرد و به مواردی چون کیفیت، قیمت و اطمینان مردم از ارائه سرویس اشاره کرده است. او تاکید کرد که استفاده از فیلترشکن تا ۲۰ درصد سرعت اینترنت را کاهش میدهد. پیش از این وزیر ارتباطات هم در پاسخ به نارضایتی از کاهش کیفیت و سرعت اینترنت این موضوع را گردن استفاده از فیلترشکنها انداخته و گفته بود: «اگر مردم با سرعت اینترنت مشکل دارند بهخاطر استفاده از فیلترشکنها است.» اما حالا امامی علاوه بر فیلترشکنها، به نوع مدیریت بستههای اینترنتی مردم و حتی به ذهنیت آنها در استفاده از اینترنت هم به عنوان دلایل کاهش کیفیت اینترنت اشاره کرده است.
به گفته این مدیر رگولاتوری تعرفه اپراتورهای اینترنت دائما در سازمان کنترل میشود و اگر تخلفی صورت گیرد طبق روالهای جاری سازمان برخورد میشود: «نتایج اقدامات هم مشهود و قابل دفاع است.» همچنین این سازمان بهصورت دائم، آنلاین و میدانی در حال پایش کیفیت همه اپراتورها است و اضافه کرده بر این اساس کیفیت بسترهای مخابراتی، دسترسی مشترکان به اینترنت بهبود پیدا کرده یا بدتر نشده است: «این موضوعی است که براساس شاخصهایی که در مصوبات داریم و براساس آن چیزی که در بین تمام اپراتورها و رگولاتورهای دنیا پذیرفته شده و اعداد و ارقامی که براساس استانداردهایی اندازهگیری میشود، به دست آمده است. این یک واقعیت است که وضعیت شبکه ارتباطی، وضعیت مطلوبی دارد و برخی از شاخصهای آن بهبود پیدا کرده و برخی دیگر از شاخصهای آن حداقل بدتر نشده و ثابت مانده است.»
امامی احساس ایجاد شده در مورد کیفیت اینترنت را به برداشت مردم مرتبط دانسته: «میتوان گفت احساسی که ایجاد شده است شاید یک سابقهای در بین مردم دارد و برمیگردد به برداشت مردم. اگر بخواهیم آن را بررسی کنیم، برای مثال زمانی که اپراتورهای ما چه در حوزه ثابت و چه در حوزه سیار، سرعت دسترسی مشترکین را روی شبکههایشان افزایش دادند، در حوزه تلفن همراه که میتوان گفت همه مردم آن را حس کردند، سرعت اینترنت از EG به ۴G ارتقا پیدا کرد، عملا محدودیتهای مردم و کاربران برای دسترسی به شبکهها و خدمات سرویس اینترنتی خیلی آسانتر شد یا ارتقای ۳G به ۴G را داشتیم.»
به گفته او دسترسی مردم به شبکههای اینترنتی افزایش پیدا کرده و اینترنت به صورت حجمی ارائه میشود اما مردم سریعتر حجم خود را از دست میدهند: «کاربران بیشتر از محتواهای ویدئویی و عکس استفاده میکنند یا بازی میکنند، در تمامی اینها هر چقدر کیفیت محتوا بالا رود، پهنای باند و حجم اینترنتی که نیاز دارند بالا میرود. هرکسی به عنوان کاربر میتواند این موضوع را تجربه کند و صحت این حرف را به عین ببیند.»
تقریبا کمفروشی نداریم
امامی همچنین شکایت و نارضایتی را رد کرده و گفته تقریبا هیچ کمفروشی در شبکههای ارتباطی وجود ندارد. او درباره استفاده از فیلترشکنها هم گفت: «به این سرویسها قطعا یک بار اضافه میشود یا یک حجم اضافی اختصاص پیدا میکند. به زبان ساده به دلیل اینکه تونل ایجاد میشود، فرض کنید داخل یک تونل، تونل دیگر ایجاد شود، همان تونل هم بخشی از آن فضای تونل اول را اشغال میکند و به حجم دادهای نیازمند است. فیلترشکنها در کندی اینترنت میتواند نقش بسیار مهمی داشته باشد که میتوان گفت حدود ۲۰ درصد کاهش سرعت اینترنت، مرتبط میشود به استفاده از فیلترشکنها.»
امامی در ادامه نقش فیلترشکنها بر زودتر تمام شدن بسته اینترنتی تاکید کرده که در این سالها سعی بر تعیین سهم بیشتر ترافیک داخل نسبت به بینالملل بوده، به این ترتیب که بخشی از اینترنتی که کاربر استفاده میکند به بخش داخلی اختصاص پیدا کند: «زمانی که از سرویسهای خصوصی مانند فیلترشکنها استفاده میشود، در واقع باعث جلوگیری از تشخیص آن سرویس ارائهدهنده نسبت به سرویسهای داخلی و بینالملل میشود و در واقع اگر شما از سرویسهای داخلی با فیلترشکن یا سرویسهای خصوصی استفاده کنید، به جای اینکه متناسب با مقررات استفاده از سرویسهای داخلی حساب شود، تماما محاسبه میشود و تشخیص این مساله بر عهده سامانهها است که IP شما را بررسی میکنند. همین امر باعث زودتر تموم شدن بسته اینترنتی شما میشود.»
فیلترشکن استفاده نکنید تا اینترنتتان بهینه شود
به گفته او طبق مصوبه ۲۴۸ و ۲۵۱ کمیسیون تنظیم مقررات، کاربران باید بدانند اگر با فیلترشکن بخواهند از سرویسهای داخلی استفاده کنند، برای آنها تمامبها محاسبه میشود، همانند استفاده از سرویسهای خارجی: «همین امر باعث میشود تا ذهن مشترکین به این سمت میرود که بستهها زودتر تمام میشود. برای رضایت مردم، کانالهای ارتباطی قرار دادهایم که اگر نسبت به چنین موضوعاتی شکایت دارند یا تداخلی برای آنها به وجود آمده است، میتوانند در کانال ۱۹۵ شکایات خود را مطرح کنند و پاسخ مکتوب بگیرند.» امامی در ادامه پیشنهادهایی هم به کاربران داده تا اینترنت خود را بهینهسازی کنند. او گفته کاربران دسترسی بهروزرسانی سرویسها و برنامهها را تحت کنترل خودشان درآورند، دانلود فیلم و عکسشان هم خودکار نباشد و از فیلترشکن هم استفاده نکنند. در نهایت او در پاسخ به ماجرای قطع ۱۰ دقیقهای اینترنت گفته اختلال پیش میآید و در قالب مسائل مالی بین زیرساخت و اپراتورهای دیگر قابل حلوفصل است.
توصیه به استفاده نکردن از فیلترشکن در شرایطی از سوی مسوولان تکرار میشود که سرویسهای پرکاربرد و مهم فیلترشده فقط به «اینستاگرام» و «واتساپ» که در ماههای گذشته فیلتر شدهاند محدود نیست. نه فقط بسیاری از مشاغل برای دستیابی به ابزارهای کارشان به سرویسهای فیلترشده نیاز دارند که همه به فیلترشکن نیاز داریم تا به اینترنت آزاد دسترسی داشته باشیم.
تمام جامعه از کیفیت اینترنت ناراضی هستند
در همین خصوص دکتر شهریار شفیعی رییس هیات علمی آکادمی برند ایران به «جهانصنعت» گفت: اصولا در کیفیت خدمات با سه نوع دیدگاه در ارائه خدمات مواجه هستیم. اولین دیدگاه، کیفیت به عنوان فلسفه است و در این نگاه کیفیت بسیار مهم است. این نوع نگاه در مکانهایی وجود دارد که دیدگاه مدیران و افراد ارشد سازمانها را در خصوص کیفیت میبینیم. کیفیت شاخصهای خود را دارد ولی به عنوان فلسفه، کیفیت بهگونهای است که در کجای کسبوکار و آن خدماتی که ارائه میدهند، قرار میگیرد.
او در ادامه گفت: دومین منظر، کیفیت به عنوان نگاه فنی است. در اینجا یعنی با چه شاخصی کیفیت را انتقال میدهید. این شاخصها به دلیل اینکه دست خود سازمانهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی قرار گرفته، هرچه بگویند ملاک است. اگر هم با استفاده از نرمافزارها بتوانیم میزان کیفیت پهنای باند را بسنجیم، به این دلیل که خودشان مرجع و ارائهدهنده هستند حرف شخص دیگری را قبول نمیکنند و از نظر نگاه فنی، همان چیزی که میگویند درست است.
وی در ادامه بیان کرد: سومین منظر در بحث خدمات که در میان تمام خدمات ساری و جاری است بحث انتقال داده و خدمات اینترنتی است که به آن «کیفیت ادراکی» میگویند. به این معنا که خدمات از نگاه مصرفکننده در چه وضعیتی از کیفیت قرار دارد. مدلهای بسیار معروفی هم در این خصوص وجود دارد که با نامهایSERVPERF و SERVQUAL مطرح هستند. این مدلها به شدت روی کیفیت ادراکی فعالیت میکنند. این مدلها میگویند شما هر ادعای فنیای که دارید قبول است. ولی در نهایت برای اینکه بفهمیم این سرویس تا چه میزان خوب یا بد است باید به کیفیت ادراکی توجه کنیم. اگر کیفیت ادراکی یک جامعه نسبت به یک سرویس خوب است یعنی کیفیت مناسبی هم دارد اما اگر یک جامعه ۸۵ میلیون نفری اشتباه میکنند و شما درست میگویید، فهم آن سخت است!
شفیعی در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر با کیفیت ادراکی روبهرو هستیم و سوال این است که کیفیت ادراکی ما از خدمات اینترنتی در ایران چگونه است. در اینجا احتیاجی به گفتوگو نیست و شما با هر شخص دیگری هم صحبت کنید در هنگام وصل شدن به نرمافزارهای داخلی با مشکلاتی مواجه میشود و هیچ ربطی هم به استفاده از ویپیان و فیلترشکن ندارد. به این دلیل که زمانی که فیلترشکن فعال باشد دسترسی به این نرمافزارها غیرممکن است، پس چنین صحبتی منطقی نیست.
وی در پایان گفت: بنابراین تنها چیزی که میماند داوری کل جامعه است. وقتی کل جامعه میگویند با این سطح و کیفیت اینترنت مشکل دارند پس واقعا مشکل وجود دارد و نمیتوانیم بگوییم کل جامعه اشتباه میگویند. اما متاسفانه نمیتوانیم چنین وضعیتی را اثبات کنیم و باید خودشان نظر بدهند. فکر نمیکنم بتوانیم دلیلی بیاوریم که نظر دوستان را رد کنیم.
- 14
- 6