بشر در حیات خود تحولات گوناگونی را پشت سر گذاشته و هریک از آنها را با الهام از تحول عظیمی که در آن عصر پدید آمده و گامی از رشد و تکامل بشری را رقم زده، نامگذاری کرده است. مانند عصر آتش، عصر آهن و عصر حاضر که عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات نام گرفته است.
هنوز نیمقرن از اختراع اولین رایانه نمیگذرد، آن هم رایانهای ٣٠تنی که البته سرعت عمل آن از ابتداییترین ماشینحسابهای دیجیتال امروزی نیز کمتر بود؛ اما تحولی شگرف در دنیای علم و فناوری محسوب میشد و ازهمینرو، رایانهها در این مدت کم بهخوبی توانستند جای خود را در تمام جنبههای زندگی انسان باز کرده و به نوعی خود را در تمام پیشرفتها سهیم کنند. (شکرخواه، ٢٥: ١٣٩٠)
از آنجا که این پدیده شگفتانگیز از همان بدو تولد در دسترس همگان قرار گرفت، هرکس مطابق اغراض و مقاصد خود از آن سود میجست و نتیجه آن شد که بعضی از این بهرهبرداریها جنبه سوءاستفاده بهخود گرفت و سیاستگذاران خردوکلان را مجبور کرد تدبیری اساسی بیندیشند. این سوءاستفادهها که در مجموع جرائم رایانهای نام گرفتهاند، طیف جدیدی از جرائم هستند که به سبب ویژگیهای متمایزی که با جرائم سنتی دارند، تصمیمگیران جامعه را بر آن داشتهاند تا در ابعاد مختلف اقدامات متمایزی را طرحریزی کنند.
جرائم رایانهای نوعی از جرائم سازمانیافتهاند که از طریق اشخاص حرفهای و باسواد انجام میشوند. قوانین رایانهای امروز برای مجازات مجرمان کافی است؛ اما کامل نیست؛ زیرا هر روز جرائم جدیدی به وجود میآید که برای مجازات آنها نیاز به قوانین جدید و بهروز داریم. همانگونه که جرائم اینترنتی همیشه درحال بهروزشدن هستند، باید تلاش کرد با نوشدن جرائم، هرساله قوانینی را که میتوان برای جرائم جدید اعمال کرد، ارائه داد.
رایانه و اینترنت همیشه و همیشه شکلهای مختلفی به خود میگیرند؛ بنابراین برای پیشگیری از این جرائم، باید همه دستگاهها تلاش کنند و مردم نیز توصیههای مسئولان را دراینباره جدی گرفته و در هنگام استفاده از اینترنت و رایانه از آن استفاده کنند تا مورد سوءاستفاده دیگران واقع نشوند. به همین منظور در صورت مشاهده تخلف در سایتها و وبلاگها، میتوان از فیلترگذاری استفاده کرد و موضوع را بهسرعت به مراجع قضائی انعکاس داد. (کیس١٩٨٧، محمد حسن دزیانی، ١٣٧٦)
ازآنجاییکه این جرائم بیشتر جرائم خانوادگی و شخصی هستند و موجبات برهمزدن حریم خانواده را از جنبههای مالی، اخلاقی و... فراهم میکنند؛ بنابراین میطلبد قوانین بازدارندگی در راستای پیشگیری از جرائم از سوی قوه قضائیه طرح و وضع شده و از طرفی تلاشها برای ارتقای سطح آگاهی فرهنگی عمومی، منسجمتر و هماهنگتر دنبال شود.
- 18
- 5