*برای اولین مرتبه است که چندین مقامِ حقوقی فدراسیون فوتبال با اعلام رئیس بازرسی کل کشور درگیر ماجراهایی قضایی میشوند و حالا باید دید طی روزها و ماههای آتی این پرونده در ایران و همینطور فیفا چطور پیش خواهد رفت.
*مهم ترین انتقاداتی که پس از فاش شدن اختلاف مارک ویلموتس و فدراسیون ایجاد شده، روی میزان قرادادِ مارک ویلموتس و همینطور مفاد آن بوده است و با استناد به همین دو موضوع آخرین روزهای فدراسیون مهدی تاج با چالش های بسیار سختی روبرو شد و این چهره در روزهایی که به شدت از سوی اهالی فوتبال تحت فشار بود، چاره ای جز استعفا پیدا نکرد.
*البته باید دید استناد فیفا برای اعلام حکم نهایی بر چه اساسی خواهد بود. اگر دادگاه عالی ورزش، استناد خود را به پرداخت مطالبات در زمان معین گذاشته باشد، موضوعِ بحث برانگیز certain fee و غرامتی که فدراسیون باید به ویلموتس بدهد، به طور کلی کنار می رود و ویلموتس با توجه به اینکه اقساط قراردادش مطابق با قوانین کلی فیفا پرداخت نشده، فدراسیون فوتبال را به پرداخت ۶ میلیون یورو محکوم خواهد کرد.
*البته با توجه به دیرکرد فدراسیون ایران در پرداخت مطالبات به سرمربی بلژیکی، در صورتی که رای دادگاه عالی ورزش به سود ویلموتس باشد، احتمالا باید چیزی فراتر از ۶ میلیون یورو به این مربی پرداخت شود و قاضی زاده هاشمی نماینده مجلس شورای اسلامی در آخرین مصاحبه خود این مبلغ را با احتساب جریمه های دیرکرد، چیزی حدود ۱۰ میلیون یورو اعلام کرده است.
*نکته دیگری که حتما باید به آن اشاره کرد، این است که تحریم های بین المللی آمریکا علیه ایران و بلوکه شدن پول های ایران در AFC یکی از دلایل اصلی عدم پرداخت مطالبات ویلموتس در موعد مقرر بوده است.
* فدراسیون حساب ویژه ای روی مطالبات ایران از کنفدراسیون فوتبال آسیا باز کرده بود، ولی وقتی نتوانست این پول ها را آزاد کند، شروع به نامه نگاری با ستاد مقابله با تحریم و سایر سازمان ها و نهادهای تصمیم ساز در ایران کرد تا قسط اول ویلموتس را تامین کند. این پول درنهایت پس از نامه نگاری های بسیار زیاد تامین شد ولی از زمان تعیین شده در قرارداد برای پرداخت قسط اول عبور کرده بودیم و با همین بهانه ویلموتس به فیفا شکایت کرد.
* ما با اکثریت افرادی که به صورت مستقیم با این موضوع درگیر بوده اند، صحبت کردیم و اکثریت قریب به اتفاق آنها روی خوشی به این موضوع و اینکه حالا طبق صحبت های رئیس سازمان بازرسی کشور باید در قوه قضائیه پاسخگوی تصمیم خود باشند، نشان ندادند.
حیدر بهاروند، لیلا صوفی زاده، فریدون اصفهانیان، محمود اسلامیان، هدایت الله ممبینی، محمود شیعی و عبدالکاظم طالقانی اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در زمان عقد قرارداد با مارک ویلموتس بودهاند و جلوتر از این شش نفر مهدی تاج به عنوان ریاست فدراسیون فوتبال با سرمربی بلژیکی برای حضور در راس کادر فنی تیم ملی به توافق رسیدند و حالا هر خبری که در رابطه با این پرونده منتشر می شود، این چند نفر هستند که نامشان درمیان اهالی فوتبال برای پاسخگویی در این مورد شنیده می شود.
آخرین خبری که در این مورد منتشر شد را رئیس بازرسی کل کشور اعلام کرد و براساس آن نام هشت نفر در اختیار مراجع قضایی قرار گرفته تا پرونده سرمربی دردسرسازِ بلژیکی برای فوتبال ایران وارد فاز تازه ای شود.
همین خبر بهانه ای بود تا با اعضای هیئت رئیسه تماس برقرار کنیم و از آنها در مورد زوایای پنهان این خبر سوال بپرسیم؛ تماس هایی که با واکنش های متفاوتی از سوی این چند نفر مواجه شد.
محمود اسلامیان
محمود اسلامیان که یکی از پرنفوذترین نفرات هیئت رئیسه فدراسیون در دوران حضور مهدی تاج بود، مانند همیشه پاسخگوی سوالات ما بود. او ضمن اشاره به این موضوع که تماسی با او گرفته نشده و نامه ای هم دریافت نکرده، از ما و سایر رسانه ها درخواست کرد که فعلا به حواشی پیرامون این پرونده پرداخته نشود، تا با اعلام رای نهایی بهتر بتوان در مورد ابعاد مختلف ماجرا صحبت کرد.
هدایت الله ممبینی؛ دستگاه مشترک مورد نظر خاموش است
اول از اعضای سابق هیئت رئیسه آغاز می کنیم که تلفن همراه آنها خاموش بود. هدایت الله ممبینی که در فدراسیون گذشته برخلاف تخصصی که داشت در بخش بازرگانی فعالیت می کرد، با توجه به اینکه چند بار در طی روز برای تماس با او تلاش کردیم، نتیجه همانی شد که در ابتدا با آن مواجه شدیم.
اصفهانیان؛ من چنین چیزی نشنیده ام
رئیس سابق کمیته داوران وقتی با پرسش ما در این رابطه و حواشی ای که برای اعضای هیئت رئیسه به همراه داشته، مواجه شد، عنوان کرد:« این حواشی همیشه هست؛ من چنین چیزی را نشنیده ام و به ما هم چیزی اعلام نشده است. به هر حال فدراسیون فوتبال هم مسئولیت خودش است. گاهی نمی گذارند کار درست پیش برود و تحریم ها هم مشکل ایجاد می کنند. خدا را شکر اما الان طوری با اسکوچیچ قرارداد بسته ایم که چنین مشکلاتی وجود ندارد. ما قبلا قرارداد آقای کی روش را از فیفا پرداخت می کردیم و قرار بود در مورد آقای ویلموتس هم همینطور باشد که تحریم ها اجازه ندادند. ما به حواشی کاری نداریم. بالاخره با توجه به قراردادی که وجود داشت، باید به آقای ویلموتس پرداختی انجام می دادیم و این موضوع در حال انجام دادن بود. یک مبلغی را هم گرفت و ادامه ماجرا را هم که می دانید. حالا هم وکیل های فدراسیون فوتبال در حال کار هستند و باید ببینیم رای نهایی چه می شود.»
لیلا صوفی زاده؛ تلفنی که خاموش شد
لیلا صوفی زاده نائب رئیس بخش بانوان فدراسیون فوتبال بود ولی در همان مقطعی که یک عضو تاثیرگذار در فدراسیون بود، تمایلی به حرف زدن نشان نداشت و امروز هم وقتی با او تماس گرفتیم و برخلاف اکثر مواقع تلفنش را جواب داد، پس از چند ثانیه ارتباط را قطع کرد. او که پس از شنیدن نام "ورزش سه" اقدام به قطع ارتباط کرده بود، پس از چند ثانیه تلفن همراه خود را خاموش کرد.
محمود شیعی و بهاروند؛ یک اقدام مشابه
محمود شیعی مدیرعامل سابق پیکان و حیدر بهاروند رئیس سازمان لیگ دو عضو دیگر فدراسیون فوتبال به شمار می روند که امروز بارها برای برقراری ارتباط با آنها تلاش کردیم و هیچ یک دکمه برقراری تماس را روی تلفن های همراه خود لمس نکردند تا امکان صحبت با آنها مهیا نشود.
عبدالکاظمی طالقانی؛ امان از تحریم ها
یکی دیگر از اعضای هیئت رئیسه فدراسیونِ مهدی تاج عبدالکاظم طالقانی بود که او اینطور به سوال ما در رابطه با معرفی ۸ نفر به مراجع قضایی واکنش نشان داد:« حتما وقتی چنین چیزی گفته اند هست ولی من در جریان نیستم.» از طالقانی همچنین در مورد عملکرد فدراسیون جدید پرسیدیم و اینکه همواره یکی از تکیه کلام های عزیزی خادم رئیس فدراسیون جدید این است که میراث بدی برایش گذاشته اند. او در پاسخ به این سوال و اینکه فدراسیون جدید را چطور ارزیابی می کند، گفت:« اول باید فرصت داد که ایشان کارش را انجام دهد. به نظرم کارهای خوبی در حال انجام است. باید فرصت بدهند که کارشان را بکنند. خب مدتی تعطیلات بود ولی تیم ملی با موفقیت کارش را انجام داده و باید کاری کنیم که تیم به جام جهانی صعود کند. من فعلا نظر خاصی در مورد فدراسیونِ جدید ندارم و اعتقاد دارم باید پشتیابی شود. ما باید کاری را حل کنیم.اگر نتوانیم کاری برای فدراسیون کنیم، نباید نظر بدهیم. نظر دادن زمانی است که حضوری به مدیران جدید بگوئیم؛ نه اینکه در مطبوعات مصاحبه کنیم. ضمن اینکه باید این نظرات راهگشا باشند و نباید موجب تشویش اذهان شود.»
*مهدی تاج و پاسخ مشابه با اسلامیان
درنهایت مهدی تاج مهم ترین فرد فدراسیون فوتبال نیز در پاسخ به سوالات ما ترجیح داد، سکوت کند و پس از اعلام رای نهایی دادگاه عالی ورزش در مورد قضایی شدن پرونده مارک ویلموتس حرف بزند.
این ها ماحصل مجموع تماس هایی بود که چند ساعتی زمان برد؛ با این حال اگر دیدی منطقی و واقع بینانه به پرونده مارک ویلموتس داشته باشیم، باید به این موضوع اشاره کنیم. معمولا چنین تخلفاتی که به مراجع حقوقی ارجاع داده می شوند، دو نوع هستند؛ یکی تخلفاتی که درآنها سوء استفاده و به نوعی تصاحبِ اموال عمومی به نفعِ شخص یا سازمانی محرز می شود و دستگاه های نظارتی به سرعت می توانند به آن ورود کنند و نوعِ دیگرِ تخلف، همان موضوعی است که در پرونده ویلموتس، اعضایِ تصمیم سازِ فدراسیون فوتبال با آن مواجه شده اند؛ یعنی جایی که اختلاف نظر در پایبندی به بندهای قرارداد، پای مراجعِ ذی صلاح فدراسیون جهانی فوتبال را پیش کشیده و حالا در مورد پرونده خاصی که ذهن اهالی فوتبال را به خودش مشغول کرده، باید دید پس از رایی که فیفا به سود مربی بلژیکی صادر کرد و فدراسیون به پرداخت ۶ میلیون یورو محکوم شد، رای دادگاه عالی ورزش که بالاترین نهاد در این حوزه است، به نفع کدام طرف صادر می شود. معمولا در چنین مواردی شاهد حضور دستگاه های قضائی نیستیم و رای فیفا به عنوان بالاترین مرجع ذی صلاح لازم الاجرا است، ولی حداقل در پرونده مارک ویلموتس، نهادهای غیرورزشی ایران به آن ورود مستقیم داشته اند که البته حواشی خاص خود را نیز به همراه داشته است.
رای نهایی مارک ویلموتس طبق آنچه در آخرین جلسه مربوط به این پرونده اعلام شده، چیزی حدود یکماه دیگر اعلام می شود و باید دید این پرونده حاشیه ساز فوتبال ایران که البته با نتیجه گرفتن مارک ویلموتس در دو بازی برابر بحرین و عراق یا وضع نشدن تحریم ها شاید اصلا مطرح نمی شد، درنهایت چطور خاتمه پیدا خواهد کرد.
- 9
- 5