علیرضا صالحی، رییس کمیته استیناف در بررسی مجدد پرونده کمیته اخلاق، حیدر بهاروند، سعید فتاحی و عبدالکاظم طالقانی را تبرئه کرد. حکمی که محرومیت ۷ ساله مسوولان سازمان لیگ را به طور کلی پاک کرد، واکنشهای زیادی را در پی داشت. عدهای بر این عقیده هستند که فشار مسوولان فدراسیون فوتبال کار خود را کرده است، عدهای دیگر هم این حکم را به حساب مماشات کمیته استیناف و سیاست صدور احکامی میدانند که به دنبال آنها نه سیخ میسوزد و نه کباب! علیرضا صالحی که همه این زمزمهها را شنیده، حالا برایشان پاسخهای محکمی دارد تا استیناف را از تأثیر هر فشاری بر احکامش تبرئه کند.
استیناف بر چه اساسی صلاحیت کمیته اخلاق را تأیید کرد؟ تعدادی از حقوقدانها میگفتند کمیته اخلاق و انضباطی ارکان قضایی فدراسیون در زمان برگزاری مسابقات هستند و درباره مدیران فدراسیون و سازمان لیگ فقط هیأت رییسه میتواند تصمیمگیری کند؟
در آییننامه اخلاق و مقررات انضباطی فدراسیون فوتبال صلاحیت هر یک از ارکان قضایی فدراسیون نوشته و تعیین شده است. تشخیص صلاحیت با رکن قضایی بررسی کننده پرونده است که با توجه به نوع تخلف و مقررات مندرج در آییننامه مشخص نماید آیا صلاحیت با اوست یا خیر.
در پرونده موضوع حوادث فینال جام حذفی تصور احضار شوندگان (آقایان بهاروند، طالقانی و فتاحی) این بوده است که علت تشکیل پرونده ایجاد تاخیر در انجام بازی بوده و این امر در صلاحیت کمیته انضباطی است در حالیکه موارد اتهامی آنان ۱) فقدان تدبیر و برنامهریزی صحیح در برگزاری مسابقه ۲) بیاعتنایی به موضع صریح نمایندگان اداری، اطلاعاتی و امنیتی استان دایر بر نامناسب بودن محل برگزاری مسابقه ۳) عدم مکاتبه با وزارت ورزش و جوانان، استانداری و فرمانداری محل مسابقه در خصوص زمان و مکان مسابقه ۴) سوءمدیریت در چینش تماشاگران و تخصیص فضای مناسب و مشخص به هواداران هر یک از دو تیم ۵) تاخیر در برگزاری مسابقه که نهایتاً تمام این موارد موجب لطمه به اعتبار و حیثیت فوتبال شده که از این حیث یعنی رسیدگی به اتهام لطمه به اعتبار و حیثیت فوتبال در صلاحیت کمیته اخلاق است ولو آنکه اتفاقات در زمین فوتبال انجام شده باشد.
به نظر میرسید استیناف در نهایت حکم کمیته اخلاق را کاهش دهد، نه اینکه آقایان بهاروند، طالقانی و فتاحی به طور کلی تبرئه شوند.
درباره عملکرد هر یک از کارکنان و یا اعضای هیات رییسه از لحاظ ضعف در عملکرد مادامی که مطابق آییننامه اخلاق و یا مقررات انضباطی تخلف محسوب نشود، حسب مورد رییس فدراسیون یا هیات رییسه تصمیم خواهد گرفت.
آیا معتقدید این افراد هیچ نقشی در رقم خوردن این بینظمی نداشتهاند؟
با توجه به شرح وظایف هر یک از نامبردگان و اینکه موارد اتهامی دخالتی در بروز حوادث نداشته به نظر قاطع تمام اعضای کمیته استیناف نامبردگان مبرا از هر اتهامی تشخیص داده شدند و تصریح میکنم که در خصوص اینکه امکان برگزاری مسابقه فینال جام حذفی در ورزشگاه خرمشهر به لحاظ آنکه زیر ساختهایش در سال جاری مهیا نیست تصمیم هیات رییسه در برگزاری مسابقه در شهرستان اهواز تصویب میشود و از جهت اینکه ورزشگاه شهدای فولاد پیشنهاد و انتخاب میگردد مورد موافقت شورای تامین استان خوزستان نیز قرار میگیرد پس محکومین پرونده مطابق مصوبات مذکور اقدام کردهاند.
چه اتفاقی باعث نیمهکاره ماندن جلسه روز چهارشنبه شد؟ آیا اسناد جدیدی به دست شما رسید و تغییری در روند بررسیها ایجاد شد؟
در جلسه چهارشنبه ۱۹/۴/۹۸ هیچیک از معترضین دعوت نشده بودند بلکه اعضای کمیته استیناف با بررسی و مطالعه دقیق پرونده و نهایتاً با دعوت از معترضین برای شنبه ۲۲ تیرماه و استماع اظهارات آنان صلاحیت کمیته اخلاق را احراز و شروع به رسیدگی در اصل موضوع نمودند. اسناد بعد از جلسه شنبه ۲۲ تیر ماه به کمیته استیناف واصل شد و نهایتاً در چهارشنبه ۲۶ تیر حکم صادر شد.
با توجه به اینکه محرومیتهای سنگین کاملا برطرف شد، در این حکم ملاحظه کاری هم داشتید؟ روسای فدراسیون فوتبال در این زمینه صحبتی با شما نداشتند؟
سوالی است که سالهاست پرسیده میشود و برگرفته از ذهن حاکم بر تصورات غلطی است که اگر کسی تبرئه شد حتما چیزی در نهان وجود دارد و این یک توهین به تصمیم گیرندگان است. چرا زمانی که در تمام سالهای گذشته احکام سنگینی چون سقوط دادن یک تیم به دسته پایینتر و یا محرومیتهایی که اعمال شد این سوال مطرح نمیشد؟! مگر نه آنکه همان احکام بر اساس محتویات پرونده صادر شده است؟ با این حال در پاسخ عرض میکنم جز محتویات پرونده و استقلال کامل بر ارکان قضایی چیز دیگری وجود نداشته است.
برای رای کفاشیان و ترابیان هم اهالی فوتبال باید منتظر شوک جدیدی باشند؟
متاسفم برای طرح این سوالتان. گویا نمیخواهید و یا نمیتوانید بپذیرید که فقط محتویات پرونده منشا تصمیمات است. شاید اگر روزی تصورات ذهنی خود را که القا دهنده تصورات غلط به خوانندگان و بسط و ترویج آن در جامعه است اصلاح کنید بتوانیم امیدوار باشیم که جامعه به سمت منطق و واقعگرایی حرکت خواهد کرد. رسانه وظیفه اطلاع رسانی دارد نه القای ذهنیات و تصورات باطل. حال من سوال میکنم آیا دلیل متقن و محکمی بر سوال خود دارید یا قایل به بافتههای ذهنی باشیم تا یافتههای آن؟
اینها سوالاتی است که این روزها مطرح میشود.
من هم این پاسخ را به افرادی میدهم که این سوالات را مطرح میکنند.
در مورد پرونده سازمان لیگ، به شما پیشنهاد نشد پرونده را به هیات رییسه ارجاع دهید؟
توصیه میکنم حتما یک دور آییننامههای ارکان قضایی فدراسیون را مطالعه کنید. وقتی پروندهای تشکیل شد و رایی صادر شد و مورد اعتراض قرار گرفت صلاحیت رسیدگی با کمیته استیناف است نه مرجع دیگری.
مهدیه دریابیگی
- 19
- 1