حضور« آقازاده» ها در فضای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و البته ورزشی ایران در سال های اخیر، موضوعی نبوده که بشود به سادگی از کنار آن عبور کرد. اگرچه نوع برخوردها و بازتاب این پدیده تازه، متفاوت بوده، ولی غالبا یک وجه مشترک داشته اند که آن هم« تکذیب اولیه» است! به هر رو، این پدیده که به نظر می رسید بیشتر باید در فضای سیاسی و اقتصادی تأثیرگذار باشد، آن قدر ریشه دوانیده که حالا چند وقتی هست وارد فضای ورزش هم شده و به طرق مختلف، سر از رشته های گوناگون درآورده است. اگرچه حضور آقازاده ها، با تأثیر متفاوت، در رشته های گوناگون ورزشی غالبا محل بحث بوده، ولی حضور آنها یا دست کم « ادعای» حضور آنها در فوتبال، در قیاس با سایر رشته های ورزشی سروصدای بیشتری داشته است.
همین حالا در عرصه باشگاهی اتفاقاتی رخ می دهد که بحث نفوذ آقازاده ها در برگزارکردن یا برگزارنکردن لیگ فوتبال را به میان می آورد؛ البته تأثیر این ادعا چندان هم ردیف تأثیری که ادعای علی دایی، سرمربی سابق تیم ملی ایران و باشگاه پرسپولیس دارد، نیست.
علی دایی که از اردیبهشت ۱۳۹۸ از حضور در فضای فوتبال ایران منع شده ، نزدیک به شش ماه است از نقش« آقازاده» ها در انتصاب ها و تصمیمات ورزشی حرف می زند. اگرچه او بعضا در این ماجرا، کدهای شفافی هم به مخاطب داده، ولی عزمی جدی برای پیگیری ادعاهای دایی در این زمینه وجود نداشته است.
دایی پیش تر و برای اولین بار به صورت جدی، بهمن سال گذشته از تأثیر آقازاده ها بر فوتبال خبر داد. با فاصله گرفتن از زمستان ۹۸ و رسیدن به تابستان ۹۹، او یک بار دیگر بحث حضور آقازاده ها در ورزش را پیش کشیده است؛ به این امید که شاید این بار عزمی جدی تر در برخورد با این پدیده به وجود بیاید. اتفاق تازه تر، مربوط به حضور روز جمعه او در هشتمین نمایشگاه مکمل های رژیمی و غذایی است که در حاشیه همان نمایشگاه، گفت وگویی کوتاه انجام داده که فیلم یکی از جملاتش در یکی، دو روز گذشته زیاد در فضای مجازی دست به دست شده است. دایی در واکنش به بازگشتش به دنیای فوتبال می گوید:« تا زمانی که آقازاده ها در این مملکت تصمیم می گیرند، امکان بازگشت من و آدم هایی امثال من به فوتبال و ورزش وجود ندارد».
پیام دایی در عین آنکه اسیر کلی گویی است، پیامی شفاف و واضح هم در دلش دارد؛ آقازاده ها نمی خواهند علی دایی در فوتبال یا ورزش باشد!
جدایی دایی از فوتبال
اما آقازاده هایی که با حضور علی دایی و امثال او در فوتبال و ورزش مخالف اند، چه کسانی هستند؟ برای رسیدن به پاسخی نزدیک( نه قطعی)، بهتر است اتفاقاتی را که در یک سال و سه ماه اخیر برای علی دایی رخ داده و اظهاراتی را که او در این زمینه داشته است، بررسی کنیم. دایی اردیبهشت سال پیش درپی اختلاف با مدیرعامل باشگاه سایپا از سمتش در این تیم برکنار می شود. آن روزها او با اشاره به اینکه بازیکنان تیمش دستمزدشان را نگرفته اند، ولی قیمت پراید هر روز گران تر از قبل می شود، از مسئولان باشگاه گلایه کرد. طولی نکشید که همان انتقاد، بهانه ای دست مدیرعامل باشگاه سایپا داد تا عذر علی دایی را بخواهد. دایی چند روز بعد از برکناری اش، کنفرانسی خبری ترتیب داد و اطلاعاتی را بازگو کرد که به نظر می رسد هنوز هم دلیل اصلی دوری او از دنیای فوتبال است. او در بخشی از آن کنفرانس خبری جنجالی گفت:« مصطفی مدبر( مدیرعامل سایپا) برای من وجود خارجی ندارد. او را از زمانی که رئیس حراست صداوسیما بود، به عنوان سردار غفور می شناسم. مصطفی مدبر از کجا آمد؟ مگر می شود با شناسنامه عوض کردن ، گذشته طلایی ات را عوض کنی؟».
اشاره به« گذشته طلایی» مدبر، همان جرقه ای شد که شایعه دستور« منع کار» علی دایی در فوتبال را سر زبان انداخت؛ شایعه ای که البته با مرور زمان و عدم مربیگری او در لیگ برتر، به واقعیت تبدیل شد. دایی که همواره با پیشنهادهای زیادی برای مربیگری همراه می شد، بعد از قطع همکاری خود با سایپا، تا همین الان نتوانسته تیم جدیدی در لیگ داشته باشد.
کلنجاررفتن دایی و رسانه ها با شایعه منع فعالیت او در فوتبال ادامه داشت تا اینکه بالاخره بهمن ۱۳۹۸ از راه رسید و دراگان اسکوچیچ ، به عنوان سرمربی جدید تیم ملی ایران، بعد از رفتن مارک ویلموتس معرفی شد. هم زمان با این انتخاب، علی دایی در گفت وگو با ایسنا با صراحت بیشتری درباره نقش آقازاده ها در تصمیمات فوتبالی حرف زد. بااین حال قبل از رسیدن به حرف های آن زمان علی دایی، ابتدا بهتر است به گزارشی که« مهر» یک روز قبل از مصاحبه دایی نوشت، رجوع شود. مهر در گزارشی درباره چگونگی انتخاب دراگان اسکوچیچ به عنوان سرمربی تیم ملی از نقش یک آقازاده خبر داد :« پیگیری ها نشان می دهد این مربی را افرادی انتخاب کرده اند که پیش از این هم در جابه جایی او در تیم های مختلف نقش داشته اند. ماجرا از آنجا جدی می شود که در یکی از روز های پایانی هفته گذشته، یک آقازاده ورزشی که پدرش رئیس سرشناسی بوده، به همراه مدیربرنامه های رسمی و یک شخص غیررسمی، در خانه ای در یکی از خیابان های شمال تهران میزبان دراگان اسکوچیچ بوده است و پس از جمع بندی نقطه نظرات همدیگر، برای معرفی او( به عنوان سرمربی تیم ملی) به تصمیم نهایی می رسند».
با همین چند خط کوتاه، راحت تر می شود حرف های علی دایی درباره نقش و نفوذ آقازاده ها در فوتبال را هضم کرد. او نه تنها به نقش آقازاده ها در انتصاب اسکوچیچ، بلکه به نقش آقازاده ها در انتخاب ویلموتس و هزینه سرسام آوری که آن قرارداد روی دست فدراسیون فوتبال هم گذاشت، اشاره کرد و گفت:« متأسفانه در برخی از انتصاب ها، بعضی از آقازاده ها دخیل هستند. درباره ویلموتس هم یک نفر باید ورود کند که مشخص شود ویلموتسی که آخرین قراردادش ٧۵٠ یا ٨۵٠ هزار یورو بوده است، چطور یکباره قرارداد دومیلیون و ٧۵٠ هزاریورویی برای یک سال منعقد می کند؟ این مربی با دستیارانش سه میلیون یورو در این وضعیت اقتصادی خرج روی دست فوتبال ایران گذاشت. او به تازگی مبلغ شش میلیون یورو هم غرامت خواسته است. با این شرایط هیچ کس هم پاسخ گو نیست! این انتخاب ها را چه کسی انجام داده است؟ اگر تیم ملی نتیجه نگرفت، چه کسی پاسخ گو است؟ مردم باید بدانند چه فردی این انتخاب را انجام داده است. ما که می دانیم، مردم هم باید بدانند... مطمئنا این انتخاب خارج از فدراسیون فوتبال انجام شده است. تا چند روز قبل از انتخاب سرمربی جدید، قرار بود مربی ایرانی به عنوان سرمربی تیم ملی انتخاب شود، اما یکباره آقای اسکوچیچ بعد از یک روز مذاکره انتخاب می شوند. اگر از تمام اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال بپرسید، متوجه خواهید شد که نظر هیچ یک از این عزیزان روی اسکوچیچ نبوده است. شما بروید و ببینید اسکوچیچ بعد از انتخابش به عنوان سرمربی تیم ملی، چه بازی ای را در لیگ از نزدیک تماشا کرده است؛ بعد می فهمید چه کسانی او را به تیم ملی آورده اند».
کد هایی که دایی برای انتخاب اسکوچیچ داد، تا حدودی روشن بود؛ اسکوچیچ بعد از انتخابش به عنوان سرمربی تیم ملی، به تماشای دیدار تیم های سایپا و پارس جنوبی رفت! دیداری که اتفاقا هیچ یک از بازیکنان ملی پوش در آن حضور نداشته اند. مدیرعامل سایپا همان مصطفی مدبر بود؛ مردی که علی دایی را از سایپا اخراج کرد و بعد علی دایی در کنفرانس خبری مشهورش اظهارنظراتی را که در بالا آمد، عنوان کرد.
آقازاده ای که دایی را نمی خواهد
اشاره به مصطفی مدبر در این زمینه، بخشی از کاری بود که علی دایی سعی در انجامش دارد؛ او البته به کدهای دیگری هم اشاره می کند که پای وزارت ورزش را به میان می کشد؛ موضوعی که البته واکنش های زیادی هم درپی داشت. علی دایی بعد از رفتن مارک ویلموتس ( قبل از اینکه نام قلعه نویی مطرح شود)، جدی ترین گزینه فدراسیون فوتبال برای نشستن روی نیمکت تیم ملی بود، ولی دو موضوع مانع از تحقق چنین امری شد؛ یکی همان شایعه دستور منع فعالیتش در فوتبال ایران و دیگری ردصلاحیتش از سوی وزارت ورزش! این مورد دوم اتفاقا علی دایی را حسابی آشفته کرد؛« وقتی صلاحیت فردی مثل من را حراست رد می کند و نمی خواهند من در تیم ملی باشم، دیگر نمی دانم چه بگویم؛ البته دلایل این ردصلاحیت را خودم می دانم. چند نفر از اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال با من صحبت کرده بودند، اما توافقی نکردیم؛ البته مخالف اصلی حضور من در تیم ملی، وزارت ورزش بود. نهاد هایی که باید صلاحیت من را تأیید کنند، نهاد های اطلاعاتی رسمی کشور هستند که از فدراسیون فوتبال می خواهم از این نهاد ها صلاحیت من را بگیرند. این مسائل دخیل نیست، بلکه مسائل پشت پرده وجود دارد ».
مسائل پشت پرده، همان« کد» ی است که علی دایی در ارتباط با نقش آقازاده ها در فوتبال و مخالفت با حضورش در عرصه ورزش می دهد. او ۲۱ بهمن در صحبت هایی که خبر ورزشی منتشر کرد، در پاسخ به این پرسش که« علی نژاد، معاون ورزش قهرمانی وزارت ورزش، درباره صحبت های شما که گفته اید فدراسیون من را انتخاب کرد ، اما وزارت ورزش مخالف بود، گفته هرکسی حق دارد دیدگاه خودش را بگوید، اما باید احترام یکدیگر را حفظ کنیم. سرمربی را فدراسیون انتخاب کرده و این را تکذیب می کنم که وزارت با انتخاب او مخالفت کرده باشد »، پاسخی می دهد که اشاره مستقیم به« آقازاده» مدنظرش است؛« به علی نژاد باید بگویم آن آقازاده ای را که در انتخابات مربیان تیم ملی دخیل است، هم من به خوبی می شناسم، هم شما بهتر او را می شناسید. کسانی را که درباره صلاحیت من صحبت می کنند، هم من می شناسم و هم شما. بگذارید احترام ها باقی بماند و اسراری که در دل ماست، برای همیشه در دل خودمان بماند. من و شما می دانیم که قرارداد اسکوچیچ در دفتر چه کسی و با حضور چه کسانی امضا شد».
اسراری که در دل دایی باقی مانده و آقازاده ای که معاون قهرمانی وزارت ورزش هم به خوبی او را می شناسد، شاید تنها یکی از ده ها آقازاده هایی باشد که نمی خواهند دایی یا امثال علی دایی در فوتبال فعالیت کنند، ولی موضوع مهم تر این است که آیا تأثیر این آقازاده ها همیشگی است؟ آنها و نفوذشان پاک می شوند یا قرار است جایگزین شوند؟!
- 15
- 4