باشگاه فوتبال سپاهان
باشگاه فوتبال فولاد مبارکه سپاهان اصفهان ، نام رسمی باشگاه فوتبال سپاهان میباشد که در لیگ برتر ایران قرار دارد و در شهر اصفهان در سال ۱۳۳۲ پایه گذاری شد. شرکت فولاد مبارکه اصفهان بعنوان مالک این باشگاه می باشد.
تاریخچه باشگاه فوتبال سپاهان
یکی از بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران به نام محمود حریری در سال ۱۳۳۲ توانست باشگاه فوتبال سپاهان را در استان اصفهان تأسیس کند. شاهین، نخستین نامی بود که برای باشگاه سپاهان انتخاب کردند که این نام، برگرفته از باشگاه فوتبال شاهین تهران بود. علاوهبراین ، شعبه ی دوم شاهین تهران، باشگاه سپاهان است.
باشگاه شاهین تهران در تیر ماه ۱۳۴۶، رو به زوال رفت و باشگاه شاهین تهران در راستای تغيير نام از شاهین به سپاهان با هدف پیشگیری از رکود و زوال اقدام کرد. از سال ۱۳۴۶ تا سال ۱۳۵۰، تیم اصولی و حرفه ای سپاهان توانست چهارده مرتبه در باشگاه های اصفهان به مقام قهرمانی دست یابد.
تعدادی از بازیکنان باشگاه سپاهان در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در دهه ی ۶۰، جان خود را از دست دادند که از آن ها می توان به سعید معینی کربکندی، محمد سعید هاشمی ده چی، حسن غازی و حسین ملا افضل اشاره کرد. تیم سپاهان برای نخستین بار در دهه ی ۱۳۸۰ در لیگ برتر جهانی شرکت کرد و به مربی گری استانکو پوکله پوویچ، مقام قهرمانی را کسب کرد.
تیم سپاهان در دهه ی ۹۰، موفق به کسب عناوینی همچون" نخستین باشگاه موفق به کسب مقام قهرمانی درسه دوره ی متوالی" یا" هتریک قهرمانی" در تاریخ لیگ فوتبال ایران شد.
نماد باشگاه سپاهان
این باشگاه همواره نمادهایی مانند «گل آفتابگردان» داشتهاست. آخرین کاراکتر و نمادی که بهطور رسمی توسط باشگاه معرفی شد، «شیر زرد» است. شیر در فرهنگ ملی و اسلامی ایرانیان نماد قدرت، عزت و صلابت جاویدان است. باشگاه سپاهان نیز در مرداد ۱۳۸۹ اعلام کرد به یمن داشتن ورزشکاران و مجموعهای که این ویژگیهای بزرگ را به کرات نشان دادهاند، رسماً شیر را به عنوان کاراکتر خود معرفی کردهاست.
تیم دوم فوتبال سپاهان
سپاهان نوین، دومین تیم سپاهان اصفهان میباشد که زمان تاسیس آن به سال ۱۳۸۳ برمی گردد. سپاهان نوین در سال ۱۳۸۷ در مرحله ی پلی آف لیگ آزادگان توانست به لیگ برتر صعود کند اما بر اساس قانون سازمان تربیت بدنی مبنی بر عدم تمرکز تیمها در استان ها و این که تیمهای بدون تیم لیگ برتری را صاحب تیم کند از حضور تیم سپاهان نوین در لیگ برتر، ممانعت کرد. از این رو تیم فولاد خوزستان با خرید امتیاز این تیم در لیگ برتر توانست به لیگ برتر ایران راه یابد.
بازیکنان فوتبال سپاهان
باشگاه های لیگ برتری بر طبق آئین نامه نقل و انتقالات لیگ برتر در فصل ۹۲- ۱۳۹۱ می توانند از ۲۱ بازیکن بزرگسال، ۶ بازیکن زیر ۲۳ سال، ۵ بازیکن زیر ۲۱ سال و ۳ بازیکن زیر ۱۹ سال استفاده کنند. همچنین هر تیم، مجوز استفاده از ۴ بازیکن خارجی، شامل حداقل یک بازیکن آسیایی را دارد.
سپاهان در فینال لیگ قهرمانان آسیا
دو تیم سپاهان و اوراوا رد دایموندز در میان کشور های ایران و ژاپن در سال ۲۰۰۷ میلادی در فینال مسابقات لیگ قهرمانان آسیا حضور یافتند. تیم فوتبال سپاهان در ۱۶ آبان ماه ۱۳۸۶، در مقابل تیم فوتبال اوراوا رد ژاپن در مسابقه ی فینال لیگ قهرمانان آسیا با زی کرد و محمود کریمی، بازیکن تیم سپاهان توانست در دقیقه ی ۴۷ یک گل را وارد دروازه ی تیم حریف کند و این مسابقه با نتیجه ی مساوی ۱- ۱ تمام شد.
مسابقات لیگ قهرمانان آسیا تحت مربی گری لوکا بوناچیچ در ورزشگاه فولاد شهر اصفهان برگزار شد. مسابقه ی برگشت دو تیم سپاهان ایران و اوراوا رد ژاپن در ۲۳ آبان ماه ۱۳۸۶ به میزبانی ژاپن در ورزشگاه سایتاما شکل گرفت. تیم اوراوا رد ژاپن در طی این مسابقه با نتیجه ی ۱- ۳ پیروز شد و به مقام قهرمانی در لیگ آسیا رسید.
شرکت در جام باشگاه های جهان
تیم فوتبال فولاد مبارکه سپاهان در سال ۲۰۰۷ پس از کسب مقام نایب قهرمانی در مسابقات جام باشگاه های آسیا توانست به مسابقات جام باشگاه های جهان راه یابد. این تیم در این مسابقات بعنوان نخستین تیم ایرانی به توکیو ژاپن رفت. در تاریخ ۸۶/۹/۱۶ سپاهان در بازی اول خود به مصاف ویتاکر یونایتد نیوزلند رفت و این مسابقه در ژاپن از ساعت ۱۴:۱۵ به وقت تهران برگزار شد و بازیکنان عراقی تیم سپاهان اصفهان توانستند با گلزنی خود، حریفشان را شکست دهند.
گل های سپاهان توسط بازیکنانی همچون عماد رضا در دقایق ۳ و ۴ و عبدالوهاب ابوالهیل در دقیقه ۴۸ به ثمر رسید و بیزلی برای ویتاکر یونایتد، اقدام به گلزنی در دقیقه ۷۵ کرد. سپاهان مجددا در مقابل تیم اوراوا رد ژاپن در دومین دیدار خود قرار گرفت و با نتیجه ی۳ بر یک شکست خورد و دیگر از رویارویی با آث میلان ایتالیا محروم شد. گل های اوراوا ردز توسط بازیکنانی همچون ناگای( ۳۲)، واشنگتن( ۵۴) و هادی عقیلی( گل به خودی) در دقیقه ۷۰ به ثمر رسید. محمود کریمی، تک گل سپاهان را در دقیقه ۸۰ برای نمایندهٔ ایران به ثمر رساند. تیم آث میلان ایتالیا در این مسابقات با برتری برابر بوکا جونیورز آرژانتین، مقام قهرمانی را کسب کرد و توانست جایزهٔ ۵ میلیون دلاری را از آن خود کند.
ورزشگاه خانگی فوتبال سپاهان
محل برگزاری بازی های این تیم در زمان گذشته در ورزشگاه ۲۲ بهمن اصفهان و ورزشگاه تختی اصفهان بود تا این که در سال ۱۳۸۱ فاز اول ورزشگاه نقش جهان به بهره برداری رسید و سپاهان به عنوان قهرمان لیگ برتر ۸۲- ۸۱ در این ورزشگاه انتخاب شد. ورزشگاه نقش جهان، مجدداً در سال ۱۳۸۵ به منظور ساخت فاز دوم تعطیل شد و از آن زمان به بعد، تیم سپاهان، مسابقات خانگی اش را در ورزشگاه فولادشهر که متعلق به باشگاه فوتبال ذوب آهن اصفهان است؛ برگزار می کند. البته سپاهانی ها چندین سال است که منتظر تکمیل پروسه ی تأسیس ورزشگاه نقش جهان اصفهان هستند و به حدی نیازمند این ورزشگاه هستند که تهدید مدیرعامل باشگاه سپاهان، پس از قهرمانی در لیگ یازدهم چنین بود که اگر این ورزشگاه تا سال ۱۳۹۲ آماده نشود در استان دیگری، مسابقات این تیم را برگزار می کند.
زمین تمرین باشگاه فوتبال سپاهان
محل تمرین سپاهان درزمان گذشته در مجموعه اختصاصی صفائیه مبارکه یا آرارات اصفهان بود. فولاد مبارکه در سال ۱۳۸۸ با خرید مجموعه ی ورزشی- تفریحی فردوس از پلی اکریل، اقدام به نوسازی این مجموعه کرد. هم اکنون تمرینات تیم سپاهان در این مجموعه برگزار میشود که امکانات بالایی دارد.
روز و هفتهٔ سپاهان
از روز دوم آبان به عنوان روز سپاهان یاد می می کنند و در تقویم ورزشی به چنین روزی سپاهان می گویند. حضور تیم فوتبال فولاد مبارکه سپاهان در مسابقات معتبر جام باشگاه های جهان در ۲ آبان ماه ۱۳۸۶ از طریق مسابقات لیگ قهرمانان آسیا بعنوان نخستین تیم ایرانی قطعی شد. این روز به تدریج توسط هیئت مدیره باشگاه در مصوبه ای با استقبال سازمان تربیت بدنی و سایر نهادهای ذی صلاح به این نام و آغاز هفته سپاهان معرفی شد.
گردآوری: بخش فوتبال سرپوش
- 12
- 4