به گزارش خبرورزشی، ۴ گل از کریستیانو رونالدو و ۹۳ گله شدن او باعث شد باز هم به رکوردداران گلزنی در مسابقات ملی پرداخته شود و طبیعتاً نام علی دایی را برای رکوردی که ۱۳ سال پیش ثبت کرده در رسانههای مختلف جهان بخوانیم و بشنویم، دلیل آن هم اختلاف زیادی بود که ستاره سابق خط حمله تیم ملی ایران با دیگر بازیکنان ایجاد کرد. حالا رونالدو فقط ۱۶ گل با او فاصله دارد. برترین گلزنان ملی تاریخ و نکاتی جالب درباره لیست برترینها را مرور خواهیم کرد.
علی دایی (ایران)
۱۰۹ گل در ۱۴۹ بازی ملی زد که رکوردی خارقالعاده است. شاید بسیاری اعتقاد داشته باشند رقبای ضعیف به رکوردشکنی دایی کمک کردهاند، اما گلزنان برجسته دیگری هم در همین قاره آسیا بودند که حتی به رکورد بهترین گلزن ملی نزدیک هم نشدند. دایی در جامجهانی گل نزده، اما یک رکورد خاص دارد و آنهم گلزنی در جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶ به تمامی رقبای ایران است. البته رکورد گلزنیاش در یک دوره جام ملتها که ۸ گل بود امسال توسط المعز علی قطری شکسته شد.
کریستیانو رونالدو (پرتغال)
در روزهایی که رکوردهای مختلف را جابهجا میکرد حتی هوادارانش هم فکر نمیکردند روزی به رکورد علی دایی اینقدر نزدیک شود. حالا رونالدو تنها بازیکنی است که شانس شکستن رکورد دایی را دارد، اگرچه خودش را پس از ۹۳ گله شدن بیخیال جلوه میدهد، اما کیست که نداند فوقستاره پرتغالی عاشق رکورد شکستن است. ۱۶ سال در تیم ملی پرتغال بازی کرده و ۹۳ گل زده که تقریباً میانگین ۶ گل زده در هر سال را نشان میدهد. به عبارتی با همین میانگین حساب کنیم شاید تا جامجهانی ۲۰۲۲ رکورد دایی را بشکند.
فرانس پوشکاش (مجارستان)
ستاره سابق رئالمادرید دوملیتی بود، هم برای مجارستان بازی کرد و هم برای اسپانیا، اما گلهایش را با پیراهن مجارها زد. سال ۱۹۵۶ آخرین بازیاش را برای مجارستان انجام داد و همان سال به رکورد ۸۴ گل ملی رسیده بود. رکورد گلزنی پوشکاش ۴۷ سال پابرجا بود تا اینکه سال ۲۰۰۳ در دیدار برابر لبنان علی دایی گل هشتادوپنجم خودش را زد. با این حال پوشکاش تقریباً یک گل در هر بازی زده که میانگین فوقالعادهای است.
کونیشیگه کاماموتو (ژاپن)
برترین گلزن تاریخ تیم ملی ژاپن شانس شکستن رکورد پوشکاش را داشت، اما ظاهراً به این رکورد فکر نمیکرد که ۳۳ سالگی پیراهن ساموراییهای آبی را از تن درآورد. او ۸۰ گل ملی دارد که البته شاید ارزش آنها از دیگر گلزنان برتر کمتر باشد، چرا که فقط به سه حریف غیرآسیایی (بلغارستان، دانمارک و نیجریه) گل زده است. با این حال ۱۲ گل در بازیهای آسیایی زده که رکورد خوبی محسوب میشود.
گادفری چیتالو (زامبیا)
آوریل ۱۹۹۳ وقتی تیم ملی زامبیا برای جدال با سنگال در انتخابی جامجهانی ۱۹۹۴ سفر میکرد، هواپیما به درون دریا سقوط کرد و ۳۰ نفر کشته شدند. یکی از آنها هم اسطوره فوتبال این کشور بود که همراه ۱۸ بازیکن تیمش درگذشتند. گادفری چیتالو آن زمان ۴۵ ساله بود و فقط چند ماه از حضورش روی نیمکت زامبیا میگذشت. در ۱۰۸ بازی ملی تا سال ۱۹۸۰ به رکورد ۷۹ گل رسید که برترین گلزن آفریقایی در رده ملی محسوب میشود.
حسین سعید (عراق)
۷۸ گل در ۱۳۷ بازی ملی تا سال ۱۹۹۰. حسین سعید بهترین مهاجم تاریخ تیم ملی عراق محسوب میشود که گلهای ارزشمندش عراق را به جامجهانی ۱۹۸۶ رساند. او در المپیک و بازیهای آسیایی هم چند گل زده است. مهاجمی که فقط برای تیم عراقیِ الطبه در رده باشگاهی بازی کرد، بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱ رئیس فدراسیون فوتبال عراق بود.
پله (برزیل)
ارزش گلهای پله اسطوره فوتبال جهان و برزیل بالا بوده است. او ۷۷ گل در ۹۲ بازی ملی زد. اولین آنها وقتی به ثمر رسید که ۱۶ ساله بود. با گلهایش برزیل را به قهرمانی جامجهانی ۱۹۵۸ رساند. در مجموع ۱۲ گل در جامجهانی زده و در تنها حضورش در کوپا آمریکا که سال ۱۹۵۹ بود با ۸ گل آقایگل شد. پله هم قطعاً میتوانست رکورد پوشکاش را بشکند، اما در ۳۱ سالگی پیراهن سلسائو را از تن درآورد.
شاندور کوچیش (مجارستان)
در دهه ۱۹۵۰ زوج خط حمله مجارستان بینظیر بود. شاندور کوچیش در کنار پوشکاش ویرانگر بودند و جامجهانی ۱۹۵۴ نقش پررنگی در فینالیست شدن این تیم داشتند. کوچیش هم ۷۵ گل در تیم ملی کشورش زده که ۱۱ گلِ آن فقط در جامجهانی ۱۹۵۴ به ثمر رسید تا آقایگل شود. نکته مهم درباره آمار کوچیش میانگین گلزنی اوست. ۱/۱ گل در هر بازی که او را کنار گرد مولر از این حیث قرار میدهد.
بشار عبدالله (کویت)
ستاره خط حمله کویت هم با ۷۵ گل در این لیست حضور دارد. او هم وقتی فقط ۳۰ سال داشت در سال ۲۰۰۷ با تیم ملی وداع کرد تا گلزنیهایش هم متوقف شود. بشار هم در بازیهای مهم کمتر گل زده و مثلاً در سال ۲۰۰۰ فقط ۱۳ گل به بوتان و نپال زد. البته ۴ گل هم به ایران زده که همه آنها در بازیهای دوستانه بوده است.
دیگر گلزنان برتر ملی
نفر دهم لیست سونیل چتری است، مهاجم هندی که ۷۲ گل ملی دارد و تنها بازیکن فعال غیر از رونالدو بین ۱۰ گلزن برتر محسوب میشود. میروسلاو کلوزه ۷۱ گل زده و برترین گلزن تاریخ تیم ملی آلمان محسوب میشود. آمار او در جامجهانی هم نشان از ارزش بالای گلهایش دارد. کلوزه که آقای گل جامجهانی ۲۰۰۶ هم شد با ۱۶ گل بهترین گلزن تاریخ جامجهانی است که خیلی از ستارههای دنیای فوتبال آرزو دارند به این رکورد برسند.
لیونل مسی هم پس از رونالدو و چتری سومین گلزن برتر فعال تیمهای ملی است. کاپیتان آرژانتین ۶۸ گل زده و میتواند خودش را حداقل به جمع ۱۰ گلزن برتر برساند. البته میانگین گلزنی مسی چندان عالی نیست و او در ۱۳۶ بازی این آمار را ثبت کرده. رونالدوی برزیلی ۶۲ گل زده و در کنار زلاتان ایبراهیموویچ قرار دارد. او ۱۵ گل باارزش در جامجهانی زده و در سال ۲۰۰۲ با ۸ گل آقایگل شد. نیمار ۶۱ گله از رونالدو گذر خواهد کرد و شاید حتی به پله هم برسد. داوید ویا هم با ۵۹ گل بهترین گلزن تاریخ تیم ملی اسپانیا است. روبرت لواندوفسکی در لیست بالای ۵۰ گلهها قرار دارد و ۵۷ گل زده. بهترین گلزن تاریخ لهستان میتواند آمارش را بهبود ببخشد. بالاترین میانگین گلزنی هم به نام پل نیلسون دانمارکی ثبت شده. مهاجمی که بین سالهای ۱۹۱۰ تا ۱۹۲۵ برای دانمارک در تنها ۳۸ بازی ۵۲ گل زد، یعنی به طور میانگین ۱/۳۷ گل در هر بازی. او، کوچیش و مولر تنها گلزنانی هستند که آمار بالای یک گل در هر بازی را دارند. مولر هم که تا چند سال پیش برترین گلزن تاریخ تیم ملی آلمان بود در ۶۲ بازی ۶۸ گل زده و سابقه آقای گلی جامجهانی را هم دارد.
- 14
- 2