وحید هاشمیان مربی و بازیکن سابق تیم ملی که تمام کلاسهای مربیگری در کشور آلمان را به صورت علمی و کاملاً آکادمیک پشت سر گذاشته در مصاحبهای اختصاصی با روزنامه ایران ورزشی از آلمان پاسخگوی سؤالات ما شد.
آقا وحید میخواهیم از شما بپرسیم چطور در آلمان تمرینات تیمها شروع شده اما در ایران هنوز بازیکنان و تیمها ماندهاند که باید برای ادامه فوتبال چه زمانی و چگونه تمرین کنند و کلاً بلاتکلیفی معضلی برای فوتبال ما شده است؟
اگر مطالعه و بررسی کامل داشته باشید حتماً میدانید که تمام کشورهای اروپایی درگیر کرونا هستند، به همین دلیل فوتبال در آن کشورها هم تعطیل شده و خبری از برگزاری مسابقات و حتی تمرین نیست. کرونا بیماری نادری است که خیلی از صنایع ما را هم تعطیل کرده و حتی شاهدیم که مدارس و دانشگاهها و مراکز بسیار دیگری را هم به تعطیلی کشانده است.
در کشور آلمان هم کرونا تأثیر منفی زیادی برجا گذاشته.
کارخانههای بزرگ ماشینسازی و بسیاری دیگر از مراکز در آلمان هم تعطیل شده است و کرونا کشور آلمان را هم مانند بقیه کشورها تحت تأثیر خودش قرار داده و فعلاً تعطیل کرده است. کرونا مانند جنگ جهانی فقط مختص یک کشور نیست و تمام دنیا را درگیر کرده است. جان انسانها از هر نکته دیگری مهمتر است به همین دلیل وقتی دیده شد کرونا جان انسانها را تهدید میکند تصمیم گرفته شد که فوتبال هم فعلاً متوقف شود چون جان بازیکنان، مربیان وعوامل تیمها از سوی کرونا تهدید میشود، تصمیمی که منطقی است.
فوتبال در اروپا به اقتصاد وابسته است و به نوعی تیمها هزینه سنگین دارند و باید سوددهی داشته باشند و درآمد تیمها هم از تبلیغات دور زمین و پخش تلویزیونی تهیه میشود اما در فوتبالی که تعطیل است و تماشاچی وجود ندارد و کسی پولی نمیدهد به همین دلیل فعلاً فوتبال آلمان هم مانند سایر کشورهای اروپایی تعطیل شده است.
اما ما میتوانیم لیگ را بدون تماشاچی برگزار کنیم؟
نه ما نمیتوانیم این کار را انجام دهیم چون اگر تماشاگر هم نیاید بقیه عوامل برگزاری بازی یعنی بازیکنان و مربیان و داوران و عوامل دیگر اجرایی بازیها هستند که تحت تأثیر ویروس کرونا قرار دارند، به همین دلیل حتی در صورت برگزاری مسابقات بدون تماشاگر هم بسیاری از عوامل برگزاری بازی اعم از بازیکنان و مربیان و داوران که در رأس آن قرار دارند تحت تأثیر ویروس و بیماری قرار دارند، به همین دلیل ما نمیتوانیم بازیها را با وجود بیماری کرونا حتی بدون تماشاگر هم برگزار کنیم.
شما با مربی آلمانی در خصوص شرایط خاص اخیر و برنامه خاص برای بازیکنان حرف نزدهاید؟
چرا من با یکی از دوستان مربیام حرف زدهام و ایشان به من گفتند در یک ساعتهای خاصی بازیکنان به انجام کارهای بدنی میپردازند و بازیکنان عضلات بدن خودشان را تقویت میکنند، ایشان همچنین در ادامه به این موضوع پرداختند که در ساعتهای خاص دیگر بازیکنان به دویدن میپردازند.
اما در خبرها داشتیم که تیمهای بوندسلیگایی تمرینات خودشان را به صورت گروهی آغاز کردهاند؟
نه به این شکلی که شما فکر میکنید تمرینات تیمها شروع نشده است و بازیکنان تیمها در گروههای چهار نفره و به صورت کاملاً جدا نسبت به گروههای دیگر تمرین میکنند. در این تمرینات کار با توپ هم انجام نمیشود و اگر روزی هم تصمیم به انجام این تمرینات گرفته شود حتماً تیمها تحت شرایط خاصی تمرین با توپ را برگزار خواهند کرد.
در ایران سازمان لیگ و بقیه ارکان فدراسیون جدا از برگزاری بازیها برای تعیین قهرمان هم به مشکل خوردهاند، شما چه راهکاری را برای تعیین قهرمان پیشنهاد میدهید؟
من به صحبتها و شایعاتی که مطرح شده دقت نمیکنم اما به نظرم ما برای برپایی مسابقات در ایران باید چند فاکتور اساسی را در نظر بگیریم، اول اینکه باید ببینیم فیفادی چه میشود و آیا بازیهای جام جهانی قطر در تاریخ در نظر گرفته شده برگزار میشود. پس از آن باید دید بازیهای ایافسی کی برگزار میشود. وقتی فیفادی و جام جهانی و تاریخ بازیهای لیگ قهرمانان مشخص شد ما میتوانیم در مورد لیگ خودمان تصمیم بگیریم و زمان برگزاری مجدد بازیها را اعلام کنیم. البته بعد از مشخص شدن تاریخ مسابقاتی که گفتم در جلسهای تمامی نمایندگان تیمها را بخواهیم تا با در نظر گرفتن همه نظرات فقط نه در مورد تیم قهرمان بلکه برای بقیه تیمها و حتی تیمهایی که در خطر سقوط هستند بهترین تصمیم ممکن با احتساب نظر جمع اتخاذ شود.
اما مثلاً بعضیها از جمله برخی از مدیرانی که قبلاً در پرسپولیس کار کردهاند و... معتقدند باید پرسپولیس را به جهت قهرمانیاش در لیگ فصل قبل و قهرمان نیم فصل امسال به عنوان قهرمان این فصل لیگ معرفی کرد؟
من گفتم برای تعیین زمان مسابقات باید چگونه و چه مسائلی را لحاظ کرد. برای تعیین قهرمان هم باید یکسری از قوانین را در نظر گرفت و مثلاً مانند کشور بلژیک که قهرمان خودش را اعلام کرد و بعداً با ایرادات زیادی مواجه شد عمل نکنیم. فیفا باید یکسری قوانین وضع کند که فدراسیونها بتوانند بر اساس آن عمل کنند و در واقع چارچوبی مشخص شود تا فدراسیونها از آن تبعیت کنند.
در مورد اعمال کمک داور ویدئویی در مسابقات مرحله بعدی لیگ قهرمانان چه نظری دارید؟
حتماً تعیین کمک داور ویدئویی میتواند خیلی به داوری مسابقات لیگ قهرمانان آسیا کمک کند و داوریها از ضریب خطای بسیار کمی برخوردار شوند. در این زمینه یاد حرفی از یورگن کلوپ در زمینه احترام به کمک داور ویدئویی افتادم که ایشان گفته تا زمانی که کمک داور ویدئویی صحت یک گل را تأیید نکرده من شادی بعد از گل پس از گلهای تیمم نخواهم داشت. در این زمینه البته بعضیها معتقدند کمک داور ویدئویی جذابیت فوتبال را کمتر میسازد و... اما به نظر من اعمال کمک داور ویدئویی خیلی از مشکلات فوتبال را کم می کند و داوریها و حتی حاشیههای کنار زمین و سایر مسائل که ممکن است از دید داور و کمک داور پنهان بماند از طریق ویدئوچک مشخص میشود بنابراین کمک داور ویدئویی خیلی به داوری فوتبال کمک می کند. در سالهای قبل چه بسا شاهد بودیم حق بعضی از تیمها در داوری در دیدارهای حساس خورده شد مثلاً ایرلند شمالی با مربیگری جیوانی تراپاتونی در دیدارش با فرانسه در اثر گلی که با ضربه هند مهاجم فرانسه با خطا به ثمر رسید از یک جام جهانی محروم شد، به همین دلیل اصلاً نمیتوان از نقش مهم و کلیدی ویدئوچک بیتفاوت گذشت و آن را انکار کرد.
- 11
- 6