به گزارش ورزش سه، محسن ترکی شب گذشته در شرایطی میهمان برنامه فوتبال برتر بود و عملکرد اکبریان را مورد نقد و بررسی قرار داد که خودش یکی از با تجربه ترین ها در قضاوت دربی به شمار می رود و خاطرات بسیاری از این مسابقه در ذهن دارد.
ترکی حتی در سه برهه به صورت متوالی دربی پایتخت را سوت زده و حالا که تب و تاب صحبت در مورد دربی ۹۵ در حال کاهش است، بار دیگر در گفتگویی با "ورزش سه" در مورد اتفاقات بازی و قضاوت اکبریان صحبت کرده است.
*اکبریان همیشه به خوشنامی شهره بوده است
سوال ابتدایی از محسن ترکی در رابطه با شخصیت محمدرضا اکبریان بود و او در واکنش به این سوال توضیح داد:« ایشان شخصیت بسیار خوبی دارد و روابط اجتماعی بالایی دارد. ایشان جزو داوران خوشنام بوده است و همیشه به خوشنامی میان اهالی فوتبال شهره بوده است.»
*داور آماده باشد، دربی با مسابقات دیگر فرقی ندارد
سوال بعدی در مورد چگونگی قضاوت دربی بود و در واکنش به این سوال بیان کرد:« خب شراط دربی متفاوت از بازی های دیگر است به خاطر هوادرانی که دارد. شرایط خاصی هست؛ همیشه گفته ام که در این بازی اگر داور از نظر روحی و روانی برخودش غلبه کند و شرایط روحی و روانی مناسبی داشته باشد، موفق خواهد بود. متاسفانه داوران ما که روانشناس که نداشته اند و در کلاس های داوری هم هیچ وقت روانشناس نبوده است و این برمی گردد به داور که خودش باید از نظر روحی و روانی روی خودش کار کند.
اگر خودش را به آن مرز از آمادگی برساند، دربی هم می شود مثل مسابقات دیگر. تنها تفاوت این است که به جهت حساسیتی که دارد و هواداران زیادی این بازی را می بینند، داور خودش را برای این مسابقه آماده شود.
*در ۱۰، ۱۵ دقیقه ابتدایی اکبریان تحت تاثیر بازی بود
او ادامه داد:« دیروز طبیعی بود که آقای اکبریان در ۱۰ ، ۱۵ دقیقه ابتدایی یک مقدار تحت تاثیر مسابقه باشد و شاید ایشان یک مقدار تحت تاثیر قرار گرفته بود و خیلی تمرکز نداشت. نمی خواهم بگویم اشتباهات فقط به خاطر این موضوع بود، ولی هر چه از بازی گذشت ایشان مسلط شد و انتظاری که از اکبریان داشتیم نشان داد.»
*اکبریان خودش قبول کرد پنالتی رخ داده است
ترکی سپس با اشاره به برخورد امیری و قایدی در دقایق ابتدایی بازی عنوان کرد:« صحنه مشکوک بازی در دقیقه ۲ متاسفانه پیش آمد، که از تصاویر تلویزیونی ما خیلی نزدیک می بینیم ولی اگر اگر از تصاویر تلویزیونی ببینید، داور جایگیری خوبی داشت و دو سه بازیکن هم دید او را بسته بودند. گاهی لگد زدن یا صحنه هایی اتفاق می افتد که مثلا پا را می زنند و داور می تواند ببیند ولی در این صحنه داور دور بود و مشخص نبود.
در این صحنه داور فکر کرد که پا در کنار پای دیگر قرار می گیرد و تشخیص درست در این صحنه بسیار سخت بود. برایم خیلی جالب که در تماسی که با آقای اکبریان بعد از مسابقه داشتم، ایشان خودش قبول داشت که اشتباه کرده است. شما یک زمانی هست که یک چیزی را می بینید و تصمیم غلط می گیرید ولی گاهی اصلا نمی بینید؛ این تصویری بود که از چشم تیم داوری دور ماند. حالا خودشان اذعان دارند که یک صحنه پنالتی از دستش در رفته است.
همین پذیرش سبب رشد داور می شود. اما در سایر دقایق بازی تمام تلاشش را کرد. سعی کرد به صحنه ها نزدیک باشد و گاهی با کارت های رنگی بازی را کنترل کرد. در کل اما یک صحنه برخورد در محوطه جریمه پرسپولیس و یکی هم برخورد دست وریا غفوری به صورت بازیکن پرسپولیس از دستش در رفت. این دو تا از چشم داور پنهان ماند و شاید هر داور دیگری هم بود، این تصویر از دستش در می رفت.»
*اکبریان می توانست از دقیقه ۱ سطح بازی را بالا ببرد
از ترکی پرسیدیم که به نظر می رسید اکبریان سعی در کنترل بازی با سوت های پرتعداد داشت. او ضمن تایید این موضوع بیان کرد:« در نیمه اول این موضوع را چند بار دیدیم. به نظرم با چند نفر پیشکسوت هم صحبت کرده بود و شاید همین توصیه را به او کرده باشند. معمولا پیشکسوتان در این مواقع می گویند، بازی را با چند سوت بیشتر در اختیار خودت بگیر. به نظرم اکبریان توانایی داشت که از دقیقه ۱ سطح بازی را بالا ببرد و سوت نزند؛ با این روش بازیکنان متوجه می شدند که باید به بازی بپردازند و دیگر به حاشیه وارد نمی شدند. در مجموع چند تصمیم خوب داشت. صحنه ای که توپ به سر بازیکن پرسپولیس در محوطه جریمه برخورد کرد را خیلی خوب تشخیص داد. کمک ها چند تصمیم خوب داشتند. هم ایلدروم کمک داور اول و هم عالیقدر کمک داور دوم.»
*همیشه تنش از نیمکت به زمین منتقل می شود
ترکی در بخش بعدی حرف هایش به نکته دیگری اشاره کرد و با زیر سوال بردن درگیری های رخ داده در مسابقه اضافه کرد:« در مجموع همه چیز خوب بود. متاسفانه یکی از مشکلات ما همیشه این بوده که درگیری از بیرون زمین به داخل زمین رسیده است. خیلی از مشکلات سکوها هم از روی نیمکت ها شروع شده است. امروز که سکوها خالی است ولی باز می بینید باز تنش ها از روی نیمکت ها ایجاد می شود. روز گذشته اگر تنش یا اعتراضی در زمین داشتیم از نیکمت شروع می شد و در این میان کسی موفق خواهد بود که بتواند به تیمش آرامش بدهد و هر کسی بتواند اینکار را بکند، موفق تر خواهد بود. متاسفانه دیروز بارها بارها شاهد اعتراض به تصمیمات داوری روی نیمکت هر دو تیم بودیم.»
*برخوردهای دقایق پایانی خیلی بد بود
داور پیشکسوت فوتبال ایران در ادامه با اشاره به درگیری های دقیقه ۹۵ بیان کرد:« اوج این هم اتفاقات دقیقه ۹۵ بود و دیدیم که مربیان هم وارد شدند؛ خیلی بد بود و در این درگیری ها دخالت کردند. مربی به عنوان معلم بازیکن به شمار می رود و باید علاوه بر مسائل فنی، مسائل اخلاقی را هم به شاگردش آموزش بدهد. این مسائل اولویت دارد و وقتی مربی در این مسائل دخالت می کند، آدم متاسف می شود.»
*کمیته انضباطی سریع و شدید برخورد کند
داور بین المللی سابق فوتبال ایران سپس از کمیته داوران درخواستی را مطرح کرد و گفت:« خواهش می کنم از کمیته انضباطی خیلی سریع و شدید با این مسائل برخورد کنند. نباید برخوردها متفاوت باشد و باید همه تیم ها را به با یک دید نگاه کنند. اتفاقا در این بازی های پر بیننده که دنیا هم می بیند، باید تصمیمات شدیدتر باشد، تا بقیه تیم ها هم حساب کار دستشان بیاید.
در مجموع بازی فنی خوبی بود. صحنه های جلوی دروازه کم بود ولی بازی خوب و فنی ای بود. این بازی خیلی تماشاگر دارد و خیلی ها از کشورهای همسایه با من تماس گرفتند، ولی اتفاق دقیقه ۹۵ همه چیز ما را زیر سوال می برد و مخصوصا مربیان که روی نیمکت هستند باید آرامش بیشتری داشته باشند و یک مقدار بیشتر به اعصابشان مسلط باشند. بازیکنان معمولا در بازی تحت فشار هستند ولی مربی این شرایط را ندارد و می تواند خونسردی اش را حفظ کند. البته دیدیم در این میان افرادی را که در حال جدا کردن هم بودند. امیدوارم کمیته انضباطی با این مسائل برخورد کند.»
*برخورد قوی را باید از استقلال و پرسپولیس شروع کنند
از ترکی پرسیدیم که برخی از اهالی فوتبال معتقدند برخورد آنچنانی میان بازیکنان نبوده و کمی همدیگر هل داده اند و به همین دلیل نیازی به برخورد نیست. داور سابق فوتبال ایران در واکنش به این سوال عنوان کرد:« دیگر از این بدتر هم مگر می شد. به دلیل فراگیر بودن فوتبال در میان رشته های ورزشی مختلف بیشتری تاثیرگذاری را دارد. شاید همین اتفاق در رشته های دیگر اصلا دیده نمی شد.
ما ادعا می کنیم یک کشور اسلامی و با فرهنگ هستیم؛ همینطور بوده و هست. به هر حال مسابقه دیروز بخشی از فرهنگ ما بود. این می تواند بازخورد بدی داشته باشد و قطعا باید برخورد شود که دیگر شاهد این اتفافات نباشیم. قوی هم باید شروع کرد. باید از استقلال و پرسپولیس شروع کنند تا بقیه هم حساب کار دستشان بیاید. باید قویا با این اتفاقات برخورد شود. بازیکن خوب هم باید فنی خوب باشد و هم اخلاقی. همین دیروز چند بازیکن محروم شدند و آسیبش به تیمش می رسد. این ها به هر حال تبعات دارد و شاید چند بازیکن و مربی دیگر محروم شوند.»
*من بودم شاید دو سه اخطار اضافه تر می دادم
ترکی در واکنش به این سوال که اگر خودش در بازی بود، آیا از تعداد بیشتری کارت زرد یا قرمز استفاده می کرد، توضیح داد:« معمولا تیم داوری ۴ داور هستند. دیروز یک نفر هم اضافه داشت. این ۵ نفر باید به شکلی قرار بگیرند که بتوانند درگیری ها را به طور کامل پوشش دهند. ما در جلسات تعیین می کنیم که به شکل مثلثی در هنگام درگیری ها جایگیری داشته باشیم. سپس اتفاقات در ذهن داوران فریز می شود و داور چهارمی که بیرون هست هم باید رفتار نیمکت ها را کنترل کند. بعد که شرایط عادی شد جمع می شوند و مشورت می کنند و با عوامل خطاکار برخورد می شود.
روز گذشته پس از پایان درگیری ها شاهد هماهنگی میان داور اول و چهارم بودیم. من خودم دقیقا در مورد اخراجی ها نمی دانم و صحنه ها را بطور کامل ندیدم. حتی بازیکنی که خطاکار بود نمی دانم کارت گرفت یا نه، چون بلافاصله بعد از تکل او درگیری اخراج شد. بسته به نوع برخورد سپسس باید کارت زرد یا کارت قرمز داده شود. اینکه می گویم باید کمیته انضباطی ورود کند، به خاطر همین است که شاید موردی از قلم افتاده باشد. چون نبودیم نمی توانیم بگوییم. شاید به نظر من می شد یکی دو اخطار اضافه تر داده بشود.»
از ترکی پرسیدیم اگر خودش به جای داور بود، آیا پس از اشتباه در اعلام خطای پنالتی سعی می کرد که اشتباهش را با یک اشتباه دیگر به سود تیم حریف جبران کند. او ضمن رد کامل این موضوع تاکید کرد:« این اشتباه است. بعد داستان اینطوری می شود که شما یک اشتباه را در دقیقه ۳ انجام داده اید و سپس به خودتان با اشتباه دیگر ضربه می زنید. هیچ وقت آدم نباید اشتباهش را با اشتباه جبران کند.»
*بین دو نیمه نظر ندادم چون ....
ترکی سپس به این موضوع اشاره کرد که چرا روز گذشته در بین دو نیمه عملکرد داور مسابقه را مورد بررسی و نقد قرار نداده است:« اینکه من دیروز نظر ندادم، به خاطر این بود که این روزها خیلی زود اخبار منتشر می شود و داور سریع در جریان امور قرار می گیرد و مثلا می فهمد که من چه نظری در مورد قضاوت او داشته ام. شما بین نیمه نظر بدهید، سریع به داور می رسد و این موضوع به لحاظ روحی و روانی روی عمکلرد داور تاثیر می گذارد. من بازی استقلال و ذوب آهن ناظر بودم. دیدم از روی سکوها می گویند یک صحنه پنالتی بوده است و آن فرد می خواست این موضوع را به نیمکت انتقال بدهد که من مانع شدم و گفتم اگر تکرار کنید، دوربینتان را می گیریم. البته برخی دوستان اظهار نظر کردند. در مجموع چیزی که از قضاوت اکبریان در نیمه دوم دیدم، این بود که برای جبران نیامد.»
*همینجا از انتخابات شورای شهر استعفا میدهم
داور سابق فوتبال کشور در واکنش به انتشار خبری که یکی از رسانه ها از او منتشر کرده بود و حضور او در تلویزیون را با دلایل تبلیغاتی برای عضویت در شورای شهر زیر سوال برده بود، عنوان کرد:« این ها را شنیدم. این که می گویند ایشان چند دوره مجلس شورای اسلامی ثبت کرده، کذب محض است. من از ابتدای زندگی ام یک فرد ورزشی بوده ام. از زمین خاکی شروع کرده ام. از ۱۵ سالگی داوری را شروع کردم. در تمام رده ها قضاوت کرده ام. تحصیلاتم هم کاملا ورزشی بوده است. اعتقاد دارم دینی به گردن من است که باید ادا کنم. اعتقاد دارم که یک خبره ورزشی که علم و تجربه این کار را دارد، باید در شورای شهر وجود داشته باشد. اما به هیچ عنوان در مجلس شورای اسلامی شرکت نکرده ام و نخواهم کرد چون در توان من نیست.
این دوره هم برنامه ای برای حضور در انتخابات شورای شهر نداشتم، ولی دوستان اصرار کردند که ثبت نام کنید و اگر دوست نداشتید، انصراف بدهید. روز آخر اینترنتی ثبت نام کردم و تا الان هیچ کاری هم نکرده ام و به زودی هم انصراف خودم را اعلام می کنم. به برنامه ای برای این کار دارم و نه انگیزه ای. من حتی نمی دانم تایید صلاحیت شده ام یا نه. این دوستان می گویند تایید صلاحیت شده ام و نمی دانم از کجا مطلع شده اند. اصلا نمی دانم چطور باید انصراف داد، ولی همینجا از طریق رسانه شما به صورت رسمی اعلام استعفا می کنم. آنها اگر می دانند به ما بگویند که چطور در این روزهای کرونایی باید استعفا بدهیم.»
*بازی عقب نمی افتاد، تهران نمی آمدم
ترکی سپس به این موضوع پرداخت که اصلا قصدی برای حضور در برنامه فوتبال برتر نداشته و با اصرار آنها درنهایت به تهران آمده است؛ حضوری که می گوید اگر تاخیر یک ساعته باز نبود، قطعا رخ نمی داد:« چون امروز صبح جلسات مهمی در مشهد داشتم، دوستان می توانند خودشان شهادت بدهند که چندین مرتبه تماس گرفتند. نظر دادن برای همکار خیلی سخت است. دیروز هم شرایط سخت بود. اگر همه چیز گل و بلبل باشد، شرایط فرق دارد و آدم می آید، می نشیند، نظر می دهد و می رود ولی حداقل دیروز اینطور نبود. به هر حال این کار را کردم، چون خیلی سخت بود. تمایلی نداشتم ولی دوستان محبت داشتند و اصرار کردند. بعد گفتم بلیت به شکلی باشد که آخر شب برگردم. این امکان وجود نداشت و زمانی امکان پذیر شد که ساعت بازی عقب افتاد. خودم تمایل به حضور در این برنامه نداشتم که دوستان فکر کنند برای کارهای تبلیغاتی به تلویزیون رفته ام. به هیچ عنوان قصد سوء استفاده نداشتم.»
- 15
- 2