بخش اول مصاحبه یحیی گلمحمدی در نشست خبری بعد از باخت به آلومینیم در اراک فوقالعاده است؛ درست شبیه یک مربی در کلاس جهانی. او با جملات منطقی حرفهایش را شروع کرده و صراحتاً به این نکته اشاره میکند که تیمش حتی شایستگی تساوی را هم نداشته و حریف، تمام و کمال لیاقت این برد را داشته چون تیم برتر میدان بوده است. از این جملات در فوتبال ایران و نشستهای خبری مربیان و سرمربیان خیلی کم یا تقریباً هیچوقت نشنیده بودیم و چقدر خوب است که یحیی با این حرفهای منطقی کلاس بالای خودش و باشگاه پرسپولیس را به رخ میکشد.
یحیی با علم به اینکه در یک لیگ فرسایشی و یک دوره مسابقه طولانی و دائم -که برای پرسپولیس با توجه به وصل شدن دو فصل به هم تقریباً همین کلمه دائم واژه درستی است- گاهی از این بازیهای بد و پر ایراد هم میبینیم، این باخت را هضم کرده؛ بازیهایی که نمیتوان روی یک یا دو مسأله بهعنوان دلیل یا دلایل ناکامی اشاره کرد و انگار همه چیز در تیم بد بوده و اوضاع به بدترین شکل ممکن پیش رفته است. این درست همان چیزی بود که در اراک برای پرسپولیس اتفاق افتاد؛ تقریباً همه بازیکنان روز بدی داشتند و در اجرا فوقالعاده ضعیف ظاهر شدند ضمن اینکه برخلاف دو بازی قبلی تغییرات هم جواب نداد و صحبتهای بین دو نیمه و تعویضها به نتیجه نینجامید.
پرسپولیس در این بازی آنقدر بد بود که جای هیچگونه دفاعی از خود بر جای نمیگذارد. اتفاقاً یحیی هم بدون آنکه بخواهد به زمین و زمان ایراد بگیرد و از داوری ضعیف، فضای ملتهب ورزشگاه و مسائل اینچنینی برای توجیه بازی ضعیف و شکست تیمش استفاده کند همان ابتدای نشست، حقیقت ماجرا را عیان کرد و از استحقاق میزبان برای پیروزی گفت و ضعف تیمش را پذیرفت.
این بخش اول حرفهای یحیی عالی بود و میشد کلی تیتر متفاوت از دل آن بیرون آورد که برای فردای بعد از شکست میتواند تغییر رویکرد مربیان ایرانی و نوع نگرش آنها به شکست و نمایشهای ضعیف تیمشان در مواجهه با رسانه و هوادار را عیان کند.
اما این فقط بخش اول ماجرا بود. یحیی در بخش دوم به تنظیمات کارخانه مربیان ایرانی برمیگردد و حرفهای کلیشهای میزند تا از دستهای پشت پرده و عواملی که ردیف شدهاند تا پرسپولیس قهرمان نشود، بگوید. حرفهای یحیی البته که بیراه نیست و با کنار هم قرار دادن قطعات پازل و اتفاقات پشت پردهای که حتماً خود اعضای تیم بیشتر از آنها خبر دارند و لمسش میکنند، میتوان به نتایج مشخصی در این زمینه -اینکه سایر مدعیان هر کاری میکنند تا پرسپولیس قهرمان نشود- رسید اما حتی اگر این مسائل درست باشد، نمیتواند ضعف تیم در اراک را به شکل تمام و کمال توجیه کند و اصلاً شاید استناد به اینگونه معضلات و حواشی برای شخص گلمحمدی و باشگاه پرسپولیس خوب نباشد.
پرسپولیس بد بوده و باخته، آن هم بعد از ۲۰ هفته یا ۲۸۰ روز. این یک اتفاق طبیعی و نرمال در یک لیگ ۳۰ هفتهای است و با وجود نگرانیهایی که بهخاطر زمان حادث شدن این شکست رقم خورده (هفته سوم فصل) نمیتوان این باخت را در حد فاجعه بالا برد و بازیکنان و کادر فنی را به صلابه کشید و بعد به یک نتیجه کلی رسید که این تیم امسال هیچی نمیشود!
نه، این درست نیست همانطور که حرفهای یحیی و اتکا به دستهای پشت پردهای که هر روز بیشتر از قبل گلوی پرسپولیس را میفشارند و جلوی پیشرویهایش سنگ میاندازند، نمیتواند منطقی باشد و تمام ضعفهای پرسپولیس در یک مسابقه ۹۰ دقیقهای را توجیه کند. مطمئناً پرسپولیس در مسابقه بعدی با فرم و اجرای متفاوت بازیکنان در زمین یا تغییراتی که در ارنج و مدل بازی تیم ایجاد خواهد شد، تا این حد ضعیف و سردرگم نخواهد بود و فلش تحلیلها و انتقادها از روی بازیکنان و کادر فنی سر کج میکند و مثل فصل قبل شاید اصلاً تا آخر فصل سراغشان هم نیاید پس کاش همیشه یحیی شبیه همان مربی بخش اول نشست خبری باشد؛ مربی که با چشمهای باز مسابقه تیمش را دیده و تحلیل درستی از باخت و نمایش ضعیف بازیکنانش دارد اما مطمئناً نمیتواند با جزئیات کامل دلایل فنی را باز و تشریح کند، بازیکنانش را مورد عتاب قرار دهد و صراحتاً به بازی کمنقص حریف و نمایش پر ایراد تیم خودش اشاره کرده و صادقانه حرف بزند.
این درست شبیه همان کاری است که مربیان کلاس یک فوتبال جهان انجام میدهند و در بیشتر مواقع با فرو خوردن خشمشان از رقم خوردن اتفاقات بازی علیه تیم خود (اشتباهات داوری، شرایط بد برگزاری مسابقه شامل زمین و آب و هوا و ...) حتی اگر واقعاً اتفاق افتاده باشد اصلاً وارد این مسائل نمیشوند چه برسد به اینکه در هفته سوم یک لیگ ۳۰ هفتهای بعد از باخت، از تحرک دستهای پنهان برای ناکامی تیمش حرف بزند.
البته که اشاره یحیی به این مسأله در این مصاحبه مؤکد و چندان پررنگ نبوده اما کاش او همان همان چند جمله را هم نمیگفت تا نشان دهد جدا از بحث فنی، در این حوزه هم میتواند مربی متفاوتی باشد و حساب خودش و تیمش را از برخی مربیان داخلی و تیمهای تحت اختیارشان جدا کند.
انتقال توپ و ارتباط بین خطوط تعطیل!
بعد از بازی با آلومینیوم اراک و شکست در اراک بسیاری مشکل بزرگ پرسپولیس در این بازی را ضعف خط میانیاش دانستند روی این ضعف تأکید داشتند؛ جایی که بعد از جدایی احمد نوراللهی همچنان نقایص زیادی وجود دارد و زوج سرلک-اسدی بخصوص در بازی اخیر نمایشی سردرگم و پر ایراد نشان دادند و یکی از عوامل مهم ناکامی و شکست در سومین بازی فصل بودند.
حمید درخشان که خودش یکی از بهترین هافبکهای تاریخ پرسپولیس و تیم ملی بوده معتقد است پرسپولیس نیاز به بازیکن جدید در خط هافبک ندارد و فقط باید بهتر از این نفرات بازی گرفت هرچند هماهنگی جدیدها با قدیمیها زمانبر است: «پرسپولیس بازیکنانی مثل رضا اسدی و میلاد سرلک را در میانه زمین دارد که بازیکنان باکیفیتی هستند ولی هماهنگی آنها زمانبر است. مشکل پرسپولیس دقیقاً همین ناهماهنگی است که باید توسط کادر فنی با شیوه خودش برطرف شود.»محمود کلهر یکی دیگر از هافبکهای تاریخ باشگاه ضمن اشاره به این مشکل میگوید اضافه شدن کمال کامیابینیا شاید بتواند مشکلات ناشی از جدایی نوراللهی را رفع کند: «اگر قرار است پرسپولیس در کورس قهرمانی حضور داشته باشد و با سپاهان، استقلال و گلگهر رقابت کند باید با قدرت خیلی بیشتری در خط هافبک کار کند. علاوه بر این پرسپولیس در این بازی و دیدار قبلی در جناح راست طراوت لازم را نداشت.
پرسپولیس در سمت چپ خوب کار میکند ولی بین جناحین تیم تعادل وجود ندارد. بازیکنان طراح که مسئولیت بازیسازی در پرسپولیس را دارند، باید ارتباط بیشتری با جناحین و البته خط حمله برقرار کنند.»فرزاد آشوبی هافبکی که سابقه قهرمانی با پرسپولیس در لیگ برتر را دارد ضمن اشاره به اینکه چون رضا اسدی فصل قبل بازی نکرده فرم خوبی ندارد میگوید: «پرسپولیس در سه بازی اخیر ارتباط خوبی در بین خطوط نداشت. فاصله بین خطوط هم گاهی بههم میخورد و این موضوع باعث دوندگی بدون نتیجه میشد. بازیکنی مثل احمد نوراللهی میتوانست بهخوبی انتقال توپ داشته باشد تا همتیمیهایش از تمام فضای زمین استفاده کنند.»
پایان رافت دیگر پیشکسوت پرسپولیس بدون اینکه بخواهد روی مشکلات خط هافبک تأکید کند در مصاحبه اخیرش گفته است: «پرسپولیس در این سالها در انتقال توپ جزو تیمهای مطرح حتی در سطح آسیا بوده و سریع توپ را از دفاع به حمله انتقال میدهد اما در دیدار با آلومینیوم تیم حریف این کار را انجام داد. تیم آلومینیوم با دوندگی بسیار زیاد، پرس بسیار شدید، بازی فشرده، تلاش برای برتری در نبردهای یک در مقابل یک موفق ظاهر شد و از دقیقه یک تا ۹۰ کار با تداوم این کار بسیار خوب، بازیکنان پرسپولیس را از روند بازی خارج کرد. بازیکنان آلومینیوم ارتباط بین خطوط را کامل در اختیار گرفته و اجازه خودنمایی به هافبکهای تیم ما را ندادند.»
نکته جالب اینکه با جود نمایش ضعیف دو هافبک مرکزی پرسپولیس در بازی اراک کادر فنی اسدی و سرلک را تعویض نکردند و تمام تغییراتشان در خط حمله، هافبکها و مدافعان کناری بود. در این منطقه پرسپولیس محمد شریفی و کمال کامیابینیای باتجربه را در اختیار دارد که البته شرایط بدنی کمال هنوز برای بازی کامل مناسب نیست چراکه او بیشتر از ۵ ماه است در یک مسابقه رسمی از ابتدا به میدان نرفته است.
- 10
- 4