سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۲۰ - ۰۸ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۰۷۹۴
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

اگر دایناسورها منقرض نمی‌شدند، چه تغییراتی می‌کردند؟

دایناسور,انقراض دایناسور
۶۰ میلیون سال پیش سیارکی به زمین برخورد کرد و مسیر تکامل را تغییر داد. بیش از ۹۰ درصد از گونه‌های زیستی، از جمله تقریباً همه دایناسور‌ها از بین رفتند. ولی دانشمندان ادعا می‌کنند که همین فاجعه زمینه‌ساز تکامل انسان شد. حالا می‌خواهیم ببینیم دایناسور‌ها از نظر زیستی پتانسیل چه تغییراتی را داشتند و در صورت منقرض‌نشدن آیا می‌توانستند به هوشمندی برسند یا پستانداران همچنان جای آن‌ها را می‌گرفتند؟

مغز، ابزار، زبان و گروه‌های اجتماعی بزرگ چیزهایی هستند که ما را به گونه غالب در کره زمین تبدیل کرده‌اند. ما نیمی از زمین‌های سیاره خود را تسخیر کرده‌ایم تا شکم هم‌نوعان خود را سیر کنیم. بنابراین به‌نظر می‌رسد که همه‌چیز به‌نحوی پیش رفته تا شرایط تکامل ما را فراهم کند. اما در سال ۱۹۸۰ دیرینه‌شناسی به‌نام «دیل راسل» یک آزمایش فکری را مطرح کرد که در آن یک دایناسور گوشت‌خوار به‌نحوی مشابه انسان تکامل پیدا می‌کرد تا از ابزارها استفاده کند.

این ایده اگرچه محال نبود، اما بسیار بعید به‌نظر می‌رسید. بیولوژی هر حیوان مسیر تکامل آن را تعیین می‌کند. به‌طورمشابه، اگر شما از دانشگاه انصراف دهید، نمی‌توانید جراح مغز یا دانشمند راکت‌های فضایی شوید. با این حال، همچنان راه تبدیل‌شدن به یک هنرمند، بازیگر یا کارآفرین پیش رویتان قرار خواهد داشت. بنابراین می‌توان گفت برداشتن هر قدم در زندگی به معنای بازکردن و بستن بعضی از دربهای پیش روی شماست. این قضیه در تکامل هم صدق می‌کند.

دایناسور,انقراض دایناسور

برای مثال، اندازه دایناسورها را در نظر بگیرید. خزنده‌پایان و خویشان آنها در آغاز دوره ژوراسیک بین ۳۰ تا ۵۰ تن وزن و تا ۳۰ متر قد داشتند. این شیوه تکامل در بسیاری از گونه‌های این سرده مثل تیتاناسورها، بازوخزندگان و دوتیرکیان اتفاق افتاد. این تکامل همچنین در قاره‌ها، زمان‌ها و اقلیم‌های مختلف رخ داد. ولی سایر دایناسورهایی که در همین بازه زمانی در همین مناطق زندگی می‌کردند، تا این اندازه بزرگ نشدند.

رشته مشترکی که این حیوانات را به هم پیوند می‌دهد، خزنده‌پا بودن آن‌هاست. چیزی در آناتومی خزنده‌پایان این پتانسیل تکاملی را در آنها آزاد می‌کند. به‌طور مشابه، دایناسورهای گوشت‌خوار به‌شکل مکرر به شکارچیان بزرگ و سنگین تبدیل شدند. مگالوسورها، دیگرخزنده‌واران، تیزدندان‌خزندگان، نوشکارچیان و در‌نهایت تیرانوسورها در طول ۱۰۰ میلیون سال به شکارچیان رأس هرم غذایی بدل گشتند.

دایناسور,انقراض دایناسور

با وجود آن که دایناسورها از نظر ابعاد جسمانی پتانسیل‌های خوبی برای پیشرفت داشتند، از نظر اندازه مغز استعداد رشد نداشتند. آنها در طول زمان گرایشی به سمت افزایش اندازه مغز نشان ندادند. دایناسورهایی مثل الوسور، استگوسور و برکیوسورها مغز کوچکی داشتند.

تا اواخر عصر کرتاسه، تیرانوسورها و اردک‌منقاران اندازه مغز بزرگ‌تری پیدا کردند. اما وزن مغز تیرانوسور یا تی‌رکس همچنان فقط ۴۰۰ گرم بود. وزن مغز ولاسیرپتورها فقط ۱۵ گرم بود، در حالی که متوسط وزن مغز انسان‌ها ۱.۳ کیلوگرم است.

دایناسور,انقراض دایناسور

دایناسورها رفته‌رفته تغییر کردند. گیاه‌خواران کوچک متداول‌تر شدند و تنوع پرندگان افزایش یافت. موجودات پادراز در ادامه تکامل پیدا کردند تا رقابت بین شکارچیان روی زمین و شکار آنها بیشتر شود. دایناسورها همچنین ظاهراً زندگی اجتماعی پیچیده‌ای داشتند.

آنها حیات را به‌صورت گله‌ای آغاز کردند و شاخ‌های پرجزئیاتی درآوردند تا از آنها برای خودنمایی و مبارزه استفاده کنند. در تاریخچه حدوداً ۱۰۰ میلیون ساله حیات دایناسورها شواهد کمی حاکی از آن است که اگر آن سیارک به زمین برخورد نمی‌کرد، این موجودات سبک زندگی خود را به‌شکل چشمگیری تغییر می‌دادند. در آن صورت، احتمالاً هنوز غول‌های گردن‌دراز گیاه‌خوار و تیرانوسورهای شکارچی را می‌داشتیم.

البته اندازه مغز آنها شاید کمی بزرگ‌تر می‌شد، اما بعید است که شاهد نبوغ آنها می‌بودیم. اگر سیارک به زمین برخورد نمی‌کرد، پستانداران احتمالاً نمی‌توانستند جای دایناسورها را به‌عنوان گونه غالب در زمین بگیرند. در آن‌سو، پستانداران به‌ندرت از نظر اندازه تکامل چشمگیری داشته‌اند، اما اندازه مغز آنها به‌صورت پیوسته در حال افزایش بوده است.

  

انقراض دایناسورها برای پدید‌آمدن انسان خردمند ضروری بود؟

امروز، نوادگان دایناسورها – پرندگانی مثل کلاغ‌ها و طوطی‌ها – مغزهای پیچیده‌ای دارند. آنها می‌توانند از ابزارها استفاده کنند، حرف بزنند و بشمرند. ولی آیا واقعاً انقراض دایناسورها بود که باعث تکامل هوشمندی پستانداران در کره زمین شد؟

تاریخچه تکامل نخستی‌ها ادعا می‌کند که تکامل ما اجتناب‌ناپذیر بوده است. در آفریقا، نخستی‌ها در طول ۷ میلیون سال به شامپانزه‌هایی با مغز بزرگ تکامل پیدا کردند. اما در سایر نقاط دنیا، تکامل نخستی‌ها مسیرهای متفاوتی را طی کرد.

وقتی میمون‌ها حدود ۳۵ میلیون سال پیش به آمریکای جنوبی رسیدند، گونه‌های خود را گسترش دادند و نخستی‌ها حداقل در سه مرتبه متفاوت به آمریکای شمالی رسیدند. اما به موجوداتی تبدیل نشدند که قادر به ساخت گوشی‌های هوشمند یا سلاح‌های هسته‌ای باشند. آنها در‌نهایت از بین رفتند.

ولی فقط و فقط در آفریقا تکامل مسیر منحصربه‌فرد خود را طی کرد. چیزی در محیط‌زیست آفریقا باعث فرگشت نخستی‌ها شد که بسیار فراتر از نیاز به انقراض دایناسورها بود. عده‌ای از دانشمندان باور دارند که این ترکیب طلایی ترکیبی از فرصت و شانس بود.

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش