طبق یافته های مطالعه ای جدید، ترکیبات فعال در قارچ خوراکیِ« یال شیر» به تقویت عصب زایی و حافظه کمک می کنند. آزمایشات پیش بالینی حاکی از آنست که این ترکیب اثر قابل توجهی بر رشد عصبی و بهبود شکل گیری حافظه دارد. به گفته ی محققان، این ترکیب میتواند در درمان و پیشگیری از اختلالات زوال عصبی از قبیل بیماری آلزایمر کاربرد های بالینی داشته باشد.
به گزارش فرادید، پروفسور فردریک مونیر از مؤسسه ی مغز کوئینزلَند گفته است تیم تحقیقاتی آنها ترکیبات فعال تازه ای را در قارچ« یال شیر» با نام علمی Hericium erinaceus شناسایی کرده است :« عصاره های این به اصطلاح قارچ های یال شیر، قرن ها در طب سنتی کشور های آسیایی استفاده شده است، ولی ما قصد داشتیم اثر بالقوه ی آن ها روی سلول های مغزی را به لحاظ علمی مشخص کنیم. با انجام آزمایشات پیش بالینی دریافتیم قارچ یال شیر اثر قابل توجهی روی رشد سلول های مغزی و بهبود حافظه می گذارد».
در آزمایشگاه، اثرات نوروتروفیک ترکیبات ایزوله شده از این قارچ روی سلول های مغزی کشت شده اندازه گرفته شد و با کمال تعجب معلوم شد که ترکیبات فعال آن موجب تقویت بیرون زدگی عصبی، گسترش و اتصال به نورون های دیگر می شود. ما با استفاده از بررسی های میکروسکوپی با وضوح بالا دریافتیم عصاره این قارچ و ترکیبات فعال آن تا حد زیادی اندازه ی مخروط های رشد را افزایش می دهد که اهمیت خاصی برای سلول های مغزی جهت حس کردن محیط شان و برقراری اتصالات جدید با نورون های دیگر مغز دارند.
دکتر رامون مارتینز- مارمول نویسنده ی مشترک این تحقیق می گوید این اکتشاف کاربرد هایی در درمان و حفاظت در برابر اختلالات زوال عصبی از قبیل آلزایمر دارد:« ایده ی ما این بود که ترکیبات زیست فعال را از منابع طبیعی شناسایی کنیم که بتوانند به مغز برسند و رشد نورون ها را تنظیم کنند و منجر به بهبود شکل گیری حافظه شوند.»
دکتر دای هی لی که از حامیان این پروژه بوده و در آن مشارکت داشته است می گوید از خواص قارچ های یال شیر برای درمان بیماری ها و حفظ سلامت از دوران باستان در طب سنتی چین استفاده شده است:« این پژوهش مهم مکانیسم مولکولیِ ترکیبات قارچ یال شیر و اثرات آن روی عملکرد مغز به ویژه حافظه را کشف کرده است.»
این مطالعه در مجله ی« نوروکِمیستری» منتشر شده است.
- 13
- 3