دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۰۹ - ۲۸ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۹۴۱
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

قدیمی‌ترین درب «گربه‌رو» جهان کجاست؟!

درب گربه‌رو,قدیمی‌ترین درب گربه‌رو جهان
ورودی‌های کوچک روی درها که برای برای عبور گربه‌سانان طراحی شده‌اند، خیلی بیش از آنچه احتمالا تصور کنید قدمت دارند.

به گزارش فرادید، یکی از مدعیان، کلیسای جامع اِکستِر در شهرستان دِوُن انگلستان است؛ کلیسایی که ساخت آن از قرن دوازدهم آغاز شد. دایان واکِر، مورخ کلیسای جامع می‌گوید قدمت یک در گربه‌رو در آنجا به سال ۱۵۹۸ باز می‌گردد. سوابق آن سال کلیسای جامع اکستر نشان می‌دهد اسقفی به نام ویلیام کاتِن به نجاران پول می‌دهد تا دریچه‌ی گربه‌رو را روی درب یک ساعت نجومی بزرگ حک کنند. 

به گفته واکر، دلیل این کشیش این بود که چرخ دنده‌های ساعت با چربی حیوانی روغن‌کاری شده بودند و همین چربی، موش‌ها را جذب خود می‌کرد و نقش گربه کلیسای جامع کنترل جمعیت موش‌ها بود. 

درب گربه‌رو,قدیمی‌ترین درب گربه‌رو جهان

این ساعت اهمیت فرهنگی خاصی در انگلستان دارد، به این دلیل که برخی آن را الهام‌بخش شعر کودکانه‌ی «Hickory Dickory Dock» می‌دانند. طبق سوابق دفترداری کلیسای جامع، گربه‌هایی که از دریچه درب آن وارد می‌شدند، در واقع برای کارشان دستمزد می‌گرفتند. گربه‌ها یا به احتمال زیاد صاحبان آن‌ها، برای کاهش جمعیت موش‌ها، کمک‌هزینه غذایی دریافت می‌کردند. 

همانطور که واکر به بی‌بی‌سی نیوز گفته است: «اگرچه منشا واقعی پیدایش درب گربه‌ای ناشناخته است، این احتمال هست که درب‌های گربه‌ای انگلستان جزو نخستین نمونه‌ها باشند».

بنابراین، ممکن است ساختمان انگلیسی دیگری هم دارای دریچه‌ی گربه‌ای باشد. 

مجله History Revealed بی‌بی‌سی سال ۲۰۱۴ گزارش داد کتابخانه چتهام در منچستر دارای یک دریچه‌ی گربه‌ای چند صدساله است. خود کتابخانه سال ۲۰۱۳ در مورد این دریچه در X (توییتر پیشین) مطلبی را پست کرده بود و آن را «قرون وسطایی» نامیده بود. کتابخانه چتهام سال ۱۶۵۳ تأسیس شد و در نهایت میزبان کارل مارکس و فردریش انگلس در طول مدت اقامت آن‌ها در انگلستان بود. قدیمی‌ترین کتابخانه عمومی کشور، از بدو تأسیس تاکنون به طور مستمر فعالیت داشته است. 

درب گربه‌رو,قدیمی‌ترین درب گربه‌رو جهان

بنا بر اطلاعات وب‌سایت کتابخانه، قدمت ساختمانی که کتابخانه در آن است، به سال ۱۴۲۱ باز می‌گردد. این ساختمان، کالج کشیشان را در خود جای داده و یکی از کامل‌ترین ساختمان‌های قرون وسطایی است که همچنان در شمال غربی انگلستان پابرجاست. 

اگر دریچه‌ی گربه در سال‌های اولیه ساختمان یعنی در دوره قرون وسطایی ساخته شده باشدبنابراین این ساختمان افتخار داشتن قدیمی‌ترین دریچه گربه‌رو را از آن خودش می‌کند

دریچه‌های گربه‌رو در طول تاریخ وجود داشتند. بر اساس یک شایعه قدیمی، سِر آیزاک نیوتن در اتاق‌های خود در دانشگاه کمبریج، جایی که تحصیل و بعداً کار کرد، دریچه‌هایی برای گربه و بچه‌گربه ایجاد کرده بود. این داستان توسط جان ام. اف رایت ریاضیدان در خاطرات خود از کمبریج در سال ۱۸۲۷ یک قرن پس از مرگ نیوتن، نقل شده است. این افسانه همچنان پابرجاست، اگرچه حتی خود رایت اعتراف کرده بود که صحت آن قطعی نیست.

وقتی بحث از درهای قدیمی گربه‌رو باشد، نقاشی Madonna della Gattaiola یا Virgin of the Cat Flap در کلیسای سنت جورج در توسکانی ایتالیا را هم داریم. این نقاشی متعلق به قرن پانزدهم که روی تختۀ یک میز کشیده شده بود، طبق برخی نقل‌ها توسط یک کشیش به عنوان درب انبار تغییر کاربری داده شد و البته روی آن یک دریچۀ گربه‌رو هم ایجاد شد.

درب گربه‌رو,قدیمی‌ترین درب گربه‌رو جهان

برگردیم به عصر اطلاعات، جایی که نزدیک به یک میلیون حساب کاربری در X پپیتو را دنبال می‌کنند، یک گربه سیاه کوچک که صاحبش عبور و مرورش را با دوربین متحرکی که به دریچه‌ی گربه‌رو متصل کرده، با دیگران به اشتراک می‌گذارد. این حساب به طور انحصاری عکس‌هایی از زمان ورود و خروج پپیتو را با صدها هزار دنبال‌کننده‌اش به اشتراک می‌گذارد.

آلیسون تیرنی از VICE سال ۲۰۱۶ گزارش داد کلمنت استورک، مالک گربه، ابتدا حساب پپیتو را به عنوان بخشی از اتوماسیون نرم‌افزاری که در حال ساخت آن بود ایجاد کرد. او تصورش را هم نمی‌کرد غریبه‌هایی از سراسر جهان چنین علاقه‌ای به این گربه نشان دهند. 

استورک در این باره گفته است: «من هنوز هم نمی‌دانم مردم چرا او را دنبال می‌کنند، اما نظرات زیادی می‌دهند. من هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شوم، هر نظری که پپیتو از مردم دریافت کرده را می‌خوانم.»

درب گربه‌رو,قدیمی‌ترین درب گربه‌رو جهان

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش