دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۴۵ - ۰۱ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۰۰۵۲
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

«واقعیه یا کیکه؟»؛ تفریح ناب یا سقوط بشریت!

واقعی یا کیک,برنامه تلویزیونی آیا این کیک است
«آیا این کیک است؟» (Is It Cake) نام یک برنامۀ تلویزیونی آمریکایی است که فصل اول آن سال ۲۰۲۲ و فصل دوم آن با عنوان «آیا این هم کیک است؟» در تابستان همین امسال از نتفلیکس پخش شد؛ برنامه‌ای که یک ایدۀ بسیار ساده را به رقابتی مفرح و تماشایی تبدیل کرده است.

به گزارش فرادید، این برنامه ترکیبی از یک رقابت آشپزی (یا شیرینی‌پزی) و یک مسابقۀ هوش و مهارت است. موضوع رقابت این است که شرکت‌کنندگان باید با استفاده‌ از مهارت‌های خارق‌العاده‌شان در شیرینی‌پزی، کیک‌هایی درست کنند که تا حد امکان به اشیاء واقعی شبیه باشند؛ به طوری که بتوانند هیات داوران را به اشتباه بیاندازند.

برندگان هر قسمت از مسابقه مبلغ ۵ هزار دلار به عنوان جایزه دریافت می‌کنند؛ اما آن‌ها می‌توانند پول بیشتری هم برنده شوند و این در صورتی است که بتوانند حدس بزنند کدامیک از دسته‌های اسکناس واقعی است و کدام کیک!

ایدۀ این سریال در اصل بر اساس یک سری ویدئوی داغ شده در فضای مجازی (خصوصا یوتیوب و تیک‌تاک) شکل گرفت. در این ویدئوها که در سال ۲۰۲۰ در آمریکا رایج شده بودند، اشیائی نشان داده می‌شد که بینندگان باید حدس می‌زدند که واقعی هستند یا کیک.

منتقدان و مخاطبان نظرات متفاوت و متنوعی دربارۀ این برنامۀ تلویزیونی داشته‌اند. یکی از نکاتی که شاید در اغلب نقدها مشترک بوده این است که این برنامه بدون شک مفرح و تماشایی است و مخاطب را با هیجان‌ها و جذابیت‌های خودش همراه می‌کند.

ترکیبی بودن برنامه و آمیختگی مهارت کیک‌پزی با یک مسابقۀ هیجان‌انگیز بخش مهمی از این جذابیت را شکل می‌دهد. به علاوه، اجراهای بامزه و سرحال مجری و به طور کلی حال و هوای شوخ و شنگ برنامه آن را به یک نوع گریزگاه ذهنی موقت برای خیلی از مخاطبان تبدیل می‌کند.

اشلی مولتون از وبگاه Common Sense Media دربارۀ این برنامه نوشت: «به نظر غیرممکن می‌رسد که بتوانید یک برنامۀ تلویزیونی کامل را فقط با استفاده از یک ایدۀ خیلی کوچک اینترنتی بسازید؛ اما واقعیت این است که نتیجه خیلی شاد و گیرا از کار درآمده است». ریچل لیشمن از وبگاه The Mary Sue هم این برنامه را «یک گریزگاه مفرح که خیلی به آن احتیاج داشتیم» توصیف کرد.

واقعی یا کیک,برنامه تلویزیونی آیا این کیک است

اما برخی منتقدان رویکرد متفاوتی داشتند؛ منتقدانی که اتفاقا تعدادشان هم کم نبود. خلاصۀ این رویکرد را شاید بتوان در نوشتۀ استوارت هریتیج در نشریۀ گاردین ملاحظه کرد: «تلویزیون در سال ۲۰۲۲ به اینجا رسیده است. رسانه‌ای که زمانی [در سال ۱۹۷۳] مستند «عروج انسان» (The Ascent of Man) را پخش می‌کرد، حالا دنباله‌روی حقه‌های کهنۀ تیک‌تاک شده است. زمانی که بشریت در زیر آوار زباله‌های خودش له شده باشد، گونه‌هایی که بر روی زمین جایگزین ما شوند برنامۀ «آیا کیک است؟» را به عنوان نشانه‌ای از آغاز سقوط بی‌بازگشت ما خواهند دید».

نویسندۀ گاردین این برنامه را «ابلهانه‌ترین تفریحی که تا کنون خلق شده» نامید و نوشت که به خاطر تماشای تمام قسمت‌های آن از خودش متنفر است. اما با همۀ اینها هریتیج اذعان می‌کند که تماشای این برنامه به نوعی بسیار وسوسه‌انگیز بوده است و این را به دلیل خوش‌ساختی و مراحل متنوع و پیچیدۀ آن می‌داند.

البته جنبه‌های تکنیکی برنامه هم به طور کلی از انتقاد مصون نمانده‌اند؛ برای مثال برخی مخاطبان و منتقدان زمان چهل دقیقه‌ای هر قسمت را بیش از حد طولانی و حوصله‌سربر توصیف کرده‌اند.

در مجموع آنچه دربارۀ این برنامه جالب توجه است این است که چطور یک ایدۀ بسیار پیش پا افتاده، ساده و شاید از جهاتی مبتذل، می‌تواند به یک تب داغ رسانه‌ای تبدیل شود که حتی استودیوهای بزرگ برنامه‌سازی را هم به سوی خودش بکشد.

این روزها که «واقعیه یا کیکه» به یکی از عبارات نسبتا پرتکرار در فضای مجازی ایران تبدیل شده، شاید ایدۀ ساخت برنامه‌ای از جنس «آیا کیک است؟» به ذهن برنامه‌سازان تلویزیونی ما هم رسیده باشد. اما در چنین مواردی همیشه یک سوال مهم وجود دارد: رسالت و هنرِ رسانه در چیست؟ در پیروی از موضوعات داغ و دامن زدن به آن‌ها، یا در داغ کردن پرسش‌های عمیق، یخ‌زده و فراموش‌شده‌ای که می‌توانند ما را یک گام در انسانیت به پیش ببرند؟

واقعی یا کیک,برنامه تلویزیونی آیا این کیک است

  • 9
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش