به گزارش مجله همشهری سرنخ، قبیله های قدیمی زیادی در دنیا وجود ندارند. جمعیت شان هم دائم در حال کاهش است. با وجود جذابیت های زیادی که دنیای متمدن ایجاد کرده و زندگی راحت تری که برای این افراد فراهم کرده، گروهی هستند که هنوز با شکار کردن روزگار می گذرانند و بدن شان را با پوست حیوانات می پوشانند. این افراد رژیم خوراکی ویژه، زبان خاص و حتی سبک زندگی خاص خودشان را دارند. بعضی از این مردم به کلی از دنیای جدید کناره گرفته اند و با همان روش های قدیمی زندگی شان را ادامه می دهند.
مطالعه زندگی این انسان های بدوی برای مردم شناسان دانشگاهی کار بسیار دشواری است تا جایی که عده ای از آنها با این کار جان شان را به خطر انداخته اند. بسیاری از قبایل باستانی هنوز هم با انسان های متمدن راحت نیستند و آنها را به چشم دشمن می بینند. اما برخی دیگر از قبایل باهوش تر، با برگزاری برنامه های خاص و قبیله یا، پول فراوان گردشگران را به جیب می زنند و گذرشان هر چند وقت یک بار هم به شهر می افتد.
در این گزارش سراغ خاص ترین قبیله هایی رفته ایم که مردم شناسان توانسته اند درباره شان اطلاعات کسب کنند؛ قبیله هایی که با وجود داد و ستد با شهرهای متمدن هنوز هم جزییات زیادی برای کشف شدن دارند اما چه کسی است که جرأت کند به تیرهای زهرآلود شان نزدیک شود؟
جنگجویان عقاب طلایی
استان «بیان اوگلی» کشور مغولستان
ویژگی مهم شان چیست؟
مردم این قبیله جزو بدوی ترین مردمی هستند که هر چند از تمدن اطلاعاتی دارند و مردم متمدن را دیده اند ولی تلاش می کنند تا از هیاهوی دنیا کنار کشیده و با روش های قبیله ای و سنتی خاص خودشان زندگی را بگذرانند. آنها تن شان را با لباس هایی که از پشم گرگ به دست می آید می پوشانند و با این روش، خودشان را در برابر سرمای طاقت فرسا حفاظت می کنند.
آنها شیوه عجیبی برای زندگی دارند. از جمله آداب و رسوم عجیب شان این است که بچه ها را از ۱۳ سالگی به شکار کردن وادار می کنند. بچه های قبیله «عقاب طلایی» باید بعد از ۱۳ سالگی به دنبال شکار گرگ باشند.
آنها بعد از این که اولین گرگ زندگی شان را شکار کردند می توانند نشان ویژه قبیله را به دست بگیرند و رسما یک عضو بالغ قبیله بشوند. افراد این قبیله حدود ۱۰۰ هزار نفر تخمین زده می شوند ولی کسانی که به عنوان شکارچی بزرگ یا دارنده نشان عقاب طلایی شناخته می شوند، فقط ۲۵۰ نفر هستند.
یکی از ویژگی های عجیب این قوم افزایش تعداد زنان آن نسبت به تعداد مردان شان است. اهالی جوان قبیله و به خصوص مردان آنجا به شهر رفته یا آنجا را برای همیشه ترک می کنند، در نتیجه جای مردان و زنان در آنجا عوض شده و به جای پسران ۱۳ ساله شکارچی، زنان دنبال شکار گرگ می روند.
قبیله هیمباهردرس
کشور نامیبیا، آفریقا
ویژگی مهم شان چیست؟
این مردم هر چند زندگی آدم های متمدن را از نزدیک دیده اند ولی کمترین ارتباط را با جوامع متمدن برقرار می کنند. بعضی از عشیره ها و اقوام قدیمی یا باستانی، بر اثر فشارهایی که به آنها وارد می شود یا به خاطر جذابیت دنیای مدرن، قبیله قدیمی شان را ترک می کنند ولی مردم قبیله «هیمباهردرس» هیچ تمایلی به دنیای جدید ندارند و با همان امکانات قدیمی خودشان خوش هستند.
این قوم عجیب با این که به لباس های غربی هم دسترسی دارند و مک دونالد در یکی از شهرهای نزدیک به قبیله شان شعبه زده، ترجیح می دهند با همان شیوه های قدیمی زندگی کنند. غذای شان عموما از شیر بز و فرآورده های آن تامین می شود.
خانه این قوم با گل پوشیده شده و با سوزاندن فضله خشک شده حیوانات، گرما و انرژی مورد نیاز شان را تامین می کنند. رژیم خوراکی و سبک زندگی این افراد کاملا ویژه خودشان است. این مردم به استفاده از اسکناس های رایج کشورشان تمایل چندانی ندارند.
معیار ثروت در میان این مردم نامیبیایی، بر اساس تعداد گاوهای هر خانواده سنجیده می شود. هر کس گاو بیشتری در خانه داشته باشد، پولدارتر است. این قبیله قدیمی کشور نامیبیا حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر جمعیت دارند و جزو معدود گروه هایی هستند که نگرانی چندانی بابت انقراض آنها وجود ندارد.
قبیله بایاکا
جنگل های بکر جنوب غربی آفریقا
ویژگی مهم شان چیست؟
مردم قبیله افریقایی بایاکا سال های زیادی است که در جنگل های آفریقا زندگی می کنند و همیشه هم به عنوان یکی از مرموزترین و عجیب ترین اقوام باستانی جهان شناخته شده اند.
آنها دقیقا همان شکل و شمایلی را دارند که در داستان های تخیلی یا ماجراجویانه نمونه های شان را دیده بودیم. این قبایل جزو گروه هایی هستند که به سحر و جادو معتقد بوده و تصور می کنند که می توانند شکارها یا قربانی های شان را با روش های خاصی مسخ کنند.
گفته می شود توانایی شگرف این قوم در استفاده دقیق و خاص از داروهای طبی بومی، هنوز هم جزو مسائل ناشناخته ای است که حتی انسان های مدرن هم نتوانسته اند چیزی درباره آن بفهمند.
جالب ترین نکته، وفاداری افراد این قوم به سنت های شان است. سردمداران بزرگ قبیله به هیچ عنوان حاضر نیستند رازهای قبیله را فاش کرده یا اطلاعات شان را با آسایش دنیای جدید عوض کنند. زبان و شیوه شکار کردن آنها هم خاص و منحصر به فرد است.
قبیله رقص اسکلتی
استان «چیمبو»، پاپوآ گینه نو
ویژگی مهم شان چیست؟
این گروه آن قدرها هم قدیمی به نظر نمی رسند ولی در بین کسانی که در زمینه قبیله های باستانی تحقیق می کنند، به عنوان شیادترین قبیله باستانی شناخته شده اند. اهالی این قبیله با این که چندان قدیمی و باستانی نیستند ولی خودشان را به شیوه های جدیدی آرایش کرده و رقص های تازه ای به نام «رقص اسکلتی» ابداع کرده اند تا از این راه بتوانند پول توریست های علاقه مند و ساده دل را به دست بیاورند.
مردان قبیله معمولا صورت شان را به شکل اسکلت نقاشی می کنند چون به نظرشان، این کار باعث ترس دانشمندان و حتی حیوانات می شود. درباره شیوه زندگی این اقوام اطلاعات زیادی در دسترس نیست اما آن طور که بعضی از مردم شناسان گفته اند، مردم این قبیله در خانه های مشترک زندگی می کنند.
یکی از دلایل دیگری که نام افراد قبیله اسکلتی را به عنوان شیاد بر سر زبان ها انداخته، این است که این مردان رقاص برای به دست آوردن توجه گردشگران حاضرند هر کاری بکنند. از نظر متخصصان مردم شناسی این گروه منقرض شده اند و تنها دلیلی که آنها را کنار هم نگه می دارد استفاده از پول و ثروت گردشگران خارجی است.
قبیله دوگون
کشور مالی در غرب آفریقا
ویژگی مهم شان چیست؟
قوم دوگون را به عنوان یکی از بدبخت ترین اقوام بدوی در جهان می شناسند. معمولا قوم هایی که جزو قبایل قدیمی دنیا هستند اگر با جهان متمدن در ارتباط باشند، خودشان را فراموش کرده و سعی می کنند تا به دنیای تازه وارد شوند. قوم «دوگون» هم تلاش کرده بودند تا با ارتباط گرفتن با خارجی ها و نمایش دادن ویژگی های خاص شان با دلارهای خارجی زندگی کنند ولی بخت با آنها یار نبود. توریست ها هوای این قوم بدوی را نداشتند، از برنامه های شان هم هیچ استقبالی نکردند. در نتیجه این مردم مجبور شدند با همان روش های قدیمی خودشان به زندگی ادامه دهند.
یکی از چیزهایی که در سبک زندگی آنها بسیار مهم بود، پیوستگی زیادشان با نی های «بائوباب» بود. آنها تمام وسایل مورد نیاز زندگی شان از طناب گرفته تا خانه و حتی بخش هایی از پوشاک را از گیاه می ساختند و آثار هنری متعددی هم با همین گیاهان می ساختند که به نظر خودشان بسیار جالب بود. تنها راه امرار معاش افراد این گروه بدوی فروش همین آثار هنری است. به جز این، هیچ درآمد دیگری وجود ندارد و از سر ناچاری به همان سبک زندگی گذشته برگشته است.
قبیله نانت
مناطق سرد و بکر سیبری
ویژگی مهم شان چیست؟
آدم با دیدن شان یاد افسانه های قدیمی اسکیمویی مثل سپید دندان می افتد. مردمی که در سیبری، در دمای منفی ۵۰ درجه سانتیگراد زندگی می کنند، هنوز هم زنده هستند و همچنان با همان روش های قدیمی روزگارشان را می گذرانند. سوار بر ارابه جابجا می شوند، خانه های شان یکسری سرپناه یخی است و زندگی شان با شکار ماهی و فک می گذرد.
اعضای قبیله نانت در یک منطقه نسبتا بزرگ در نزدیکی قطب که از نظر حجم حدودا به اندازه کشور فرانسه است، زندگی می کنند. اهالی نانت تا همین چند وقت پیش در یک منطقه بکر و یخ زده زندگی می کردند ولی پس از کشف گاز در قطب که در دهه ۱۹۷۰ میلادی اتفاق افتاد، به ناچار جای دیگری را برای زندگی انتخاب کردند.
اسکیموها جزو قبایلی بودند که تا حد زیادی تسلیم شرایط محیط شده و بعد از کشف گاز، عده زیادی از آنها سبک زندگی غربی را انتخاب کردند.
قبیله هولی ویگمن
کشور «پاپوا گینه نو»
ویژگی مهم شان چیست؟
افراد این قبیله موجودات عجیبی هستند، لباس چندانی به تن نمی کنند و بیشتر از این که به فکر پوشاندن بدن شان باشند، سرشان را حفظ می کنند! آنها از موی خودشان کلاه هایی بافته و آن را روی سرشان می گذارند. مردم این قبیله جزو شگفت آورترین انسان های جهان هستند. آنها مثل اجدادشان صورت شان را رنگ می کنند و معتقدند که رنگ زرد صورت، آنها را برای افراد قبیله جذاب تر می کند.
ضمن این که در مقابل بقیه افراد و دشمنان هم با همین رنگ زرد صورت مصون خواهند بود. به جز کلاه عجیب و صورت زرد رنگ، ویژگی مهم دیگرشان تیرهایی است که همه جا همراه می برند. حرکات موزون با نام «رقص پرنده ای کلاسیک» هم جزو آداب و رسوم شان است که با نمایش دادن آن پول زیادی به جیب می زنند.
- 19
- 6