به گزارش عصرایران، این آگهی که بازخوردهای زیادی را در رسانههای اجتماعی در برداشت، مورد انتقاد متعصبان دینی و محافظهکاران قرار گرفت.
واکنش گسترده به این آگهی بازرگانی چند روزنامهنگار هندی را بر آن داشت تا در یک حساب اینستاگرامی به ازدواج بین ادیان در کشوری بپردازند که آئینها و ادیان مختلفی دارد و همگی در کنار هم زندگی میکند. در حساب اینستاگرامی "پروژه عشق هندی"بسیاری از مردم این کشور تجربیات شخصی خود یا اعضای خانوادهشان را در باره ازدواج بین ادیان به اشتراک گذاشتهاند.
بیبیسی در گزارشی یه نام "پروژه عشق هندی: حساب اینستاگرامی از داستان "عشقهای ممنوعه" میگوید"، به فاصله بین ادیان در هند ۱.۳۵ میلیارد نفری پرداخته است.
بسیاری از کاربران اینستاگرام در حرکتی جدید در حال شکستن مفاهیمی مانند "قید و بندهای اعتقادی، طبقاتی، قومیتی و جنسیتی" در هندی هستند که ازدواج بین ادیان یا طبقات در آن مورد بیمهری یا غضب قرار میگیرد و داستان آن معمولا سانسور میشود.
ازدواج بین ادیان و طبقات مختلف مردم هند مدتهاست که مورد غضب خانوادههای محافظهکار هندی قرار دارد.
در سالهای اخیر چنین ازدواجهایی باعث بداخلاقی و مخالفتهای بیشتر در خانوادههای هندی شده است. بیشترین مخالفت برای ازدواجهایی است که یک زن هندو با یک مرد مسملمان ازدواج کنند.
عمق شکاف برای ازدواج بین ادیان در ماه گذشته و پس از واکنشهای بسیاری از گروههای متعصب و راستگرا در یک آگهی تبلیغاتی مشخص شد. در این آگهی تبلیغاتی که واکنشهای زیادی را هم در رسانههای اجتماعی برانگیخت یک برند جواهرفروشی معروف به نام "Tanishq" ازدواج یک زوج از دو دین مختلف را به نمایش درآورده است.
این آگهی یک زن باردار هندو در مراسم "بیبی شوئر" ی را نشان میدهد که از سوی خانواده مسلمان همسرش برگزار شده است. "بیبی شوئر" مراسمی است که برای یک مادر باردار گرفته میشود و دوستان و اقوام برای مادر و نوزاد متولد نشده، هدیه میآورند. آگهی شرکت طلافروشی Tanishq به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای هند با نوشتهای خواستار "وحدت" بیشتر بین مردم هند شده است.
هدف ساخت آگهی گرامیداشتن و بها دادن به "وحدت در تنوع" بوده است، اما ظاهرا آگهی برعکس عمل کرده و فاصله عمیق و شکاف موجود در گروههای مختلف جامعه هند را مشخص میکند.
گروههای رادیکال هندو گفتهاند که این آگهی "جهاد عشق" را تبلیغ میکند. این لفظ اصطلاحی "اسلامهراسانه" و به معنای شکار زنان هندو از سوی مردان مسلمان برای ازدواج با آنها و تغییر دین زنان به اسلام است.
ترول (اوباش) مجازی فضای اجتماعی خواستار تحریم برند طلا شدند و آن را به یکی از ترندهای اول توییتر تبدیل کردند. شرکت نیز در بیانیهای اعلام کرد که برای ایمنی کارکنانش از ادامه پخش آگهی صرف نظر میکند.
دو هفته پس از اختلافهای متوالی بر سر این آگهی، "زوج روزنامهنگار "سامار هالانکار" و "پریا رامانی" با همکاری "نیلوفر ونکاترامان" دوست نویسنده و روزنامهنگاراشان "پروژه عشق هندی" را در اینستاگرام آغاز کردند. آنها هدف پروژه را "گرامی داشتن عشق بین ادیان، بین طبقات، همبستگی با گروهها و مقابله با نفرت" نامیدند.
"هالانکار" در این باره به بیبیسی گفت که آنها از یک سال و نیم پیش به موضوع پروژه خود فکر کرده بودند و جنجال پیش آمده بر سر آگهی شرکت طلا روشی به آنها فهماند که زمان اجرایی شدن این ایده فرا رسیده است.
هالانکار در این باره گفت: ما به شدت از باورهای جعلی و دروغین ازدواج بین ادیان احساس ناراحتی و پریشانی میکنیم.
او گفت: از طریق پروژه عشق هندی بستری را فراهم کردیم که مردم بتوانند تجربیات خود در مورد ازدواج بین ادیانی را به اشتراک بگذارند.
پس از ۲۸ اکتبر (۷ آبان) که اولین داستان در باره "بختاور مستر" مادر پارسی نیلوفر و "اس ونکاترامان" پدر هندویش منتشر شد، هر روز یک داستان و تجربه جدید به حساب ایستاگرامی "پروژه عشق هندی" اضافه میشود.
هالانکار میگوید واکنشها بسیار بزرگ و عجیب بودهاند. ما تلاش میکنیم به آنها رسیدگی کرده و همه را بررسی کنیم. هر روز تعدادی از مردم میگویند که دوست دارند داستان خود، والدین یا پدربزرگ و مادربزرگهایشان را برای ما بگویند. این موضوع نشان میدهد که ازدواج بین ادیان یا بین قومها و گروهای مختلف چیز جدیدی نیست و همواره اتفاق میافتد.
اما هالانکار در این باره میگوید: مهم این است که اینک بیش از همیشه در مورد آن صحبت کنیم.
وی افزود: در زمانی که نفرت در حال تولید و افزایش است، گفتن داستان عشق و گسترده بودن آن اهمیت دارد و نباید به این موفقیت گذرا و کوتاه نگاه کرد.
در هند بیش از ۹۰ درصد ازدواجها به طور معمول و براساس آداب و رسوم صورت میگیرد. خانوادهها نیز به ندرت ازدواجی خارج از دین یا طبقه خود را انجام میدهند. براساس نظرسنجی موسسه "توسعه انسانی هند"، تنها حدود ۵ درصد از ازدواجها بین طبقات مختلف اجتماعی هند صورت میگیرد و براساس یک مطالعه دیگر ازدواج بین ادیان نیز نادرتر و حدود ۲.۲ درصد است.
براساس آمار سال ۲۰۱۱ حدود ۷۹ درصد مردم هند هند.، ۱۴ درصد مسلمان، ۲.۳ درصد مسیحی، ۱.۷۲ درصد سیک، ۰.۷ درصد بودا هستند.
کسانی که ازدواج خارج از مرزبندهای موسوم را انتخاب میکنند اغلب با خشونت روبهرو شده و در برخی از موارد کشته میشوند.
در سالهای گذشته و با روی کار آمدن یک دولت ملیگرای هندو، محافظهکاری در هند بیشتر از قبل حمایت شده و تضادهای مذهبی رشد کرده است.
ازدواج بین ادیان به ویژه در آنهایی که زوجین زن هندو یا مرد مسلمان هستند، نامبارک و نحس و حتی اقدامی شرورانه خوانده میشود.
هالانکار روزنامهنگار گفت: در ماه فوریه (بهمن) دولت به پارلمان اعلام کرد "جهاد عشق" تعریفی در قانون ندارد و گزارشی در این باره به نهادها دولتی ارائه نشده است اما چنین نگرشی همچنان در بین گروهها وجود دارد. در روزهای اخیر حداقل چهار ایالت هند که تحت نفوذ حزب "مردم هند" یا حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) اداره میشوند، از برنامه خود برای تصویب قوانین لازم در راستای مهار چنین شر اجتماعی سخن گفتهاند.
این حزب به گرایشات نژادپرستانه و ضد مسلمان معروف است.
این "روایت از نفرت" اغلب از طریق پروژه عشق هندی و از طریق بانک تجربیات شخصی به چالش کشیده میشود. داستانها نیز اغلب "گرم و دوستانه" تفسیر میشوند.
داستانهای کوتاه ۱۵۰ کلمهای که با احساس و شوخطبعی نوشته شدهاند، داستان زوجهایی را تعریف میکند که معتقدند عشق مرزهای دستساز انسانی را نمیشناسد.
"روپا" یک برهمن هندو در حساب اینستاگرامی "پروزه عشق هندی" از اولین واکنش مادرش حین اعلام تصمیم ازدواجش با "رازی عبدی" مسلمان نوشته است.
مادر وی از نگرانیاش در مورد طلاق فوری در اسلام گفته بود و افزود: او (همسرت) سه بار "طلاق" را میگوید و تو را بیرون میاندازد.
یک مرد مسلمان طبق قوانین اسلامی برای سه طلاقه کردن زنان اجازه دارد با سه بار تکرار واژه "طلاق" یا سه بار خواندن صیغه طلاق در یک مرحله، زن خود را "سه طلاقه" کند. برخی از مردان مسلمان هندی با استفاده از این رسم، از طریق نامه، تماس تلفنی و اخیرا پیامرسان، همسرانشان را طلاق دادهاند. این طلاق اینک در هند غیر قانونی اعلام شده است.
روپا افزود: با این حال وقتی پدر و مادرم با رازی ملاقات کردند و به فوقالعاده بودن او پی بردند، نگرانیهایشان کمرنگ شد.
اینک ۳۰ سال از ازدواج روپا و رازی می گذرد. آنها ۲ پسر بزرگ دارند و اعیاد مسلمانان و جشن "دیوالی" هندوها را در خانه خود برگزار میکنند.
"تی ام ویراراقاو" هندو روزنامهنگار در مورد ازدواج خود با "سلما" نوشته است که "او گیاهخوار باقی میماند و همسر مسلمانش از خوردن بریانی گوسفند لذت میبرد.
هندوهای مذهبی گیاهخوارند.
او افزود: فرزند ما "آینش" از هر دو جهان بهره میبرد.
"ماریا منجیل" یک کاتولیک غیر گیاهخوار از خانوادهای لیبرال در شمال هند با "سادیپ جین" یک هندوی گیاهخوار از خانوادهای محافظهکار در باره "چالشهای زیاد" که پس ۲۲ سال ازدواج با آن مواجه بودهاند گفته است. اما او معتقد ازدواج با همسرش کار درستی بوده است.
او در تجربه خود نوشته است: چگونه میتوان از عشق رو برگرداند. من قلب مهربان، رفتار ملایم، انعطاف فکری، علاقه عمیقش به خودم را دیدم. نمیتوانستم به خاطر زبان و خدایی متفاوت رهایش کنم.
هالانکار میگوید: داستانهای اینچنینی باعث میشود شما نسبت به جهان و هند احساس بهتری داشته باشید.
- 18
- 4