روزنامه سازندگی : عضای شورای شهر تهران در نامهای به سران قوا نوشتند سالانه ۲۶ هزار نفر به علت آلودگی هوا میمیرند و در سال جاری فقط دو روز هوای سالم داشتهایم. چرا اعضای شورای شهر تهران، علیرضا زاکانی را استیضاح و برکنار نمیکنند؟
پوزش از مردم تهران بابت استنشاق هوایی اینچنین!
عضو شورای شهر تهران از نگارش نامهای با امضای همه اعضای شورا خطاب به سران سه قوه در مورد وضعیت آلودگی هوای تهران که بحرانیتر شده خبر داد و گفت: ما اعضای شورا به عنوان نمایندگان مردم ضمن عرض پوزش از مردم تهران بابت استنشاق چنین هوایی از سران قوای کشور میخواهیم که با صدور دستوراتی عاجل به بهبود وضعیت هوای تهران کمک کنند.
علی اصغر قائمی در جلسه دیروز شورای شهر در تذکر پیش از دستور خود با بیان اینکه در شرایط سخت آلودگی هوا قرار داریم و نامهای با امضای اعضا، خطاب به روسای قوای سه گانه کشور نوشته شده است، گفت: در این نامه آوردهایم که شهروندان تهران در سال جاری تنها دو روز هوای پاک تنفس کردند و این در حالیست که تعداد روزهای ناسالم به بیش از ۱۳۰ روز رسیده است و بنا به گفته مسئولان سالانه ۲۶ هزار نفر در کشور به علت عوارض ناشی از آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند.
وی با بیان اینکه این روزها وضعیت آلودگی هوای تهران بحرانیتر شده است، گفت: تولید ۶۰ درصد از ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون توسط منابع متحرک همچون خودرو و موتورسیکلت است و تجارب موفق سایر کشورها نشان میدهد که غلبه بر این مشکل غیرقابل دسترس نیست و میتوان با هماهنگی دستگاهها نسبت به بهبود اوضاع اقدام کرد. به گونهای که توسعه مترو و حمل و نقل پاک، اسقاط خودروهای فرسوده و جایگزینی موتورهای برقی میتواند نقش موثری در کاهش هوا داشته باشد.
این عضو شورای شهر تهران افزود: همچنین در این نامه به مسئله عدم اهتمام ۲۶ دستگاه تاکید و اعلام کردیم که اگر همه دستگاهها هماهنگ نباشند امیدی به بهبود وضعیت هوا نیست و همچنین چند پیشنهاد دادیم که یکی از آنها کمک به اسقاط واقعی خودروها است. وی در مورد ادامه پیشنهادها گفت: توسعه زیرساخت ناوگان حمل و نقل عمومی با تزریق یکهزار واگن مترو و ۴۰۰۰ اتوبوس به تهران، کمک به تسهیل ورود خودرو و موتورهای برقی، برخورد قاطع با خاطیان و ترک فعل دستگاههای متولی از درخواستهای ما در این نامه بود.
تهران در وضعیت قرمز و هوای بسیار ناسالم برای همه گروهها
بر اساس تصویری که شرکت کنترل کیفیت هوای تهران منتشر کرد، روز یکشنبه ۲۶ ایستگاه سنجش هوای تهران در وضعیت قرمز قرار داشت.
دیروز سنجش کیفیت هوا در ایستگاه باقرشهر با شاخص ۲۱۵ در وضعیت بسیار ناسالم (بنفش) بود. همچنین دستگاه سنجش کیفیت هوا در ایستگاههای اسلامشهر با شاخص ۱۸۱، اقدسیه منطقه یک با شاخص ۱۵۸، امامخمینی با شاخص ۱۶۰، باغستان شهریار با شاخص ۱۶۴، پارک رازی با شاخص ۱۷۷، پاسداران با شاخص ۱۷۳، پیروزی منطقه ۱۳ با شاخص ۱۷۷، پیشوا با شاخص ۱۷۴، تربیت مدرس منطقه شش با شاخص ۱۶۷، تهران پارک شکوفه با شاخص ۱۷۵، دانشگاه شهید بهشتی با شاخص ۱۵۴، دماوند با شاخص ۱۶۲، ستاد بحران منطقه هفت با شاخص ۱۶۱ و شادآباد منطقه ۱۸ با شاخص ۱۷۶ در وضعیت هوای ناسالم برای عموم (قرمز) قرار داشت.
وضعیت سنجش کیفی هوا در ایستگاههای شریف منطقه دو با شاخص ۱۶۰، شهرری منطقه ۲۰ با شاخص ۱۷۲، شهرداری مرکز منطقه ۱۲ با شاخص ۱۷۳، شهرداری منطقه دو با شاخص ۱۶۵، شهرداری منطقه چهار با شاخص ۱۶۴، شهرداری منطقه ۱۰ با شاخص ۱۷۱، شهرداری منطقه ۱۱ با شاخص ۱۶۷، شهرداری منطقه ۱۹ با شاخص ۱۹۲، شهرداری منطقه ۲۱ با شاخص ۱۹۱، شهرداری منطقه ۲۲ با شاخص ۱۶۵، شهریار با شاخص ۱۷۶، علم و صنعت با شاخص ۱۷۴، قائم با شاخص ۱۷۴، قرچک با شاخص ۱۹۷، مسعودیه منطقه ۱۵ با شاخص ۱۵۵، ملارد با شاخص ۱۶۲ و ورامین نیز با شاخص ۱۹۱ در وضعیت هوای ناسالم برای عموم (قرمز) قرار گرفت.
سنجش کیفی هوا در ایستگاههای پونک با شاخص ۱۴۵، چشمه با شاخص ۱۱۱، دانشگاه تهران با شاخص ۱۲۲، رباطکریم با شاخص ۱۳۳، ژئوفیزیک با شاخص ۱۳۸، سلامت با شاخص ۱۱۵ و میدان فتح منطقه ۹ با شاخص ۱۱۱ در وضعیت هوای ناسالم برای گروههای حساس (نارنجی) قرار داشت.
دستگاه سنجش کیفیت هوا در ایستگاههای آتیساز با شاخص ۹۵، اتوبان محلاتی منطقه ۱۴ با شاخص ۹۳، شهرداری منطقه ۱۶ با شاخص ۷۳ و قدس با شاخص ۹۰ در وضعیت هوای قابل قبول (زرد) بود.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروههای حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوهای) است.
درمجموع بر اساس دادههای شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، کیفیت هوای ۱۱ دی ماه پایتخت در اکثر مناطق در شرایط «ناسالم برای همه گروهها» قرار گرفت. همچنین میانگین غلظت ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون که آلاینده اصلی تهران در روز شنبه بود، دیروز عدد ۱۶۲ را نشان داد.
توصیه دلاری زاکانی در اوج آلودگی هوای تهران
در حالی که تهران شنبه صبح را با حالت نارنجی کیفیت هوا آغاز کرد و خیلی زود به وضعیت قرمز تبدیل شد شهردار تهران به مردم توصیه کرد که دلار نخرند تا قیمتها پایین بیاید!
فرارو نوشت: یک روز آلوده دیگر برای پایتختی که ساکنانش تا اینجای کار ۱۴۸ روز هوای قابل قبول، ۱۱۴ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس، ۱۶ روز هوای ناسالم برای همه افراد جامعه، دو روز هوای بسیار ناسالم، دو روز هوای خطرناک را تجربه کردند.
داستان تکراری کیفیت هوای پایتخت در حالی برای چندمین بار تکرار شده که احتمالا مسئولان دیگر برای آن چندان نگرانی ندارند. چرا که طبق پیشبینیهای هواشناسی از چهارشنبه در تهران بارندگی خواهیم داشت و باد و باران خودشان کیفیت هوا را بهتر میکنند. برای همین اگر پایتختنشینان یک هفته را تحمل کنند شاید در پایان هفته یکی دو روز سالم را پشت سر بگذارند. احتمالا همین خیال راحت هم موجب شده که شهردار تهران روز شنبه و در اوج آلودگی هوا به شهروندان توصیه کند که دلار نخرند!
زاکانی گفت: به مردم میگویم که به سراغ خرید دلار نروند، چون حتما قیمت دلار پایین میآید و در این زمینه این مردم هستند که متضرر میشوند. قبلا نیز بارها سر مساله بورس که دچار حباب شده بود به مردم اعلام کردم که کاری انجام ندهند؛ در مورد دلار نیز عرض میکنم که قیمتهایی که اکنون اعلام میشود، دروغ محض است؛ این قیمتها پایین میآید و در حقیقت این پروژه دشمن نیز با شکست روبهرو میشود.
او البته در این میان به مسئله آلودگی هوا هم اشاره کرد، ولی اشارهاش چیزی جز حرفهای همیشگی نبود. زاکانی در واکنش به آلودگی هوا گفت: «با پاسکاری نمیتوان مشکل آلودگی هوا و ترافیک را حل کرد و این کار نیاز به همت دارد. این همت عالی در متن جامعه و مدیران کشور وجود دارد تا رونقی را برای کشور ایجاد کنند».
اشاره شهرداری تهران به «پاسکاری» در زمینه مدیریت آلودگی هوا در حالی است که شهرداری تهران همین امروز و در یکی از آلودهترین روزهای تهران بلیطهای اتوبوس و مترو را نیم بها نکرده است. پیشتر شورای شهر تصویب کرده بود که قیمت بلیط اتوبوس و مترو در روزهای آلوده باید نیمبها محاسبه شود تا شهروندان به استفاده از وسایل نقلیه عمومی تشویق رشوند و از حجم آلایندههای هوا کاسته شود.
تهران سیاه است
اگرچه آلودگی هوای تهران و بهخصوص در روزهای ابتدایی زمستان به قصهای تکراری تبدیل شده و حتی در تقویم ذهنی دانشآموزان به عنوان تعطیلات اعلامنشده نقش بسته، اما امسال چیزی تغییر کرده و ماجرا به شیوه دیگری در جریان است؛ پیشتر عمده دلیل آلودگی هوای تهران و کلانشهرهای کشور ذرات معلق کوچکتر از ۲،۵ میکرون عنوان میشد و دلیل آنهم آلودگی ناشی از حمل و نقل در کنار پدیدههای طبیعی مانند وارونگی بود، اما امسال و در روزهایی مشخص افزایش غیرمعمول دیاکسید گوگرد سربرآورد و حتی کار به اعلام رسمی مسئولان هم کشیده شد. ریشه این افزایش غیرمعمول به مازوتسوزی یا سوخت غیراستاندارد نیروگاههای اطراف تهران یا پالایشگاه و صنایع برمیگردد. دادستان تهران نیز هفته گذشته در این مورد گفت که ناگزیریم به کارخانهها اجازه مازوتسوزی بدهیم.
به هر تقدیر، هوای تهران گاهی به قدری آلوده است که در صدر فهرست آلودهترین شهرهای جهان قرار میگیرد و مدارس و دانشگاههای پایتخت پیدرپی تعطیل و کلاسها غیرحضوری میشوند.
به اساس آمار وزارت بهداشت ایران، سال گذشته در نتیجه آلودگی هوا در کشور ۲۰ هزار و ۸۰۰ نفر و تنها در تهران ۶۴۰۰ جان باختند و این روزها نیز خبرهایی از بدتر شدن حال بیماران به گوش میرسد. به هر حال کیفیت پایین بنزین، استفاده از سوخت مازوت برای تامین برق نیروگاهها، کمبود و کیفیت پایین وسایل نقلیه عمومی و استفاده از خودروهای قدیمی و بیکیفیت از عوامل اصلی آلودگی هوا در ایران شمرده میشود و مسلم این است که مسئولان و زمامداران راهکار عملی و بلندمدتی برای حل این مشکل ندارند.
- 15
- 6
کاربر مهمان
۱۴۰۱/۱۰/۱۲ - ۹:۰۵
Permalink