به گزارش خبر آنلاین چند روز پیش، انتشار خبری از دکتر فریبرز ناطقی الهی، بنیانگذار مقاومسازی و مدیریتبحران در ایران و استاد نمونه کشوری در مهندسی سازه، زلزله و مدیریتبحران، با واکنشهای مختلفی همراه شد.
این خبر مربوط به ایمنی پل صدر، طبقه دوم این بزرگراه، در زمان زلزله بود. واکنشهای مثبت و منفی بسیاری به این سخنان شد که میتوانید در بخش کامنتهای دو خبر بالا مشاهده کنید.
در تعطیلات نوروزی از دکتر ناطقیالهی در دفتر کارش خواستیم پاسخ ابهامات و سوالات مطرح شده در کامنتها را بدهد. بخشی از این انتقادات در کامنتها که در گفتگو و خبر بود، به خود دکتر ناطقیالهی بر میگشت.
پروفسور فریبرز ناطقیالهی مهندسی سازه از دانشگاه کلمبیا میسوری آمریکا، فوقتخصص از مرکز اروپایی زلزله یوگسلاوی سابق، فوق تخصص از دانشگاه سلطنتی انگلیس کران فیلد، دانشگاه اکسفورد و ویسکانسن آمریکا و از بنیانگذاران و معاون سابق پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی و رییس پژوهشکده مهندسی سازه، و استاد نمونه کشوری است.
او همچنین رییس پیشین انجمن مهندسی زلزله ایران و عضو هیت مدیره دوره سوم نظام مهندسی کشور و عضو دایمی تدوین ایین نامه زلزله ایران، طراح اصلی اولین و کاملترین آزمایشگاه دینامیک سازه و میز لرزان در کشور، مدیر مقاوم سازی بیش از ٧٠ طرح مقاوم سازی کلان در برابر زلزله از جمله آسیب پذیری پالایشگاه تهران و پتروشیمی شیراز، مقاوم سازی پمپ بنزینها و ایستگاهای اتش نشانی تهران و سازههای نیروگاه و چندین پل و ... و مدیر اولیه طراحی ساختار مدیریت بحران کشور، مصوب مجلس شورای اسلامی و طراح اصلی چندین ساختار مدیریت بحران در کشور بوده است.
این استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی بیش از ۵٠ کتاب در مقاوم سازی سازه ها و مدیریت بحران و نزدیک به ۶٠٠ مقاله "مطرح" در سطح داخلی و بین المللی و چندین دستور العمل در مقاوم سازی سازه ها و تاسیسات صنعتی و حیاتی نوشته است.
در ادامه پاسخ مکتوب دکتر ناطقیالهی به ابهامات مطرح شده را میخوانید؛
پل طبقاتی صدر و زلزله
قبل از هر چیز بر اساس نظرات عزیزان خواننده از گزارش قبلی، به استحضار میرسانم که بنده گرایش سیاسی خاصی ندارم و یک معلم ساده هستم، هر کس دوست باشد و خوب عمل کند دوست دارم و هر کس دشمن باشد و بد عمل کند، دوست نمیدارم این کشور مهم است و از فضای بوجود آمده پساپلاسکو برای بیان حقایق آسیبپذیری شهر گزارشاتی هر از گاهی مینویسم که برای کلمه به کلمه آنها مستندات علمی دارم. لذا اگر این روشنگریها با سال انتخاباتی مصادف شده است پوزش میخواهم تقصیر بنده نیست. اگر میشود چند سال بعد انتخابات را اجرا کنید، ولی مطمئن نیستم بشود زلزله را خواهش کرد که نیاید!
حدود ٨٠ سال پیش ساخت پل های دو طبقه در چند کشور دنیا با هدف کمک به حمل و نقل داخل شهری و جلوه ویژه شهرهای مدرن شروع شد و اولین آنها در آمریکا سال ١٩۴٣ در شهر پرتلند ساخته شد. پس از این به سرعت تا ۴٠ سال پیش این عمل بعنوان یک نماد مدرینیته در دنیا دیده میشد، ولیکن از ۴٠ سال پیش بنا به تصمیم شهرداران متروپولیتنهای بزرگ و ارزیابی این پل ها در همان زمان، نتیجه چنین شد که نه تنها دیگر این پلها نباید ساخته شوند بلکه پلهای موجود هم یا تخریب و یا بهناچار به فضای سبز و پیاده رو تبدیل شوند!
دلایل این امر هم عدم دستیابی به عملکرد مورد نظر از دیدگاه ترافیکی، هزینه های سرسام آور نگهداری و بهره برداری، عدم تامین مقاصد اقتصادی-اجتماعی، ازدیاد حمل ونقل های ناخواسته، و مهمتر از همه خطر ریزش آنها در شهرهای زلزله خیز اعلام شد.
در همین راستا با جسارت کامل برای اصلاح اشتباهات گذشته، اولین پل طبقاتی در پورتلند در سال ١٩٧۴ تخریب و سپس تعداد زیادی از آنها در آمریکا، کانادا، کره و برزیل ... یا به طور کامل تخریب شد و یا به فضای سبز و پیاده رو تبدیل شد. همچنین از ٢٠ سال پیش ساخت این پلها در آمریکا ممنوع شد و کره نیز تا سال٢٠٣٠ موظف به تبدیل این پل ها به باغ و پیادهرو شده است، این در حالی است که بهرهبرداری از پل صدر «۴سال پیش شروع شد!»
- 13
- 6