به گزارش روزنامه آفتاب، اولین بار رحمتالله حافظی بود که انحراف از بودجه سال۹۳ شهرداری را رسانهای کرد و جسارت صحبت در مورد مسائل مالی را به دیگر اعضای چهارمین پارلمان شهری پایتخت داد و بعد از مدتی اصلاحطلبان عنوان«شهر سوخته» را برای تهران انتخاب کردند، تهرانی که تراکمهایش پیشاپیش فروخته شده، میگویند بدهیهای بسیاری دارد، حسابرس اجازه ورود به املاک و مستغلات را نداشته، دستگاه نظارتی وارد پرونده واگذاری املاک شهرداریاش شده،
پلها و بزرگراههایش ساخته شده ولی اسناد و مدارک مالیاش هنوز به شورا تحویل نشده، طی ۱۲سال کمتر از ۲۰۰کیلومتر از مترو آن ساخته شده، معضل آلودگی هوا و ترافیکش همچنان پابرجاست و حتی برنامه توسعه شهری آن هم امسال تمام میشود و باید برنامه جدیدی برایش تدوین شود. تهرانی که با این آلودگی صوتی و هوا، نیاز به هوا دارد، تهرانی که نیاز به مدیریت جدید دارد و جانی تازه. نیاز به برنامهای تازه برای روی پا ماندن.
زهرا نژادبهرام اولین معاون فرماندار زن ایران که به واسطه حضور در لیست امید به پنجمین شورای شهر پایتخت راه یافته است در مصاحبهای با آفتاب یزد به بررسی این معضلات به ویژه در عملکرد مالی شهرداری پرداخت که از نظرتان میگذرد.
میگویند تهران شهر سوخته است بنابراین نظارت و مدیریت آن بسیار سخت است. آیا اعضای جدید شورای شهر برنامه خاصی در مورد رصد مسائل مالی دارند؟
به نظرم این ادبیات شهر سوخته، کشور سوخته و... نیاز به بازنگری دارد. کارهایی در شهر صورت گرفته و ما اصلاحطلبان با آن موافق نبودیم. به همین دلیل اصلاحطلبان ضمن نقد عملکردی که در شهر صورت میگیرد، لیستی تهیه کردند و از مردم خواستند که به آنها رای بدهند. مردم هم نظرشان این بود که اقدامات صورت گرفته شده، متناسب نیست، لذا به لیست اعتماد کرده و به آن رای دادند.
از این جهت افرادی که رای آوردند هم باید دارای برنامه باشند و هم رویکرد مشخصی نسبت به شهر داشته باشند. این افراد انتقاداتی نسبت به مدیریت شهری دارند، بنده هم انتقاداتی به این مدیریت دارم. اما من موافق نیستم که از ادبیاتی مثل شهر سوخته و... استفاده کنیم. به نظر میرسد احتیاج داریم مقداری در ادبیاتمان بازنگری کنیم.
یعنی شما رفتار مدیریت شهری را خالی از ایراد یا کم ایراد میدانید؟
رفتاری که در طول ۱۲ سال گذشته از سوی آقای قالیباف به عنوان مدیرشهری و مجموعه شورا به وقوع وجود داشته، رفتاری نیست که بتوانم از آن دفاع کنم و شخصا نقد بسیار جدی نسبت به آن دارم، آن هم در تمام حوزههای اقتصادی، اجتماعی و...
جدیترین چالش شهر تهران در سطح مدیریت چیست؟
به نظر من نگاهی که رایج شده این است که شهر به عنوان یک کالبد دیده شده است و مهم نیست آدمهای آن چگونه زندگی میکنند، چه نیازهایی دارند، تفکرشان چیست، بر چه مبنایی میخواهند زندگیشان را ادامه دهند و الزامات زندگی شهری در آنها چیست؟ وقتی میخواستیم به شهر رونق دهیم فقط یک تصویر از شهرهای رونق یافته پیدا کردیم و خودمان را با آنها تطبیق دادیم بدون آنکه نقش و جایگاه زن، مرد، کودک، سالمند، معلول و... در آن دیده شود. به نظر من این جدیترین چالشی است که شهر تهران با آن روبهروست.
برای از بین بردن این معضل چه باید کرد؟
با اقدامات موثر، برنامهریزی و همراهی مردم میتوان این مشکل را برطرف کرد.
شما اعضای اصلاحطلب منتخب شورای شهر برنامهای برای این نگاه و تفکر دارید؟
حتما برنامه داریم. یک برنامه را شورای عالی سیاستگذاری و یک برنامه هم زنان کاندیدای شورای شهر تدوین و تهیه کردهاند و تلفیق این دو برنامه برنامهای است که سرلوحه کار پنجمین شورای شهر تهران قرار خواهد گرفت. با توجه به آخرین گزارشها و آمارهایی که از شهر به دست آوردیم فکر میکنم تا ۲۰-۲۵ روز آینده بتوان تصویر مشخصی را از شهر ارائه کرد.
همان طور که مستحضر هستید تقریبا یک هفته است که مشخص شده چه کسانی به شورای شهر راه پیدا کردهاند، لیست هم یک هفته قبل از انتخابات بسته شد، بنابراین هم آوایی کمتری در آن صورت نگرفته است. در حال حاضر طی جلساتی به دنبال رسیدن به یک راه مشترک برای رسیدن به هدف هستیم.
شفاف نبودن عملکرد مالی شهرداری همیشه مورد انتقاد اعضای اصلاحطلب شورای شهر بوده. با توجه به آن که اوایل دولت یازدهم شاهد محافظهکاری آقای روحانی بودیم برای بیان برخی مشکلات، آیا باید انتظار داشته باشیم که اعضای منتخب پارلمان شهری هم این محافظه کاری را دارد یا خیر؟
فضای شهر با فضای دولت خیلی فرق میکند. در دولت بحث امنیت ملی و بحث حفظ ساختارهای نظام به عنوان ابزارهای حرکتی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مطرح است. اما در مورد شورای شهر وظیفه اعلام، پیگیری و نظارت بر مسائل و عملکرد شهرداری از گذشته تاکنون را برعهده دارد و باید مسائل حاشیهای و نقاطی که سوالات ذهنی ایجاد کرده برای مجموعه شهر تهران به وجود آورده را آشکار کند و تا آنجایی که ممکن است فضا را شفافتر کند و نظارت را بیشتر کند.
لذا هر کس که در این عرصه دچار اختلافاتی شده و رویکردهایی غیرمتعارف داشته حتما و طبیعتا معرفی میکنیم. در این مسئله به هیچ عنوان مماشات نخواهیم داشت. بنابراین فضای شهر با فضای ملی و کشوری که حاشیههای بینالمللی را در کنار خود دارد، تفاوتهای بسیاری دارد.
در بحث کشوری معذوریتهای امنیتی و انسجام ملی وجود دارد اما در تهران چنین چیزی نیست و یکی از مسائلی که حتما مردم از ما میخواهند رسیدگی به عملکرد مالی و املاک شهرداری است. یقینا پرونده املاک شهرداری از سوی دادستانی پیگیری میشود اما شورا به عنوان بخشی از بدنه مدیریت شهری (که نقش نظارتی را هم برعهده دارد) این را میتواند از مراجع ذیصلاح پیگیری کند که بالاخره چه جمعبندی روی آن دارند و چه اقداماتی صورت خواهد گرفت.
آیا شما در مورد شهرداران یا شهردار منتخب به تعامل رسیدهاید یا قرار است اول وارد شورا شوید و بعد با کسی برای شهرداری به تعامل برسید؟
به نظر میرسد کمی زود است در مورد شهردار و انتخاب آن صحبت کنیم.
شاخصههای انتخاب شهردار در پنجمین دوره شورای شهر تهران چیست؟
آنچه مهم است قبل از آن که شهردار مشخص شود باید شاخصههای آن مشخص شود. شاخصهای انتخاب شهردار تهران اتفاق نظری است که همه ما بر این عقیدهایم که باید جدیتر به آن پرداخت و دوستان من در شورا نسبت به این مسئله حساسیت داشتند و ما هم شاخصهای شهردار تهران را با حساسیت بیشتری مشخص کنیم و بر مبنای آن افراد تعیین میشوند.
دیگر نمیخواهیم که افراد تعیین شوند بعد با شاخصها تطبیق داده شوند. مردم نگران نباشند، من به آنها قول میدهم که ما تمام تلاشمان را خواهیم کرد که شهرداری متناسب با ایدهآلها و آمال آنها تعیین کنیم. کسی که بتواند در اقدام عملش سرعت لازم را داشته باشد و طبق منویات مقام معظم رهبری مدیریت جهادی را پیگیری کند.
کسی که در پاکدستی و پاسخگویی به نهادهای بالادستی همراه مردم باشد و با نظام پاسخگویی که کشور به دنبال آن است، گام بردارد. کسی باشد که شفافیت عملکرد برایش مهم باشد و قبل از اینکه شورای شهر مدارک و اسنادی (برای شفافسازی) درخواست کند، خودش پیشدستی کرده و اسناد را ارائه کند. دقیقا این سه محوری است که برای ما اهمیت دارد.
برنامه محور بودن برایتان جایگاهی دارد؟
حتما. درست است که تاکید ما بر این سه محور است اما از همه مهمتر، برنامه محور بودن شهردار آینده است. امسال ما مجبور هستیم برنامه سوم توسعه شهری را هم تهیه کنیم. چون برنامه کنونی سال آینده به اتمام میرسد، طبیعتا برنامه محور بودن شهرداری برای ما مهم است تا معضلات و مشکلات شهری را در بهترین حالت مرتفع کنیم.
من به مردم تهران مجددا قول میدهم شهرداری خواهند داشت که مطابق با نظرات آنها در چهار محوری که گفتم بتواند خدمات خودش را به شهر ارائه بدهد. فکر میکنم همدلی و همراهی اهالی شهر تهران با مدیریت شهری جدید، این امکان را فراهم کند که شهری سالم، بانشاط و پویا برای زیست شهروندان تهرانی داشته باشیم.
- 13
- 4