چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۰۷:۴۱ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۳۸۰
شهری و روستایی

درسی که باید از 'پلاسکو' گرفت؛

زلزله و روان آب دو تهدید علیه پل طبقاتی «صدر»!

پل صدر,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا
طراحی و ساخت پل‌های طبقاتی هر چند که نشانه مدرنیته کشورها است، ولی به باور محققان زلزله با توجه به زلزله‌خیز بودن بیشتر کشورها ساخت این پل‌ها ایده مناسبی نیست و پل صدر با توجه به زلزله‌خیز بودن تهران نیز از این امر مستثنی نخواهد بود.

به گزارش ایسنا، تهران با دارا بودن گسل‌های متعدد خطر زلزله و زمین‌لرزه در آن همواره وجود دارد، از این رو به باور محققان کشور با توجه به گسل‌های فعال در تهران لازم است سازه‌ها بر اساس محاسبات فنی احداث شود تا خطرات ناشی از زمین لرزه برای پایتخت‌نشینان به حداقل برسد.

 

پل طبقاتی صدر نیز از جمله این سازه‌ها است که به گفته دکتر فریبرز ناطقی‌الهی، عضو هیات علمی و رییس پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی این پل چند گسل را قطع می‌کند، ضمن آنکه خطر روان آب‌ها تهدیدی برای آن خواهد بود. وی با ارسال یادداشتی به خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، خطراتی که این پل طبقاتی را تهدید می‌کند، بازگو می‌کند:

 

پل طبقاتی صدر؛ عملکرد و زلزله

فرصت «پساپلاسکو» فضایی را برای بیان حقایقی در زمینه آسیب‌پذیری شهر فراهم کرده است که در این یادداشت به ساخت پل طبقاتی صدر اشاره می‌کنم.

 

حدود ٨٠ سال پیش ساخت پل‌های دو طبقه در چند کشور دنیا با هدف کمک به حمل‌ونقل داخل شهری و جلوه ویژه شهرهای مدرن شروع شد و اولین آنها در آمریکا سال ١٩۴٣ در شهر پورتلند ساخته شد.

 

پس از این به سرعت تا ۴٠ سال پیش این عمل بعنوان یک نماد مدرنیته در دنیا دیده می‌شد، ولیکن از ۴٠ سال پیش بنا به تصمیم شهرداران متروپولیتن‌های بزرگ و ارزیابی این پل‌ها، نه تنها دیگر این پل‌ها نباید ساخته شوند، بلکه پل‌های موجود هم یا تخریب و یا به‌ناچار به فضای سبز و پیاده‌رو تبدیل شوند!

 

دلایل این امر هم عدم دستیابی به عملکرد مورد نظر از دیدگاه ترافیکی، هزینه‌های سرسام‌آور نگهداری و بهره‌برداری، عدم تامین مقاصد اقتصادی-اجتماعی، ازدیاد حمل‌ونقل‌های ناخواسته و مهمتر از همه خطر ریزش آنها در شهرهای زلزله‌خیز اعلام شد.

 

در همین راستا با جسارت کامل برای اصلاح اشتباهات گذشته، اولین پل طبقاتی در پورتلند در سال ١٩٧۴ تخریب و سپس تعداد زیادی از آنها در آمریکا، کانادا، کره و برزیل یا به طور کامل، تخریب و یا به فضای سبز و پیاده‌رو تبدیل شدند. همچنین از ٢٠ سال پیش ساخت این پل‌ها در آمریکا ممنوع شد و کره نیز تا سال٢٠٣٠ موظف به تبدیل این پل‌ها به باغ و پیاده‌رو شده است و این همه در حالی است که بهره‌برداری از پل صدر «۴سال پیش شروع شد!»

 

 جدول ذیل نشانگر ساخت و تخریب این پل‌ها است:

 

کشورهای پیشرو در ساخت و تخریب بزرگراه‌های طبقاتی

 

نام پلشهرکشورسال ساختسال تخریب
هاربودرایوپورتلندآمریکا۱۹۴۲۱۹۷۴
پارک ایستمیلواکیآمریکا۱۹۶۰۲۰۰۲
ایمبارکادرولس آنجلسآمریکا۱۹۵۰۱۹۸۹
سنترال فری ویسانفرانسیسکوآمریکا۱۹۵۰۱۹۸۹
آلاسکان ویسیاتلآمریکا۱۹۴۹۲۰۰۰
پریمترالریودوژانیروبرزیل۱۹۵۰۲۰۱۳
فدریک گاردنرتورنتوکانادا ۲۰۰۱
چئونگی چئونسئولکره جنوبی۱۹۷۶۲۰۰۳

 

نکات بسیار زیادی در خصوص منسوخ بودن ایده ساخت پل‌های چند طبقه در ۴٠ سال گذشته به اثبات رسیده، از دیدگاهای مختلف همانند ترافیک، اقتصادی، اجتماعی، روانی بخصوص زلزله و عملکرد فاجعه بار این سازه‌ها در زلزله کوبه در سال ۱۹۹۵ نمایان شد؛ این یک فاجعه غیرقابل تصور در علم مهندسی زلزله بود. اما نگاهی گذرا به متون موجود نشانگر حقایق بسیار تلخی از عملکرد این پل‌ها در زمان زلزله خواهد بود.

 

پل صدر و چالش‌های پیشرو

به تازگی پژوهش میدانی از محیط کارگاهی تونل صدر انجام دادیم. بر اساس این مطالعات در پایه‌های پل صدر تخلیه آب صورت می‌گیرد و این امر منجر به لرزان شدن پایه‌های این پل خواهد شد.

 

نتایج بررسی‌های میدانی‌ ما نشان می‌دهد که در گسل‌ها و قنوات محدوده پل صدر احتمال شکسته شدن زیر فونداسیون پایه‌های پل وجود دارد و به تازگی نیز در یکی از بررسی‌های میدانی خود به موردی برخوردم که در نوع خود بسیار عجیب بود.

 

من یک فرد سیاسی نیستم، ولیکن به عنوان یک شهروند مالیات دهنده بنظرم هر طرحی باید حتما مطالعات توجیهی-فنی و مصوبه داشته باشد. پل صدر زندگی افراد زیادی را که در این محدوده زندگی می‌کنند، شدیدا تحت الشعاع قرار داده و در زمان زلزله، البته اگر تخریب شود، بطور کامل منطقه را فلج می‌کند؛‌ چراکه این پل چند گسل مطرح شهر تهران را قطع می‌کند.

 

علاوه بر خطر زلزله، مطالعات ما نشان داد که پل صدر و پایه‌های آن در معرض تخلیه آب و آب در حال جریان زیر پل در تونل قرار دارد.

 

حتی اگر قنوات منتهی به پایه‌های این پل مسدود شده باشند که بعید می‌دانم، آب در حال جریان، ساکت و ساکن نمی‌ماند و راهی برای ادامه حرکت خود پیدا می‌کند. حالا سوال مهم و بسیار حیاتی که مطمئن هستم کمتر به آن فکر شده، این است که این آب کجا می‌رود؟

 

مسلما آب راهی را از زیر ساختمان‌های منطقه پیدا کرده و ادامه حرکت می‌دهد و بسترهای زیر املاک مردم در منطقه را شسته و با توجه به متوسط و بلند مرتبه بودن ساختمان‌های حاشیه پل صدر، یک خطر بسیار جدی را برای مردم منطقه و خود پل ایجاد می‌کند و یا در آینده نزدیک در اثر استمرار خطراتی را متوجه ساکنان این منطقه خواهد کرد.

 

با این وضعیت دیگر نیازی به زلزله برای انهدام پل نیست. امور مهندسی و فنی بسیار جدی است و یک محاسبه غلط و یک بی‌دقتی، کافی است تا فاجعه‌ای برپا شود.

 

امروز می‌بینیم تمام ورودی و خروجی‌های این پل بسته می‌شوند، چون در طرح اولیه به‌درستی دیده نشده‌اند و گفته می‌شود این‌ها خروجی‌های اضطراری است! این هزینه هنگفت برای چه صرف شده است؟! 

 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش