سالهای گذشته بود که به دنبال رونمایی از نماد پویش مردمی ترافیک با شعار «هوای اصفهان را داریم»، سهشنبهها تردد خودرو در خیابانهای شلوغ اصفهان چون«چهارباغ» ممنوع شد و طرحی با عنوان «سهشنبههای بدون خودرو» که هدفش جلب مشارکتهای مردمی برای کاهش آلودگی هوای کشور بود در این استان آغاز شد.
این طرح از همان ابتدا با حمایت نهادهای دولتی مختلف روبهرو شد و تشویقها چنان بالا گرفت که مسئولان استانی هم بارها در این طرح شرکت کردند،حتی تصویر«مهدی جمالی نژاد» شهردار وقت اصفهان هنگامی که با دوچرخه به محل کارش میرفت در رسانههای مختلف و شبکههای اجتماعی دست به دست شد و این امید که میشود با ادامه این طرح هم شهری سالم و هم شهروندانی سالم داشته باشیم در دلها جوانه زد، اما نکته جالب این طرح این بود که نیمی از شهروندان نمیتوانند از آن بهره ببرند.
این بار بحثها بر سر دوچرخه سواری زنان بالا گرفت تا جایی که بسیاری از رسانهها ریشه این محدودیت را پوشش زنان و مسائل این چنینی مطرح کردند. این موضوع در حالی مطرح میشود که بسیاری از دختران ما با حجاب کامل در میادین بینالمللی ورزشی تاکنون موفقیتهای بیشماری را به دست آوردهاند. باید باور کنیم که با داشتن پوشش اسلامی، بانوان میتوانند درهمه رشتههای ورزشی از جمله دوچرخه سواری شرکت کنند.
قانونی برای منع دوچرخه سواری بانوان نداریم
«مهدی مقدری»، سخنگوی شورای شهر اصفهان در این خصوص در گفتوگو با «ایران» اظهار داشت: طبق ماده «۲» قانون مجازات اسلامی، هر فعل یا ترک فعلی که برای آن مجازات تعیین شده باشد، جرم محسوب میشود و هیچ قانونی مبنیبر ممنوعیت دوچرخهسواری بانوان وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: رسول زرگرپوراستاندار اصفهان نیز چندی پیش در نشست خبری خود گفته بود که دوچرخه سواری بانوان با رعایت قوانین اشکالی ندارد و آنان میتوانند از دوچرخه براحتی استفاده کنند. مقدری ادامه داد: فرهنگ استفاده از دوچرخه از گذشتههای دور در این استان رایج بوده و اصفهان به شهر دوچرخه معروف بوده است.
سرانه دوچرخه سواری در این استان ۱۲ درصد بوده، اما متأسفانه در زمان حاضر این رقم به ۴ درصد رسیده و اگر بخواهیم این رقم افزایش پیدا کند نمیتوانیم بگوییم که تنها مردان میتوانند از دوچرخه استفاده کنند و زنان حق استفاده از آن را ندارند.
وی افزود: مسأله آلودگی هوا امروز گریبان بسیاری از شهرهای بزرگ را گرفته و بیشتر کارشناسان بر این باورند که استفاده از وسایل نقلیه غیر موتوری میتواند تا حد قابل ملاحظهای این آلودگی را کاهش دهد. با آغاز طرح سهشنبههای بدون خودرو در خیابان چهار باغ نهضت استفاده از دوچرخه به منظور کاهش آلودگی هوا در استان رقم خورده، اما باید اصلاحاتی صورت بگیرد تا همه شهروندان اعم از زنان و مردان بتوانند بدون دغدغه از این طرح بهره ببرند.
سخنگوی شورای شهر اصفهان گفت: قصد داریم خطهای ویژه دوچرخه را در دیگر محورهای این شهر مانند «ناژون» و حاشیه زاینده رود گسترش دهیم. برنامهریزیها در خصوص استفاده بانوان از دوچرخه در این مسیرها انجام شده و بزودی با همکاری دستگاههای مرتبط زمینههای لازم آماده میشود.
ضرورت تخصیص بودجه به روانسازی بستر دوچرخه سواری
وی افزود: نگاه به دوچرخه سواری از ۲منظر کاهش آلودگی و سلامت جسمانی افراد جامعه مهم و ضروری است. باید زمینه را برای استفاده همه افراد جامعه از دوچرخه مهیا کنیم تا با ایجاد تحرک، سلامت افراد تأمین شود. باید در آینده بودجه روانسازی بستر دوچرخه سواری در سرانه بودجه استان لحاظ شود تا بتوانیم دوباره اصفهان را پاک و سلامت ببینیم.
مقدری خاطرنشان کرد: در نظر داریم با همکاری کمیسیونهای حمل و نقل و محیط زیست و فرهنگی شورای اسلامی شهراصفهان شرایط را برای استفاده بانوان از دوچرخه مهیا کنیم. در این خصوص ۲ طرح که یکی ایجاد مسیر خاص دوچرخه سواری برای بانوان و دیگری خرید دوچرخه مخصوص بانوان از کشورهای دیگر است مطرح شده که امیدواریم با همکاری اعضای شورای شهر این طرحها اجرایی شود.
سخنگوی شورای شهر اصفهان تأکید کرد: اگر بخواهیم فرهنگ استفاده از دوچرخه را در همه شهرهای کشور گسترش دهیم نمیتوانیم بگوییم نیمی از افراد جامعه که همان زنان هستند حق استفاده از دوچرخه را ندارند.
باید در این خصوص تدابیر لازم اندیشیده شود تا ضمن رعایت اصول اسلامی در پوشش بانوان، مسأله امنیت آنان نیز لحاظ شود. استفاده از وسایل حمل نقل غیر موتوری مانند دوچرخه هم با محیط زیست و هم با سلامت افراد جامعه در ارتباط است وضرورت دارد در این خصوص اقدامات اصولی انجام شود.
شیما جهان بخش
- 21
- 2
کاربر مهمان
۱۳۹۷/۱۰/۱۹ - ۹:۲۵
Permalink