پنجشنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
۱۵:۳۵ - ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۲۱۵۰۷
محیط زیست و گردشگری

۴۰ درصد چاه‎های ایران غیرمجاز هستند/ به ازای هر مترمکعب آب چقدر ثروت ایجاد می‌شود؟

سید محمد مجابی,چاه‎های ایران غیرمجاز
سید محمد مجابی گفت: به ازای مصرف هر متر مکعب آب در ایران کمتر از دو دلار ثروت در ایران تولید می‎شود.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی با اعلام این مطلب در گفتگو با کافه خبر خبرگزاری خبرآنلاین با اشاره به ضرورت توجه به ثروت‌آفرینی از آب تاکید کرد: میزان ماده خشک تولیدی از یک متر مکعب آب در سال ۱۳۹۲ در محدوده ۹۷۰ گرم بود اما این رقم به حدود یک کیلو و ۲۵۰ گرم افزایش یافته که هر چند پیشرفتی مهم تلقی می‎شود اما هنوز از استانداردهای جهانی فاصله دارد.

وی در جواب این سئوال که به ازای مصرف هر مترمکعب آب در ایران به طور کلی چقدر ثروت ایجاد می‎شود؟ گفت: میزان ثروت تولیدی از هر متر مکعب آب در جهان نزدیک به دو و نیم دلار و در ایران کمتر از دو دلار است و با توجه به اهمیت آب در کشور لازم است تدبیری در این حئه برای بهبود وضعیت اندیشیده شود.

مجابی با اشاره به اینکه ایران در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده است، گفت: میانگین نزولات جوی در ایران ۲۵۰ میلی‌متر است که حتی در قیاس با آسیا نیز رقم بسیار اندکی محسوب می‌شود.

وی گفت:میانگین نزولات جوی در آسیا برابر با ۶۰۰ میلیمتر و در جهان حدود ۸۰۰ میلیمتر است ، به این ترتیب میزن نزولات جوی در ایران یک سوم آسیا و یک چهارم جهان است. او با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی میزان بارش را به محدوده ۲۰۰ میلی‌متر رسانده است، توضیح داد: این در حالی است که با این میزان بارندگی، میزان مصرف سرانه‌ی آب در ایران بالاست.

وی در توضیح این مطلب افزود:  مصرف سرانه آب در ایران ۲۵۰ لیتر-نفر در روز است این در حالی است که میانگین مصرف جهانی، با وجود بارش‎های چند برابری به ۱۵۰ نفر در روز می‌رسد. این مقام مسئول در پاسخ به این سئوال که به ازای مصرف هر مترمکعب آب چقدر خلق ثروت در کشور خلق می‌شود؟ گفت: آب به عنوان یک عنصر حیاتی نقش بسیار بااهمیتی در تولید ثروت در جوامع دارد، به این ترتیب کشورهای کم آب با بحران جدی‎تری در حوزه خلق ثروت روبرو هستند.

وی گفت: باید توجه داشت پتانسیل آبی ایران در ۵۰ سال اخیر از ۱۲۷ میلیارد متر مکعب به کمتر از ۹۰متر مکعب در اسناد برنامه ششم توسعه رسیده است و این کاهش نشان می‌دهد که اهمیت آب برای ایران بیش از قبل شده است.

وی گفت: در مقابل کاهش این پتانسیل تغییر چندانی در خلق ثروت از آب رخ نداده است و حجم ماده خشک تولیدی در حوزه کشاورزی از هر مترمکعب آب از ۹۷۰ گرم به یک کیلو و ۲۵۰ گرم رسیده که هر چند اتفاق خوبی است اما با استانداردهای بین المللی هنوز فاصله دارد.

وی با اشاره به برداشت بی‌رویه آب‌های جاری و سطحی،گفت: این دست اقدامات برخی از تالاب‌های مهم کشور ازجمله تالاب جازموریان ، دریاچه ارومیه و گاوخونی و بختگان را در معرض خشکی دائمی قرار داده است.وی در خصوص میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی گفت: افزایش چشمگیر میزان مصرف آب‌های زیرزمینی نیز روبرو هستیم و متاسفانه ۴۰ درصد از چاه‌هایی که در کشور فعال هستند، چاه‌های غیر مجاز هستند.

 مجابی با تاکید بر اینکه برداشت آب‌های زیرزمینی سبب شده است  بسیاری از دشت‌ها در ایران نشست بکنند، گفت: وقتی دشتی نشست می کند، خاصیت هیدرولوژیکی خود را از دست می‌دهد و دیگر نمی‌تواند آب در داخل خود نگه دارد.

وی تاکید کرد: در چنین شرایطی امکان تزریق آب به آن نیست و در نتیجه سد خدادادی‌ای که محل ذخیره آب بوده است در اثر این بی توجهی از میان می‌رود. در حقیقت سدهای زیرزمینی آب را بدون تبخیر حفظ می‌کنند و اگر بررسی کنیم می‌بینیم با این حجم برداشت از آبهای ایران میزان تولیدات اقتصادی بالایی پیدا نکردیم که این امر نشانه عدم نگاه صحیح اقتصادی به مقوله آب است.

وی در پاسخ به این سئوال که در چنین شرایطی طرح های انتقال آب توجیهی دارند یا خیر ؟ گفت: انتقال آب میان حوضه‌ای هزینه بسیار بالایی دارد و در بسیاری از موارد محصول تولیدی در محلی که اب ب ان انتقال داده شده حتی ارزش اقتصادی اب را نیز در بر نمی گیرد.  

مجابی گفت: اگر سرمایه‌گذاری‌ها را به جای انتقال آب معطوف به بازچرخانی آب و اجرای طرح‎های تصفیه آب و فاصلاب نماییم دستاورد اقتصادی بالاتری را خواهیم داشت.

او در پاسخ به این سئول که عدم رعایت الگوی کشت چقدر آسیب اقتصادی به کشور وارد می‏کند، گفت: باید این نکته را در نظر داشت که کشور ما به لحاظ اقلیمی باید الگوی کشت درستی را تدوین کنیم و این الگوی کشت با نگاهی به اقلیم، منابع آبی و ارزش اقتصادی تولیدات تعیین می‎شود.

وی گفت: به عنوان مثال در جایی مانند یزد که بحران آب بسیار بالایی دارد ، صیفی کاری به هیچ عنوان توجیه ندارد چرا که ارزش آب مصرفی در این مناطق بالاتر از محصولی است که به دست می‌آید.

وی با اشاره به تصمیم مجلس برای ازادسازی کشت برنج توضیح داد: بر اساس ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی کشت برنج به دلیل آب‎بری بالای این محصول تنها در استان‌هایی محدود، یعنی استان‌های شمالی باید صورت گیرد اما اخیراً با ورود مجلس شورای اسلامی به این موضوع، الگوی کشت برداشته شده و کشت برنج در کشور آزاد شده است که اتفاقی بسیار خطرناک برای منابع آبی است و هزینه آب مصرفی در بسیاری ماطق چندین برابر قیمت برنج خواهد بود.

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش