پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۲۵ - ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۳۱۸۹۱
محیط زیست و گردشگری

زنگ خطر پیشروی فرونشست در اصفهان

اصفهان درگیر فرونشست زمین,سازمان زمین‌شناسی اصفهان
براساس آمار و اطلاعات سازمان زمین‌شناسی اصفهان، ۱۰درصد مساحت این استان درگیر فرونشست زمین است. اکنون نه‌تنها دشت‌های بسیاری ازجمله گلپایگان، نجف‌آباد، مهیار شمالی، مهیار جنوبی - دشت آسمان، اردستان، اصفهان- برخوار، بادرود - خالدآباد، مورچه‌خورت و دامنه – داران با مشکل جدی فرونشست مواجهند بلکه مناطق شهری مانند اصفهان، فریدن، شهرضا، برخوار، کاشان و چند شهر دیگر این استان هم در خطر فرونشست، تخریب خانه‌ها و زیرساخت‌ها قرار گرفته‌اند. 

به گزارش روزنامه همشهری ، آسیب فرونشست به مناطق شهری در اصفهان چیز غریبی نیست. یکی‌دوسال قبل خبر تخریب بناها در فریدن به گوش همگان رسید. گرچه پس از مدتی این خبر فراموش شد، اما صحبت با مردم مناطق مختلف استان ازجمله فریدن نشان می‎دهد آسیب‎ها هر روز ادامه دارد و مردم با آن دست‌به‌گریبانند. در این میان نقش نهادهای مسئول هم مبهم است زیرا برنامه‌های کلان برای نجات استانی با ۵میلیون ‌و ۱۲۰هزارو۸۵۰نفر جمعیت به کندی پیش می‌رود و به آسیبی که‎ این پدیده به خانه و زندگی مردم وارد می‌کند هم توجهی نمی‌شود.

فرونشست به یک مسئله خطرآفرین برای جان مردم تبدیل شده است. در گذشته ممکن است خبرهایی از حفره بزرگ خیابان مولوی و فرونشست خیابان ولی‌عصر (عج) تهران، از ریزش خیابان شریعتی تبریز و از خطر افتادن دکل‌های برق در ورامین و اشتهارد شنیده باشیم، اما نباید از یاد ببریم که اصفهان ۳۰شهر دارد که هر یک کم یا زیاد از فرونشست زخم دیده‌اند و در معرض چنین خطرهایی قرار دارند.

خانه‌های ترک‌خورده دامنه

شهر دامنه با بیش از ۷هزار نفر جمعیت از توابع شهرستان فریدن است که به‌دلیل فرونشست زمین آسیب دیده. مرتضی باقری شهروند دامنه‌ای درباره وسعت مشکلات مردم این شهر به همشهری می‎گوید: در شرق و شمال شرق دامنه همه خانه‌ها ترک خورده‌اند. وضعیت بعضی از خانه‌ها به حدی خطرناک است که مردم آنها را تخلیه کرده‌اند. وی با بیان اینکه خانه‌های صدمه‌دیده در فرونشست قابل‌بازسازی نیستند، ادامه می‎دهد:

زمین منطقه به‌خاطر فرونشست رانش دارد و این رانش‌ها هر سال بیشتر می‌شوند. ترک‌ها مدام بزرگ‌تر می‌شوند تا اینکه خانه قابلیت سکونتش را از دست می‎دهد. خانه مادرم الان همین وضعیت را دارد، اما کاری نمی‌توانیم بکنیم.باقری درباره اینکه نهادهای مسئول چه کاری برای حل این مشکل انجام داده‌اند، اظهار می‌کند: بنیاد مسکن اعلام کرده است ۲۰میلیون تومان وام بلاعوض و ۵۰میلیون تومان وام با ۴درصد سود به کسانی که خانه‌هایشان آسیب دیده پرداخت می‌کند.

مسئله این است که با ۷۰میلیون نه می‌شود خانه خرید نه می‌توان خانه جدید ساخت. مردم خودشان پولی ندارند و ناچارند همانطور زندگی کنند یا مستأجر شوند. شکرالله کیانی، مهندس نقشه‌برداری ماهواره‌ای برای پایان‌نامه‌اش درباره فرونشست دامنه کار کرده است. او درباره وخامت وضعیت در این شهر به همشهری می‌گوید: اگر شرایط تغییر نکند و تعادل‌سازی دشت انجام نشود تا ۵سال آینده بخش جنوب غرب دامنه آسیب جدی خواهد دید و تاسیسات زیربنایی شهر از بین خواهد رفت.

ساخت‌وساز روی قنات‌های خشک

محمد صادقی یکی از اهالی قدیمی گز برخوار است که می‎گوید مشکل فرونشست در این منطقه بیش از ۲۰سال سابقه دارد. او با بیان اینکه در بیابان‌های اطراف زمین‌های بسیاری ترک خورده است به همشهری می‌گوید: این منطقه در قدیم قنات زیاد داشت. قنات‌ها خشک شده‌اند و به همین دلیل زمین نشست می‌کند.

وی با بیان اینکه ساخت‌وساز در این زمین‌ها برای مردم بسیار خطرناک است، می‌افزاید: یکی از مشکلات در شهر گز این است که خود دولت اجازه می‎دهد مردم در این زمین‌ها خانه بسازند. حتی بنیاد مسکن ۱۵۰قطعه زمین را که روی قنات‌های خالی قرار دارند برای ساخت‌وساز فروخته است. مردم از سابقه منطقه خبر ندارند و ساختن خانه در این زمین‌ها می‌تواند برایشان مشکلات بسیاری ایجاد کند.

حرکت شکاف‌ها از بیابان به شهر

شهرستان کاشان از دیگر بخش‌های اصفهان است که خطر فرونشست در آن بسیار جدی است. به‌گفته شهروندان بین طاهرآباد و یزدل زمین ترک‌های شدیدی خورده است که هر سال بیشتر به مناطق مسکونی نزدیک می‌شود. یکی از اهالی طاهرآباد درباره این وضعیت می‌گوید: از بیمارستان بهشتی تا زیارت بی‌بی زینب یزدل زمین ترک خورده است.

ترک‌ها یکی از پل‌های اتوبان سردار شهید کریمی کاشان را تخریب کرده‌ که بسیار خطرناک است.محمدحسن اسماعیلی ادامه می‌دهد: در ۵سال گذشته این ترک‌ها بیشتر شده‌اند. تصور کنید اگر این ترک‌ها به بیمارستان بهشتی برسند، چه فاجعه‎ای ممکن است رخ دهد. از طرفی این گودال‌های بزرگ با دکل‌های برق فشار قوی منطقه حدود ۵۰متر فاصله دارند و اگر بیشتر شوند، دکل‌ها را سرنگون ‌می‌کنند.

معضل ساخت‌وساز در مناطق بحرانی

خطر اما فقط شهروندان را نگران نکرده است. به‌گفته مدیرکل زمین‌شناسی مرکز اصفهان، گسترش شهرنشینی و مهاجرت و افزایش قیمت مسکن در اصفهان باعث شده جمعیت زیادی در شمال این شهر مانند شهرستان برخوار ساکن شوند و خانه‌سازی در آنجا رشد پیدا کند درحالی‌که فرونشست در این مناطق بیداد می‌کند.

رضا اسلامی به ساخت‌وساز بی‌رویه در برخی از محله‌های اصفهان اشاره می‌کند و می‌گوید: فرونشست زمین در برخی از خیابان‌های «خانه اصفهان» در شمال اصفهان تهدیدی جدی است که باید مورد‌توجه مسئولان شهری قرار گیرد. مدیرکل زمین‌شناسی اصفهان با بیان اینکه پایش دقیق فرونشست زمین در مناطق با رشد ساخت‌وساز ضروری است، خاطرنشان می‌کند: مثلا شاهین‌شهر روی رشته‌های قنات ساخته شده است. اکنون مجراهای عمودی قنات‌ها پر شده‌اند اما مجراهای افقی، خالی هستند و احتمال فرونشست زمین در این منطقه زیاد است.

ترک‌خوردگی بیشتر ساختمان‎ها در برخوار

برخوار به‌عنوان نزدیک‌ترین شهر به اصفهان یکی از نمونه‌های بروز فرونشست در مناطق شهری است و همه مردم با آن مواجهه اند. فرماندار این شهر درباره شدت آسیب فرونشست می‌گوید: برخوار ۵۰سال است که با خشکسالی دست‎وپنجه نرم می‌کند. فرونشست به‌عنوان نتیجه این خشکسالی طولانی اکنون به بیشتر خانه‌ها و ساختمان‎ها آسیب زده است. ترک‌ دیوارها با چشم غیرمسلح دیده می‌شود و بعضی آن‌قدر بزرگ هستند که بین‌شان فاصله چندسانتی‌متری ایجاد شده است.

عبدالله بنهری با اشاره به اینکه برخوار سالانه ۱۴سانتی‌متر فرونشست دارد، می‎افزاید: گاه نشانه‌های فرونشست در ساختمان‎های اداری هم دیده می‌شود. به‌عنوان مثال ساختمان اداره فنی ثبت احوال شهرستان چند سال قبل به حدی آسیب دید که مجبور به تخلیه آن شدیم. وی ادامه می‌دهد:‌ ما در برخوار با جلوگیری از حفر چاه‌های عمیق، پلمب چاه‌های غیرمجاز و استفاده از پساب با تصفیه ثانویه تلاش می‌کنیم کمتر از آب‌های زیرزمینی استفاده کنیم اما همچنان راه‌حل این مشکل در اصفهان احیای زاینده‌رود است.

ناایمنی اصفهان در برابر زلزله

اصفهان چنان از فرونشست آسیب دیده است که باید برایش آژیر خطر کشید، شهر از درون تهی شده و هر مشکلی می‌تواند آن را دچار صدمات جدی کند. معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان درباره جدی‌ترین مشکلات شهر اصفهان با پدیده فرونشست به همشهری می‌گوید: بررسی وضعیت فرونشست زمین در شهر نشان می‌دهد که در برخی مناطق اصفهان ازجمله منطقه‌های ۷، ۱۲، ۱۱ و اخیرا در منطقه۹ دارای فرونشست هستند.

در برخی از این مناطق تا ۱۹سانتی‌متر نیز فرونشست مشاهده شده است و البته در مناطق ۱۲ و ۱۱نسبت به سایر مناطق شهر بیشتر هم هست. سیداحمد حسینی‌نیا با بیان اینکه طرح جامع ریزپهنه‌بندی و مدیریت ریسک لرزه‌ای شهر اصفهان در سال۱۳۹۱ منعقد شده است، می‌افزاید: بخش اول مطالعات تحلیل خطر و ریزپهنه‌بندی و مدیریت ریسک لرزه‌ای شهر اصفهان به موضوع فرونشست زمین اختصاص دارد که توسط دانشگاه اصفهان در حال تکمیل‌شدن است و یکی از نتیجه‌های آن تهیه نقشه پهنه‌بندی فرونشست شهر اصفهان خواهد بود.

توجه به ایمنی ساخت‌وساز

مدیرکل مدیریت بحران استان هم با بیان اینکه احیای زاینده‌رود به‌عنوان‌ یکی از برنامه‌های بلندمدت استان باید مورد‌توجه قرار گیرد، می‌گوید: وزارت نیرو باید طرحی برای احیای رودخانه و تامین حقابه زیست‌محیطی و کشاورزی داشته باشد و بودجه‌ای اختصاص دهد تا بتوانیم کاری برای برون‎رفت از بحران پیدا کنیم.

منصور شیشه‌فروش با بیان اینکه مطالعاتی درباره استاندارد ساخت‌وساز در سکونتگاه‌های استان انجام شده‌است، ادامه می‌دهد: سازه‎ سکونتگاه‌هایی که در مناطق حساس به فرونشست قرار دارد باید به این پدیده مقاوم باشد و شبکه‌های آب و برق تاب‎آوری هم برای آن ساخته شود.

*** فرونشست اصفهان خطری جدی است، اتفاقی در آینده نیست و همین حالا شهرهایی از این استان درگیر فرونشست هستند. زلزله همیشه در کمین است و ساختمان‌ها ممکن است تاب نیاورند. تیغ فرونشست نه‌تنها بر جان دشت‌های استان که بر گلوی مردم هم هست و این نشان می‌دهد باید برای حل آن شتاب کرد.

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش